Τo match programme του Έβερτον-Παναθηναϊκός

Ένα «κειμήλιο» από την εποποιία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1970-71 βρίσκεται στην κατοχή του Sport-Retro.gr.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών, η ιστοσελίδα έχει τη χαρά να παρουσιάσει στους αναγνώστες της το match programme του επικού αγώνα κόντρα στην Έβερτον, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης της διοργάνωσης.

Το μίνι περιοδικό έφτασε στον διευθυντή σύνταξης Μάνο Ανδρουλάκη με περιπετειώδη τρόπο, αφού μεσολάβησαν η «τρέλα» ενός Άγγλου τουρίστα για την ομάδα του Λίβερπουλ, ένα… ρεπό και μερικές αναβολές.

Προφανώς οι γρίφοι σας ενδιαφέρουν λιγότερο από τις φωτογραφίες και τα κείμενα που συνοδεύουν το σπανιότατο αυτό match programme, γι’ αυτό είναι η ώρα των αποκαλύψεων.

«Είθε η Νίκη να στέψη την πλέον ικανήν Ομάδα».

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρισκόταν ακόμη σε… πρωτόγονο επίπεδο και η μοναδική του επιτυχία στην Ευρώπη ήταν η πορεία της ΑΕΚ μέχρι την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1968-69.

Τότε, η «Ένωση» είχε προσπαθήσει να μιμηθεί την προ ολίγων μηνών μπασκετική επιτυχία (σ.σ. Κύπελλο Κυπελλούχων), αλλά οι Τσεχοσλοβάκοι του χορταριού (Σπαρτάκ Τρνάβα) αποδείχθηκαν ανώτεροι από εκείνους του τσιμέντου (Σλάβια Πράγας).

Ο Παναθηναϊκός είχε ήδη ξεπεράσει το εμπόδιο της αδύναμης Ζένες Ες του Λουξεμβούργου και της σπουδαίας Σλόβαν Μπρατισλάβας, καπαρώνοντας ένα από τα 8 εισιτήρια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1970-71.

Η δεκαετία του 1960 κύλησε με τους «πράσινους» να σαρώνουν τα πρωταθλήματα (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969), να κατακτούν κι εκείνο του 1970, και να θέτουν υψηλότερους στόχους με την έλευση του θρυλικού Φέρεντς Πούσκας για την τεχνική ηγεσία τους.

To εξώφυλλο του match programme

Στο μέλλον, γεροί να ‘μαστε όλοι, θα δοθεί η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα αφιέρωμα με άγνωστες ιστορίες τόσο από τον αείμνηστο «Πάντσο» όσο από την πορεία του «τριφυλλιού» μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» στις 2 Ιουνίου 1971.

Το πρώτο δισέλιδο του match programme της Έβερτον καλωσορίζει τον Παναθηναϊκό με μία φωτογραφία της ενδεκάδας του και με τη χρήση του μπλε χρώματος, προφανώς λόγω της χώρας προέλευσης.

Στην επόμενη σελίδα υπάρχει ο χαιρετισμός των «ζαχαρωτών» στα ελληνικά, καθώς και διάφορες πληροφορίες στα αγγλικά.

«Απόψε η διεύθυνσις και οι παίκται της ποδοσφαιρικής ομάδος «ΕΒΕΡΤΟΝ» υποδέχονται ενθέρμως τον «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΝ», τους πρωταθλητάς της Ελλάδος.

Αποβλέπομεν εις αγώνα πλήρη ενδιαφέροντος επί σκοπώ συμμετοχής εις το ημιτελικό (σέμι-φάιναλ) διά το Ευρωπαϊκόν Κύπελλον (European Champions’ Cup), τιμή ήτις μέχρι και της σήμερον δεν έστεψε αμφοτέρας τας Ομάδας.

