Ο Πελέ και το μεγάλο ψέμα με το 1.000ό γκολ του

Στις 19 Νοεμβρίου 1969 γράφτηκε ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αφού για πρώτη φορά γιορτάστηκε το υπ’ αριθμόν 1.000 τέρμα ενός ποδοσφαιριστή. Υπεύθυνος γι’ αυτό ο μοναδικός Πελέ, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου εκείνη την περίοδο και για πολλούς όλων των εποχών.

Αν και υπήρξαν κι άλλοι παίκτες που μέχρι τότε φέρονται να είχαν φτάσει σε τετραψήφιο αριθμό τερμάτων, όπως οι Φέρεντς Πούσκας, Άρτουρ Φρίντενραϊχ, Φραντς Μπίντερ, Μπλάγκογιε Μαριάνοβιτς, Ερνστ Βιλιμόβσκι, Βάτσγουαφ Κούχαρ, Γιόσεφ Μπίτσαν, αυτά του «μαύρου μαργαριταριού» είχαν καταγραφεί και εκείνη τη μέρα όλα ήταν έτοιμα για τον εορτασμό στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική σκηνή του κόσμου, στο «Μαρακανά».

Ο Πελέ σκόραρε για 1.000ή φορά στην καριέρα του σε επίσημο και ανεπίσημο παιχνίδι και έγραψε ιστορία. Μόνο που το είχε κάνει και μία εβδομάδα νωρίτερα, χωρίς σχεδόν κανείς να το γνωρίζει εκείνη τη στιγμή.

Το Sport-Retro.gr εξηγεί πώς ο Βραζιλιάνος είχε φτάσει ήδη τα 1.000 τέρματα και πως το περίφημο πέναλτι κόντρα στη Βάσκο ντα Γκάμα ήταν το 1.003ο τέρμα της καριέρας του!

Τα θέματα του Sport-Retro.gr για τη Βραζιλία

Πλησιάζοντας το ρεκόρ

Όλα άρχισαν περίπου στα μέσα Οκτωβρίου του 1969, όταν ξαφνικά ο Τύπος της Βραζιλίας σχημάτισε μία λίστα στην οποία συγκέντρωσε όλα τα τέρματα του Πελέ. Τέρματα που είχε σημειώσει σε επίσημες διοργανώσεις με τη Σάντος, σε επίσημα φιλικά, σε ανεπίσημα φιλικά, σε φιλικά τουρνουά, σε αγώνες με την εθνική Βραζιλίας, σε αγώνες με την εθνική ενόπλων της χώρας, καθώς και σε ανεπίσημους αγώνες με τη «σελεσάο».

Στην καταγραφή υπολογίζονταν ακόμα και τέρματα που είχε σημειώσει και με φανέλες άλλων ομάδων, στις διάφορες τουρνέ που πραγματοποιούσε η Σάντος (όπως και όλες οι ομάδες του κόσμου εκείνη την εποχή) για εμπορικούς σκοπούς.

Στη νίκη της Σάντος επί της Κοριτίμπα με 3-1, ο «βασιλιάς» σκόραρε δύο φορές κι έφτασε τα 995 τέρματα στην καριέρα του. Από εκεί άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Με τη Σάντος να μην διεκδικεί το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν, όλα τα φώτα στράφηκαν στη μάχη του Πελέ για το χιλιοστό τέρμα του.

Την 1η Νοεμβρίου σκόραρε στο 4-1 επί της Φλαμένγκο και έφτασε τα 996 καταγεγραμμένα τέρματα. Στις 12 του μήνα πέτυχε ακόμα δύο γκολ κόντρα στη Σάντα Κρουζ, στη νίκη με 4-0 για το φιλικό τουρνουά «Roberto Gomes Pedrosa».

