«Who is Giourkas?» αναρωτιόταν ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όταν πήρε στα χέρια του τις συνθέσεις του επικείμενου εκτός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό για την 5η αγωνιστική της β’ φάσης των ομίλων του Champions League.
Ο Σκωτσέζος τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έψαχνε κάποιον να τον ενημερώσει ποιος είναι αυτός με το περίεργο όνομα και σε ποια θέση αγωνίζεται αφού, απολύτως λογικά, δεν τον είχε ακούσει ποτέ ξανά από τη στιγμή που ο νεαρός πραγματοποιούσε ντεμπούτο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Πώς είχε φτάσει να περπατάει ο Φέργκιουσον ανήσυχος και περίεργος στους διαδρόμους του ΟΑΚΑ αναζητώντας πληροφορίες για κάποιον παίκτη του «τριφυλλιού»;
Εντός όλων των στόχων
Ο Παναθηναϊκός της σεζόν 2000-01 ήταν από την αρχή ως το τέλος μία «περίεργη» ιστορία, εφάμιλλη ίσως της περιόδου 1987-88, όπως μπορείτε να διαβάσετε, μεταξύ άλλων, ΕΔΩ.
Οι «πράσινοι», οι οποίοι κουβαλούσαν την προίκα της «καλύτερης ομάδας» της σεζόν 1999-00, αν και έχασαν τον τίτλο από τον Ολυμπιακό, είδαν τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα να αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία το καλοκαίρι του 2000.
Στη θέση του ήρθε ο πολύπειρος Άγγελος Αναστασιάδης, o οποίος κλήθηκε να συνεχίσει αλλά και να βελτιώσει το έργο του προκατόχου του, με την… πάταξη της κατάρας των 4 ετών χωρίς την κατάκτηση πρωταθλήματος ή κυπέλλου.
Σε αυτό θα βοηθούσαν, φυσικά, οι πολύ ποιοτικές προσθήκες που έγιναν εκείνο το καλοκαίρι, όπως του Πορτογάλου σταρ Πάουλο Σόουζα ή του Κροάτη επιθετικού Γκόραν Βλάοβιτς αλλά και η επιστροφή στη φυσική (και ανακαινισμένη) έδρα του συλλόγου, έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2001 η κατάσταση κυλούσε σχετικά καλά, αφού ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στο -3 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, όμως στις 4 Μαρτίου 2001 ήταν προγραμματισμένο το «αιώνιο» ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, όπου εν πολλοίς θα κρινόταν και ο τίτλος.
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το πρώτο ντέρμπι στη Λεωφόρο μετά από 16 χρόνια
Τον Ιανουάριο, μάλιστα, η ομάδα είχε ενισχυθεί περαιτέρω, με τρεις προσωπικές επιλογές του Αναστασιάδη: τον Ντέρεκ Μπόατενγκ από την Καλαμάτα, τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε από την Πολόνια Βαρσοβίας (σ.σ. το προηγούμενο καλοκαίρι είχε κάνει δύσκολη τη ζωή των «πρασίνων» στα προκριματικά του Champions League) και τον Γιούρκα Σεϊταρίδη από τον ΠΑΣ Γιάννινα.
«Γονάτισε» τη Γιουβέντους, «στρίμωξε» τη Γιουνάιτεντ
Η χειμερινή ενίσχυση του ρόστερ προέκυψε όχι μόνο για λόγους ποιότητας αλλά κυρίως διότι ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν βάθος.
Ο «ευρωπαίος Panathinaikos» είχε επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο και παρέμενε εντός διεκδίκησης των τριών στόχων που είχε θέσει στην αρχή της σεζόν.
Η πρόκριση από τον 5o όμιλο της α’ φάσης του Champions League, όπου συμμετείχαν ακόμα η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, η Γιουβέντους και το Αμβούργο, είχε πανηγυριστεί έντονα αλλά και δημιουργήσει εξίσου μεγάλες προσδοκίες.
