Η… δικαστική μάχη Παναθηναϊκού – ΤΣΣΚΑ Σόφιας εξαιτίας ιστορικής γκάφας διαιτητή

Η 26η Οκτωβρίου 1972 ήταν μία ημέρα αφιερωμένη στους πρώτους αγώνες του 2ου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Εκτός από ένα ζευγάρι, που έδινε αγώνα για τον 1ο γύρο. Το ζευγάρι ήταν το Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Σόφιας, που συναντήθηκε για τρίτη φορά, αφού οι δύο πρώτες δεν ανέδειξαν νικητή.

Τουλάχιστον αυτό απεφάνθη η UEFA, αφού ο διαιτητής θεώρησε ότι οι Βούλγαροι ήταν νικητές στα πέναλτι, όπως μπορείτε να θυμηθείτε στο θέμα του Χρήστου Σωτηρακόπουλου. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχε μετρήσει σωστά τις εκτελέσεις και ως εκ τούτου, οι «πράσινοι» έπεσαν θύμα μιας τραγελαφικής γκάφας, την οποία επιχείρησαν να επανορθώσουν μέσω ένστασης.

Το Sport-Retro.gr θυμάται αυτήν την ιστορική… δικαστική μονομαχία των δύο ομάδων, που είχε (και δεν είχε) ευτυχές τέλος για την Ελλάδα.

Τα θέματα του Sport-Retro.gr για τον Παναθηναϊκό

Φαβορί παρά την ήττα ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1971-1972 και είχε ξανά την ευκαιρία να επιστρέψει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου δύο σεζόν νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι τον τελικό, χάνοντας από τον Άγιαξ στο «Γουέμπλεϊ».

Η κληρωτίδα τον έφερε αντιμέτωπο με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, μία ομάδα που αναγεννήθηκε στα μέσα του ’60 και μάλιστα τη σεζόν 1966-1967 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού, όπου αποκλείστηκε από την Ίντερ.

Η ελληνική ομάδα είχε το αίσθημα του φαβορί και ο Τύπος σιγοντάριζε με τα πρωτοσέλιδά του. Δικαίως, αφού οι «πράσινοι» είχαν φέρει από την Εστουδιάντες τον πρώην πρωταθλητή Νότιας Αμερικής και διεθνή Αργεντινό Χουάν Ραμόν Βερόν, καθώς και τον Βραζιλιάνο επιθετικό Αρακέμ ντε Μέλο. Μαζί με τον Αντώνη Αντωνιάδη, σχημάτιζαν μία εκπληκτική γραμμή κρούσης, που θεωρητικά δεν μπορούσε να τη σταματήσει η βουλγαρική άμυνα.

Στο πρώτο παιχνίδι τα πράγματα αποδείχθηκαν διαφορετικά. Η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε με πέναλτι του Μπόζιλ Κόλεφ στο 24′ και μπορεί να ισοφάρισε ο Βερόν στο 59′, τον τελευταίο λόγο είχε ο Πλάμεν Γιάνκοφ, ο οποίος στο 71′ έγραψε το 2-1.

«Άγνωστος έριξε καθαρτικό στο φαγητό»

Η ρεβάνς ορίστηκε δύο εβδομάδες αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 1972, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου άπαντες είχαν την πεποίθηση ότι το «τριφύλλι» θα έκανε την ανατροπή και θα προκρινόταν στην επόμενη φάση.

Οι Βούλγαροι δεν επαναπαύτηκαν στο προβάδισμα του πρώτου αγώνα και σύμφωνα με αφιέρωμα του «Topsport.bg», ήρθαν αντιμέτωποι με πληροφορίες που τους προκάλεσαν ανησυχία.

Περίπου 1,5 χρόνο νωρίτερα, στο πλαίσιο των ημιτελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ερυθρό Αστέρα. Το παιχνίδι στο Βελιγράδι είχε λήξει με θρίαμβο 4-1 των Γιουγκοσλάβων, με συνέπεια να «ψαλιδιστούν» οι ελληνικές ελπίδες για πρόκριση στον τελικό.