Σκόραρε και μπήκε τερματοφύλακας

Δύο ημέρες αργότερα, προσθέτει ακόμα ένα τέρμα στη λίστα, στο 3-0 επί της Μποταφόγκο. Ο Πελέ σημείωσε το 3ο τέρμα της ομάδας του στην εκτός έδρας αναμέτρηση, χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Αν και δεν ήταν ο βασικός εκτελεστής της Σάντος, ο αρχηγός και υπεύθυνος για τα πέναλτι, Κάρλος Αλμπέρτο, του έδωσε την ευκαιρία να φτάσει τα 999 τέρματα και να πλησιάσει πιο κοντά από ποτέ στο σπουδαίο κατόρθωμα.

Το κοινό στη Ζοάο Πεσόα φώναζε το όνομα του αντιπάλου, όταν ο Πελέ σκόραρε εναντίον της τοπικής ομάδας, αφού ήθελε να συνδεθεί με αυτό το επίτευγμα. Μετά από το πέναλτι, επόμενος στόχος ήταν το χιλιοστό τέρμα, όμως το όνειρο διεκόπη απότομα.

Ο τερματοφύλακας της Σάντος, Ζαΐρ Εστεβάο, τραυματίστηκε και δεν μπορούσε να συνεχίσει στον αγώνα. Αλλαγές δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή και κάτω από τα καρέ κλήθηκε να τον αντικαταστήσει ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας για τέτοιες περιπτώσεις, ο… Πελέ. Μπορεί να μην δέχθηκε γκολ στα εναπομείναντα λεπτά, δεν μπορούσε ούτε να σκοράρει όμως, με συνέπεια το…999 να παραμείνει μέχρι τέλους.

Ένας αμυντικός του στέρησε το γκολ στη γραμμή

Η επόμενη ευκαιρία ήρθε δύο ημέρες αργότερα, στις 16 Νοεμβρίου 1969. Αντίπαλος η Μπαΐα, ξανά στο πλαίσιο τουρνέ. Η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική στο Σαλβαντόρ, με τον Πελέ να ψάχνει εναγωνίως το γκολ. Αρχικά έστειλε μια μπάλα στο δοκάρι και σε μία άλλη φάση πέρασε τον τερματοφύλακα και πλάσαρε σε κενή εστία.

Την ώρα που είχε γυρίσει για να πανηγυρίσει το βέβαιο τέρμα, ένας αμυντικός των γηπεδούχων, ο Νίλντο Μπίρο Ντόιντο, έκανε μία υπερπροσπάθεια και κατάφερε να προλάβει την μπάλα προτού αυτή περάσει τη γραμμή της εστίας.

Αν και κατάφερε να αποσοβήσει το τέρμα, γνώρισε… αποδοκιμασίες από τους οπαδούς της ομάδας του που είχαν προετοιμαστεί για να γιορτάσουν το ιστορικό αυτό γκολ του κορυφαίου παίκτη της χώρας.

Ο Νίλντο έμεινε γνωστός ως «ο άνθρωπος που απέτρεψε το χιλιοστό γκολ του Πελέ» και το παιχνίδι έληξε δίχως γκολ. Ίσως αυτό το 0-0 να το ήθελε κατά βάθος ο Πελέ, αφού το επόμενο παιχνίδι θα διεξαγόταν στο ιστορικό «Μαρακανά», σε ένα μέρος αντάξιο ενός τέτοιου κατορθώματος.

Εξάλλου, η 19η Νοεμβρίου είναι η Ημέρα Σημαίας για τη Βραζιλία, αφού την ίδια ημερομηνία το 1889, τέσσερις ημέρες μετά από τη Διακήρυξη της Δημοκρατίας της χώρας, υιοθετήθηκε το σύμβολο που θα αντικαθιστούσε τη σημαία της Αυτοκρατορίας της Βραζιλίας. Ο τόπος και ο χρόνος έμοιαζαν ιδανικά…

Η Σελήνη παραλίγο να… κρύψει το ματς

Ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν άπαντες, χωρίς να υπολογίζουν τη… NASA. Στις 19 Νοεμβρίου ήταν προγραμματισμένη η προσσελήνωση των Αμερικανών αστροναυτών Τσαρλς Κόνραντ και Άλαν Μπιν, έχοντας εκκινήσει το ταξίδι τους στο διάστημα από το Kennedy Space Center πέντε μέρες νωρίτερα.

