Το πρώτο χατ τρικ στην Iστορία των Μουντιάλ σημειώθηκε… 76 χρόνια μετά το ματς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν μπορούν να θεωρηθούν υπερδύναμη στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αλλά κατά μία περίεργη σύμπτωση, πρωταγωνιστούν σε ανεξίτηλα περιστατικά.

Η νίκη επί της Κολομβίας το 1994 που οδήγησε στη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ αποτελεί ένα παράδειγμα. Το 1-0 επί της Αγγλίας το 1950 δημιούργησε τον μύθο των εφημερίδων της επόμενης μέρας, που θεώρησαν ότι το τηλεγράφημα ήταν τυπογραφικό λάθος και δημοσίευσαν ότι οι Άγγλοι είχαν νικήσει με 10-0 και 10-1.

Από μία άλλη νίκη, πιο ευρεία, προέκυψε ακόμα μία δυσκολοχώνευτη ιστορία αμερικανικής τρέλας. Ήταν 2006, όταν σημειώθηκε το πρώτο χατ τρικ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, μάλιστα. από Αμερικανό παίκτη, τον Μπερτ Πάτνοντ. Έστω κι αν είχε πεθάνει τρεις δεκαετίες νωρίτερα. Έστω κι αν είχε στείλει τρεις φορές την μπάλα στα δίχτυα επτά δεκαετίες νωρίτερα, το 1930, στο πρώτο Μουντιάλ που διεξήχθη ποτέ, στην Ουρουγουάη!

Ο σνομπισμός των Άγγλων

Το ποδόσφαιρο ήταν άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων τη δεκαετία του ’20, ωστόσο η εισαγωγή επαγγελματικού χαρακτήρα σε διάφορες χώρες, άρχισε να αλλάζει παγκοσμίως το στάτους του. Το 1928 η Ουρουγουάη κατέκτησε για δεύτερο σερί τουρνουά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά της στο άθλημα, έστω κι αν δεν της είχε δοθεί ευκαιρία να δοκιμαστεί απέναντι στους “εφευρέτες” του, Άγγλους.

Οι Άγγλοι σνόμπαραν το ποδοσφαιρικό τουρνουά στους Αγώνες λόγω του ερασιτεχνικού χαρακτήρα τους και οι Λατινοαμερικανοί επιχείρησαν να τους δώσουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν σε κάτι αμιγώς ποδοσφαιρικό. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την πρώτη διοργάνωση, αναπόφευκτα, να φιλοξενείται στο Μοντεβιδέο.

Δύο μήνες πριν από τη σέντρα, καμία χώρα δεν είχε δεσμευτεί ότι θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης για το Μουντιάλ. Οι τέσσερις βρετανικές χώρες είχαν αποχωρήσει ήδη από τη FIFA, δείχνοντας ότι δεν έχουν σκοπό να ασχοληθούν με αυτό το νέο τουρνουά, ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φοβήθηκαν το υπερατλαντικό ταξίδι με τα πενιχρά μέσα της εποχής.

Ο πρόεδρος της FIFA Ζιλ Ριμέ έπεισε Βέλγιο, Γαλλία, Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία, οι οποίες έφυγαν από το Βιλφράνς σουρ Μερ με το ίδιο πλοίο στις 21 Ιουνίου κι έφτασαν στο Ρίο ντε Ζανέιρο οκτώ ημέρες αργότερα, για να καταλήξουν στο Μοντεβιδέο στις 4 Ιουλίου.

Η ομάδα των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί αποδέχθηκαν την πρόσκληση και έφτασαν στην Ουρουγουάη την 1η Ιουλίου, μετά από 18 ημέρες ταξιδιού. Μάλιστα, ήταν μία από τις τέσσερις χώρες που είχαν ταυτότητα “ισχυρού” στην κλήρωση του τουρνουά, παρότι στο μοναδικό παιχνίδι τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ είχαν ισοπεδωθεί με 11-2 από την Αργεντινή.

