Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το «ντέρμπι του Μάκη Ευθυμιάδη»

«Θα δούμε ποδόσφαιρο», «Θα πάμε στο ματς», «Έχει μπάλα σήμερα». Δημοφιλείς φράσεις φιλάθλων που προδίδουν αγάπη και ανυπομονησία για τα γεγονότα που έρχονται.

Ένα «μικρό» ματς κάποιο κυριακάτικο μεσημέρι, ένα ντέρμπι κάποιο απόγευμα ή ένα «μαγικό» ευρωπαϊκό βράδυ.

Φράσεις κοινές για όλους τους φιλάθλους ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης, φράσεις γνώριμες που πλέον τείνουν να εξοβελίζονται στο παρελθόν από άλλες, οι οποίες δυστυχώς δείχνουν να ταιριάζουν καλύτερα στην εποχή μας.

«Σήμερα θα πεθάνετε», «Ξύλο, ξύλο, ξύλο» ή σκέτο «λο» για τους πιο… ψαγμένους και άλλα «ωραία», τα οποία πλέον δεν οικειοποιείται μόνο η μειοψηφία που κάνει μπάχαλο όποιο ματς θεωρεί πως πρέπει. Αυτοί είναι στον εκτελεστικό ρόλο.

Το θλιβερό είναι ότι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο από κάθε θέση βάζουν όσο μπορούν το χέρι τους για να φτάνουμε κάθε φορά να αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά.

Δεν είναι ζήτημα ηθικής αυτουργίας, αλλά αυτό το φοβερό μείγμα, χιλιάδων δυστυχώς, «φιλάθλων» που χρησιμοποιεί την ανάλογη φρασεολογία και τραγουδά συνθήματα για «ντου» και «πεσίματα».

Αυτοί αποτελούν το ισχυρότερο πάτημα αυτών των λίγων που πάνε ένα βήμα παραπέρα και αφήνουν πίσω τους ζημιές, τραυματίες και νεκρούς, με πρώτο παθόντα το ίδιο το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό εν γένει.

Ολυμπιακός-Αθηναϊκός: Το κυνηγητό του Χρήστου Δημόπουλου και οι «επιστήμονες»

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι παλιά ήταν όλα καλώς καμωμένα, αλλά η αίσθηση αυτής της περίεργης έννοιας που λέγεται «φιλότιμο» υπήρχε σε μεγάλο βαθμό σε αρκετούς εμπλεκόμενους με τον χώρο του αθλητισμού.

Οι φτυαριές στον λάκκο που έχει πέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο άρχισαν με χαλαρούς ρυθμούς πολλές δεκαετίες πριν, ίσως με τη μετατροπή του πρωταθλήματος σε επαγγελματικό, αλλά κι αυτό από μόνο του δεν δικαιολογεί την έλλειψη παιδείας που εμφανίζει κατά διαστήματα ο ελληνικός λαός.

Το Sport-Retro.gr θυμάται τη μέρα που το «σκάψιμο» αυτού του λάκκου, ο οποίος πλέον μοιάζει με άβυσσο, άρχισε να γίνεται εντονότερο, εμφανές και χωρίς καμία ντροπή από όλες τις πλευρές.

Στις 24 Μαρτίου 2002 ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου, στο ματς που έμεινε στην ιστορία ως το «ντέρμπι του Μάκη Ευθυμιάδη».

***

Ο κατάλληλος άνθρωπος για το ντέρμπι

«Τι θα κάνουμε ρε Γιάννη; Πάμε οι τρεις μας ή και οι 22 συν εμάς τους τρεις και στις δύο πλευρές για να τελειώνει το θέμα και να αρχίσει το ματς», ήταν τα λόγια του διαιτητή της αναμέτρησης στον Γιάννη Γκούμα, είκοσι λεπτά μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του «αιωνίου» ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Η γνωστή συνήθεια των οπαδών να βάζουν φωτιά σε αντίπαλα πανό, λάφυρα προηγούμενων «εκστρατειών», είχε κάνει την κατάσταση στο γήπεδο αποπνικτική, ενώ και η συνθηματολογία είχε αγγίξει ευαίσθητα ζητήματα εκατέρωθεν, οπότε η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Τα ΜΑΤ σταμάτησαν τους οπαδούς των γηπεδούχων που εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ από την άλλη πλευρά οι φιλοξενούμενοι ξέσπασαν σε καθίσματα και κεφάλια των ανθρώπων της εταιρείας security του γηπέδου.