Είναι η ημάς τιμή να απευθύνομεν χαιρετισμόν εις τον πρωταθλητήν ποδοσφαιρικόν Σύλλογον των Αθηνών ή μάλλον της Ελλάδος και ελπίζομεν ο σημερινός αγών να είναι απαρχή διά το εκ δύο χιλιάδων μιλίων ταξιδιόν μας εις Αθήνας κατά το προσεχές δεκαπενθήμερον.

Γνωρίζομεν ότι ο «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ» φημίζεται διά την υψηλήν ποδοσφαιρικήν τεχνικήν απόδοσιν και θα τους ενδιέφερε η πληροφορία ότι το «ΓΚΟΥΝΤΙΣΟΝ ΠΑΡΚ» είναι τοπικώς γνωστόν ως «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ», όπερ δικαιολογεί την εμπιστοσύνην μας εις την ικανότητα της Ομάδος μας.

Εν τέλει, απευθύνομεν εις τους επισκέπτας μας του «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ» τον χαιρετισμόν – Είθε η Νίκη να στέψη την πλέον ικανήν Ομάδα».

Αυτός ήταν ο χαιρετισμός της Έβερτον στα ελληνικά, ενώ στις επόμενες σειρές υπάρχουν πληροφορίες για τον Παναθηναϊκό γραμμένες στα αγγλικά.

Ένα απόσπασμα: «Μέχρι στιγμής το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει προκαλέσει μικρή εντύπωση σε διεθνές επίπεδο και ο Παναθηναϊκός δίνει τις πρώτες του μάχες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά έχει αποκαλύψει τη φιλοδοξία του περί βελτίωσης στις επιδόσεις του.

Εξ ου και η κλήση του «μάστερ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Φέρεντς Πούσκας, όταν χρειάστηκαν έναν νέο προπονητή την περυσινή χρονιά.

Είδαν τον Πούσκας ως ένα παράδειγμα του κορυφαίου που θα μπορούσαν να αποκτήσουν βάσει του μπάτζετ τους, καθώς και ένα πρόσωπο που ξέρει τα πάντα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ύστερα από την παρουσία του σε πέντε πρωταθλήματα της Ρεάλ Μαδρίτης».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το ελληνικό πρωτάθλημα καταλήγει συνεχώς μόνο σε τρεις ομάδες (που να ήξεραν τι θα συμβεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες), εν συγκρίσει με το αγγλικό που γινόταν χαμός.

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά επτά σύλλογοι είχαν κατακτήσει τη Football League (τότε 1η κατηγορία), κατά την τελευταία δεκαετία, με την Έβερτον να πανηγυρίζει τελευταία.

«Slow, slow, QUICK!»

Το επόμενο δισέλιδο περιλαμβάνει μία μεγάλη φωτογραφία του… captain Domazos και μία εξαιρετική ανάλυση του προσεχούς αντιπάλου της Έβερτον εν όψει του πρώτου αγώνα για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης στις 9 Μαρτίου 1971.

«Ο Παναθηναϊκός βλέπει την ευκαιρία της συμμετοχής στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ως τον καλύτερο τρόπο για να διατυμπανίσουν την έλευσή τους στο γκρουπ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης», αναφέρεται αρχικά.

Οι Άγγλοι τον χαρακτηρίζουν «Βασιλιά της Αθήνας», τονίζουν ότι μόλις δύο φορές δεν έλαβε μέρος σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά και πως έχει αποκλείσει μόνο τρεις ομάδες: την Γκλέναβον (σ.σ. την μπέρδεψαν με την Γκλεντόραν) το 1964, τη Σλιέμα το 1965 και την Ντάρινγκ το 1968.

Κατόπιν αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

– Η άφιξη του Φέρεντς Πούσκας έχει αλλάξει την κατάσταση και για να φτάσει στην προημιτελική φάση, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να αποκλείσει τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, τη νικήτρια του Κυπέλλου Κυπελλούχων μόλις πριν από 2 χρόνια.

– Διαθέτει μία κοντρολαρισμένη ομάδα με ταλέντο και φαντασία και ενδεχομένως να έχει συμβολή στο αποψινό θέαμα.