Η ιστοσελίδα, στο κείμενό της αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της δεξίωσης πριν από τη ρεβάνς, στο ξενοδοχείο όπου κατέλυε η γιουγκοσλαβική αποστολή, ένας άγνωστος εισέβαλε στην κουζίνα του ξενοδοχείου δίχως άδεια και έριξε καθαρτικό στο φαγητό των φιλοξενουμένων.

Στη διάρκεια του αγώνα, σύμφωνα πάντα με το σχετικό αφιέρωμα του «Topsport.bg», οι Γιουγκοσλάβοι φέρονται να είχαν μειωμένη απόδοση λόγω του καθαρτικού και εν τέλει ηττήθηκαν με 0-3, με συνέπεια ο Παναθηναϊκός να πάρει το «εισιτήριο» για το Λονδίνο.

Οι φήμες αυτές αποτέλεσαν οδηγό για τους Βούλγαρους ενόψει της ρεβάνς στην Αθήνα, έστω κι αν ποτέ δεν αποδείχθηκε κάτι το μεμπτό για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα.

Ο γιατρός της ΤΣΣΚΑ, Ντίμιταρ Γκεβρένοφ, διέταξε την αποστολή να τρώει μόνο στην πρεσβεία της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην ελληνική πρωτεύουσα.

Νίκη 2-1 για τον Παναθηναϊκό και πέναλτι

Οι Βούλγαροι ποδοσφαιριστές ακολούθησαν τις συμβουλές του γιατρού της ομάδας, αλλά όταν παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου, βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν άφησαν λεπτό να πάει χαμένο και άρχισαν να επιτίθενται από την αρχή. Στο 18′ ο Βερόν άνοιξε το σκορ και στο 20′ έγινε το 2-0 με πέναλτι του Ντε Μέλο. Στο 32′ ο Βερόν είχε δοκάρι και όλα έδειχναν ότι οι «πράσινοι» θα ολοκλήρωναν την ανατροπή.

Στο 2ο μέρος οι φιλοξενούμενοι ισορρόπησαν το παιχνίδι και στο 68′ ο Στόιλ Τράνκοφ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα. Το 2-1 έμεινε μέχρι το τέλος του 90λέπτου (οι Βούλγαροι είχαν δοκάρι) και στην παράταση δεν άλλαξε τίποτα. Βάσει κανονισμών, ο νικητής θα κρινόταν στα πέναλτι.

Ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που άρχισε τις εκτελέσεις. Ο Μίμης Δομάζος έστειλε ψηλά την μπάλα και ο Κόλεφ έκανε το 0-1. Ο Αρτέμιο Γκραμάχο ισοφάρισε (1-1), ο Ασπάρουχ Νικοντίνοφ έδωσε εκ νέου προβάδισμα στους Βούλγαρους (1-2) και ο Βερόν ισοφάρισε σε 2-2. Ο εκ των κορυφαίων της ΤΣΣΚΑ στον αγώνα, Ντίμιταρ Μαρασλίεφ, έγραψε το 2-3 και ο Σεβεριάνο Ιράλα, ο τέταρτος Λατινοαμερικανός του Παναθηναϊκού, νικήθηκε από τον τερματοφύλακα της ΤΣΣΚΑ, Γιόρνταν Φιλίποφ.