Ο Μάκης Ευθυμιάδης, από τον σύνδεσμο Δράμας, που ήταν ο διαιτητής εκείνης της μεγάλης αναμέτρησης πήρε την πρωτοβουλία να ενθαρρύνει τους παίκτες να βγουν όλοι μαζί στον αγωνιστικό χώρο, σε μία πολύ όμορφη κίνηση.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Τα πιο γλυκά «ερυθρόλευκα» γενέθλια

Νωρίτερα τους είχε ενημερώσει «παλικάρια δεν μασάω, θα σφυράω ό,τι βλέπω», ενώ έδειχνε ιδιαίτερα ευδιάθετος και σίγουρος για τον εαυτό του, όταν δήλωνε στις κάμερες της, βραχύβιας, συνδρομητικής πλατφόρμας του ALPHA: «Να είναι όλοι οι φίλαθλοι σίγουροι ότι θα δουν ακριβώς αυτό που περιμένουν, μία διαιτησία 50-50».

Από όποια πλευρά και να το έβλεπε κανείς, ο Ευθυμιάδης έδειχνε ο καταλληλότερος άνθρωπος, τουλάχιστον βάσει ιδιοσυγκρασίας, προκειμένου να διαιτητεύσει μία αναμέτρηση που «ζεμάταγε», όπως αυτή εκείνου του απογεύματος.

 

Τσούκου-τσούκου ξανά διεκδικητής με Μαρκαριάν

Ο Παναθηναϊκός είχε αρχίσει άσχημα στο πρωτάθλημα και μετά από 10 αγωνιστικές είχε πάρει την απόφαση να απομακρύνει τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα από τον πάγκο.

Στη θέση του είχε καταφτάσει από τις 17 Δεκεμβρίου 2001 ο Σέρχιο Μαρκαριάν, ο άνθρωπος που το 1999 οδήγησε τον Ιωνικό Νίκαιας στο Κύπελλο UEFA, μέσω της 5ης θέσης στο πρωτάθλημα.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-2: Το «ντέρμπι του Δούρου»

Μία αμφιλεγόμενη κίνηση που συνοδεύτηκε με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, όπως «εισπράκτορας των ΚΤΕΛ» και «πιγκουίνος» προς το πρόσωπο του Ουρουγουανού τεχνικού, ο οποίος όμως αποδείχτηκε η καλύτερη επιλογή που μπορούσαν να κάνουν οι «πράσινοι».

Πραγματοποίησαν μία φοβερή αήττητη πορεία στο πρωτάθλημα που τους είχε φέρει μία ανάσα από την κορυφή πριν από εκείνο το ντέρμπι (3η θέση με 41 βαθμούς), ενώ βρίσκονταν και στην προημιτελική φάση του Champions League.

Όλα αυτά με την αμυντική τακτική προσέγγιση του Μαρκαριάν που ονομάστηκε περιπαιχτικά «τσούκου-τσούκου μπολ».

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός των 5 σερί πρωταθλημάτων, ο οποίος στην τελευταία του επίσκεψη στη Λεωφόρο, σχεδόν ακριβώς έναν χρόνο πριν, είχε φύγει θριαμβευτής με το ιστορικό 1-4 στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονταν σε μία πρωτόγνωρη γι’ αυτούς θέση εκείνα τα χρόνια, καθώς με 44 βαθμούς, δηλαδή 2 λιγότερους από την πρώτη ΑΕΚ, είχαν το ρόλο το κυνηγού και όχι του προπορευόμενου στη βαθμολογία.