Όταν αποβιβάστηκαν από το πλοίο, οι Ουρουγουανοί που τους περίμεναν, ενθουσιάστηκαν από τη σωματική διάπλασή τους και σύμφωνα με ένα δημοσίευμα, περίμεναν ότι αυτή η δύναμη “θα αποδεικνυόταν δύσκολη” για το τεχνικό ποδόσφαιρο των Λατινοαμερικανών.

Ο ήρωας που κλήθηκε λόγω του Κραχ

Η απουσία Ιταλίας, Αγγλίας, Σκοτίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας έβγαζε από τη μέση πλειάδα υπερδυνάμεων της εποχής. Οι Αμερικανοί κληρώθηκαν με Βέλγιο και Παραγουάη στον όμιλο και μπορεί να είχαν μία δυνατή ομάδα, κανείς, όμως, δεν μπορούσε να διαπιστώσει με ακρίβεια τις ικανότητές τους. Το πρωτάθλημα του ASL απαρτιζόταν από Αμερικανούς αλλά και περίπου 50 Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι “νόθευαν” το ύψος του πραγματικού πήχη του ποδοσφαίρου στη χώρα.

Το καθήκον του ομοσπονδιακού τεχνικού Μπομπ Μίλερ, ενός Σκοτσέζου που μετανάστευσε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’20, δεν ήταν απλό. Επέλεξε 16 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι 12 από το ASL. Μεταξύ τους, το αστέρι των Νιου Γιορκ Νάσιοναλς, ο 32χρονος τερματοφύλακας Τζίμι Ντάγκλας που ήδη είχε πέντε διεθνείς συμμετοχές, καθώς και οι νεαροί Μπίλι Γκονσάλβες και Πάτνοντ, από το Φολ Ρίβερ της Μασαχουσέτης.

Οι δύο ποδοσφαιριστές είχαν πανηγυρίσει το Open Cup με τον σύλλογό τους, ωστόσο ο Πάτνοντ δεν θα είχε κληθεί, εάν ήταν διαθέσιμος ο μεγαλύτερος αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Άρτσι Σταρκ σημείωσε 32 γκολ τη σεζόν 1929-1930 για την Μπέθλεμ Στιλ, ομάδα η οποία πτώχευσε στο τέλος εκείνης της σεζόν. Το χρηματιστήριο είχε καταρρεύσει μερικούς μήνες νωρίτερα και με το Μεγάλο Κραχ ενόψει, το ASL βρισκόταν σε μία καταστροφική κόντρα με την αμερικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (USFA), η οποία αποφάσισε να ιδρύσει δική της λίγκα.

Σε ηλικία 32 ετών, ο βιοπορισμός αποτελούσε προτεραιότητα για τον Σταρκ και αποφάσισε να στηρίξει την επιχείρηση επισκευής αυτοκινήτων που είχε ανοίξει στο Νιου Τζέρσεϊ λίγο νωρίτερα, παρά να ακολουθήσει την εθνική ΗΠΑ στην Ουρουγουάη και να απουσιάσει για μήνες από το σπίτι του. Χαρακτηριστικό της κατάστασης, κανείς παίκτης που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 δεν ταξίδεψε στην Ουρουγουάη.

Οι “τριάρες” και το γκολ που “χάθηκε” ο σκόρερ

Η πρεμιέρα των Αμερικανών έγινε με αντίπαλο το Βέλγιο. Μαζί με το Γαλλία – Μεξικό που είχε την ίδια ώρα εκκίνησης, πρόκειται για τα πρώτα παιχνίδια σε Μουντιάλ. Αμφότερα έληξαν με διαφορά τριών τερμάτων και μπορεί η νίκη της Γαλλίας με 4-1 να μην ήταν μεγάλη έκπληξη, το 3-0 των ΗΠΑ προκάλεσε εντυπώσεις. Το γκολ του Μπαρτ Μακγκί “ξεκλείδωσε” τους Αμερικανούς, που με τον αρχηγό Τομ Φλόρι και τον Πάτνοντ έφτασαν στον θρίαμβο.