Η «τρελή» κούρσα και το γκολ του Γιώργου Νασιόπουλου στη μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της γερμανικής ομάδας, μα πάνω απ’ όλα η μαγική βραδιά που οι Πάουλο Σόουζα, Νίκος Λυμπερόπουλος και Κριστόφ Βαζέχα αποτελείωσαν τη «γηραιά κυρία» στο ΟΑΚΑ συνοδεύτηκαν από μία τρομερή εμφάνιση.
Κόντρα στην, προ διετίας νικήτρια του τρεμπλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» στην πρεμιέρα της β’ φάσης, οι «πράσινοι» στάθηκαν επάξια και η ήττα με 3-1 του αδικεί κατάφωρα.
Η ισοπαλία χωρίς γκολ με τη Βαλένθια στις 6 Δεκεμβρίου στο ΟΑΚΑ (σ.σ. έδρα του «τριφυλλιού» στο Champions League) σήμαινε ότι τα δύο ματς του Φεβρουαρίου κόντρα στην αυστριακή Στουρμ Γκρατς του Ίβιτσα Όσιμ και του… Γιώργου Κουτσουπιά, θα έκριναν την ευρωπαϊκή συνέχεια της ομάδας
Σάλκε-Παναθηναϊκός 0-2: Βασιλικοί… πράσινοι!
Ο Φεβρουάριος του…θανάτου
Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος ήταν λίγο-πολύ οι μήνες που θα έκριναν τα πάντα και το ξεκίνημα αυτού του κρίσιμου διαστήματος ήταν παραπάνω από εντυπωσιακό.
Την 1η Φεβρουαρίου ο Παναθηναϊκό διέλυσε 7-2 τον Πανιώνιο, στο εντός έδρας ματς για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας και προκρίθηκε στα προημιτελικά, αφού η ήττα με 1-0 στη Νέα Σμύρνη αποδείχθηκε μηδαμινή.
Τρεις ημέρες αργότερα οι «κυανέρυθροι» επισκέπτονταν ξανά το γήπεδο της Λεωφόρου για τη 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος, όμως, οι γηπεδούχοι αν και καταιγιστικοί δεν βρήκαν το πολυπόθητο γκολ.
Αυτό το βρήκε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο Ζίζι Ρόμπερτς (μετέπειτα άσος του Ολυμπιακού) για λογαριασμό του Πανιωνίου και έγραψε το τελικό 0-1. Σε ένα ματς που εκτός όλων των άλλων έκανε αποβλήθηκε με δύο κίτρινες κάρτες ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, που πραγματοποίησε μία από τις πρώτες του εμφανίσεις με τα «πράσινα».
Οι «πράσινοι» είχαν υποστεί μία σοκαριστική ήττα και τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν, αφού ο Αναστασιάδης προχώρησε σε δηλώσεις που στοχοποιούσαν τους σταρ της ομάδας, με ατάκες περί… θανάτου για όποιον απειλεί την ενότητά της.
Στις 7 Φεβρουαρίου ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε κληρωθεί με τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, πραγματοποιεί την κορυφαία του εν Ελλάδι εμφάνιση, στο πρώτο ματς του ΟΑΚΑ.
Το τελικό 1-1 οφειλόταν εν πολλοίς σε μία από τις κορυφαίες βραδιές της καριέρας του Δημήτρη Ελευθερόπουλου αλλά και στο γεγονός ότι ο Πέρσι Ολιβάρες έκανε ένα ανόητο πέναλτι που έδωσε την ευκαιρία στους γηπεδούχους να προηγηθούν, πριν ο Λυμπερόπουλος ισοφαρίσει με φοβερό μονοκόμματο σουτ λίγο πριν από τη λήξη.
Ο πανηγυρισμός του Καλαματιανού επιθετικού (σ.σ. έδειξε τον αριθμό και το όνομα της φανέλας του στους οπαδούς του Ολυμπιακού) γράφτηκε στην Ιστορία.
Συνδυάστηκε δε με την ανταπόδοση των «ερυθρολεύκων» στο περίφημο 1-4 του επαναληπτικού, ο οποίος θα αναλυθεί σε άλλο αφιέρωμα της ιστοσελίδας.
Παρά την ήττα από τον Πανιώνιο, ο Παναθηναϊκός έδειχνε στιβαρός εν όψει της ρεβάνς με τον Ολυμπιακό και των αναμετρήσεων με τη Στουρμ Γκρατς.