Τέσσερις μήνες μετά από την πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση επανδρωμένου διαστημοπλοίου στη Σελήνη, του Apollo 11 με τους Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν να κάνουν ένα… μικρό βήμα, το πλήρωμα του Apollo 12 γινόταν μόλις το δεύτερο που πατούσε στο φεγγάρι. Επρόκειτο για μία πολύ σπάνια στιγμή την οποία όλος ο κόσμος παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον, επισκιάζοντας όλα τα υπόλοιπα.

Όχι στη Βραζιλία, όμως, αφού τα… άστρα ήθελαν το κοινό να απολαύσει τη βραδιά του Πελέ. Μία σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τη χώρα, εμπόδισε τη μετάδοση δορυφορικών καναλιών και κατά συνέπεια την προβολή της απόπειρας των δύο Αμερικανών για προσσελήνωση. Όλα τα βλέμματα, λοιπόν, στράφηκαν στον αγώνα της Σάντος με τη Βάσκο ντα Γκάμα…

Εκτέλεσε το πέναλτι με paradinha

Περίπου 65.000 θεατές πλήρωσαν εισιτήριο για να βιώσουν από κοντά αυτήν τη μοναδική στιγμή, όμως περίπου 100.000 εκτιμάται ότι κάθονταν στις κερκίδες του μεγαλυτέρου γηπέδου στον πλανήτη. Οι περισσότεροι ήταν οπαδοί της Βάσκο, γηπεδούχου σε εκείνη την περίσταση. Κάθε φορά που ο Πελέ άγγιζε την μπάλα στα όρια της μεγάλης περιοχής, όλοι σηκώνονταν από τις θέσεις τους περιμένοντας το γκολ, μέχρι να τη χάσει και να καθίσουν ξανά.

Οι παίκτες της Βάσκο είχαν… διαφορετική άποψη και δεν είχαν σκοπό να μείνουν στην ιστορία με αυτόν τον τρόπο. Πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης, ορισμένοι εξ αυτών άγγιζαν το κεφάλι του Πελέ και του έλεγαν «όχι σήμερα, κριούλο» (σ.σ. μιγάς).

Η Βάσκο αντιστάθηκε σθεναρά και δη ο Ρενέ, ο κεντρικός αμυντικός της. Ο Πελέ κατάφερε να τον περάσει μόνο μετά από μισή ώρα αγώνα, ωστόσο το σουτ του απέκρουσε σε κόρνερ ο Εντγκάρδο Νορμπέρτο Αλμέιδα. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε προσπάθεια στο δοκάρι και δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε στην επαναφορά.

Η Σάντος προηγήθηκε στο σκορ στο 17′ με τον Μπενέτι και η Βάσκο είχε ισοφαρίσει από το 55′ με τον Ρενέ. Στο 79ο λεπτό ήρθε η στιγμή της λύτρωσης. Ο Κλοντοάλντο βρήκε τον Πελέ με μία κάθετη πάσα κι αυτός μπήκε στην περιοχή, όπου ανατράπηκε από τον Φερνάντο. Ο διαιτητής Μανοέλ Αμάρο ντε Λίμα καταλόγισε το πέναλτι, με τους παίκτες της Βάσκο να διαμαρτύρονται έντονα. Ένας εξ αυτών άρχισε να σκάβει το σημείο του πέναλτι για να παρεμποδίσει την εκτέλεση, μέχρι να του φωνάξει ο Κάρλος Αλμπέρτο.

Οι παίκτες της Βάσκο συνέχιζαν να διαμαρτύρονται ακόμα και προς τον Πελέ και πείραζαν την μπάλα που είχε στηθεί στη βούλα. Την ίδια ώρα, φίλαθλοι και των δύο ομάδων άρχισαν να φωνάζουν το όνομα του «βασιλιά» που ήταν έτοιμος να εκτελέσει την εσχάτη των ποινών.

