Χιώτης, μάμπο και… τριφύλλι: «Αναπνέουμε, ζούμε, τραγουδάμε με συντροφιά τον Παναθηναϊκό»

Μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού είναι, αναμφίβολα, ο Μανώλης Χιώτης.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ήταν ο μεγαλύτερος «επαναστάτης» του λαϊκού τραγουδιού, διότι ήταν ο πρώτος που έπαιξε με ηλεκτρικό μπουζούκι, ενώ ο δάσκαλός του Στέφανος Σπιτάμπελος ήταν αυτός που προσέθεσε μία ακόμη (τέταρτη) χορδή στο όργανο.

Παρτενέρ του «κοσμοπολίτη» Χιώτη στο πάλκο, ερμηνεύτρια πολλών δημιουργημάτων του, αλλά και σύζυγός του για περίπου μια δεκαετία ήταν η Μαίρη Λίντα.

Ο «οδηγός του μπουζουκιού στα σαλόνια», όπως τον αποκαλούσε ο Τύπος της εποχής επειδή είχε πολύτιμη συμβολή στην αποδοχή του πιο διάσημου λαϊκού οργάνου από την ελίτ, είχε μία τεράστια αδυναμία.

Αυτή δεν ήταν άλλη από τον Παναθηναϊκό, πάρα το γεγονός ότι μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και ο πατέρας του ήταν βαρύμαγκας από τον Πειραιά.

Την ίδια συλλογική προτίμηση είχε και η Μαίρη Λίντα, όπως μαρτυρά η σπάνια συνέντευξη που εντόπισε το Sport-Retro.gr στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» τον Ιούλιο του 1961.

«Παναθηναϊκοί από την κοιλιά της μάνας μας»

Ο Βασίλης Χατζηγιάννης επισκέφθηκε το διάσημο μουσικό ζεύγος στο θέατρο «Μετροπόλιταν» και στις πρώτες αράδες του θέματος έγραψε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να τους ζήσετε από κοντά και θα μείνετε πράγματι έκπληκτοι από το μέγεθος της αγάπης τους για την «πράσινη» ομάδα.

Ο Μανώλης Χιώτης και η Μαίρη Λίντα φρόντισαν με το «καλημέρα» να εκδηλώσουν τη συμπάθειά τους προς το «τριφύλλι», χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικές εκφράσεις.

«Είμαστε και οι δυο μας, από τη στιγμή που βγήκαμε από την κοιλιά της μάνας μας, Παναθηναϊκοί. Δηλαδή είμαστε 100% γνήσιοι Παναθηναϊκοί. Αναπνέουμε, ζούμε, τραγουδάμε, τρώμε και κοιμόμαστε με συντροφιά τον Παναθηναϊκό στη σκέψη μας», είπαν.

Όπως εξήγησαν αμέσως μετά, η «τρέλα» τους για την ομάδα του Λινοξυλάκη, του Παπαεμμανουήλ, του Δομάζου, του Πανάκη και των υπολοίπων «πράσινων» άσων ήταν τέτοια που συχνά πυκνά παρακολουθούσαν ακόμη και τις προπονήσεις!

«Δεν είναι απλή συμπάθεια αυτό που αισθανόμαστε για τον Παναθηναϊκό. Είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το πούμε πάθος», ξεκαθάρισαν οι διάσημοι εκπρόσωποι αυτού του πρωτότυπου είδους μουσικής με το έντονο λατινοαμερικάνικο χρώμα.

«Κλαίγαμε στο γκολ του Μπενάρδου!»

Η γνωριμία του Χιώτη με τη Λίντα έγινε το 1948 και ο Παναθηναϊκός αποτέλεσε άμεσα ένα από τα πολλά κοινά στοιχεία τους.

«Είμαστε Παναθηναϊκοί μέχρι κόκκαλο. Μέχρι που θυσιάζουμε και τη ζωή μας ακόμη για τα αγαπημένα μας πράσινα χρώματα», προσέθεσε ο αείμνηστος συνθέτης που ξεπέρασε τα στενά όρια της Ελλάδας.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε το ζεύγος ποιος ήταν ο αγώνας που τους άφησε τη βαθύτερη εντύπωση και η απάντησή τους ήταν εκ νέου… διαχυτική.

«Το 1-0 του Παναθηναϊκού με τη Δόξα Δράμας. Όταν στο τελευταίο λεπτό ο Μπενάρδος πέτυχε το τέρμα της σπουδαίας νίκης κλαίγαμε από χαρά σαν μικρά παιδιά».

«Μανώλη, θα πάμε στην Πόλη!»

Έπειτα ο κ. Χατζηγιάννης ζήτησε από τον Χιώτη και τη Λίντα να κάνουν τις προβλέψεις τους για την αγαπημένη τους ομάδα.

«Για πολλά χρόνια θα παίρνει το πρωτάθλημα», απάντησε η γυναίκα του ζεύγους και η αλήθεια είναι ότι δεν έπεσε πολύ έξω, αφού ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τα 5 από τα πρώτα 6 πρωταθλήματα της νεοσύστατης Α’ Εθνικής, ενώ εκείνο του 1963 χάθηκε σε αγώνα μπαράζ (από την ΑΕΚ).

Τότε, ο Χιώτης υποστήριξε: «Αλλά με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσει να παίζει με οργάνωση, με πείσμα, με φανατισμό χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες του. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας».

Κατόπιν προσέθεσαν: «Θέλουμε να πάει μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Φυσικά πιο πολύ ο Παναθηναϊκός και γι’ αυτόν τον λόγο συμπαθούμε ιδιαίτερα την κ. Μάγια Καλλιγά, η οποία είναι μια ακούραστη και ενθουσιώδης συμπαραστάτης στην προσπάθεια για την ανάδειξη του «τριφυλλιού».

Ερωτηθέντες γιατί δεν είχαν γράψει ένα τραγούδι για τον Παναθηναϊκό, απάντησαν: «Όλα μας τα τραγούδια έχουν την Παναθηναϊκή ψυχή».

Η Μαίρη Λίντα έκλεψε την παράσταση με την ατάκα: «Τραγουδάω καλύτερα όταν ανάμεσα στους θαυμαστές μου βρίσκονται και παιδιά του Παναθηναϊκού».

Να σημειωθεί ότι η πασίγνωστη τραγουδίστρια εξέφρασε ενδιαφέρον για ένα ταξίδι «πράσινης» απόχρωσης, αφού τότε η αγαπημένη τους ομάδα είχε προσκληθεί στην Τουρκία για ένα φιλικό ματς με τη Γαλατάσαραϊ.

«Μανώλη, θα πάμε με τα παιδιά στην Πόλη», προανήγγειλε η Μαίρη Λίντα στον Μανώλη Χιώτη, ο οποίος άλλο που δεν θα ‘θελε να παρακολουθήσει τον Παναθηναϊκό και στο εξωτερικό.

 

Διαβάστε ακόμη:

Οι βουτιές του Κώστα Λινοξυλάκη με την εκθαμβωτική Ρίκα Διαλυνά

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!