Επόμενος αντίπαλος η φιναλίστ του Copa América 1929 Παραγουάη, η οποία δεν είχε αγωνιστεί μέχρι τότε στο Μουντιάλ. Ο Μίλαρ επέμεινε στην ομάδα που είχε κερδίσει τον αγώνα με το Βέλγιο, σε μία εποχή που δεν επιτρέπονταν αλλαγές (πρώτη φορά επιτράπηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1970). Ο Πάτνοντ ήταν ξανά στην κορυφή του 2-3-2-3, του “WM” που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή.

Γεννημένος στο Φιλ Ρίβερ στις 4 Νοεμβρίου 1909, ο Γαλλοκαναδός Πάτνοντ υπήρξε ένας εργάτης της επίθεσης, γαλουχημένος σε μία βιομηχανική πόλη. Σε 158 αγώνες στο ASL σημείωσε 114 γκολ μεταξύ 1928 και 1931, παίζοντας συνολικά στην καριέρα του σε Φιλαδέλφεια Φιλντ Κλαμπ, σε Νιούαρκ Αμέρικανς, σε Σεντ Λούις Σέντραλ Μπριούερις και σε Φιλαδέλφεια Πάσον. Η ομάδα της γενέτειράς του, όμως, οι Φολ Ρίβερ Μάρκσμεν, ήταν αυτοί που απόλαυσαν το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής προσφοράς του.

Μπροστά σε 18.000 θεατές στο “Παρκ Σεντράλ” του Μοντεβιδέο, ο 20χρονος Πάτνοντ ξέσπασε απέναντι στην Παραγουάη. “Φαίνεται πως είναι σκόρερ των σερί, οπότε το χατ τρικ του Μουντιάλ δεν μοιάζει με έκπληξη”, δήλωσε στον “Guardian” ο βετεράνος ιστορικός και μέλος του αμερικανικού Hall of Fame ποδοσφαίρου, Ρότζερ Άλαγουεϊ.

Τα γκολ σημειώθηκαν στο 10′, στο 15′ και στο 50′. Το τελικό 3-0 επί της “αλμπιρόχα” έφερε τους Αμερικανούς στην κορυφή του ομίλου και τους έδωσε μία θέση στα ημιτελικά του θεσμού. Οι “New York Times” έγραψαν την επόμενη μέρα ότι οι ΗΠΑ ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ, έστω κι αν κανείς Αμερικανός δημοσιογράφος δεν είχε κοπιάσει να κάνει το ταξίδι στην Ουρουγουάη και να δει από κοντά την ομάδα.

Κανείς στο Μοντεβιδέο δεν ασχολήθηκε με τις ΗΠΑ μετά από τη νίκη τους, αφού την ίδια μέρα, η Ουρουγουάη πανηγύριζε τα 100 χρόνια από το πρώτο Σύνταγμά της και οι εορτασμοί και τα πυροτεχνήματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, που ο team manager της εθνικής ΗΠΑ Γουίλφριντ Κάμινγκς, στη 13σέλιδη αναφορά του μετά από την επιστροφή των ΗΠΑ στη βάση τους, παραδέχθηκε ότι “τα ηλεκτρικά φωτεινά εφέ ήταν εξαιρετικά και δεν ξεπεράστηκαν ούτε στη χώρα μας”.

Τα χατ τρικ του Πάτνοντ δεν πανηγυρίστηκε όπως του άξιζε στα μονόστηλα που αφιέρωναν τότε οι εφημερίδες για το soccer. “Κανείς δεν ενδιαφερόταν. Ήταν σαν να μην έγινε κάτι σε αυτήν τη χώρα”, τόνισε ο Τζορτζ Μπράουν, γιος του Τζιμ Μπράουν, του 20χρονου επιθετικού που ήταν συμπαίκτης του Πάτνοντ σε εκείνη την αποστολή. “Μερικές αμερικανικές εφημερίδες δεν το χαρακτήριζαν καν Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πολλές από αυτές το αποκαλούσαν τουρνέ στη Νότια Αμερική”, πρόσθεσε ο Άλαγουεϊ στο “Sports Illustrated”.