«Το παιχνίδι σταμάτησε. Όλο το στάδιο σίγησε. Εγώ, η μπάλα και ο Αλμέιδα. Εκείνη τη στιγμή, είχα έναν τρομερό φόβο αποτυχίας. Ήμουν νευρικός. Ήξερα ότι όλοι περίμεναν αυτό το γκολ. Ελάχιστοι το είδαν, ωστόσο έκανα τον σταυρό μου πριν από το πέναλτι», θυμάται ο Πελέ.

Το ρολόι του «Μαρακανά» έδειχνε 23:23. Ο Πελέ ανέβασε τις κάλτσες του και πήρε ελάχιστη φόρα. Μάλιστα, διέκοψε την κούρσα του, ένα κόλπο που έμαθε από τον άλλοτε συμπαίκτη του στη Βραζιλία, Ντιντί. Ο σπουδαίος βετεράνος μέσος το δοκίμαζε μόνο στις προπονήσεις, αφού βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας, ωστόσο ο Πελέ προσπάθησε να εκτελέσει αυτό το τόσο σημαντικό πέναλτι με paradinha. Πρόκειται για το χτύπημα στο οποίο ο εκτελεστής διακόπτει τη φόρα του για να ξεγελάσει τον τερματοφύλακα και αυτός να βουτήξει πριν από το σουτ.

Ο Αργεντινός τερματοφύλακας της Βάσκο δεν έπεσε στην παγίδα κι έμεινε στη θέση του. Ο Πελέ σούταρε με το δεξί κι έστειλε την μπάλα με μέσο ύψος στα αριστερά του Αλμέιδα. Αυτός έπεσε σωστά, τέντωσε το κορμί του, όμως δεν κατάφερε να φτάσει την μπάλα, η οποία κατέληξε στα δίχτυα. Για χιλιοστή φορά…

Πανζουρλισμός μετά από το «Milésimo»

Το «Μαρακανά» εξερράγη. Ένα μακρόσυρτο «γκοοοοοολ» κατέκλυσε τα ηχεία των ραδιοφώνων, απελευθερώνοντας το… μποτιλιάρισμα, αφού η αναμονή της εκτέλεσης του πέναλτι είχε προκαλέσει κίνηση αρκετών λεπτών στους δρόμους της Βραζιλίας!

«Καθώς πλησίαζα στο χιλιοστό γκολ, όλοι είχαν αναγάγει αυτό το ρεκόρ σε κορυφαίο ζήτημα. Στο ματς με την Βάσκο ντα Γκάμα, για πρώτη φορά έτρεμα. Δεν είχα νιώσει ποτέ ξανά τόσο μεγάλη ευθύνη στις πλάτες μου», είχε δηλώσει ο Πελέ, ο οποίος μετά από το γκολ μπήκε μέσα στην εστία για να μαζέψει και να φιλήσει τη μπάλα.

Δεκάδες φωτογράφοι εισέβαλαν στο γήπεδο για να απαθανατίσουν τη σκηνή, μαζί τους και πολλοί φίλαθλοι. Ο Πελέ, με δάκρυα στα μάτια, πρόλαβε να δηλώσει στον δημοσιογράφο Ζεράλντο Μπλότα του «Radio Gazeta» ότι αφιέρωνε αυτό το τέρμα στα φτωχά παιδιά της Βραζιλίας, κάτι που… μετάνιωσε αργότερα, αφού εκείνη ήταν η μέρα γενεθλίων της μητέρας του!

Ο τερματοφύλακας της Σάντος, Αγκνάλντο, έκανε μία κούρσα από την εστία του, πήγε κάτω από τα πόδια του Πελέ και τον σήκωσε στους ώμους όσο αυτός έκανε δηλώσεις. Κατόπιν, του έδωσαν μία φανέλα με τον αριθμό 1.000 και άρχισε να κάνει τον γύρο του θριάμβου με αυτήν.

Οι υπόλοιποι συμπαίκτες του περίμεναν στωικά πίσω από τη γραμμή του κέντρου για την επανέναρξη του αγώνα. Ήταν κάτι που είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων: όταν ο Πελέ σκοράρει το χιλιοστό τέρμα, θα έτρεχε προς το μέρος τους στο κέντρο του γηπέδου για να τους αγκαλιάσει. Δεν πρόλαβε φυσικά.