Την Κυριακή, πάντως, μετά το 1-1 με τον Ολυμπιακό, η ήττα με 1-0 από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη έστειλε τους «πράσινους» στο -9 από την κορυφή.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι ισάριθμες ήττες στα ματς με τη Στουρμ Γκρατς που καταδίκασαν τον Παναθηναϊκό σε αποκλεισμό από τη συνέχεια του Champions League.
Η τεράστια νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπαρτσελόνα. Ο Γιόνας Κόλκα στο Sport-Retro.gr
Ο Άγγελος Αναστασιάδης πλήρωσε το μάρμαρο και απομακρύνθηκε από τον πάγκο, ενώ στον αποχαιρετισμό του προς τους παίκτες, ο Βλάοβιτς και ο Σόουζα αρνήθηκαν να του δώσουν το χέρι.
Τοποθετήθηκε ως υπηρεσιακός προπονητής ο μέχρι πρότινος βοηθός του Στράτος Αποστολάκης ως το τέλος της σεζόν, αλλά η αγωνιστική κατάρρευση του Παναθηναϊκού συνεχίστηκε και μετά τον Φεβρουάριο.
Στις 4 Μαρτίου 2001 ο Ολυμπιακός έβαλε οριστικά τέλος στις όποιες ελπίδες είχε το «τριφύλλι» για το πρωτάθλημα, καθώς επικράτησε στο μεταξύ τους ντέρμπι με 1-0 (το γκολ ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς) σε ένα ματς που λόγω του Αντώνη Νικοπολίδη το σκορ δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.
Πλέον απέμενε μόνο η ρεβάνς του Κυπέλλου Ελλάδας για να σωθεί η χρονιά, αλλά πριν απ’ αυτό, προείχε η ανάγκη ενός αξιοπρεπούς κλεισίματος της σπουδαίας ευρωπαϊκής πορείας που είχε πραγματοποιήσει ο Παναθηναϊκός.
Ο Γιούρκας συστήνεται
Στις 7 Μαρτίου 2001 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επισκεπτόταν ξανά την Ελλάδα μετά το 1991 και συγκεκριμένα το ματς με τον Αθηναϊκό στο «Απ. Νικολαΐδης» για το Κύπελλο Κυπελλούχων.
Η αγγλική ομάδα ήθελε τη νίκη στο ΟΑΚΑ για να σφραγίσει την πρόκριση στα προημιτελικά, όμως ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε αδιάφορος μόνο βαθμολογικά.
Εν ολίγοις, πραγματοποίησε μία εμφάνιση που έκανε τους, περίπου 30.000 οπαδούς του που έδωσαν το «παρών» στο γήπεδο εκείνο το βράδυ, να νιώσουν χαρμολύπη για την έκβαση εκείνης της σεζόν.
Οι μάχες του Αθηναϊκού με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Τάσος Χατζηαγγελής στο Sport-Retro.gr
Από το 1ο λεπτό οι γηπεδούχοι βρίσκονταν στην επίθεση και απειλούσαν την εστία του Μπαρτέζ, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδειχνε σαστισμένη στο χορτάρι του ΟΑΚΑ.
Η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Βλάοβιτς δεν βρήκε στόχο, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα γράφτηκε μία από τις πιο όμορφες ιστορίες που εκτυλίχθηκαν ποτέ στα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Στο 25ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Σεϊταρίδης ανατράπηκε από τον Σιλβέστρ και ο Σουηδός διαιτητής της αναμέτρησης υπέδειξε φάουλ σε πλάγια θέση και από δεξιά.
Ο Βλάοβιτς εκτέλεσε απευθείας, η μπάλα βρήκε στο τείχος, αλλά στην επιστροφή της ο Σεϊταρίδης την υποδέχτηκε και… συστήθηκε στον Φέργκιουσον, αφού έπιασε ένα φοβερό σουτ από τα 25 περίπου μέτρα και εκτέλεσε τον Μπαρτέζ!