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο με οπαδούς και των δύο ομάδων, παρά το γεγονός ότι η αργία της 25ης Μαρτίου έπεφτε Δευτέρα και υπήρχε η δυνατότητα τριήμερης απόδρασης από την Αθήνα, οι δύο ομάδες δεν απέδωσαν σύμφωνα με την ποιότητά τους.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το πρώτο ντέρμπι στη Λεωφόρο μετά από 16 χρόνια

 

Καλύτερος ο Ολυμπιακός, το γκολ ο Παναθηναϊκός

Η έντονη βροχόπτωση δυσκόλεψε τις προσπάθειες των παικτών, αλλά οι δυνατές μονομαχίες δεν έλειψαν, με τους γηπεδούχους να έχουν έντονα παράπονα από τον Ευθυμιάδη επειδή επέτρεψε το σκληρό παιχνίδι από πλευράς Ολυμπιακού.

Χαρακτηριστική ήταν μία στιγμή στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, όπου ο Γκόραν Βλάοβιτς εμφανώς εκνευρισμένος μετά από σκληρό μαρκάρισμα του Στέλιου Γιαννακόπουλου, ξέσπασε και κινήθηκε εναντίον του διαιτητή, προτού οι ψυχραιμότεροι αποσοβήσουν τα χειρότερα.

Οι «ερυθρόλευκοι» σε γενικές γραμμές ήταν καλύτεροι και είχαν μια μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ.

Λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου, ο Γιαννακόπουλος βγήκε σε τετ-α-τετ με τον Αντώνη Νικοπολίδη μετά από πάσα ακριβείας του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, αλλά πλάσαρε ελάχιστα άουτ από το δεξί κάθετο δοκάρι.

Στο β’ ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έγινε πιο επιθετικός, ωστόσο δεν κατάφερνε να απειλήσει ουσιαστικά, αν και ο Μαρκαριάν είχε ρίξει στη μάχη τους Γιόνας Κόλκα και Εμάνουελ Ολισαντέμπε, σκόρερ των δύο γκολ στο ισόπαλο 2-2 του ντέρμπι του α’ γύρου στο ΟΑΚΑ.

Τελικά ο Νιγηριανο-Πολωνός ήταν ξανά αυτός που έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» και άνοιξε το σκορ στο 76ο λεπτό της αναμέτρησης, αφού υποδέχθηκε την μπάλα στη μικρή περιοχή, μετά από καταπληκτική προσπάθεια του Γιώργου Καραγκούνη από τα δεξιά, ο οποίος «άδειασε» διαδοχικά τους Στέλιο Βενετίδη και Γιώργο Ανατολάκη, προτού πασάρει στον Ολισαντέμπε.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Το «ντέρμπι του Αποστολάκη»

Οι πανηγυρισμοί στον πάγκο και στο γήπεδο ήταν ίσως οι πιο έντονοι από κάθε άλλο ντέρμπι εκείνων των ετών και πάνω στον χαμό αποβλήθηκε από τον Ευθυμιάδη ο μασέρ του Παναθηναϊκού για «γαλλικά» που ξεστόμισε.

Τα υπόλοιπα 14 λεπτά συν τα 4 των καθυστερήσεων κύλησαν με συνεχείς διαμαρτυρίες και το φοβερό στατιστικό που ήθελε τον Παναθηναϊκό να μην κερδίζει ξανά φάουλ!

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός προσπαθούσε, αλλά δεν μπορούσε να βρει το αντικλείδι για την «πράσινη» άμυνα, καταγράφοντας ευκαιρίες μόνο με μακρινά σουτ (καλύτερο αυτό του Τζόρτζεβιτς λίγο πριν από τη συμπλήρωση των 90 λεπτών).

 

Μία σωστή απόφαση ενός κακού διαιτητή

Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Θανάσης Κωστούλας πραγματοποιεί γέμισμα προς την περιοχή του Παναθηναϊκού, οι αμυντικοί διώχνουν την μπάλα, η οποία όμως παραμένει εντός περιοχής και φτάνει στα πόδια του Βενετίδη

Αυτός κάνει προσποίηση, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου δεν την υπολογίζει και τον ανατρέπει, με αποτέλεσμα ο Μάκης Ευθυμιάδης να καταλογίσει άμεσα την παράβαση.

Το γήπεδο μοιάζει έτοιμο να εκραγεί!

Εκτοξεύονται φωτοβολίδες προς κάθε κατεύθυνση και μία μάλιστα χτυπά τον Νικοπολίδη στην πλάτη, όμως ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει καν, αφού προσπαθεί να διαμαρτυρηθεί αλλά και να συγκρατήσει τους συμπαίκτες του που έχουν περικυκλώσει τον διαιτητή.

