Ήταν φίλαθλος της Σίτι, γλίτωσε από την τραγωδία του Μονάχου, έμαθε τα νέα σε νοσοκομείο. Ο βίος του Τζον Ντόχερτι

Πριν από 10 χρόνια, ήτοι στις 13 Νοεμβρίου 2007, απεβίωσε ο Τζον Ντόχερτι, ο βίος του οποίου αποτέλεσε μια απόδειξη ότι η μοίρα πολλές φορές παίζει παιχνίδια που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Το Sport-Retro.gr επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πορτραίτο ενός παίκτη που απέφυγε την τραγωδία του Μονάχου στις 6 Φεβρουαρίου 1958, όπως και τη μετακίνηση στην Άρσεναλ.

Πρωτάθλημα και μεταγραφή

Ο Τζον Πίτερ Ντόχερτι, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1935 στο Μάντσεστερ και τον ίδιο μήνα του 1952 υπέγραψε στην επαγγελματική ομάδα της Γιουνάιτεντ.

Ήταν εξαιρετικός με την μπάλα, διέθετε πολύ δυνατό σουτ, ενώ μπορούσε με την ίδια ευκολία να χρησιμοποιήσει και τα δύο πόδια.

1950: Ο τελευταίος από δεξιά στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ

 

Η Γιουνάιτεντ διέθετε ένα εξαιρετικό σύνολο, ωστόσο μόλις 9 μήνες μετά τις υπογραφές, ο Ντόχερτι κατάφερε να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του.

Οι Ντάνκαν Έντουαρντς, Μπόμπι Τσάρλτον και Ντένις Βάιολετ ήταν οι πυλώνες της φοβερής ομάδας που μέχρι την αποφράδα 6η ημέρα του Φλεβάρη του 1958 έμοιαζε αχτύπητη.

Ο «μέσα δεξιά» της Γιουνάιτεντ δεν έμελλε να στεριώσει στο «Ολντ Τράφορντ», καθώς αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα στο γόνατο.

Τον έσωσε το γόνατο!

Μία ημέρα προτού παρουσιαστεί στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της πατρίδας του, ο νεαρός υπέστη τον πρώτο του σοβαρό τραυματισμό σε ένα ματς κόντρα στην Μπράντφορντ.

Κατά συνέπεια, τον Οκτώβριο του 1957, ο Τζον Ντόχερτι πήρε μεταγραφή στη Λέστερ έναντι του ποσού των 6.500 λιρών, σε ηλικία μόλις 22 ετών.

Σύμφωνα με Βρετανούς δημοσιογράφους, ο μεσοεπιθετικός με το δυνατό σουτ θα παρέμενε στο «Ολντ Τράφορντ» αν δεν ταλαιπωρείτο τόσο πολύ.

O Nτόχερτι το 1952

Θεωρούν δε βέβαιο ότι θα βρισκόταν στο μοιραίο αεροπλάνο που συνετρίβη στο Μόναχο και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 πρώην συμπαίκτες του.

Έμαθε τα νέα στο νοσοκομείο

Ο νεότερός του κατά 20 ημέρες Λίαμ Γουίλαν είχε ήδη εδραιωθεί στο αρχικό σχήμα, εξαιτίας των προβλημάτων του Ντόχερτι, όμως την 6η Φεβρουαρίου 1958 το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα.

Ο άτυχος ως παίκτης, αλλά πιο τυχερός γενικότερα Ντόχερτι, άρχισε καλά τις υποχρεώσεις του στο «Φίλμπερτ Στριτ», όπου βρήκε έναν ακόμη πρώην «κόκκινο διάβολο», τον Τζόνι Μόρις.

Aλίμονο. Σε διάστημα μόλις 2 μηνών, ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός τραυματίστηκε ξανά στο γόνατο και υποχρεώθηκε να μπει στο νοσοκομείο.

Ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι έμαθε ο Ντόχερτι για την τραγωδία της 6ης Φεβρουαρίου και, αναμφίβολα, τα συναισθήματα που ένιωσε ήταν ανάμικτα.

Σύντομα έμαθε ένα ακόμη δυσάρεστο νέο, το οποίο αφορούσε τη δική του ποδοσφαιρική καριέρα ή, μάλλον, την καριέρα που θα ολοκληρωνόταν τόσο πρόωρα και άδικα.

Βίοι παράλληλοι με τον Μέρφι

Ο Ντόχερτι εγκατέλειψε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μόλις στα 23 του και το φθινόπωρο του 1958 αποδέχθηκε τον ρόλο του παίκτη-προπονητή που του προσέφερε η άσημη Ράγκμπι Τάουν.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί το όνομα του Τζίμι Μέρφι, του ανθρώπου δηλαδή που έκανε το σκάουτινγκ και κοουτσάριζε τους εκκολαπτόμενους άσους της Γιουνάιτεντ, προτού προαχθεί σε βοηθός του Ματ Μπάσμπι.

