Ο πρώτος αγώνας μπάσκετ στην Ελλάδα δεν ολοκληρώθηκε επειδή «έσκασε» η μπάλα!

Το ημερολόγιο δείχνει 20 Αυγούστου 1921 (σ.σ. Γρηγοριανό ημερολόγιο) και ο ελληνισμός έχει στραμμένο το βλέμμα του προς τον Σαγγάριο ποταμό, όπου η Στρατιά Μικράς Ασίας ετοιμαζόταν για την κρίσιμη Μάχη με τον Κεμαλικό Στρατό.

Εκείνη τη χρονιά επρόκειτο να πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, ωστόσο η Μικρασιατική Εκστρατεία τις… μετέθεσε για το 1930, όταν και θα έκλεινε ένας αιώνας ελληνικής ανεξαρτησίας.

Εντούτοις, το Παναθηναϊκό Στάδιο αποτελούσε πάντοτε έναν χώρο τέλεσης κάθε λογής εκδηλώσεων, μία εκ των οποίων έγινε στις 20 Αυγούστου 1921.

Τότε, μάλιστα, διεξήχθη -επισήμως τουλάχιστον- ο πρώτος αγώνας μπάσκετ της χώρας, μεταξύ του Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού & Αγωνιστικού Ομίλου (σ.σ. έτσι ονομαζόταν ο Παναθηναϊκός από το 1920 μέχρι το 1922) και του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1910 είχαν πραγματοποιηθεί από τη ΧΑΝΘ αναμετρήσεις επίδειξης σε ένα χωμάτινο γήπεδο κοντά στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.

Ο αξιωματικός Μάριοτ, υπεύθυνος τομέα αθλητισμού του αμερικανικού στρατού, είχε πολύτιμη συμβολή στη διάδοση του μπάσκετ στην Ελλάδα.

Το 1919, μάλιστα, ιδρύθηκαν και οι πρώτες ομάδες αθλοπαιδιών (μπάσκετ-βόλεϊ) του Παναθηναϊκού, αποτελούμενες από τους Γ. Καλαφάτη, Α. Νικολαΐδη, Λ. Πανουργιά, Θ. Δημητριάδη, Δ. Δεμερτζή, Γ. Δεμερτζή, Α. Παπαθανασίου, Ι. Σταυρόπουλο, Ν. Κολοβό, Λ. Καλογερόπουλο, Κ. Ζάκκα, Α. Μεταξά, Σ. Ασπρογέρακα, Μ. Βεντουρέλλη και Β. Λώρη.

Οι προπονήσεις του «τριφυλλιού» γίνονταν στο γυμναστήριο της Σχολής Κωνσταντινίδου, στο Νο16 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου αργότερα στεγάστηκε η περίφημη Σχολή Αηδονοπούλου.

Ο ιδρυτής Γεώργιος Καλαφάτης και ο εμβληματικός παράγοντας Απόστολος Νικολαΐδης είχαν μεταφέρει, με τη σειρά τους, τις γνώσεις που είχαν αποκτήσει από τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920.

Στις 20 Αυγούστου 1921 οι Απόστολος Νικολαΐδης, Γεώργιος Καλαφάτης, Ιωάννης Σταυρόπουλος, Λεωνίδας Καλογερόπουλος και Λουκάς Πανουργιάς αντιμετώπισαν μια πεντάδα του Εθνικού Γ.Σ., η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή.

Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας μπάσκετ στην Ελλάδα δεν έμελλε να ολοκληρωθεί ποτέ, διότι η μπάλα «έσκασε» και δεν υπήρχε άλλη στο Παναθηναϊκό Στάδιο…

Την ίδια χρονιά το «τριφύλλι» κατέκτησε το πρώτο του Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΧΑΝ, με τη συμμετοχή συνολικά τεσσάρων ομάδων.

*Στην κεντρική φωτογραφία δύο πεντάδες των ομάδων (όρθιοι του Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού & Αγωνιστικού Ομίλου, καθιστοί του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου), στο πλαίσιο της Α΄ Ημερίδας των Δ΄ Παναθηναίων του 1923

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!