Ο Μαρκαριάν ωρύεται για το λάθος του Κωνσταντίνου και επαναλαμβάνει το ιστορικό πια «τι μαλ… είναι».

Ο πάγκος του Ολυμπιακού δέχεται καθίσματα και μπουκάλια, ενώ ο γενικός αρχηγός της ομάδας Τάσος Μητρόπουλος ανοίγει διάλογο με την εξέδρα.

Τελικά μετά από αρκετά λεπτά ο Τζόρτζεβιτς εκτελεί εύστοχα το πέναλτι, παρά την πολύ καλή εκτίναξη του Νικοπολίδη, και διαμορφώνει το τελικό 1-1.

Παίκτες και κόσμος πανηγυρίζουν την ώρα που ο προπονητής της ομάδας Τάκης Λεμονής, κοιτάει προς την εξέδρα και λέει «εμείς είμαστε μαλ… που δεν σας βάλαμε 4 όπως πέρυσι», δυναμιτίζοντας περαιτέρω την κατάσταση.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάκης Ευθυμιάδης

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 14.557

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Φύσσας, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Μπασινάς, Βλάοβιτς (59′ Ολισαντέμπε), Καραγκούνης, Μικάελσεν (67′ Κόλκα), Λυμπερόπουλος (78′ Γκούμας), Κωνσταντίνου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Πατσατζόγλου, Κωστούλας, Ανατολάκης (80′ Άλβες), Βενετίδης, Ζέτερμπεργκ, Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Οφορίκουε (70′ Άντζας), Ζιοβάνι.

 

Λεωφόρος ζούγκλας…

Το ματς λήγει, αλλά τα νεύρα των γηπεδούχων είναι ακόμα τεντωμένα εξαιτίας του αποτελέσματος και της, ομολογουμένως, κακής διαιτησίας.

Η αστυνομία ολιγωρεί και αργεί να οδηγήσει με ασφάλεια τον Ευθυμιάδη στα αποδυτήρια – επομένως κάθε επιτήδειος βρίσκει ευκαιρία να κινηθεί εναντίον του.

Ο πρόεδρος των γηπεδούχων Άγγελος Φιλιππίδης και ο Μαρκαριάν του επιτίθενται λεκτικά με φράσεις όπως «είσαι αλήτης», την ώρα που ο Δραμινός δέχεται δεκάδες χτυπήματα από οπαδούς αλλά και ανθρώπους τόσο του προπονητικού τιμ του Παναθηναϊκού, όσο και της ασφαλείας του γηπέδου.

Όλα αυτά την ώρα που μεταφέρεται αιμόφυρτος στα αποδυτήρια από ελάχιστους αστυνομικούς και οι Νίκος Λυμπερόπουλος, Γιάννης Γκούμας, Λεωνίδας Βόκολος προσπαθούν να τον προστατέψουν.

Ταυτόχρονα οι παίκτες του Ολυμπιακού αποχωρούν με τη βοήθεια των συναδέλφων τους του Παναθηναϊκού, ενώ γύρω τους… συγκεντρώνονται δεκάδες αντικείμενα.

Πιο άτυχος απ’ όλους ήταν ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Άγγελος Γεωργίου, ο οποίος κατά δήλωσή του δέχεται χτύπημα με αιχμηρό αντικείμενο από άνθρωπο της ασφαλείας και αποχωρεί με τραύμα στο μάγουλο.

 

«Ευρωπαϊκές φτυσιές», «γυναικείες φυλακές»

Η συνολική διάρκεια των γεγονότων εκείνο το βράδυ ξεπέρασε τις 6 ώρες, ενώ τα επεισόδια μεταξύ οπαδών και αστυνομίας μεταφέρθηκαν στα στενά της γύρω περιοχής, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι έκαναν μυθικές δηλώσεις.

Ο Τάκης Λεμονής μίλησε για ευρωπαϊκές… φτυσιές που δεχόταν επί 90 λεπτά και ο Τάσος Μητρόπουλος καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου της «πράσινης» ΠΑΕ.

