VIDEOS: Η επιστροφή του Ιωαννίδη, ο πρώτος τίτλος του Γκάλη, το ξεκίνημα του Άρη

Η 23η Απριλίου είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του μπασκετικού Άρη, αφού μπορεί να θεωρηθεί ως η ημερομηνία που άρχισε η εν Ελλάδι κυριαρχία του.

Ήδη από το 1979 είχε φροντίσει να δείξει τα… δόντια του με την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος από το μακρινό 1930 και του πρώτου εγχώριου τίτλου από το Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης του 1958.

Ουσιαστικά, όμως, η σεζόν 1982-83 ήταν εκείνη που έμελλε να ταρακουνήσει τις δυνάμεις της Αθήνας, καθώς συνδυάστηκε με την επιστροφή του Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο.

Σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια, ο Άρης κατέκτησε το τρίτο πρωτάθλημα της Ιστορίας του, έσπασε την τριετή κυριαρχία του Παναθηναϊκού και έχτισε την περίφημη δυναστεία του που διακόπηκε μόνο το 1984.

Οι «κίτρινοι» της σεζόν 1982-83

Η επιστροφή του Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο, ύστερα από τρία χρόνια, έμελλε να αποδειχθεί γούρικη για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η αποχώρηση των Διονύση Ανανιάδη, Μιχάλη Γιαννουζάκου, Στράτου Βαμβακούδη και Νίκου Ζεϊμπέκη συνδυάστηκε με την έλευση των Μηνά Τουκμενίδη, Τζον Καραγιώργη, Γρηγόρη Χριστοφάκη, Διαμαντή Σκόνδρα και Τάσου Τσιτάκη.

Ο Νίκος Γκάλης είχε ήδη πάρει τα ηνία από τον άτυχο λόγω σοβαρού τραυματισμού Χάρη Παπαγεωργίου στην παραγωγικότητα, όντας πρώτος σκόρερ των προηγούμενων δύο πρωταθλημάτων.

Βασίλης Παραμανίδης (αρχηγός), Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Κώστας Στυλιανού, Γιώργος Δοξάκης, Νίκος Τσαχτάνης, Νίκος Γεωργιάδης και Πέτρος Σταμάτης ήταν οι υπόλοιποι συντελεστές για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ πρόεδρος εκείνης της ομάδας ήταν ο Βαγγέλης Μελισσάρης.

Η πορεία προς το πρωτάθλημα

Με οκτώ «κατοστάρες» και 11 διαδοχικές νίκες από την 7η μέχρι τη 17η αγωνιστική, ο Άρης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα που άρχισε στις 2 Οκτωβρίου 1982.

Εξάλλου, από τη 18η στροφή μέχρι την 26η και τελευταία, οι «κίτρινοι» απόλαυσαν τη μοναξιά της κορυφής και κατ’ επέκταση του τίτλου.

Ο εντυπωσιακός απολογισμός του στο Αλεξάνδρειο ήταν 13/13 νίκες, ενώ εκτός έδρας κατέγραψε 9 νίκες και 4 ήττες, όπερ σημαίνει ότι συνολικά είχε 22 νίκες σε 26 ματς.

Μεταξύ άλλων, ο Άρης επικρατεί 109-88 του Ολυμπιακού, 91-73 της ΑΕΚ, 72-70 της ΑΕΚ και 77-69 του ΠΑΟΚ (στη Λάρισα λόγω τιμωρίας της έδρας του).

Τα πολλά νέα πρόσωπα κάθε άλλο παρά επηρέασαν την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη, η οποία ευτύχησε να έχει ξανά σε δαιμονιώδη χρονιά τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος Νίκο Γκάλη.

Ο «γκάγκστερ», όπως ήταν το παρατσούκλι του, σημείωσε 869 πόντους, ήτοι 146 παραπάνω από τον Νίκο Σταυρόπουλο του Γ.Σ. Λάρισας και μετέπειτα αντίπαλό του στον ΠΑΟΚ.