– Διαθέτει το βάθος επτά διεθνών με περίπου 100 συμμετοχές στο ενεργητικό τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν περάσει από την Εθνική Κ23.

– Βασικά ο Παναθηναϊκός είναι ένα νεανικό σύνολο, αλλά με εμπειρία στις νευραλγικές θέσεις. Ο τερματοφύλακας Οικονομόπουλος είναι ο 26χρονος «κάτοχος» της φανέλας της Εθνικής ομάδας. Ο Καμάρας, ο λίμπερο, είναι τώρα 31, ενώ ο ηγέτης στο δημιουργικό σκέλος, ο Δομάζος, είναι 28. Αυτή η τριάδα είναι «υπεύθυνη» για περισσότερες από 70 διεθνείς συμμετοχές.

– Αλλά ο Παναθηναϊκός διαθέτει νέους παίκτες και ταλέντο σε άλλες θέσεις-κλειδιά. Ο Ελευθεράκης, ο 22χρονος μέσος, είναι το «μηχανάκι» της ομάδας και o πάνω από 1.80μ. επιθετικός Αντωνιάδης σκοράρει τακτικά φέτος.

Στη συνέχεια επισημαίνεται χαρακτηριστικά στον μεσότιτλο ότι ο ελληνικός τρόπος παιχνιδιού είναι «αργά, αργά… γρήγορα».

Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

– Το ελληνικό ποδόσφαιρο βασίζεται σταθερά στο έξυπνο, ικανό παιχνίδι με την μπάλα.

– Οι Έλληνες διαιτητές προστατεύουν τους βιρτουόζους παίκτες με αποφάσεις που ενδεχομένως να κριτικάρονταν στην Αγγλία, αλλά με αυτόν τον τρόπο τους ενθαρρύνουν να κρατήσουν μπάλα και συνάμα την ευκαιρία να γίνουν δημιουργικοί.

– Από την άλλη πλευρά, αυτός ενδεχομένως να είναι ένας βασικός λόγος που το ελληνικό παιχνίδι έχει αποτύχει να φτάσει στο πιο υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη. Μερικές φορές οι παίκτες σπαταλούν περισσότερη ώρα με την μπάλα, σε βάρος της ομαδικής δουλειάς και του συλλογικού πνεύματος. Αυτό κάνει πιο αργό το παιχνίδι και δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους να αμυνθούν σωστά.

– Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που διαθέτει την ικανότητα να αποβάλλει αυτό το στυλ παιχνιδιού. Κόντρα στη δυνατή τσεχοσλοβακική ομάδα Σλόβαν Μπρατισλάβας, η οποία ήταν βέβαια τραγική στο αμυντικό σκέλος, επιτέθηκε με ταχύτητα από το ξεκίνημα και νίκησε 3-0 με πειστική εμφάνιση.

– Στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κυριαρχήσει στους αγώνες γιατί οι αντίπαλοι έχουν κόμπλεξ με τη μακροχρόνια «ταμπέλα» που τον ακολουθεί και τον θέλει να είναι η πρώτη δύναμη της χώρας.

– Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με τους περισσότερους υποστηρικτές στην Ελλάδα και εκκρίνει τα συναισθήματα που περιέβαλαν την προπολεμική Άρσεναλ: ή θα τον αγαπάς ή θα τον μισείς!

– Παίρνει τρομερή στήριξη από το κοινό στο σκληρό, μικρό του γήπεδο που χωρά σχεδόν 26.000 θεατές.

– Οι φίλαθλοι είναι εκφραστικοί και δυναμικοί και μεταφέρουν τα συναισθήματα στους παίκτες. Δίνουν στην ομάδα μία μεγάλη ώθηση, αλλά έχουν το μειονέκτημα της δημιουργίας εκρηκτικής ατμόσφαιρας όταν τα πράγματα δεν κυλήσουν ομαλά στον αγωνιστικό χώρο.

