Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-2: Το «ντέρμπι του Δούρου»

Λάτσιος, Δέδες, Κουκούλας, Νικάκης, Παπουτσέλης, Παπαδάκος, Ευθυμιάδης… Μερικά χαρακτηριστικά ονόματα διαιτητών που έκλεψαν την παράσταση σε ντέρμπι ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός.

Ίσως στην πλέον περίοπτη θέση της παραπάνω λίστας να κατοικεί ο Γιώργος Δούρος, ο οποίος διηύθυνε την αναμέτρηση της 18ης Απριλίου 2004 στο «Απ. Νικολαΐδης».

Ανήμερα της επετείου εκείνου του αξέχαστου ντέρμπι, το Sport-Retro.gr θυμίζει όσα συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη, με αποκορύφωμα το παροιμιώδες παράπονο του Νίκου Αλέφαντου στην εκπομπή της Έλλης Στάη στον ΑΝΤ1.

 

Η μάχη του τίτλου

Η Α’ Εθνική της σεζόν 2003-04 διεξήχθη με τη συμμετοχή 10 ομάδων από την Αττική, των 3 γνώριμων της Θεσσαλονίκης και μόλις 3 εκπροσώπων από την επαρχία (ΟΦΗ, Ξάνθη, Πανηλειακός).

Όπως το 2000 και το 2003, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μονομάχησαν μέχρι τέλους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, μετά το περιβόητο ντέρμπι της Ριζούπολης, οι «πράσινοι» είχαν προβεί σε σημαντικές αλλαγές με την αποχώρηση παικτών όπως ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο Γιώργος Καραγκούνης ή ο Γιόνας Κόλκα.

Αντίθετα, είχαν ενισχυθεί μεταξύ άλλων με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, τον Ζοέλ Επαλέ, τον Νασίφ Μόρις και τον Μάρκους Μινχ, ενώ τον χειμώνα ήρθαν και οι Έκι Γκονσάλες, Λουκάς Βύντρα.

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, πήρε τον Ιεροκλή Στολτίδη, τον Τάσο Πάντο, τον Σπύρο Βάλλα, επανέφερε τον Τάκη Γκώνια και από τον χειμώνα τον Γρηγόρη Γεωργάτο.

Με τον Ιτζάκ Σουμ στον πάγκο του, ο Παναθηναϊκός συνέχισε την παράδοση που τον ήθελε να μην χάνει βαθμούς στο «κάστρο» της Λεωφόρου, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί 14 διαδοχικές επιτυχίες τη σεζόν 2002-03.

Συνεπώς, οι «πράσινοι» μετρούσαν 23 συνεχόμενες νίκες πρωταθλήματος στο «Απ. Νικολαΐδης» και 12 ανεξαρτήτως έδρας, όταν κλήθηκαν να υποδεχθούν τον Ολυμπιακό.

Οι «ερυθρόλευκοι» απώλεσαν την κορυφή στις 14 Μαρτίου μετά το 0-1 από την ΑΕΚ, αφού την ίδια ώρα περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιότερα, ο Παναθηναϊκός επικρατούσε 1-0 του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη χάρη στο γκολ του Λουτσιάν Σανμαρτεάν.

Τρεις αγωνιστικές αργότερα (26η) ήταν προγραμματισμένο το ντέρμπι «αιωνίων» που θα έκρινε πολλά στη μάχη του τίτλου…

Επεισόδια και δακρυγόνα

Εκείνη την εποχή φάνταζε δεδομένο ότι θα ξεσπάσουν επεισόδια είτε εντός είτε εκτός γηπέδου, ενώ τις εβδομάδες πριν από τα ντέρμπι οι χούλιγκανς συνήθιζαν να δίνουν ραντεβού σε συνδέσμους και όχι μόνο, προκειμένου να βγάλουν το άχτι τους.

Τρίπολη, Πατήσια, Κορυδαλλός, Πατήσια, Νίκαια, Φάληρο ήταν μόνο μερικές από τις περιοχές που είχαν συμπλακεί οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού κατά τη διετία 2002-2004.