O Ουαλός, επίσης, δεν επέβαινε στο μοιραίο αεροπλάνο, διότι παράλληλα ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός της πατρίδας του και βρισκόταν σε αποστολή αγώνα για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958.

Αυτόγραφο του Ντόχερτι

Λίγους μήνες μετά την τραγωδία, ο Μέρφι έμελλε να γίνει ο μοναδικός προπονητής που κοουτσάρισε τη χώρα του σε τελική φάση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη.

Αργότερα τον προσέγγισε η εθνική Βραζιλίας, η Γιουβέντους και η Άρσεναλ, όμως εκείνος προτίμησε να παραμείνει βοηθός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέχρι το 1971.

Αρχικά, πάντως, ο Μέρφι σκέφτηκε σοβαρά το ενδεχόμενο να μετακομίσει στο «Χάιμπουρι», ενώ είχε ήδη υποβάλλει πρόταση στον Ντόχερτι να τον ακολουθήσει και να γίνει το Νο2 στον πάγκο των «κανονιέρηδων».

Ο φιλάνθρωπος Ντόχερτι

Η απόφαση του Μέρφι να παραμείνει στο πλευρό του Μπάσμπι υποχρέωσε τον Ντόχερτι να κινηθεί στα… ρηχά, όπως μαρτυρά το γεγονός ότι εργάστηκε μόνο στην Όλτριγχαμ, την oυαλική Μπάνγκορ Σίτι και τη Χάιντ Γιουνάιτεντ.

Στον κλάδο των οικονομικών, αντίθετα, ο άτυχος μεσοεπιθετικός προόδευσε κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ενώ στα 80s’ εργάστηκε ως επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Μπέρνλι.

Παράλληλα, συνέχισε να εξελίσσεται στους τομείς της ασφάλισης και της προώθησης του αθλητισμού, αποδεικνύοντας ότι επιθυμούσε πραγματικά να υπηρετήσει τα σπορ από οποιοδήποτε πόστο.

Το σημαντικότερο όλων, βέβαια, ήταν το γεγονός ότι αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών πρόεδρος του συνδέσμου παλαιμάχων άσων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος είχε ως στόχο να συγκεντρώνει ποσά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σε μεγαλύτερη ηλικία

Επιπλέον, ήταν ο εμπνευστής της διεξαγωγής ενός αγώνα μνήμης για τα θύματα του Μονάχου, κι ενώ είχαν ήδη περάσει 40 ολόκληρα χρόνια!

Δεν υποστήριζε τη Γιουνάιτεντ…

Ο άνθρωπος που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του ως ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ ήταν φίλαθλος της άλλης τρανής ομάδας του Μάντσεστερ: της Σίτι!

Ο Ντόχερτι, όμως, έμελλε να ταυτιστεί με πολλές εκδηλώσεις των «κόκκινων διαβόλων» και, βέβαια, να αγαπήσει με πάθος τον σύλλογο.

Αν υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι μέσα στην τύχη του ήταν άτυχος, υπό την έννοια ότι εν τέλει δεν έκανε καριέρα ως ποδοσφαιριστής, η απάντηση έχει ήδη δοθεί.

«Μεγάλωσα παίζοντας ποδόσφαιρο, έπειτα έζησα μία υπέροχη οικογενειακή ζωή, ενώ πολλοί από τους συμπαίκτες μου σκοτώθηκαν πριν την ώρα τους. Γιατί να διαμαρτύρομαι για κάτι;»

Ο Τζον Ντόχερτι απέφυγε τον θάνατο και έπιασε τη ζωή από τα… μαλλιά, χωρίς να πτοηθεί από τα προβλήματα στο γόνατο και την αποτυχημένη καριέρα ως προπονητής.

Στις 13 Νοεμβρίου 2007, ο… ποδοσφαιροθρεμμένος στο «Ολντ Τράφορντ» και συγγραφέας (σ.σ. με τον Ιβάν Πόντινγκ) του βιβλίου «The Insider’s Guide to Manchester United» απεβίωσε από καρκίνο στον πνεύμονα σε ηλικία 72 ετών.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ο μυθικός «Σερ» του ποδοσφαίρου που υπέταξε ακόμα και τον θάνατο. Το… χρίσμα στον Μπόμπι Τσάρλτον

Το match programme ενός αγώνα που αναβλήθηκε…

Άρθουρ Γουόρτον: Ένας «χρυσός» μαύρος

Τζίμι Χιλ: Ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Το πρώτο 9άρι έκανε προπονήσεις με… ποντίκια, έχασε έναν όρχι, έπαιζε στην Έβερτον και πέθανε σε ντέρμπι με τη Λίβερπουλ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!