– Όταν θα πάμε στην Αθήνα, η θερμοκρασία θα είναι πάνω από 20 βαθμοί Κελσίου και ο αγωνιστικός χώρος θα είναι σκληρός, αλλά καλυμμένος με γρασίδι. Προφανώς είναι συνθήκες που ευνοούν τους έξυπνους με την μπάλα άσους των πρωταθλητών Ελλάδας.

– Γενικότερα, ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται σε διάταξη 4-3-3, η οποία μερικές φορές γίνεται 4-2-4, αλλά κάτω από την καθοδήγηση του Φέρεντς Πούσκας οι παίκτες προσαρμόζονται με ιδιαίτερη έμφαση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

– Ο Πούσκας διοργάνωσε μερικές φιλικές αναμετρήσεις εναντίον αντιπάλων τοπ επιπέδου, όπως οι πρώην ομάδες του Ρεάλ Μαδρίτης και Χόνβεντ.

– Το όνομα της ομάδας σημαίνει «All Athens» και ο Πούσκας δεν θα επαναπαυθεί μέχρι να μετατραπεί σε… «All Europe».

«European Master Footballer»

Φτάνοντας στις σελίδες 8 και 9, υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για 16 ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ σε περίοπτη θέση καμαρώνει ο Μίμης Δομάζος.

Επιπλέον, φιλοξενείται ένα μήνυμα του πρέσβη Ιωάννη Σορόκου, ο οποίος «παντρεύει» τον αθλητισμό της Αρχαίας Ελλάδας με το σύγχρονο ποδόσφαιρο που δημιούργησε η Αγγλία.

Αμέσως μετά γίνεται ειδική μνεία στον Φέρεντς Πούσκας, όπου δεν παραλείπονται οι αναφορές στους θριάμβους της εθνικής Ουγγαρίας επί εκείνης της Αγγλίας, καθώς και οι κατακτήσεις των 3 Κυπέλλων Πρωταθλητριών με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η επόμενη σελίδα σχετίζεται με την πορεία των υπολοίπων 7 ομάδων της διοργάνωσης, προτού το match programme «αφοσιωθεί» στην Έβερτον.

Τέλος, το οπισθόφυλλο περιλαμβάνει τις πιθανές συνθέσεις, όπου πέφτει έξω στον τερματοφύλακα των γηπεδούχων (έπαιξε ο Άντριου Ράνκιν αντί του Γκόρντον Γουέστ) και σε έναν από τους 11 του Παναθηναϊκού (έπαιξε ο αμυντικός Άνθιμος Καψής αντί του αδικοχαμένου μεσοεπιθετικού Δημήτρη Καλλιγέρη).

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Ρούντι Γκλέκνερ, ο οποίος είχε διευθύνει τον τελικό του περυσινού Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ της Βραζιλίας και της Ιταλίας.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με τον Αντώνη Αντωνιάδη στο 81ο λεπτό, ισοφαρίστηκε στο 90’ από τον Ντέιβιντ Τζόνσον, αλλά χάρη στο εκτός έδρας γκολ και το 0-0 της ρεβάνς πήρε την πρόκριση στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην Ιστορία του.

Οι συνθέσεις του ματς:

ΕΒΕΡΤΟΝ (Χάρι Κάτερικ): Ράνκιν, Χερστ, Κένιον, Νιούτον, Ράιτ, Μπολ, Χάρβεϊ, Κένταλ, Μορισέι, Χάσμπαντ (6’ Τζόνσον), Ρόιλ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Τομαράς, Δομάζος, Φυλακούρης, Καμάρας, Σούρπης, Βλάχος, Αντωνιάδης, Γραμμός.

Τα γκολ του αγώνα


Πλάνα από το 0-0 της ρεβάνς και την ιστορική πρόκριση του Παναθηναϊκού 

 

Δείτε μερικές από τις υπόλοιπες σελίδες του match programme της αναμέτρησης Έβερτον-Παναθηναϊκού:


*Κάντε like στο Facebook και follow στο Twitter και το Instagram για να μαθαίνετε άμεσα τις ιστορίες της πιο… ρετρό ιστοσελίδας της χώρας

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!