Αναβολές Νο261! Όταν το FA Cup “πάγωσε” λόγω του απόλυτου χιονιά

Στις 3 Ιανουαρίου 1963, η σφοδρή χιονόπτωση που μάστιζε την Αγγλία εξανάγκασε τον διαιτητή της αναμέτρησης μεταξύ της Λίνκολν Σίτι και της Κόβεντρι στο πλαίσιο του 3ου γύρου του FA Cup να μην την αρχίσει την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Πού να ήξερε ο εν λόγω ρέφερι ότι αυτή η, φυσιολογική κατά τ’ άλλα, αναβολή, θα ήταν η πρώτη από τις 14 που θα ακολουθούσαν (μόνο για το συγκεκριμένο ζευγάρι) εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών…

Το Sport-Retro.gr, ορμώμενο από τις εορταστικές μέρες και σε διάθεση… χειμωνιάτικη, αναδεικνύει μια από τις πιο τρελές-τρελές ποδοσφαιρικές ιστορίες όλων των εποχών.

Μπαράζ αναβολών και… ευτράπελα

Η αφετηρία αυτού του πρωτοφανούς μπαράζ αναβολών και ματαιώσεων στις αναμετρήσεις που αφορούσαν στο FA Cup στην Αγγλία άρχισε από τον αγώνα της Λίνκολν Σίτι κόντρα στην Κόβεντρι.

Από τις 3 Ιανουαρίου που ήταν προγραμματισμένος ο αγώνας έπρεπε να φτάσει αισίως η 6η Μαρτίου για να πραγματοποιηθεί, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 15 αναβολές!

Η Κόβεντρι του σπουδαίου Τζίμι Χιλ επικράτησε 5-1 της Λίνκολν Σίτι, σε μια πορεία που κράτησε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όταν στον δρόμο της βρέθηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο παγωμένος χειμώνας του 1963 στο “Νησί” προκάλεσε, όπως έχει γίνει ήδη αντιληπτό, ένα αλαλούμ στις αθλητικές δραστηριότητες ολόκληρης της χώρας.

Το γεγονός αυτό εμπόδισε την ομαλή διεξαγωγή του 3ου γύρου του FA Cup, αφού χρειάστηκαν 66 ημέρες για να ολοκληρωθεί, ενώ οι αγώνες που αναβλήθηκαν έφτασαν τον μαγικό αριθμό των 261!

Τα μισά και πλέον ματς στη φάση των “32” του θεσμού… έπεσαν θύμα των τερτιπιών του καιρού παραπάνω από 10 φορές και, βέβαια, ποτέ ξανά κατά το παρελθόν (και το μέλλον) δεν είχε ξαναγίνει ένα τόσο περίεργο περιστατικό.

Οι ιθύνοντες των συλλόγων πάσχιζαν να βρουν λύσεις, προκειμένου να τελεστούν οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, καθώς οι συνεχείς αναβολές δημιουργούσαν τόσο αγωνιστικό όσο και οικονομικό πρόβλημα.

Επί παραδείγματι, ένα όχημα που πατούσε την πίσσα επιστράτευσαν οι άνθρωποι της Τσέλσι, με στόχο να καταφέρουν να σπάσουν τα χοντρά στρώματα πάγου που είχαν καλύψει εξ ολοκλήρου τον αγωνιστικό χώρο του “Στάμφορντ Μπριτζ”.

Μάλιστα, ο Τόμι Ντόχερτι, προπονητής των “μπλε”, είχε στείλει τους ποδοσφαιριστές του στη Μάλτα, σε μία προσπάθεια να τους κρατήσει σε εγρήγορση και καλό ρυθμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιανουάριος του 1963 κατέληξε να είναι ο πιο παγωμένος μήνας του 20ού αιώνα, με συνέπεια η θάλασσα να παγώνει μέχρι και ένα μίλι σε πολλές από τις βρετανικές ακτές, όπως συνέβη στο Χερν Μπέι του Κεντ.

Εν μέσω όλων αυτών των κοσμογονικών γεγονότων, οι αγγλικοί σύλλογοι αδυνατούσαν να αγωνιστούν κι ένα τρανό παράδειγμα της κατάστασης αποτελεί η Μπόλτον.

Η ομάδα που αγωνίστηκε για 5 χρόνια ο Στέλιος Γιαννακόπουλος δεν έδωσε κανένα ματς σε διάστημα 2 μηνών, καθώς από τις 8 Δεκεμβρίου και την επικράτηση επί της Τότεναμ με 1-0 μεσολάβησαν 68 ημέρες!