Εν προκειμένω, δεδομένου ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι θύρες 6-7 δεν θα φιλοξενούσαν «ερυθρόλευκους» λόγω της -επιλεκτικής- απαγόρευσης των μετακινήσεων, μερικοί θερμόαιμοι «πράσινοι»… στράφηκαν αλλού για να εκτονωθούν.

Η ένταση άρχισε όταν μερικοί τζαμπατζήδες προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα της θύρας 13 και έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς που ήταν παραταγμένοι λίγα μέτρα πιο πέρα, προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η παρέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ όπλισε τους οπαδούς του «τριφυλλιού» με πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, ενώ ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η επόμενη… σκηνή επεφύλασσε δακρυγόνα.

Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική κυρίως για εκείνους που βρίσκονταν παγιδευμένοι στο μαγαζί έξω από τη θύρα 13, όμως σταδιακά η κατάσταση εκτονώθηκε.

Φυσικά, οι οπαδοί στο πέταλο ήταν υπεράριθμοι, αφού 2 ακόμη και 3 άτομα έμπαιναν με το ίδιο εισιτήριο ή χωρίς καν αυτό…

 

Το ντέρμπι μέχρι το 71’

Ο Ιτζάκ Σουμ παρέταξε τον Παναθηναϊκό με τους Χαλκιά – Σεϊταρίδη, Μινχ, Γκούμα, Μόρις – Μπασινά, Κωνσταντινίδη, Μικάελσεν, Γκονσάλες – Παπαδόπουλο, Κωνσταντίνου.

Ο Νίκος Αλέφαντος, ο οποίος διαδέχθηκε τον Όλεγκ Προτάσοφ μετά το 0-1 από την ΑΕΚ, χρησιμοποίησε τους Γιάννου – Πάντο, Γεωργάτο, Βάλλα, Ανατολάκη – Στολτίδη, Καρεμπέ, Μαυρογενίδη, Τζόρτζεβιτς – Ζιοβάνι, Καστίγιο.

Το ντέρμπι άρχισε με τις καλύτερες προδιαγραφές για τον Παναθηναϊκό, αφού μόλις στο 7ο λεπτό ο Δημήτρης Παπαδόπουλος κέρδισε πέναλτι από τον Σπύρο Βάλλα και ο Άγγελος Μπασινάς άνοιξε το σκορ.

Εν συνεχεία, η διαιτησία κλήθηκε να… πρωταγωνιστήσει, αρχής γενομένης από την κλωτσιά του Νέρι Καστίγιο στον Άγγελο Μπασινά στο 15’ που επέσυρε αποβολή (δόθηκε κίτρινη) και εν συνεχεία για δύο ενέργειες του Γρηγόρη Γεωργάτου που δεν τιμωρήθηκαν ούτε με κίτρινη κάρτα.

Μέχρι το 71ο λεπτό η πιο χαρακτηριστική φάση του αγώνα ήταν το γκολ της ισοφάρισης του Ολυμπιακού στο 44′, όταν από εκτέλεση φάουλ του Γεωργάτου, ο Στολτίδης πήρε την κεφαλιά, ο Κώστας Χαλκιάς απέκρουσε, η μπάλα έκανε γκελ πίσω του και ο Μόρις την απομάκρυνε.

Σίγουρα δεν είχε περάσει τη γραμμή όταν αναπήδησε, αλλά ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτό συνέβη στα χιλιοστά του δευτερολέπτου που μεσολάβησαν.

Σίγουρα σε τέτοιες περιπτώσεις, τουλάχιστον εκείνη την εποχή, αν η μπάλα όδευε προς την τελική γραμμή από… αέρος, το έργο του βοηθού διαιτητή γινόταν πολύ πιο δύσκολο.

Είχε προηγηθεί η αντικατάσταση του Δημήτρη Μαυρογενίδη από τον Λάμπρο Χούτο μόλις στο 17ο λεπτό, αφού ο Νίκος Αλέφαντος ήθελε να τονώσει τη γραμμή κρούσης του Ολυμπιακού.

