Τόμος ολόκληρος θα μπορούσε να γραφτεί για την πολύκροτη «υπόθεση Μπουμπλή». Μία ιστορία με ενστάσεις, επεισόδια, αντικυβερνητικές πορείες, μεγάλη κόντρα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού κ.τ.λ.
Το Sport-Retro.gr σας θυμίζει με σπάνιες φωτογραφίες και ρεπορτάζ της εποχής ένα από τα πολυσυζητημένα περιστατικά του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, άθελά του, έμελλε να προκαλέσει μεγάλο σούσουρο την τριετία 1979-1982 για μη αγωνιστικούς λόγους. Αργότερα, συνέβαλε όσο λίγοι τόσο ως παίκτης όσο ως προπονητής στην ευρωπαϊκή καταξίωση του «τριφυλλιού».
Η πρώτη προσπάθεια για να «κολλήσουν» οι δύο πλευρές, το 1975, δεν καρποφόρησε, αλλά τον Δεκέμβριο του 1979 ο Αργεντινός μέσος πείστηκε να υπογράψει στον Παναθηναϊκό της -νεοφερμένης στο άθλημα- οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Η ρίζα του… κακού καταγράφηκε έντεκα ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, όταν η ΕΠΟ εξέδωσε δελτίο χωρίς να περιμένει την «μπλε κάρτα» του Γιάννη Μπουμπλή, όπως αποκαλείτο αρχικά ο παίκτης στην Ελλάδα.
Ο Ολυμπιακός άσκησε δύο εφέσεις για την υπόθεση, την πρώτη τον Νοέμβριο του 1980 και τη δεύτερη τον Οκτώβριο του 1981. Αμφότερες απορρίφθηκαν από τον αθλητικό δικαστή Αθανάσιο Ρουμπή, ο οποίος στην τελευταία περίπτωση δέχθηκε ότι το δελτίο του ποδοσφαιριστή ήταν παράνομο, χωρίς ωστόσο να καταλογίσει δόλο στον Παναθηναϊκό.
Η ομάδα του Πειραιά προσέφυγε ξανά στο ΑΣΕΑΔ κι εκείνο με τη σειρά του έδωσε εντολή στην ΕΠΟ να ανοίξει εκ νέου τον φάκελο «Μπουμπλής». Ήδη ο άσος των «πρασίνων» είχε καταγράψει 32 συμμετοχές στην Α’ Εθνική.
Η ελληνική ομοσπονδία αποφάσισε να περιμένει την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ιθαγενείας τόσο για τον Ρότσα όσο και για τον Χούλιο Λοσάντα του Ολυμπιακού.
Η απόφασή του ΑΣΕΑΔ προκαλεί τεράστια οργή στον «πράσινο» οργανισμό, αφού προβλέπει ότι το δελτίο του παίκτη πρέπει να ακυρωθεί, ο αγώνας Κυπέλλου της 13ης Ιανουαρίου να κατοχυρωθεί στον Ολυμπιακό και το «τριφύλλι» να τιμωρηθεί με αφαίρεση ενός βαθμού στο πρωτάθλημα.
Το ημερολόγιο γράφει 4 Απριλίου 1982 και ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον ΟΦΗ. Έχει προηγηθεί η πορεία της Παρασκευής στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου ο Γιώργος Κατσιφάρας, τότε υφυπουργός προεδρίας της κυβερνήσεως αρμόδιος για τον Αθλητισμό, έδινε συνέντευξη Τύπου, καθώς και η παρουσία της Θύρας 13 στη σαββατιάτικη προπόνηση.
Το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιείται νέα πορεία, περίπου 2.000 οπαδών, οι οποίοι περνούν από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα και καταλήγουν έξω από την ΠΑΕ, στην Αρματολών και Κλεφτών.
«Εάν ο ΠΑΟ μηδενιστεί, το κέντρο της Αθήνας θα καεί», είναι το σύνθημα που δονεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους δρόμους μέσα κι έξω από το «Απόστολος Νικολαΐδης».
Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης βγάζει ένα σύντομο λόγο και η πορεία καταλήγει έξω από τη Θύρα 3 των επισήμων, όπου γίνεται καθιστική διαμαρτυρία και κλείνει η Λεωφόρος Αλεξάνδρας.
Το ιστορικό γήπεδο βράζει. Η σέντρα του ματς καθυστερεί γιατί οι παίκτες των γηπεδούχων αρνούνται να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Ο, υπό παραίτηση λόγω των εξελίξεων, «καπετάνιος» κατεβαίνει από τη Θύρα 3 για να τους μεταπείσει.