Συντριβή και ξύλο από την Αργεντινή

Οι ΗΠΑ προκρίθηκαν στα ημιτελικά του θεσμού, κατακτώντας την πρωτιά του 4ου ομίλου και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πρωτοπόρο του 1ου ομίλου Αργεντινή.

Η “αλμπισελέστε” είχε στο ρόστερ της σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως ο Λουίς Μόντι, ο Κάρλος Πεουσέλε και ο Γκιγέρμο Στάμπιλε, ο οποίος δύο ημέρες μετά από την αναμέτρηση των ΗΠΑ με την Παραγουάη, σημείωσε χατ τρικ στη νίκη της χώρας του με 6-3 επί του Μεξικού.

Αυτό ήταν το πρώτο χατ τρικ που κατέγραψε επίσημα η FIFA, παραβλέποντας εκείνο του Πάτνοντ, το οποίο εξάλλου, είχαν παραβλέψει και οι υπόλοιποι Αμερικανοί. Σύντομα, όλα αυτά θα ανήκαν στο παρελθόν, αφού στις 26 Ιουλίου, οι ΗΠΑ δεν απέφυγαν τη δεύτερη συντριβή από την Αργεντινή μέσα σε δύο χρόνια.

Αυτήν τη φορά το σκορ ήταν μικρότερο, “μόλις” 6-1, με τους Αμερικανούς να διαμαρτύρονται για τον αγωνιστικό χώρο και το σκληρό παιχνίδι των αντιπάλων τους, που έτυχε ανοχής του διαιτητή.

Ο τερματοφύλακας Ντάγκλας τραυματίστηκε στο γόνατο στο 1ο ημίχρονο και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο 2ο μέρος, με το σκορ να αρχίζει από το 1-0 και να καταλήγει στον αργεντίνικο θρίαμβο. Ο αμυντικός Ράφαελ Τρέισι χρειάστηκε να φύγει από τον αγώνα με σπασμένο πόδι.

“Ήταν αρκετά σκληρά στο γήπεδο. Ο πατέρας μου μού είπε πως όταν έπαιξαν τον ημιτελικό απέναντι στην Αργεντινή, ο αντίπαλος ακραίος μπακ, κατά τη διάρκεια του αγώνα, του πετούσε χώμα στα μάτια και τον έφτυνε. Θαύμαζε την ικανότητά τους, αλλά οι Αργεντινοί ‘μάχονταν για τη ζωή τους. Εμείς πήγαμε εκεί για να παίξουμε ένα παιχνίδι'”, θυμάται ο Μπράουν, γιος του μοναδικού Αμερικανού σκόρερ της αναμέτρησης, με το οποίο διαμορφώθηκε το 6-1 στο 89’ (και δύο χρόνια αργότερα, ο Τζιμ Μπράουν υπέγραψε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Τρεις διαφορετικές απόψεις για τον σκόρερ του γκολ

Μικρός τελικός δεν υπήρχε ακόμα (εμφανίστηκε το 1934) και οι ΗΠΑ κατετάγησαν τρίτες, μαζί με τη Γιουγκοσλαβία. Η αποστολή παρέμεινε στην Ουρουγουάη για φιλικά επίδειξης απέναντι σε Νασιονάλ και Πενιαρόλ (ήττα και στα δύο), προτού κάνει το ίδιο στη Βραζιλία.

Οι Μάρκσμεν ζήτησαν πίσω τους Πάτνοντ και Γκονσάλβες για το ταξίδι τους για περιοδεία στη Βουδαπέστη, αλλά ο Κάμινγκς δεν τους το επέτρεψε “λόγω της εξουθένωσης της ομάδας και της πιεστικής ζήτησης για τον Γκονσάλβες αλλά και τον Πάτνοντ σε Ρίο ντε Ζανέιρο και Σάο Πάουλο”.

