Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1979

Το 2020 άρχισε με ντέρμπι ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός στο «Γ. Καραϊσκάκης», ωστόσο η διεξαγωγή του έγινε στις 5 Ιανουαρίου.

Μέρες που είναι, το Sport-Retro.gr θυμήθηκε ένα αντίστοιχο ματς, το οποίο όμως πραγματοποιήθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς!

Στις 31 Δεκεμβρίου 1978, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας γέμισε ασφυκτικά από φιλάθλους των δύο «αιωνίων», λίγες ώρες πριν από το οικογενειακό τραπέζι και την κοπή της βασιλόπιτας.

 

Σε δεύτερη μοίρα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δεν βίωναν τις καλύτερες ημέρες της ιστορίας τους.

Οι «πράσινοι» είχαν πανηγυρίσει το νταμπλ του 1977 (με Καζίμιερζ Γκόρσκι στον πάγκο), ωστόσο αυτό το επίτευγμα είχε χαρακτηριστεί έκπληξη.

Οι «ερυθρόλευκοι», από την πλευρά τους, είχαν σιγήσει μετά το 1975, αν και έδειχναν σε καλύτερη μοίρα από τον «αιώνιο» αντίπαλο.

Ήταν η εποχή που η ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου δεν άφηνε πολλά περιθώρια αμφισβήτησης, όπως μαρτυρά το νταμπλ του 1978, το πρωτάθλημα του 1979 και, βέβαια, η τρομερή πορεία μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1976-77.

Εντούτοις, περισσότεροι από 20.000 φίλαθλοι (σ.σ. 21.350 τα εισιτήρια) στριμώχτηκαν στις κερκίδες για να παρακολουθήσουν το ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής.

 

Χορταστικό α’ ημίχρονο

Ο Παναθηναϊκός του Λάκη Πετρόπουλου έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο 10’, όταν από σέντρα του Όσκαρ Αλβαρέζ, ο Βάλτερ Βάγκνερ έπιασε κεφαλιά και ο Χρήστος Αρβανίτης απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ, όταν από μακρινό φάουλ του Γιάννη Κυράστα, η μπάλα πέρασε απ’ όλους και ο Μάκης Κατσαβάκης την έστειλε στα δίχτυα με διαγώνιο σουτ.

Γρήγορη ήταν η απάντηση του «τριφυλλιού», καθώς στο 21’ ο Μήτσος Δημητρίου σέντραρε από δεξιά και ο Αλβαρέζ νίκησε τον Αρβανίτη με τρομερή κεφαλιά.

Ο Ολυμπιακός του Τόζα Βεσελίνοβιτς ανέκτησε το προβάδισμα στο 36’, όταν από σέντρα του Μιχάλη Κρητικόπουλου, ο Χούλιο Λοσάντα πρόλαβε την έξοδο του Βασίλη Κωνσταντίνου.

Το α’ ημίχρονο έκλεισε με «πράσινη» ισοφάριση, έπειτα από νέα σέντρα του Δημητρίου από δεξιά, λάθος του Αρβανίτη και κοντινό σουτ του Αλβαρέζ.

Το πρώτο γκολ του ματς

 

«Ερυθρόλευκο»… φλουρί

Στο ημίχρονο ο Βεσελίνοβιτς αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Αρβανίτη με τον Παναγιώτη Κελεσίδη, ο οποίος κράτησε απαραβίαστη την εστία του.

Αντίθετα, ο Κωνσταντίνου δέχθηκε και τρίτο γκολ – συγκεκριμένα στο 53ο λεπτό από τον Κρητικόπουλο που έδωσε για ισάριθμη φορά το προβάδισμα στον Ολυμπιακό.

Η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» έκανε λόγο για οφσάιντ, ωστόσο όπως μαρτυρά το παρακάτω video ο αείμνηστος άσος δεν ήταν εκτεθειμένος όταν έγινε αποδέκτης της μπάλας.

Ο Πετρόπουλος έβαλε τους Λάκη Κατσιάκο και Γιώργο Γονιό, σε μία προσπάθεια να ανατρέψει τα εις βάρος της ομάδας του δεδομένα, τη στιγμή που ο Ραφαέλ Περόνε αποχωρούσε με τραυματισμό.

Ο Παναθηναϊκός ζημιώθηκε στο 78’, αφού ο Νίκος Κόβης τραυματίστηκε και έπαιξε ως δεξιός εξτρέμ, μόνο και μόνο για να μην μείνει το «τριφύλλι» με 10 παίκτες στον αγωνιστικό χώρο (σ.σ. τότε επιτρέπονταν δύο αλλαγές).

Συνεπώς, οι «ερυθρόλευκοι» έφυγαν για πρώτη φορά με τη νίκη από το «άντρο» του «αιωνίου» αντιπάλου, έπειτα από έξι ανεπιτυχείς προσπάθειες (σε πρωτάθλημα και Κύπελλο) και μόλις τρίτη σε 13 χρόνια.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αντώνης Βασάρας

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 21.350

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λάκης Πετρόπουλος): Κωνσταντίνου, Γιαννακούλας, Δημητρίου, Κίζας, Κόβης, Ελευθεράκης (58’ Κατσιάκος), Λιβαθινός, Βακάλης, Γκόμες, Αλβαρέζ, Βάγκνερ (69’ Γονιός).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τόζα Βεσελίνοβιτς): Αρβανίτης (46’ Κελεσίδης), Βαμβακούλας, Σ. Παπαδόπουλος, Κυράστας, Περόνε (60’ Καλτσάς), Περσίας, Καραβίτης, Κατσαβάκης, Κρητικόπουλος, Γαλάκος, Λοσάντα.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!