Στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την… αιμορραγία, οι ποδοσφαιριστές της Τσεχοσλοβακίας εγκατέλειψαν τον αγωνιστικό χώρο, επειδή ένιωσαν ότι δέχονται… σφαγή από τη διαιτησία.
Πριν από 100 περίπου χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, η Τσεχοσλοβακία και το Βέλγιο διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον τελικό.
Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το ματς, οι Τσεχοσλοβάκοι θεώρησαν ότι αδικούνται από τις αποφάσεις του διαιτητή και η αποβολή ενός παίκτη της ομάδας τους αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την αποχώρησή τους από το γήπεδο.
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τη διοργάνωση και κατ’ επέκταση το χρυσό μετάλλιο να καταλήξει στο Βέλγιο, το οποίο σαν σήμερα (2/9) το 1920 πήρε το παιχνίδι με 2-0 στα χαρτιά.
Ο συγκεκριμένος τελικός παραμένει έως και σήμερα ο μοναδικός που έχει διακοπεί επ’ άπειρον, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο τουρνουά συμμετείχε, χωρίς επιτυχία, η Ελλάδα.
Το Sport–Retro.gr… θέτει σε λειτουργία τη μηχανή του χρόνου για μία ακόμη φορά.
Αποκλεισμός-έκπληξη για Βρετανία
Λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία δεν προσκλήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920.
Το δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση στερήθηκαν επιπλέον η Βουλγαρία και η Τουρκία, καθώς είχαν υπάρξει σύμμαχοι των «κεντρικών δυνάμεων».
Το ποδόσφαιρο συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων για 5η συνεχόμενη φορά κι έλαβαν μέρος 14 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε 7 ζευγάρια στον πρώτο γύρο.
Η Γαλλία «σφράγισε» απευθείας το εισιτήριο για την επόμενη φάση κι αυτό επειδή η Ελβετία, με την οποία είχε κληρωθεί, αποχώρησε λόγω οικονομικής δυσχέρειας.
Αντίστοιχα, το Βέλγιο πήρε στα χαρτιά το ματς με την Πολωνία, η οποία απέσυρε τη συμμετοχή της εν όψει του πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση.
Η Βρετανία είχε αποχωρήσει από τη FIFA δύο χρόνια νωρίτερα, όμως, η συμμετοχή της στο αγώνισμα του ποδοσφαίρου δεν απαγορεύτηκε.
Η χώρα θα έδινε το «παρών» στα υπόλοιπα αθλήματα, οπότε κρίθηκε ότι δεν είναι σωστό να αποκλειστεί μόνο από το ποδόσφαιρο.
Πέρα από αυτό, οι Βρετανοί είχαν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στις προηγούμενες δύο διοργανώσεις (σ.σ. Στοκχόλμη, 1912 και Λονδίνο, 1908), επομένως έπρεπε να υπερασπιστούν τον τίτλο του πρωταθλητή.
Προς έκπληξη όλων, η Βρετανία αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τη Νορβηγία, η οποία επικράτησε 3-1 σε μία πραγματικά εξαιρετική εμφάνιση.
Ταπεινωτική ήττα η Ελλάδα
Στα υπόλοιπα ματς, η Ολλανδία νίκησε 3-0 το γειτονικό Λουξεμβούργο και η Ιταλία επιβλήθηκε 2-1 της Αιγύπτου, η οποία αποτέλεσε την πρώτη ομάδα εκτός Ευρώπης που συμμετείχε στο ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Ισπανία του ξακουστού τερματοφύλακα Ρικάρντο Θαμόρα λύγισε με 1-0 τη Δανία, ενώ η Τσεχοσλοβακία από την πρώτη κιόλας στιγμή έδειξε ποιος είναι το αφεντικό, αφού σκόρπισε με 7-0 τη Γιουγκοσλαβία.
Βαριά ήττα με 9-0 υπέστη από τη Σουηδία η Ελλάδα, στις τάξεις της οποίας ανήκαν οι θρυλικοί (και δεν είναι τυχαία η χρήση αυτού του επιθέτου) Γιάννης και Γιώργος Ανδριανόπουλος, μετέπειτα εκ των ιδρυτών του Ολυμπιακού.
Το «πράσινο» στοιχείο ήταν έντονο στην Εθνική, αφού τη φανέλα της φορούσαν ο γκολκίπερ Δημήτρης Δεμερτζής κι ο εμβληματικός Απόστολος Νικολαΐδης.
Ο Γιώργος Καλαφάτης, ιδρυτής του Παναθηναϊκού και εξέχουσα προσωπικότητα του εγχώριου αθλητισμού, είχε διπλό ρόλο στη «γαλανόλευκη», καθώς ήταν ποδοσφαιριστής και προπονητής.
Στα προημιτελικά, προκρίθηκαν η Ολλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο, οι οποίες νίκησαν τις Σουηδία, Ιταλία και Ισπανία αντίστοιχα, ενώ η Τσεχοσλοβακία υποχρέωσε σε ήττα με 4-0 τη Νορβηγία.