Η αμερικανική ομάδα επέστρεψε στη βάση της στις 20 Αυγούστου, πάνω από έναν μήνα μετά από το χατ τρικ του Πάτνοντ, που δεν είχε αναγνωριστεί. “Προέκυψε σε συζήτηση, αλλά ποτέ με την έννοια της αμφισβήτησης. Στο σπίτι μας και την εποχή μας, δεν υπήρχε θέμα. Δυστυχώς ο Πάτνοντ είχε πεθάνει όταν προκλήθηκε ζήτημα. Αλλά όταν ο πατέρας μου μίλησε γι’ αυτό, δεν υπήρξε διαφωνία για το ότι ο Πάτνοντ είχε σημειώσει και τα τρία τέρματα”, εξηγεί ο Μπράουν για το πρώτο χατ τρικ στην ιστορία του Μουντιάλ.

Το πρώτο γκολ του Πάτνοντ με το Βέλγιο

Στην προκειμένη περίπτωση, το πρόβλημα ήταν τα γραπτά. Με τους δημοσιογράφους των ΗΠΑ απόντες από τη διοργάνωση, τα αμερικανικά ΜΜΕ στηρίχθηκαν στις βρετανικές εφημερίδες, οι οποίες έχρισαν σκόρερ του δευτέρου τέρματος στον αγώνα με την Παραγουάη τον Φλόρι. Το ίδιο και το φύλλο αγώνα. Ο οργανισμός για την ιστορία του ποδοσφαίρου “RSSSF” θεωρεί ότι επρόκειτο για αυτογκόλ του Αουρέλιο Γκονσάλες.

Έρευνα τεσσάρων εφημερίδων της Ουρουγουάης έδειξε ότι ως σκόρερ του τέρματος ονοματίζονται τόσο ο Φλόρι, όσο και ο Γκονσάλες με τον Πάτνοντ. Η ομοσπονδία της Ουρουγουάης θεωρεί ότι ο Πάτνοντ δεν έβαλε ούτε τα άλλα τέρματα και πιστώνει το επίμαχο στον Φλόρι και τα άλλα δύο στον Μακγκί!

Το 1993, λίγο πριν πεθάνει, ο επιθετικός εκείνης της ομάδας, Άρνι Όλιβερ, είπε την ιστορία του χατ τρικ του Πάτνοντ σε συμπόσιο ποδοσφαιρικής ιστορίας. Ο ιστορικός του ποδοσφαίρου της Βόρειας Αμερικής Κόλιν Χοσέ είχε συζήτηση με τον Όλιβερ και αρχικά δεν τον πίστεψε, αφενός διότι το δεύτερο γκολ δεν είχε κατακυρωθεί σε κανένα βιβλίο στον Πάτνοντ, αφετέρου διότι ο Όλιβερ προερχόταν από το Νιου Μπέντφορντ, μία πόλη 15 μίλια ανατολικά από το Φολ Ρίβερ και ήταν πολύ στενός φίλος του Πάτνοντ.

“Αργότερα, κατέγραψα μία συνέντευξη με τον Όλιβερ, μαζί με τον Μπράουν που έπαιξε το 1930 και που επίσης μιλούσε για τα τρία γκολ του Πάτνοντ. Δεν έκανα άλλη σκέψη, μέχρι που βρήκα την επίσημη αναφορά του Κάμινγκς, ο οποίος κατέγραψε ότι ο Πάτνοντ βρήκε δίχτυα τρεις φορές απέναντι στην Παραγουάη. Άρχισα να αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσα να βρω αν ήταν σωστό”.

Το λάθος όνομα και το διάγραμμα της αποκάλυψης

Επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης που διατηρεί αρχειακό υλικό από εφημερίδες της Νότιας Αμερικής σε μικροφίλμ, για να αναζητήσει λεπτομέρειες. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε από τον Τύπο της εποχής. Η βραζιλιάνικη “O Estádio de São Paulo” της 19ης Ιουλίου 1930 έκανε λόγο για έναν “Πατενάντε ή Πετενάντε” που σημείωσε τρία γκολ.

