Η φράση «παλιά δεν γίνονταν επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα» είναι από τις πιο αβάσιμες που χρησιμοποιούν οι σημερινοί παππούδες ή πατεράδες.
Ήδη από το 1930 και το ανεπανάληπτο 8-2 του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού είχαν καταγραφεί στιγμές έντασης στις τάξεις των οπαδών.
Η διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ποδοσφαιριστές ήταν εκείνοι που παρασύρονταν από το πάθος και οδηγούνταν σε ακραίες αντιδράσεις εναντίον αντιπάλων, διαιτητών κ.τ.λ.
Το ημερολόγιο γράφει 16 Φεβρουαρίου 1936 και ο Ολυμπιακός «φιλοδωρεί» με δεύτερη «εξάρα» τον Παναθηναϊκό (6-1 το σκορ κι ενώ είχε προηγηθεί το 1-6 του 1932), ξεπλένοντας πια την ντροπή για το 8-2.
Το Sport-Retro.gr ξετυλίγει το κουβάρι και το παρασκήνιο της ιστορικής αυτής αναμέτρησης, αρχής γενομένης από τον προ ολίγων ημερών πετροπόλεμο στο ίδιο γήπεδο (Ποδηλατοδρόμιο).
Χαμός στο Φάληρο
Στις 12 Ιανουαρίου 1936, η Μικτή Αθηνών συντρίβει με 5-2 εκείνη του Πειραιά στο επεισοδιακό ματς του Ποδηλατοδρομίου.
Οι γηπεδούχοι έχασαν την ψυχραιμία τους, υποστηρίζοντας ότι στο 85ο λεπτό ο διαιτητής Χατζόπουλος δεν θα έπρεπε να υποδείξει πέναλτι, το οποίο πάντως απλά διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
Μεταξύ άλλων, οι Φίλιππος Κουράντης του Ολυμπιακού και Κώστας Μπαλτάσης του Παναθηναϊκού τιμωρήθηκαν από τις ποδοσφαιρικές αρχές του τόπου για εμπλοκή στην ένταση.
Ο πετροπόλεμος και τα σοβαρά, για την εποχή, επεισόδια αμαύρωσαν την αναμέτρηση για το Κύπελλο Πόλεων, έναν περίπου μήνα πριν από το ντέρμπι των δύο «αιωνίων» στο Φάληρο.
Έντονες «πράσινες» αντιδράσεις
Επικαλούμενος τα δυσάρεστα γεγονότα της 12ης Ιανουαρίου, ο Παναθηναϊκός αξιώνει η επικείμενη κρίσιμη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό να διεξαχθεί στο δικό του γήπεδο και όχι στο Ποδηλατοδρόμιο, ενώ απαιτεί να παραγραφεί η ποινή του Μπαλτάση.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι «πράσινοι» απειλούσαν ότι θα αποσυρθούν από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και, κατά συνέπεια, θα «χάριζαν» τον τίτλο στον μεγάλο τους αντίπαλο, καθώς οι υπόλοιπες ομάδες δεν θα προλάβαιναν να τον φτάσουν στη βαθμολογία.
Ούτε η πλευρά του Ολυμπιακού, πάντως, είχε την πρόθεση να υποχωρήσει και να συναινέσει στη διεξαγωγή του ντέρμπι σε… εχθρικό έδαφος.
Από το «ερυθρόλευκο» συμβούλιο της 12ης Φεβρουαρίου δεν προέκυπτε ότι θα ρίξουν νερό στο κρασί τους, αλλά ότι στελέχη της ομάδας θα διασκορπίζονταν σε διάφορα σημεία των εξεδρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια.
Αναστολή της ποινής Μπαλτάση
Η απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής της ΕΠΟ προκαλεί αναταράξεις, εν προκειμένω στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού.
Το όργανο της Ομοσπονδίας αποφάσισε να αναστείλει την ποινή του Μπαλτάση, χωρίς να αλλάξει την απόφαση για εκείνη του Κουράντη, ο οποίος εγκαταλείπει τη δράση σε ηλικία 32 ετών.
Μέχρι και διαδήλωση έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» φίλαθλοι, υπό την απειλή ότι θα λιντσάρουν τους διοικούντες την ομάδα τους αν υποχωρούσαν στις «πράσινες» απαιτήσεις.
Να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Μηγιάκης, άσος του Παναθηναϊκού, είχε παραδεχθεί στην εφημερίδα «Αθλητισμός» ότι ο Κουράντης δεν ήταν υπεύθυνος για τον τραυματισμό του.