Στα ημιτελικά, το Βέλγιο υπέταξε με 3-0 την Ολλανδία και η Γαλλία υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Τσεχοσλοβακίας, η οποία τη «φιλοδώρησε» με 4 γκολ.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι Τσεχοσλοβάκοι έφτασαν στον τελικό με ενεργητικό 15 γκολ και παθητικό μόλις 1 (σ.σ. στο παιχνίδι με τους Γάλλους).
Επίσης, αυτή ήταν η παρθενική εμφάνισή τους σε διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά.
«Προκατειλημμένος ο διαιτητής»
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1920, το Βέλγιο και η Τσεχοσλοβακία διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον μεγάλο τελικό, ο οποίος έμελλε να μην ολοκληρωθεί ποτέ…
Στο 6ο λεπτό ο ρέφερι καταλόγισε πέναλτι σε βάρος της Τσεχοσλοβακίας που εκτέλεσε εύστοχα ο Ρομπέρ Κοπέ, ενώ στο 30’ ο Ανρί Λαρνοέ έγραψε το 2-0 με ένα αμφιλεγόμενο γκολ.
Στο 39ο λεπτό ο Κάρελ Στάινερ, το δεξί μπακ των Τσεχοσλοβάκων, αποβλήθηκε από το ματς, επειδή επιτέθηκε στον Κοπέ.
Το γεγονός αυτό εξόργισε τους φιλοξενούμενους που, κατόπιν παροτρύνσεως του αρχηγού τους Κάρελ Πέσεκ, εγκατέλειψαν τον αγωνιστικό χώρο.
Ο διαιτητής περίμενε περίπου ένα τέταρτο να επιστρέψουν, δεν εμφανίστηκαν ποτέ και τελικά κατοχύρωσε την αναμέτρηση υπέρ του Βελγίου με 2-0.
Λίγο αργότερα, το κοινό συνοδευόμενο από την ασφάλεια εισήλθε στο γήπεδο για να πανηγυρίσει.
Στην πορεία οι Τσεχοσλοβάκοι διαμαρτυρήθηκαν, αλλά ο διαιτητής Τζον Λιούις είχε ήδη λάβει την απόφασή του. Η αποχώρησή τους από τον αγωνιστικό χώρο σήμανε τον αποκλεισμό τους από τη διοργάνωση.
Οι φιλοξενούμενοι υποστήριξαν ότι ο 65χρονος διαιτητής ήταν προκατειλημμένος, διότι είχε δεχτεί επίθεση από τους φιλάθλους σε ένα πρόσφατο ματς στην Πράγα.
Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι οι περισσότερες από τις αποφάσεις του Άγγλου ρέφερι ήταν λανθασμένες, αφού ήταν ηλίου φαεινότερον το γεγονός ότι ήθελε να βοηθήσει τη διοργανώτρια χώρα.
Αυστηρή κριτική ασκήθηκε και στον επόπτη Τσαρλς Ρέφορντ-Μπράουν, κυρίως επειδή κατακύρωσε το δεύτερο γκολ του Βελγίου.
Οι Τσεχοσλοβάκοι εξέδωσαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας, στην οποία αναγραφόταν μεταξύ άλλων ότι απαιτούν συγγνώμη από την αστυνομία του γηπέδου, λόγω της καταστροφής της σημαίας τους.
Ασημένιο μετάλλιο η Ισπανία
Το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο απονεμήθηκαν με μία ιδιότυπη διαδικασία, κατά την οποία οι ομάδες που αποκλείστηκαν στη φάση των «8» (σ.σ. Σουηδία, Ισπανία, Ιταλία και Νορβηγία) και στα ημιτελικά (σ.σ. Ολλανδία και Γαλλία) έδωσαν μεταξύ τους αγώνες, με σκοπό να προκύψει αυτή που θα αντιμετώπιζε τη φιναλίστ.
Η Γαλλία αρνήθηκε να αγωνιστεί, καθώς οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές της αποστολής είχαν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους.
Οι Iσπανοί αναδείχθηκαν νικητές στη διαδικασία των νοκ-άουτ και στο παιχνίδι για τη δεύτερη θέση κοντραρίστηκαν με την Ολλανδία, δεδομένου ότι η Τσεχοσλοβακία είχε αποκλειστεί από τη διοργάνωση και η Γαλλία είχε αποχωρήσει.
Τελικά, η Ισπανία ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου και η Ολλανδία στο τρίτο.
Ο Χέρμπερτ Κάρλσον από τη Σουηδία κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του τουρνουά με 7 γκολ, εκ των οποίων τα 5 ήταν στην αναμέτρηση με την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διοργάνωση, η Αίγυπτος έκαμψε την αντίσταση της Γιουγκοσλαβίας σε ένα φιλικό παιχνίδι που, όπως αναφέρουν κάποιες πηγές, διεξήχθη για να καθορίσει την 8η θέση.