Καταιγισμός, αστοχία, τιμωρία
Η συνέχεια του ματς ήταν εντυπωσιακή, όμως υπερίσχυσε η επιπολαιότητα του Παναθηναϊκού στην τελική προσπάθεια, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία για έναν νέο ευρω-θρίαμβο μετά το 3-1 με τη Γιουβέντους.
Η έλλειψη καθαρού μυαλού ήταν απίστευτη, με χαρακτηριστική φάση αυτή με τον Λυμπερόπουλο να βγαίνει λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου σε τετ-α-τετ με τον Μπαρτέζ, αλλά να επιλέγει την πάσα δεξιά στον Μποάτενγκ, ο οποίος βρισκόταν σε θέση οφσάιντ…
Μπασινάς και Μπόατενγκ έχασαν απίστευτα τετ-α-τετ στο β’ ημίχρονο, ενώ τα σουτ των Βλάοβιτς και Βαζέχα απέκρουσε δύσκολα ο Γάλλος γκολκίπερ της Γιουνάιτεντ.
Μέχρι τότε η αγγλική ομάδα είχε δημιουργήσει μόνο μία αξιόλογη φάση με τον Γκάρι Νέβιλ, ο οποίος νικήθηκε από τον Νικοπολίδη σε τετ-α-τετ στο α’ ημίχρονο.
Τελικά ο νόμος του ποδοσφαίρου επιβεβαιώθηκε γι’ άλλη μία φορά με τον γνωστό σκληρό τρόπο και στις καθυστερήσεις, έπειτα από κόρνερ του Μπέκαμ και φάση διαρκείας στα «πράσινα» καρέ, ο Σκόουλς ισοφάρισε στο τελικό 1-1.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Kαρλ-Έρικ Νίλσον
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 27.231
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Στράτος Αποστολάκης): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Ολιβάρες, Χένρικσεν, Γκούμας, Φύσσας, Μπασινάς (85′ Φλίπσεν), Καραγκούνης, Μπόατενγκ, Βλάοβιτς (59′ Γκαλέτο), Λυμπερόπουλος (66′ Βαζέχα).
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Άλεξ Φέργκιουσον): Μπαρτέζ, Γ. Νέβιλ, Σταμ, Μπράουν, Σιλβέστρ (64′ Τσάντγουικ), Φ. Νέβιλ (78′ Σέριγχαμ), Σκόουλς, Κιν, Μπέκαμ, Κόουλ (78′ Σόλσκιερ), Γιορκ.
«Θα ήταν πολύ οδυνηρό για εμάς να ηττηθούμε απόψε. Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλύτερος και άξιζε να περάσει μαζί μας στην επόμενη φάση σύμφωνα και με την εμφάνισή του στο «Ολντ Τράφορντ», παραδέχθηκε μετά το ματς ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον, τότε ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, είχε δώσει το «παρών» στην αναμέτρηση και είχε εντυπωσιαστεί από τους «πράσινους», οι οποίοι όπως είπε χαρακτηριστικά «έκαναν τη Γιουνάιτεντ να προσπαθεί να ακολουθήσει το ρυθμό τους επί 90 λεπτά».
«Διαβολεμένη… ομάδα», ήταν ένας από τους τίτλους που εμφανίστηκαν την επόμενη ημέρα στα ελληνικά Μέσα και αναφερόταν στην εμφάνιση του Παναθηναϊκού αλλά και την τύχη της αντιπάλου.
Αυτή η τύχη σχολιάστηκε με γλαφυρό τρόπο από τα βρετανικά Μέσα και, μάλιστα, κάποιο εξ αυτών παράφρασε τους στίχους του ύμνου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάνοντας λόγο για: «Lucky, lucky Man. United».
Ο Σεϊταρίδης, από την πλευρά του, μετά το τέλος της αναμέτρησης αντάλλαξε φανέλες με τον «δήμιο» του Παναθηναϊκού εκείνη τη χρονιά Πολ Σκόουλς (είχε πετύχει δύο γκολ και στο φινάλε του πρώτου ματς).
«Σίγουρα η πρώτη συμμετοχή στην Ευρώπη να είναι στο Champions League και με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή.
Χάρηκα πολύ που σημείωσα αυτό το γκολ απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα. Θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή, επειδή ήταν και το πρώτο μου γκολ», είπε χαρακτηριστικά ο νεαρός.