Η ουσία είναι ότι μέχρι και φαντάροι με εφ’ όπλου λόγχη (!) θα επιστρατεύονταν, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του «τριφυλλιού» και να διεξαχθεί ομαλά το ντέρμπι.
«Μετεβλήθησαν εις… Άραβας!»
Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε νωθρός, φοβισμένος και χωρίς τον Μηγιάκη στον λασπωμένο αγωνιστικό χώρο του Ποδηλατοδρομίου, γεγονός που δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από τον Ολυμπιακό.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο τερματοφύλακας Βασίλης Χάτζος και η αμυντική λειτουργία των «πρασίνων» υστέρησαν σημαντικά, ενώ η εμμονή τους να επιτίθενται μόνο από δεξιά αποδείχθηκε καταστροφική, αναφορικά με το επιθετικό σκέλος.
Υπό το βλέμμα περίπου 4.000 θεατών, οι οποίοι αψήφισαν τον βροχερό καιρό, ο Ολυμπιακός συνέτριψε 6-1 τον Παναθηναϊκό στον βούρκο του Ποδηλατοδρομίου.
Η εφημερίδα «Ελεύθερος Άνθρωπος» έγραψε χαρακτηριστικά για την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου: «Το γήπεδον του Ποδηλατοδρομίου λόγω της βροχής η οποία έπιπτε από πρωίας είχε μεταβληθή εις ένα κατάμαυρο τέλμα και οι ποδοσφαιρισταί μετά δεκάλεπτον από της ενάρξεως του αγώνος, μετεβλήθησαν εις… Άραβας από την καρβουνόσκονη του γηπέδου».
«Πφφ, αυτό ήταν;»
Ο Ολυμπιακός μπήκε φορτσάτος στο ντέρμπι και μόλις στο 5ο λεπτό ο Σπύρος Δεπούντης άνοιξε το σκορ, ενώ ο ίδιος παίκτης διπλασίασε το προβάδισμα στο 11’, προτού ο Μιχάλης Αναματερός πάρει τη σκυτάλη -από θέση οφσάιντ- στο 13’.
Ένα καλοχτυπημένο φάουλ του Κώστα Σιδηρόπουλου στο 37’ έδωσε την ευκαιρία στον Τάσο Κρητικό να μειώσει με κεφαλιά, όμως η εικόνα του αγώνα δεν μεταβλήθηκε στο δεύτερο ημίχρονο.
Η εφημερίδα «Αθηναϊκά Νέα» ανέφερε ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού «δεν είχαν αντιληφθή μέχρι τέλους του αγώνος ότι εις το λασπώδες έδαφος έπρεπε να πασάρουν με την μύτην του παπουτσιού και όχι με το μέσα ούτε πως το υψηλόν παιχνίδι ήτο το καλλίτερον.
Συνέβαινε, παραδείγματος χάριν, να πασάρη ο ένας εις τον άλλον και η σφαίρα να σταματά από την λάσπην εις το ήμισυ της αποστάσεως».
Η κατάρρευση του «τριφυλλιού» επήλθε στο 56ο λεπτό, όταν η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του Χάτζου, έπειτα από μακρινό σουτ του Γιώργου Μαλεύρη και κατέληξε στα δίχτυα του.
Ο τερματοφύλακας του «τριφυλλιού» δεν είχε καθόλου καλή αντίδραση ούτε στο 62’, με συνέπεια ο Γιάννης Βάζος να ανεβάσει τον δείκτη του σκορ, προτού διαμορφώσει και το τελικό αποτέλεσμα στο 86’ με ατομική προσπάθεια.
Κατά την αποχώρησή του από τον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη, ο Δεπούντης τα είπε όλα με μία φράση: «Πφφ, αυτό ήταν;»
Ως εκ τούτου, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε σε διάστημα περίπου 3,5 ετών τις δύο πιο εμφατικές νίκες του επί του Παναθηναϊκού, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε επιβληθεί με 4-1, αλλά στο ματς του δευτέρου γύρου ήταν αγνώριστος.
Διαιτητής: Κωνσταντινίδης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γραμματικόπουλος, Χρυσαφόπουλος, Μαλεύρης, Γιάνναρος, Κορσιάνος, Σχινάς, Δεπούντης, Ράγγος, Βάζος, Συμεωνίδης, Αναματερός.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χάτζος, Χριστοδούλου, Σβολόπουλος, Δημόπουλος, Σιδηρόπουλος, Εμμανουήλ, Ρόκκος, Μπαλτάσης, Κρητικός, Τριανταφύλλης, Τσούτσος.