https://www.youtube.com/watch?v=76SWcQNqQHA&t=6s

Πούσκας και διαιτητής έφυγαν στα αποδυτήρια

Όταν επανήλθε η μπάλα από το πέναλτι του Ιράλα, ο Τράνκοφ ετοιμαζόταν για να εκτελέσει για τους Βούλγαρους. Μόνο που ξαφνικά, δίπλα του δεν υπήρχε πλέον ο διαιτητής Βαλεντίν Λιπάτοβ. «Καθόμουν στη θέση των γιατρών στο κέντρο, βλέποντας ότι είχαν εκτελέσει τέσσερα πέναλτι, είχαν ευστοχήσει σε δύο κι είχαν μόνο ένα ακόμα. Εμείς είχαμε και τα τρία εύστοχα και ο Τράνκοφ ετοιμαζόταν να εκτελέσει και το τέταρτο. Αν του το επέτρεπαν να το εκτελέσει και σκόραρε, δεν θα χρειαζόταν άλλο πέναλτι», θυμάται ο Γκεβρένοφ.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, ο πανούργος Φέρεντς Πούσκας, αντιλήφθηκε αμέσως τι είχε συμβεί. Ο Λιπάτοβ είχε μπερδευτεί και θεώρησε ότι με το άστοχο πέναλτι του Ιράλα είχαν τελειώσει τα πάντα. Ανακήρυξε νικήτρια την ΤΣΣΚΑ Σόφιας και τότε ο Ούγγρος προπονητής άρχισε να φωνάζει στους παίκτες του να φύγουν για ντους στα αποδυτήρια.

«Δεν είχαμε καταλάβει τι ακριβώς είχε γίνει και το μόνο που θυμάμαι έντονα είναι τον Πούσκας να μου λέει στα ισπανικά να κάνω μπάνιο. Το ίδιο έλεγε και στους άλλους γύρω μου, με αποτέλεσμα να κοιταζόμαστε περίεργα. Δεν ήξερα γιατί επέμενε τόσο, αλλά κατάλαβα μετά από λίγα λεπτά», είχε πει ο Βερόν το 2012, σε μία συνέντευξή του στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο.

Όπως προσθέτει ο Γκεβρένοφ, οι Βούλγαροι δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν ότι συνέβη τέτοια γκάφα. «Σε περίπτωση που ο Τράνκοφ έχανε το πέναλτι, οι Έλληνες είχαν μία τελευταία ευκαιρία. Αυτό χρησιμοποίησε ο προπονητής τους, ο Πούσκας, ο οποίος πήγε στον δικό μας, τον Μανόλ Μανόλοφ, τον χαιρέτησε και έστειλε τους παίκτες του στα αποδυτήρια. Ο Στέφαν Μπόζκοφ (σ.σ. πρώην μέσος και προπονητής της ΤΣΣΚΑ και στέλεχος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της χώρας) με ρώτησε ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Ο συνταγματάρχης Νέσεφ, ο οποίος ήταν μαζί μας στον αγωνιστικό χώρο, επίσης. Ο διαιτητής Λιπάτοβ, από τη Σοβιετική Ένωση, μπήκε στα αποδυτήρια, όμως βγήκε χωρίς τους Έλληνες ποδοσφαιριστές στο γήπεδο».

«Σου είπα ότι υπάρχουν κι άλλα πέναλτι ακόμα»

Η αποστολή της Βουλγαρίας παρέμεινε για μία ημέρα στην Αθήνα, περιμένοντας να διαπραγματευτεί με τον Παναθηναϊκό έναν άμεσο επαναληπτικό του αγώνα. Όταν αντιλήφθηκε ότι δεν γινόταν κάτι τέτοιο, αποχώρησε για τη Βουλγαρία, μαζί με το διαιτητικό τρίο, που θα επέστρεφε στη Μόσχα μέσω Σόφιας.

Λόγω της… ενοχής τους, οι διαιτητές επιχείρησαν να αλλάξουν αεροπλάνο για να μην συνταξιδέψουν με την αποστολή της βουλγαρικής ομάδας. Παρ’ όλα αυτά, το αεροπλάνο της ΤΣΣΚΑ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σόφιας πέντε ώρες νωρίτερα από το ρουμανικό «Tarom» των διαιτητών, με συνέπεια οι άνθρωποι του συλλόγου να έχουν όλο τον χρόνο να προετοιμαστούν για την επιτροπή… υποδοχής.

 

Ο στρατηγός Ντόμπρι Τζούροφ και η πρεσβεία της ΕΣΣΔ στη Βουλγαρία επέτρεψαν την παρακράτηση του διαιτητικού τρίο. Ο συνταγματάρχης Ματέεφ, ο γιατρός Γκεβρένοφ και οι διαιτητές μετέβησαν στο γήπεδο της ΤΣΣΚΑ, όπου υπήρχε άρτιος τεχνολογικός εξοπλισμός, για να παρακολουθήσουν τη βιντεοκασέτα του αγώνα.