“Το χιόνι σχεδόν μας τύφλωνε”

Σε μια απίστευτη μαρτυρία ενός εκ των πρωταγωνιστών τούτης της εποχής περικλείεται το επιστέγασμα των εμπειριών όλων των ποδοσφαιριστών που είχαν περιέλθει σε σημείο απόγνωσης.

“Ήταν τρελό”, έλεγε και ξανάλεγε ο Ρόνι Φάρμερ, μέσος της Κόβεντρι, ο οποίος προσέθετε: “Απλά βαρεθήκαμε να προπονούμαστε. Ένας Ούγγρος γυμναστής που είχαμε τότε μας έβαζε να τρέχουμε πάνω σε ένα χιονισμένο διάδρομο που ήταν στρωμένος με κάρβουνο. Το χιόνι σχεδόν μας τύφλωνε και δεν νιώθαμε τα μάτια μας από το τσούξιμο”.

Μέχρι και ο “σκληρός” Τζάκι Τσάρλτον επιστρατεύτηκε στη Λιντς Γιουνάιτεντ για να… σπάσει κυριολεκτικά ο πάγος, με τη φωτογραφία δεξιά να αποτελεί πιστή απόδειξη της κακοκαιρίας που μάστιζε τη Βρετανία.

Ο προαναφερθείς Τζίμι Χιλ, ο προπονητής δηλαδή της Κόβεντρι, ακολούθησε μια άλλη τακτική, η οποία είχε σκοπό να δώσει τέλος στην αγωνιστική απραξία της ομάδας του.

Ο τερματοφύλακας των “μπλε ουρανών” Μπομπ Γουέσον θυμάται: “Ο κόουτς Χιλ μας πηγαινόφερνε στην Ιρλανδία, όπου αντιμετωπίσαμε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Δουβλίνο, αλλά και τη Γουλβς δύο φορές, μία στην πόλη του Κορκ και άλλη μία στο Μπέλφαστ. Μπορεί να εξαντληθήκαμε, αλλά τουλάχιστον αγωνιστήκαμε”.

Ο Χιλ μαζί με τον Σταν Κάλις, τεχνικό των “λύκων” εκείνη την περίοδο, ήταν ενθουσιασμένοι που οι ομάδες τους μετά από την “Οδύσσεια” που πέρασαν, κατάφερναν εν τέλει να αγωνιστούν έστω και σε ιρλανδικό έδαφος.

Εκεί που τελειώνει το ποδόσφαιρο αρχίζει το γκολφ

Η Κόβεντρι, μεταξύ άλλων, έδωσε στο μετέπειτα “σπίτι” της Σάμροκ Ρόβερς, το “Mίλταουν”, έναν σπουδαίο αγώνα κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μπόμπι Τσάρλτον.

Μπροστά σε ένα ξετρελαμένο πλήθος 20.000 ανθρώπων, η φιλική αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με τον Τσάρλτον να ισοφαρίζει σε 2-2 λίγο πριν από το τέλος.

“Είμαστε διαλυμένοι από την κούραση. Ο προπονητής μας Τζίμι Χιλ αφού μας εξουθένωσε στην προπόνηση στο χιόνι, στη συνέχεια μας υπενθύμισε ότι την επόμενη φορά θα πρέπει να έχουμε μαζί μας τα μπαστούνια για το γκολφ, καθώς μας υποσχέθηκε ότι θα μας διδάξει μια νέα προπονητική μέθοδο βασισμένη σε αυτό”, έλεγε ο Ρόνι Φάρμερ.

Εκείνο το επεισοδιακό Κύπελλο Αγγλίας που σημαδεύτηκε από τον σκληρό χειμώνα του 1963 ολοκληρώθηκε με τους “κόκκινους διαβόλους” να στέφονται Κυπελλούχοι, επικρατώντας της Λέστερ με σκορ 3-1.

Χρήστος Τούντας

Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ

 

Διαβάστε ακόμη:

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στο αγγλικό ποδόσφαιρο

Τζίμι Χιλ: Ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Σκοτία – Αγγλία: Το πρώτο διεθνές παιχνίδι στην ιστορία έγινε χωρίς δοκάρι και τερματοφύλακες

Λεν Σάκλτον: Ο κλόουν του ποδοσφαίρου

Ο μυθικός «Σερ» του ποδοσφαίρου που υπέταξε ακόμα και τον θάνατο

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!