Τεράστια πρόκριση για τη Ρωσία, η οποία απέκλεισε την Ισπανία (1-1, 4-3 πέν.) και για πρώτη φορά μετά το 1970 (τότε ως ΕΣΣΔ) θα δώσει το “παρών” στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Τότε, στα γήπεδα του Μεξικού, κατετάγη στην 5η θέση, κι ενώ τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, όπου τέθηκε νοκ-άουτ από τη Δυτική Γερμανία.
Το 1994 (ΗΠΑ), το 2002 (Νότια Κορέα-Ιαπωνία) και το 2014 (Βραζιλία) η τωρινή οικοδέσποινα είχε αποκλειστεί στη φάση των ομίλων.
Παράλληλα, η Ρωσία έσπασε την αρνητική παράδοση κόντρα στη “φούρια ρόχα” που την ήθελε να έχει μόλις μία νίκη στα τελευταία δέκα μεταξύ τους ματς.
Στον αντίποδα, επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά ότι η Ισπανία δεν προκρίνεται ποτέ εις βάρος της διοργανώτριας ομάδας είτε σε Παγκόσμιο Κύπελλο είτε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Η χώρα της Ιβηρικής μετρά πλέον οκτώ αποτυχημένες προσπάθειες κόντρα σε γηπεδούχους, τέσσερις για το Παγκόσμιο Κύπελλο και άλλες τόσες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Πιο συγκεκριμένα είχε αντιμετωπίσει χωρίς επιτυχία στο παρελθόν τη διοργανώτρια Ιταλία το 1934, τη Βραζιλία το 1950 (συντριβή με 1-6), καθώς και τη Νότια Κορέα το 2002, σε ένα ματς όπου οι παίκτες της είχαν έντονα παράπονα από τη διαιτησία, καθώς τους ακυρώθηκαν δύο καθαρά γκολ, προτού λυγίσουν στα πέναλτι.
https://www.youtube.com/watch?v=khz-5_OR-GI
Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η γρουσουζιά άρχισε με τον τελικό του 1984, όταν η Γαλλία του Μισέλ Πλατινί υπερίσχυσε 2-0 και συνεχίστηκε στην επόμενη διοργάνωση με την ήττα-αποκλεισμό από τη Δυτική Γερμανία στη φάση των ομίλων.
Το 1996 ήρθε η ήττα από την Αγγλία στα προημιτελικά και, μάλιστα, στη μοναδική φορά της ιστορίας τους που τα «τρία λιοντάρια» πήραν νίκη σε διαδικασία πέναλτι, ενώ το 2004 η Ισπανία έχασε 1-0 από την Πορτογαλία στο μεταξύ τους ματς του ομίλου, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί στην ισοβαθμία από την Ελλάδα, λόγω χειρότερης επίθεσης.