Όταν είδαν το φινάλε των πέναλτι, ο βοηθοί μουρμούρισαν: «Εδώ, σου είπα ότι υπάρχουν κι άλλα πέναλτι ακόμα». Εκείνη τη στιγμή, ο Λιπάτοβ έπιασε το κεφάλι του και άρχισε να λέει στα ρωσικά: «Μπερδεύτηκα, μπερδεύτηκα».

Τι πραγματικά συνέβη στα πέναλτι

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, οι παράγοντες του «τριφυλλιού» αντιλήφθηκαν αμέσως το σφάλμα του διαιτητή, σε αντίθεση με τους Βούλγαρους, που ακόμα κι αν τα πέναλτι τελείωναν με 3-3 (αν σκόραρε ο Γιώργος Γονιός το τελευταίο πέναλτι του Παναθηναϊκού και οι της ΤΣΣΚΑ έχαναν τα δύο δικά τους), φέρονται να πίστευαν ότι θα προκρίνονταν λόγω των εκτός έδρας γκολ, στα οποία προσμετρούσαν τα πέναλτι.

Ακόμα κι έτσι, σημασία είχε το τι πίστευε ο διαιτητής και θεώρησε λήξαν το παιχνίδι μετά από την άστοχη εκτέλεση πέναλτι του Παναθηναϊκού. Η Αθλητική Ηχώ της επόμενης μέρας υποστήριζε ότι ο Λιπάτοβ «δεν αποκλείεται όμως να μην ήτο και πολύ γνώστης των κανονισμών». Το στοιχειοθετεί γράφοντας ότι μετά από το τέλος του 90λεπτου, ο Ρώσος κινήθηκε προς τα αποδυτήρια, θεωρώντας ότι θα διεξαχθεί τρίτο παιχνίδι, όμως ο σκάουτ και σύμβουλος επί εξωτερικών υποθέσεων του Παναθηναϊκού, Γιάννης Καλογεράς, τον ενημέρωσε για την παράταση. Το ίδιο φέρεται να συνέβη και μετά από το τέλος της παράτασης, αφού ήθελε να κατακυρώσει τον αγώνα υπέρ των Βούλγαρων, χωρίς τη διαδικασία των πέναλτι.

Μάλιστα, έδειξε τα αποδυτήρια, όμως επενέβησαν οι παράγοντες του Παναθηναϊκού και του ζήτησαν να συμβουλευτεί τον παρατηρητή αγώνα, Κόστα Πόποβιτς. Ο Λιπάτοβ πήγε στην κερκίδα των επισήμων και συνομίλησε με τον Γιουγκοσλάβο παράγοντα της UEFA που του είπε τι να κάνει.

Όταν, δε, μετά από τα πέναλτι έφυγε για τα αποδυτήρια, τον πλησίασε ο πρόεδρος της ελληνικής ομάδας, Μιχάλης Κίτσιος, να τον ενημερώσει για το σφάλμα του. Ο Ρώσος υποστήριζε στον διοικητικό ηγέτη του Παναθηναϊκού ότι οι Βούλγαροι είχαν εκτελέσει 4 πέναλτι, αποδεικνύοντας την αβλεψία του. Στα αποδυτήρια βρέθηκε και ο Πόποβιτς που παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν μίλησε για το ζήτημα.