«Εκείνη τη μέρα αντιμετώπισα και τον κόσμο. Στο γήπεδο, δεν μπορούσα να ακούσω ούτε την ανάσα των θεατών. Ακόμα και οι φίλαθλοι της Βάσκο ήταν εναντίον μου«, δήλωσε αργότερα ο Αλμέιδα στη «Gazeta Esportiva».

Το παιχνίδι άρχισε ξανά μετά από περίπου 20 λεπτά πανζουρλισμού στο χορτάρι του «Μαρακανά». Το 2-1 παρέμεινε μέχρι τέλους, ωστόσο υπήρξαν φίλαθλοι που δεν έμαθαν το αποτέλεσμα, αφού είχαν φύγει μετά από το γκολ του Πελέ. Αυτό είχαν πάει να δουν, αυτό είδαν.

Μετά από 912 παιχνίδια, ο Πελέ είχε σκοράρει 1.000 φορές. Το «Milésimo» του 29χρονου αστέρα ήταν γεγονός, όμως, δεν ήταν είδηση, αφού είχε επιτευχθεί πριν από 7 μέρες…

Πρωτοσέλιδο με το γκολ μια εβδομάδα πριν

Στις 13 Νοεμβρίου 1969, μία ημέρα μετά από τη νίκη της Σάντος επί της Σάντα Κρουζ, η «Gazeta Esportiva», από τις κορυφαίες εφημερίδες της χώρας μεταξύ ’20 και ’80, κυκλοφόρησε με έναν τεράστιο υπέρτιτλο στο πάνω μέρος του εξωφύλλου: «Το Ρεσίφε χειροκρότησε το 1.000ό γκολ του Πελέ».

Ο Πελέ είχε σκοράρει δις σε αυτό το παιχνίδι και σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας, Τόμαζ Μαζόνι, ένα από τα δύο τέρματα ήταν το αυθεντικό Milésimo. Ο Μαζόνι υπήρξε σεβαστός δημοσιογράφος στη χώρα, με μεγάλη καριέρα από το ’20 μέχρι το 60′. Θεωρείται «πατέρας» της αθλητικής δημοσιογραφίας στο Σάο Πάουλο και αφιέρωνε μεγάλο μέρος του χρόνου του στην ιστορία και τα στατιστικά του ποδοσφαίρου. Παρακολουθώντας την καριέρα του Πελέ από τις πρώτες μέρες, ήταν υπεύθυνος και για τη βιογραφία του αστεριού του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το αρχείο του ήταν τέτοιο, δε, που είχε εντοπίσει δύο παιχνίδια τα οποία δεν είχαν συμπεριλάβει όσοι είχαν συνθέσει τη λίστα που απέδιδε το χιλιοστό τέρμα στο παιχνίδι με τη Βάσκο ντα Γκάμα.

Το ένα παιχνίδι ήταν με την εθνική ενόπλων της Βραζιλίας, μία αναμέτρηση για το Πρωτάθλημα Ενόπλων Νότιας Αμερικής το 1959 κόντρα στην Παραγουάη, στο οποίο ο Πελέ είχε σημειώσει ένα τέρμα.

Το δεύτερο παιχνίδι είναι ένα ντέρμπι με την Κορίνθιανς, έναν μήνα πριν από τον επίμαχο αγώνα με τη Βάσκο ντα Γκάμα. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στις 19 Οκτωβρίου 1969 στο «Πακαεμπού». Ο Πελέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για ακόμα μία φορά, ωστόσο η ισχυρή βροχή οδήγησε σε διακοπή του αγώνα και τελικά σε ματαίωσή του.

Η «Gazeta Esportiva» υπολόγιζε και τα δύο αυτά τέρματα στην καταμέτρησή της, έστω κι αν μία εβδομάδα αργότερα πανηγύρισε… ξανά το υπ’ αριθμόν 1.000 τέρμα του Πελέ, στον αγώνα κόντρα στη Βάσκο, ακολουθώντας το κοινό αίσθημα.