Ο αγώνας αρχίζει αλλά μετατρέπεται σε μία μεγάλη εκδήλωση υπέρ της οικογένειας, ενώ παράλληλα, η πολιτική και η αθλητική εξουσία του τόπου υβρίζονται ανηλεώς. Γιώργος και Θόδωρος Βαρδινογιάννης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προστατεύσουν τον βουλευτή Τάκη Παπαγεωργόπουλο.
Κατά τη διάρκεια του ματς με τον ΟΦΗ αναρτώνται πανό όπως: «Κ. πρωθυπουργέ ο ΠΑΟ είναι Ιστορία και όχι πολιτική», «εδώ και τώρα αλλαγή στην αλλαγή», «Παναθηναϊκοί οριστική αποχή από το ΠΡΟ-ΠΟ», «κάτω τα χέρια από τον ΠΑΟ», «Κουλούρη-Κατσιφάρα αποφασίσαμε αλλαγή, όχι ΕΑΤ-ΕΣΑ, όχι αποφασίζουμε και διατάσσουμε».
«Νταϊφά τα λάθη σου στον Ολυμπιακό δεν κρύβονται με τον Μπουμπλή», «Κουλούρη-Κατσιφάρα η αλλαγή είναι του λαού και όχι των ολίγων», «ΓΓΑ: Ο Αττίλιο του Ολυμπιακού», «Όχι ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές», «Κουλούρη-Κατσιφάρα όλοι είσθε μία φάρα», «Κατσιφάρα δεν περνά η δικτατορία σου στο ποδόσφαιρο».
Το ματς λήγει, για την ιστορία με σκορ 1-1, αλλά η οργή των οπαδών του Παναθηναϊκού δεν έχει εκτονωθεί. Περισσότεροι από 5.000 εξ αυτών κραδαίνουν μαύρες σημαίες και παίρνουν τον δρόμο προς τη Βουλή. Τα παρατράγουδα δεν λείπουν…
Μολότοφ στο ζαχαροπλαστείο «Φλόκας», σπασμένες βιτρίνες και αυτοκίνητα, εμπρησμός του καφέ «Ζόναρς», καταστροφή της Εθνικής Τράπεζας στο νούμερο 12 της Ιπποκράτους, ένταση/ζημιές ακόμα και στο ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία», συνθήματα όπως «απόψε θα σβήσει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ» και συλλήψεις συνθέτουν το ντεκόρ εκείνης της επεισοδιακής ημέρας.
Πριν από την πορεία, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είχε αφήσει να εννοηθεί στους οπαδούς ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς αν γίνονταν έκτροπα θα επιβαρυνόταν περισσότερο ο σύλλογος. Τελικά, ο Παναθηναϊκός δικαιώθηκε.
Η υπόθεση έφτασε μέχρι το ΣτΕ, το οποίο έκρινε ότι η σύνθεση του ΑΣΕΑΔ δεν ήταν νόμιμη, με συνέπεια να δοθεί εντολή επανεξέτασής της με νέα πρόσωπα.
Στον αντίποδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας θεώρησε ότι σωστά το υπουργείο Εσωτερικών αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια από τον «Μπουμπλή», δεδομένου ότι δεν χρησιμοποίησε νόμιμα χαρτιά για την απόκτησή της.
Η νέα σύνθεση του ΑΣΕΑΔ δικαίωσε τον Παναθηναϊκό αναφορικά με τον αγώνα Κυπέλλου, αλλά ακύρωσε το δελτίο του «Ινδιάνου» και τρεις ημέρες αργότερα, στις 29 Ιουνίου 1982, ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-1 του «αιωνίου» αντιπάλου στο μπαράζ τίτλου του Βόλου.
Η ουσία, όμως, είναι ότι ο αγαπητός σε όλους τους υγιείς φιλάθλους Χουάν Ραμόν Ρότσα παρέμεινε στη χώρα, απέκτησε ελληνική υπηκοότητα και γνώρισε ιδιαίτερα ένδοξες στιγμές με το «τριφύλλι».
Διαβάστε ακόμη:
Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στον Παναθηναϊκό
Η τεράστια νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπαρτσελόνα. Ο Γιόνας Κόλκα στο Sport-Retro.gr
Έτσι έχτισε τον Παναθηναϊκό της Ευρώπης. Μία συνέντευξη του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα
Το μέγεθος της νίκης του Παναθηναϊκού στο Άμστερνταμ
Η νύχτα που ο Βαζέχα «πάγωσε το Άμστερνταμ». Σπάνιες μαρτυρίες και photos του Χρήστου Σωτηρακόπουλου
Πρωτοπόρος, Ευρωπαίος, Κορυφαίος < Μίζερος, Εγκαταλειμμένος, Ακέφαλος. Η νέα αρχή του Παναθηναϊκού