«Όταν μετά από είκοσι λεπτά ο Σοβιετικός, μετά από συζήτηση με τον Γιουγκοσλάβο παρατηρητή Πόποβιτς, αντιλήφθηκε το λάθος του έτρεξε στα αποδυτήρια, ζητώντας από τους παίκτες να βγουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, αλλά ο Πούσκας δείχνοντας προς τα ντους του είπε πως είναι αδύνατον να συμβεί! Μάλιστα έκανε τον ανήξερο και ρωτούσε τον διαιτητή να του εξηγήσει τι είχε συμβεί. Όταν κλήθηκε ο Δομάζος να υπογράψει το φύλλο αγώνα, αρνήθηκε παρόντος και του παρατηρητή, αφού ο Σοβιετικός είχε γράψει πως ολοκληρώθηκε κανονικά η διαδικασία», γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, μέσω του σχετικού αποσπάσματος από το βιβλίο «Ταξίδι στ’ Αστέρια».

Το θέμα έφτασε στην UEFA

Το επόμενο πρωί, ο Παναθηναϊκός υπέβαλε την ένστασή του στην UEFA μέσω τηλεγραφήματος για κακή εφαρμογή κανονισμών, περιμένοντας απόφαση για επανάληψη του αγώνα. Με το μέρος του είχε και τις κάμερες, αφού υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη και μπορούσε εύκολα να αποδειχθεί τι συνέβη.

Ήδη από το μεσημέρι άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι ο επαναληπτικός θα διεξαγόταν εκείνο ή το επόμενο βράδυ στη Λεωφόρο με Ιταλούς διαιτητές.

Η Συντονιστική Επιτροπή της UEFA συνεδρίασε στη Ρώμη στις 3 Οκτωβρίου για την κλήρωση των αγώνων του 2ου γύρου του θεσμού και για το Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ (ο νικητής του ζευγαριού κληρώθηκε με τον πρωταθλητή Ευρώπης Άγιαξ). Εισηγητές των «πρασίνων» ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Δέδες, ο οποίος διατελούσε και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA και τακτικό μέλος της Επιτροπής Διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Μαζί του και ο Καλογεράς, που εκπροσωπούσε τον Παναθηναϊκό πάντα στην Ευρώπη, ενώ παρόντες ήταν και οι Κίτσιος – Πούσκας). Η Συντονιστική Επιτροπή ωστόσο έκρινε εαυτόν αναρμόδιο να αποφανθεί για το ζήτημα και το παρέπεμψε στην Πειθαρχική Επιτροπή που θα συνεδρίαζε στη Ζυρίχη το Σάββατο 7 του μήνα.

Οι διάφορες φήμες που κυκλοφόρησαν από την ιταλική πρωτεύουσα έκαναν λόγο για επαναληπτικό στην «αιώνια πόλη», στη Βιέννη ή στην Αθήνα, ωστόσο το πιο βάσιμο σενάριο ήθελε η UEFA να αποφασίζει επαναληπτικό, ο οποίος θα διεξαγόταν στις 11 Οκτωβρίου στη Λεωφόρο.

Η διαδικασία διήρκεσε εννέα ώρες

Στη Ζυρίχη κατέφθασε πρώτος ο πρόεδρος της «πράσινης» ΠΑΕ και μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση οι Δέδες – Καλογεράς από την ελληνική εκπροσώπηση. Την ίδια μέρα κατέφθασε το ρωσικό διαιτητικό τρίο του αγώνα, ο Πόποβιτς, τριμελής αποστολή της ομοσπονδίας της Βουλγαρίας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, καθώς και τα μέλη της Πειθαρχική Επιτροπής.

Πρώτος στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν αρχικά η επανάληψη του αγώνα και δεύτερος να μην θεωρηθεί τρίτος αγώνας, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα διεξαγόταν σε ουδέτερη έδρα.

Η… καρδιά των εξελίξεων χτυπούσε στο ξενοδοχείο «St. Gotthard» της Ζυρίχης από τις 9 το πρωί του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου. Στην αίθουσα συνεδριάσεων μπήκαν τα επτά μέλη της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA, αντιπροσωπείες των δύο συλλόγων και σταδιακά μάρτυρες.