Το τρίτο «χαμένο» τέρμα

Υπάρχει κι ένα τρίτο τέρμα που διαφοροποιεί τις δύο λίστες, ίσως το πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Στις 10 Ιανουαρίου 1966, η Σάντος βρέθηκε στην Αφρική για περιοδεία. Στο πλαίσιο της τουρνέ, έδωσε ένα φιλικό παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού στο Αμπιτζάν, με τη συμφωνία να εισπράξει 10.000 δολάρια για τον αγώνα, τον οποίο παρακολούθησαν 20.000 θεατές στο «Φελίξ Ουφουέ Μπουανί».

Στο 1ο ημίχρονο της αναμέτρησης, ο Πελέ άσκησε ξανά τη δεύτερη… ιδιότητά του στη Σάντος, εκείνη του τερματοφύλακα. Στο 2ο ημίχρονο αγωνίστηκε με τη φανέλα της Ακτής Ελεφαντοστού και μάλιστα σημείωσε ένα γκολ, απέναντι στην ομάδα του!

Τόσο αυτό το γκολ όσο και εκείνο κόντρα στην Κορίνθιανς στο παιχνίδι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ είναι καταγεγραμμένα στα βιβλία της ιστορίας της Σάντος, ωστόσο για άγνωστο λόγο δεν βρίσκονται στην επίσημη λίστα των τερμάτων που σημείωσε ο Πελέ.

Ο θάνατος του Ματσόνι τον Ιανουάριο του 1970 ουσιαστικά οδήγησε το μυστήριο στη λήθη και η πρώτη σημαντική ανακίνησή του εντοπίζεται το 1995, όταν η εφημερίδα «Folha» του Σάο Πάουλο υποστήριξε ότι το «Milésimo» ήταν το γκολ που σημειώθηκε στο παιχνίδι κόντρα στην Μποταφόγκο, δηλαδή μετά από τον αγώνα με τη Σάντα Κρουζ και πριν από τον αγώνα με τη Βάσκο.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, επειδή επρόκειτο για φιλικό παιχνίδι εκτός έδρας και μάλιστα κόντρα σε μία μικρή ομάδα μέχρι τότε, η διοίκηση της Σάντος και ο Τύπος είχαν υποσχεθεί ότι δεν ήταν αυτό το χιλιοστό τέρμα.

Μυστήριο και με το σύνολο των γκολ

Όπως όλα δείχνουν, το χιλιοστό τέρμα του Πελέ σημειώθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1969 μπροστά σε 34.123 θεατές. Στο 50ό λεπτό, ο Εντού έβγαλε μία σέντρα, ο Πελέ πήδηξε κι έπιασε μια κεφαλιά, με την οποία νίκησε τον Αλοΐζιο Λινιάρες. Λίγα λεπτά αργότερα σημείωσε το 1.001 τέρμα της καριέρας του, φτάνοντας το 1977 μέχρι τα 1.281 σε 1.363 αγώνες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του IFFHS, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS), την οποία υιοθετεί και η FIFA.

Δεν πρόκειται για τέρματα που σημειώθηκαν όλα σε επίσημους αγώνες. Οι επίσημα αναγνωρισμένοι αγώνες, φιλικοί ή για κάποια διοργάνωση, ανέρχονται σε 812 και τα τέρματα που σημείωσε σε αυτούς είναι 757 (0,93 ανά αγώνα).

Τα σύνολα επίσης διαφέρουν. Τα 1.281 γκολ σε 1.363 αγώνες σε άλλες πηγές είναι 1.283 γκολ σε 1.366 αγώνες και σε άλλες 1.285 γκολ σε 1.375 αγώνες, αναλόγως ποια φιλικά υπολογίζονται μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Αυτό που πια θεωρείται δεδομένο είναι πως η 19η Νοεμβρίου 1969 δεν είναι η μέρα που ο Πελέ σημείωσε το χιλιοστό τέρμα της καριέρας του, η «Μέρα του Πελέ», όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία. Αυτή ήρθε μία εβδομάδα νωρίτερα…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!