Ο «Ράμπο» μίλησε για… γυναικείες φυλακές και τόνισε πως θα το δήλωνε ξανά χωρίς να το μετανιώσει, αργότερα στην απολογία του στην πειθαρχική επιτροπή.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν αρνήθηκε να παραστεί στη συνέντευξη Τύπου, ενώ ο Φιλιππίδης από την πλευρά του, χαρακτήρισε το πρωτάθλημα «φαρσοκωμωδία» και επικαλέστηκε αυτήκοη μαρτυρία αστυνομικού στο ημίχρονο του ματς.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Ευθυμιάδης είπε «θα σας καταστρέψω, τελειώσατε» στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, ωστόσο αργότερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ απολογήθηκε εν μέρει για τη στάση του.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της εποχής Κοσκωτά

Από τους παίκτες ο Γιόνας Κόλκα μίλησε για συμπάθεια του διαιτητή προς τον Ολυμπιακό, ενώ ο Ελευθερόπουλος εκπροσώπησε τον Ολυμπιακό στη συνέντευξη Τύπου, έχρισε ως ηθικό αυτουργό των επεισοδίων τον Άγγελο Φιλιππίδη, καθώς «δυναμίτιζε το κλίμα όλη την εβδομάδα».

«Τραγική» φιγούρα ο Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος στην πρώτη σεζόν στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, ζούσε για πρώτη φορά στην καριέρα του τέτοιες καταστάσεις.

Το γεγονός ότι διέκοψε τις δηλώσεις του στην τηλεόραση με τη φράση «συγγνώμη, αλλά έτσι δεν μπορώ», καταδεικνύει πώς ένιωθε ο πρώην άσος της Ρεάλ Μαδρίτης και παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γαλλία το 1998.

Ο Τύπος την άλλη μέρα ζητούσε κυβερνητική παρέμβαση και το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή, αλλά ουδεμία λύση δόθηκε.

Οι προσκείμενες εφημερίδες σε Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό έδωσαν «δημοσιογραφικό» ρεσιτάλ, καθεμιά από το… μετερίζι της.

Το ντέρμπι, πάντως, άρχισε και τέλειωσε κανονικά εκείνη τη μαύρη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Παναθηναϊκός έμεινε εκτός διεκδίκησης του τίτλου, ενώ στις 3 Απριλίου που θριάμβευσε με 1-0 επί της Μπαρτσελόνα για το Champions League, οι ίδιοι φίλαθλοι και παράγοντες συμπεριφέρθηκαν υποδειγματικά.

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, διατήρησε τα σκήπτρα του, καθώς υπερίσχυσε της ΑΕΚ στην ισοβαθμία χάρη στη νίκη με 4-3 στο μεταξύ τους ντέρμπι για την προτελευταία αγωνιστική.

***

Ο θάνατος του ποδοσφαίρου μας

Οι τιμωρίες που επιβλήθηκαν ελάχιστη σημασία έχουν, αφού η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Εξάλλου τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς ήρθαν στην επιφάνεια τα πρώτα στοιχεία της περιβόητης «παράγκας» και τα πάντα πήραν χειρότερη τροπή, όμως η ανάλυση του συγκεκριμένου ζητήματος δεν αφορά στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Η ιστορία της Ριζούπολης

Το βράδυ της 24ης Μαρτίου 2002, όμως, μπορεί να θεωρείται η αρχή του «νέου» ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η μέρα εκείνη που άρχισε να γαλουχείται μία γενιά φιλάθλων διαφορετική από αυτή που λοιδορούσε τους κάθε λογής «επιστήμονες», παρά τα λάθη στα οποία υπέπιπτε.

Μία γενιά που άρχισε να μετατρέπει στα μάτια της, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004, ως απόλυτο πρωταγωνιστή τον εκάστοτε παράγοντα ή πρόεδρο και όχι τους ποδοσφαιριστές.

Πλέον αυτό υφίσταται στον υπέρτατο βαθμό, καθώς τα επεισόδια βαφτίζονται πια «δίκαιες αντιδράσεις» και τα πρωταθλήματα διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό στις δικαστικές αίθουσες.

Το Sport-Retro.gr υπάρχει (και) για να καταγράφει τις μελανές στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα αποτελέσουν κακή ανάμνηση.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!