Στις 11 κλήθηκε ο πρώτος βοηθός Λουπλιάνοβ και μετά από μισή ώρα ο δεύτερος Μποτσάροβ. Είκοσι λεπτά μετά, μπήκε στην αίθουσα ο Λιπάτοβ και στις 12:20 μπήκε ο Πόποβιτς. Στις 13:20 αποχώρησαν διαιτητές, παρατηρητής και αντιπροσωπείες συλλόγων και παρέμειναν μόνο τα μέλη της Επιτροπής για να συσκεφτούν, μετά από όσα είχαν ακούσει τις προηγούμενες 4 ώρες και 20 λεπτά.

Οι Ρώσοι έλεγαν για 4ο πέναλτι, οι Βούλγαροι όχι

Μεταξύ αυτών, η κοινή γραμμή των διαιτητών ότι χτυπήθηκε και 4ο πέναλτι της ΤΣΣΚΑ! Υποστήριξαν, δε, ότι εκτελέστηκε στην κάτω δεξιά γωνία και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα, με το σκορ να γίνεται 2-4 και γι’ αυτό κατακυρώθηκε το παιχνίδι υπέρ των Βούλγαρων. Ένα μέλος της Επιτροπής από τη Μάλτα ρώτησε τον Λιπάτοβ «πού έπεσε ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού κατά την εκτέλεση του πέναλτι» και ο Ρώσος, ο οποίος ήταν και πρόεδρος των διαιτητών στην ΕΣΣΔ και κινδύνευε με βαριά τιμωρία (εν τέλει τιμωρήθηκε με τρία χρόνια αποκλεισμό από την ομοσπονδία της ΕΣΣΔ), δεν κατάφερε να απαντήσει. Ο Γιουγκοσλάβος παρατηρητής αρνήθηκε ότι εκτελέστηκε 4ο πέναλτι της ΤΣΣΚΑ.

Οι άνθρωποι της ΤΣΣΚΑ εξήγησαν ότι δεν εκτελέστηκε 4ο πέναλτι, ωστόσο ζήτησαν να μην πληρώσουν αυτοί το λάθος των Ρώσων διαιτητών, καταθέτοντας και υπόμνημα προς τα μέλη της Επιτροπής. Εξήγησαν ότι παρέμειναν δύο μέρες παραπάνω μήπως βρεθεί λύση από τον Παναθηναϊκό και την ΕΠΟ και ότι σε αυτό το διάστημα ξόδεψαν 5.500 δολάρια (περίπου 165.000 δραχμές).

Η UEFA έλαβε υπόψιν τις αιτιάσεις των Βούλγαρων και αποφάσισε αφενός να ακυρωθεί ο αγώνας της Λεωφόρου, αφετέρου να αφαιρεθούν 5.500 δολάρια από τις εισπράξεις και να αποδοθούν στην ΤΣΣΚΑ. Αποφασίστηκε η κανονική ρεβάνς να διεξαχθεί μεταξύ 11 και 25 Οκτωβρίου στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και οι νέες εισπράξεις να μοιραστούν εξ ημισείας στους δύο συλλόγους.

Έφεση στο κενό από την ΤΣΣΚΑ

Ο Παναθηναϊκός έστειλε τηλεγράφημα στους Βούλγαρους που πρότεινε ρεβάνς στις 11, 12, 14, 15, 18 και 20 του μήνα, ωστόσο η εθνική Βουλγαρίας (ο κορμός της οποίας προερχόταν από την ΤΣΣΚΑ) αντιμετώπιζε τη Γερμανία στις 13 και την Ιρλανδία στις 18, οπότε η πιο πιθανή ημερομηνία ήταν η 20ή. Σε περίπτωση που ο Άγιαξ δεχόταν αναβολή του πρώτου αγώνα του 2ου γύρου με τον νικητή του Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Σόφιας που ήταν προγραμματισμένος για τις 25 Οκτωβρίου, αυτή θα ήταν ημερομηνία που θα προτιμούσαν οι δύο ομάδες.

Οι Βούλγαροι δεν απάντησαν στο τηλεγράφημα του Παναθηναϊκού, αφού υπέβαλαν έφεση κατά της απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA. Στόχος τους ήταν η ευθύνη για τα όσα συνέβησαν να αποδοθεί στους Ρώσους διαιτητές και να μην επαναληφθεί ο αγώνας, αλλά να μετρήσει το αποτέλεσμα, όπως το αποτύπωσε στο φύλλο αγώνα ο Λιπάτοβ.