Αριστερά από πάνω: Παραμανίδης, Φιλίππου, Καραγεωργίου, Τσιτάκης, Ρωμανίδης. Κάτω: Τσαχτάνης, Γεωργιάδης, Δοξάκης, Γκάλης, Στυλιανού. Πηγή ΦΩΤΟ: arisbcretro.blogspot.gr

«Στοπ» από Παναθηναϊκό και Βίρτους Ρόμα

Ο Άρης δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου, αφού ο Παναθηναϊκός παρέμενε ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη και, μάλιστα, το 1984 τον νίκησε στο ιστορικό μπαράζ τίτλου που διεξήχθη στην Κέρκυρα.

Πάντως, οι «κίτρινοι» αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στην ημιτελική φάση από τη σεζόν 1975-76 που άρχισε η διοργάνωση, προτού πέσουν με 74-60.

Μέχρι τον αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό, ο Άρης ξεπέρασε το εμπόδιο του Πιερικού με 100-53, του Σπόρτιγκ με 73-64 και του Απόλλωνα Πάτρας με 94-85.

Αναφορικά με το Κύπελλο Korać, η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη έγραψε Ιστορία στις 13 Οκτωβρίου 1982, καθώς κάλυψε το -26 της ήττας από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ στο πρώτο ματς και με 93-66 (41 οι πόντοι του Γκάλη) στη ρεβάνς πήρε την πρόκριση για τον δεύτερο γύρο!

Η Βίρτους Ρόμα κατάφερε να περάσει διά πυρός και σιδήρου από τη Θεσσαλονίκη με 89-86, προτού επιβληθεί 86-60 στην Ιταλία και πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ο «τελικός» με τον Παναθηναϊκό

Εν αντιθέσει με το κρίσιμο ματς της προηγούμενης σεζόν, όπου ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε 96-75 και δημιούργησε κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του Άρη, στις 30 Ιανουαρίου 1983 τα δεδομένα άλλαξαν.

Ο Νίκος Γκάλης όχι μόνο δεν αποχώρησε από τους «κίτρινους» (σ.σ. τον είχαν κατηγορήσει για «περίεργη απόδοση» στο επίμαχο ντέρμπι), αλλά ηγήθηκε των προσπαθειών για το πρωτάθλημα του 1983.

Ο «γκάγκστερ», μάλιστα, κατέγραψε αρκετά καλή απόδοση στη σπουδαία νίκη επί τους Παναθηναϊκού με 72-70, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει, όμως, στον σέντερ Βασίλη Παραμανίδη, ο οποίος ήταν εξαιρετικός απέναντι σε παίκτες όπως ο Ντέιβιντ Στεργάκος, ο Δημήτρης Κοκολάκης και ο Τομ Κάππος.

Συμβολή στη δύσκολη επικράτηση του Άρη επί των «πρασίνων» είχαν και οι Γιώργος Δοξάκης, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου.

Το, αμφισβητούμενο, πέμπτο φάουλ του Γκάλη στον Τάκη Κορωναίο με το σκορ στο 68-66 δεν πτόησε τους γηπεδούχους, οι οποίοι διαμόρφωσαν το τελικό 72-70 με μακρινό σουτ του Παραμανίδη στα 58’’.

«Κούπα» στην Αθήνα

23 Απριλίου 1983: Ο αδύναμος εκείνη τη σεζόν Πανελλήνιος αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο του Άρη προς την κατάκτηση του τίτλου.

Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και περιμένουν ένα «θαύμα» στο κλειστό της Κυψέλης, αλλά η παρέα του Γκάλη έχει διαφορετική άποψη.

Με τη στήριξη περίπου 200 φιλάθλων του, ο Άρης επικρατεί εύκολα με 87-72 και το πρώτο πρωτάθλημα των 80s’ είναι γεγονός!

Η νίκη του Παναθηναϊκού (72-69) επί του Εσπέρου δεν είχε αντίκρισμα, όπως δεν είχε και η «τριαντάρα» του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού (91-61).

Οι φίλαθλοι σηκώνουν στους ώμους τον Γκάλη και πανηγυρίζουν έξαλλα. Αυτή η εικόνα θα σημαδέψει μία ολόκληρη γενιά και θα επαναλαμβάνεται συνέχεια στα 80s’ και στις αρχές των 90s’.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!