Η “La Prensa” από το Μπουένος Άιρες το πήγε ένα βήμα παραπέρα, αφού δημοσίευσε διαγράμματα των τριών τερμάτων των ΗΠΑ, γράφοντας τα ονόματα των παικτών που συμμετείχαν στη φάση. Στο δεύτερο γκολ, ο Φλόρι ήταν αυτός που έβγαλε την πάσα και ο Πάτνοντ αυτός που σούταρε για να κάνει το 2-0.

“Έστειλα τα διαγράμματα στη FIFA και είπα ‘ίσως πρέπει να το κοιτάξετε’ και μου είπαν ‘θα έχουμε μία ομάδα που θα το εξετάσει’. ‘Ναι, σίγουρα’, αποκρίθηκα, αλλά προς έκπληξή μου ξαφνικά είπαν ‘κοιτάξαμε το θέμα και είχατε δίκιο. Ο Μπερτ Πάτνοντ σκόραρε και τα τρία γκολ’. Δεν ξέρω ποιος το τσέκαρει ή τι τσέκαρε. Ίσως βρήκαν κάποιον να ψάξει στη Νότια Αμερική ή στην Αργεντινή. Επιβεβαίωσαν αυτό που υπήρχε στην εφημερίδα”, σημειώνει ο Χοσέ.

Η “La Prensa” με τα διαγράμματα

Η αναγνώριση 76 χρόνια μετά

Η αποστολή των στοιχείων έγινε στις 12 Απριλίου 1995 και η επιβεβαίωση της FIFA ήρθε λίγο πάνω από έναν μήνα αργότερα. Μόνο που η παγκόσμια ομοσπονδία αρκέστηκε σε μία σύντομη ανακοίνωση και απλή αλλαγή των στοιχείων εκείνη την περίοδο.

Η πραγματικά μεγάλη στιγμή ήρθε το 2006, όταν η FIFA πραγματοποίησε κανονική ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι “στοιχεία από διάφορους ιστορικούς και φιλάθλους του ποδοσφαίρου, καθώς και μακροχρόνια έρευνα και επιβεβαίωση από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ”, βοήθησε στην απόφαση.

Ο Μπερτ Πάτνοντ ο 3ος, εγγονός του σκόρερ των ΗΠΑ, διάβασε την ανακοίνωση στους “New York Times” και αμέσως πήρε τον πατέρα του τηλέφωνο. “Όταν του τηλεφώνησα, τα πρώτα λόγια του ήταν ‘αστειεύεσαι, αστειεύεσαι’. Στην οικογένεια, ήταν μια υπόθεση που είχε κλείσει. Δεν μπορούσες να την αναμοχλεύσεις ή να δεις βίντεο όπως σήμερα. Εγώ πίστευα ότι το χατ τρικ είχε χαθεί για πάντα”.

Εξάλλου, ο Πάτνοντ ποτέ δεν το κυνήγησε. Όπως εξηγεί ο γιος του Μπερτ Πάτνοντ τζούνιορ, “πιθανότατα θα έλεγε ‘έι, ξέρω ότι το έκανα. Αλλά δεν θα κινήσω βουνά για να το αποδείξω'”.

Ο Πάτνοντ δεν έμαθε ποτέ ότι δικαιώθηκε. Μετά από το τέλος της καριέρας του έκανε διάφορες δουλειές, όπως μπογιατζής ή τοποθετούσε γιγαντοαφίσες.

Στις 4 Νοεμβρίου 1974, σε ηλικία 65 ετών και ανήμερα των γενεθλίων του, έφυγε από τη ζωή, έχοντας σκοράρει δύο αναγνωρισμένα τέρματα στην αναμέτρηση με την Παραγουάη. Τριάντα δύο χρόνια μετά από τον θάνατό του και 76 μετά από τον αγώνα, πέτυχε ακόμα ένα τέρμα, καταγράφοντας το πρώτο χατ τρικ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!