Η εκδίκαση από την Επιτροπή Εφέσεων ορίστηκε για την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, ωστόσο μέχρι να εκδοθεί απόφαση, η UEFA όρισε τον αγώνα που είχε αποφασιστεί πρωτοδίκως για την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. Τα τρία μέλη της Επιτροπής επικύρωσαν την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής και πλέον ήταν οριστικό: ο δεύτερος αγώνας θα διεξαγόταν εκ νέου, αλλά τελικά στις 26 του μήνα.

Πέτυχαν τον Πούσκας στην ταβέρνα

Οι Βούλγαροι βρέθηκαν στην Αθήνα για ακόμα μία φορά, ωστόσο ούτε τώρα εμπιστεύτηκαν την ελληνική φιλοξενία. Μάλιστα, αντί να γευματίσουν στο ξενοδοχείο, επέλεξαν μία ταβέρνα, ωστόσο για… κακή τύχη τους, στο ίδιο μαγαζί βρέθηκε και ο Πούσκας να πίνει το κρασί του!

Ο Μανόλοφ, ο οποίος μετέπειτα ανέλαβε προπονητής σε Απόλλωνα Αθηνών, Εθνικό και Πανσερραϊκό, πήγε να χαιρετίσει τον «καλπάζοντα συνταγματάρχη» που τον γνώριζε όταν και οι δύο ήταν ποδοσφαιριστές στις αναμετρήσεις της ΤΣΣΚΑ με τη Χόνβεντ, με τον Ούγγρο να του λέει 2-3 φορές: «Τώρα θα σας νικήσουμε εμείς στον επαναληπτικό».

Παρότι η ομάδα βρισκόταν σε ταβέρνα… εχθρού, το φαγητό της ήταν ασφαλές, αφού την προετοιμασία και το μαγείρεμα επέβλεπε καθ’ όλη τη διάρκεια ο γιατρός Γκεβρένοφ στην κουζίνα.

Η ΤΣΣΚΑ προκρίθηκε και κανονικά

Όταν έφτασε η ώρα του αγώνα, τα πάντα ξεχάστηκαν. Ο Παναθηναϊκός πρόβαλλε ξανά ως το φαβορί, ωστόσο η ψυχρολουσία ήρθε πολύ γρήγορα. Μόλις στο 4ο λεπτό, ο Πέταρ Ζέκοφ άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους. Η ελληνική ομάδα χρειαζόταν δύο γκολ για να ισοφαρίσει το σκορ των… προηγουμένων αγώνων και έχασε ευκαιρίες με τον Αντωνιάδη, τον Βερόν, τον Γονιό και τον Κώστα Ελευθεράκη.

Παρ’ όλα αυτά, τα μεγάλα αστέρια δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα και οι «πράσινοι» το πλήρωσαν. «Ντε Μέλο, Βερόν ανύπαρκτοι και ο Δομάζος μετριότατος», έγραφε την επόμενη μέρα η «Αθλητική Ηχώ».

Με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου, ο Κόλεφ σημείωσε νέο γκολ για τους Βούλγαρους, με τον Βασίλη Κωνσταντίνου που κάθισε στο τέρμα να φέρει ξανά ευθύνη. Το 2-0 δεν γινόταν να ανατραπεί αυτήν τη φορά και το «εισιτήριο» της πρόκρισης αυτού του επεισοδιακού ζευγαριού κατέληξε στην ΤΣΣΚΑ.

Στον επόμενο γύρο, ο Άγιαξ νίκησε και στα δύο παιχνίδια (6-1 συνολικό σκορ) και έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, ωστόσο τη νέα σεζόν, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τους Βούλγαρους να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη και να γίνονται η πρώτη ομάδα που σταματάει τον «Αίαντα« μετά από τρία χρόνια κυριαρχίας.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!