Η νύχτα που ο Βαζέχα «πάγωσε το Άμστερνταμ». Σπάνιες μαρτυρίες και photos του Χρήστου Σωτηρακόπουλου
Εφιαλτικό τέλος στη σεζόν
Ο Παναθηναϊκός είχε ολοκληρώσει τις εντός έδρας ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του με μία πολύ καλή εμφάνιση, αλλά όχι με τη νίκη που ήθελε και σίγουρα μπορούσε να πάρει.
Εντούτοις, ο Στράτος Αποστολάκης δήλωνε ευχαριστημένος από την εμφάνιση παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα και θεωρούσε πως το κακό κλίμα του τελευταίου διαστήματος θα βελτιωνόταν συνεχώς από εκεί κι έπειτα.
Έτσι έχτισε τον Παναθηναϊκό της Ευρώπης. Μία συνέντευξη του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα
Η ήττα από τη Βαλένθια στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου (2-1 το σκορ, με τον Μπασινά να βάζει προσωρινά μπροστά στο σκορ τους «πράσινους») δεν ενόχλησε ιδιαίτερα, αφού ήρθε με σχετικά καλή εμφάνιση απέναντι στη φιναλίστ της προηγούμενης, καθώς και εκείνης της σεζόν στο Champions League.
Ο Αποστολάκης φάνηκε να βγαίνει αληθινός, όμως στις 21 Μαρτίου η ντροπιαστική ήττα-συντριβή από τον Ολυμπιακό με 4-1 μετέτρεψε σε καταστροφική μία αγωνιστική περίοδο που είχε αρχίσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Μία μεγάλη καριέρα που δεν έγινε ποτέ…
Όσο για τον Γιούρκα Σεϊταρίδη, ήταν τόσο ξεκάθαρος ο τρόπος που συστήθηκε στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινό που δεν χρειάστηκε ξανά συστάσεις. Ίσως γι’αυτό να μην σημείωσε κι άλλο γκολ στην καριέρα του φορώντας τα πράσινα…
Μετά το «who is Giourkas?», η επόμενη ερώτηση ήταν «πόσο κάνει ο Γιούρκας;» και η αλήθεια είναι ότι την επόμενη τριετία την έκαναν πολλοί, ανάμεσα στους οποίους η Ρεάλ Μαδρίτης.
Τελικά μετά από ένα νταμπλ με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2003-04 αλλά και τις καταπληκτικές εμφανίσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 στην Πορτογαλία, όπου ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου από την εθνική Ελλάδας, πουλήθηκε στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, τότε, Πόρτο.
Η μεταβατική περίοδος στην οποία βρίσκονταν οι «δράκοι» μετά την αποχώρηση του Ζοζέ Μουρίνιο, δεν βοήθησε τον Πειραιώτη άσο να στεριώσει στο λιμάνι του Οπόρτο, με συνέπεια να καταλήξει στην Ντινάμο Μόσχας.
Από εκεί βρέθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης προτού επιστρέψει τελικά στον Παναθηναϊκό το 2009 για να κλείσει την καριέρα του το 2013 μόλις στα 33 του χρόνια και χωρίς να πραγματοποιήσει την καριέρα που μπορούσε.
***
Θα έχει πάντα να θυμάται όμως, εκείνο το φοβερό ντεμπούτο, το οποίο κατέταξε η UEFA, σε σχετικό αφιέρωμα το 2014, μέσα στα 10 κορυφαία που έχει κάνει ποτέ παίκτης στην ιστορία του Champions League.
Οι φίλαθλοι του «τριφυλλιού», από την πλευρά τους, δεν θα ξεχάσουν ποτέ την εικόνα του 19χρονου στους πανηγυρισμούς του γκολ που παραλίγο να τους δώσει τη νίκη απέναντι στη Γιουνάιτεντ του Μπέκαμ, του Σκόουλς, του Κιν και τόσων άλλων, που μαζί με τον προπονητή τους έμαθαν εκείνο το βράδυ ποιος ήταν ο Γιούρκας και ο Παναθηναϊκός…