Με τη σέντρα του β’ ημιχρόνου ο Σουμ έβαλε τον Σωτήρη Κυργιάκο στη θέση του Παντελή Κωνσταντινίδη, ο οποίος σημειωτέον είχε καθοριστικό ρόλο στη φάση του πρώτου «πράσινου» γκολ.

Ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα στο 54’ και πάλι από στημένη φάση με δημιουργό τον Γεωργάτο (αυτή τη φορά με συρτή πάσα) και εκτελεστή τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Έξι λεπτά αργότερα ο Αλέφαντος έβαλε τον Στέλιο Βενετίδη αντί του Καστίγιο, ενώ ο Σουμ έριξε στη μάχη τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε (64’ στη θέση του Γκονσάλες).

 

Η φάση του Δούρου και η ισοφάριση

Το ρολόι σημάδευε το 71ο λεπτό, όταν από γέμισμα του Γεωργάτου και απομάκρυνση του Γιάννη Γκούμα, ο Δούρος διέκοψε το ματς επειδή είδε στο έδαφος τους Κυργιάκο και Ζιοβάνι.

Τράβηξαν ο ένας τον άλλον, ο «ερυθρόλευκος» έσπρωξε με τον αγκώνα, αμφότεροι βρέθηκαν στο έδαφος, ο «πράσινος» έδωσε δύο χτυπήματα με το χέρι, ο Βραζιλιάνος ανταπέδωσε με κλωτσιά και ο Δούρος απέβαλε μόνο τον τελευταίο, σε μία φάση που θα έπρεπε να δείξει κόκκινη και στους δύο.

Όταν ολοκληρώθηκε ο… πανζουρλισμός, ο Σουμ έβαλε τον Μίλτο Σαπάνη αντί του Μόρις και ο Αλέφαντος τον Παντελή Καφέ αντί του Γεωργάτου.

Ο Ολυμπιακός όδευε προς τη νίκη που θα τον επανέφερε στην κορυφή και το +1 από τον Παναθηναϊκό, αλλά ο Γκούμας είχε αντίθετη άποψη.

Ο Μπασινάς εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα κόντραρε σε Μικάελσεν-Καρεμπέ και στρώθηκε στον έμπειρο αμυντικό του «τριφυλλιού», ο οποίος πλάσαρε πέφτοντας και έφερε το ματς στα ίσα στο 81’.

Το ντέρμπι ολοκληρώθηκε με σκορ 2-2, ο Παναθηναϊκός διατηρήθηκε στο +2 και εκεί παρέμεινε μετά το πέρας των 30 αγωνιστικών του πρωταθλήματος.

Δεκαεπτά ημέρες αργότερα, οι «πράσινοι» επικράτησαν δίκαια των «ερυθρολεύκων» στον τελικό Κυπέλλου της Νέας Σμύρνης με 3-1 και κατέκτησαν το πρώτο τους νταμπλ από το 1995.

Η 8η Μαΐου ταιριάζει γάντι με τον Παναθηναϊκό, αφού το 1988 είχε νικήσει και πάλι τον Ολυμπιακό στον περίφημο «τελικό του Κοσκωτά». Αυτό, όμως, είναι μια άλλη ιστορία…

 

“Γιατί δεν βγαίνει ο κ. Δούρος στο τηλέφωνο;”

Παράπονα από τη διαιτησία είχαν και οι δύο “αιώνιοι”, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει τιμωρηθεί ο Σωτήρης Κυργιάκος.

Αναλυτικά: «Eνδεικτικά θα αναφέρουμε μόνον ότι ο Bάλλας δεν τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα μετά τον καταλογισμό του πέναλτι στο έκτο λεπτό, ενώ στη φάση του 40′ ή ο Mιχάλης Kωνσταντίνου έχει υποπέσει σε επιθετικό φάουλ ή εφόσον το παιχνίδι συνεχίστηκε, έπρεπε να υποδειχθεί πέναλτι εις βάρος του Oλυμπιακού και κόκκινη κάρτα (δεύτερη κίτρινη – πρώτη στο 6΄ για διαμαρτυρία) στον Aνατολάκη.

Aπό την πλευρά του ο Ολυμπιακός δικαίως διαμαρτύρεται για τη μη επιβολή πειθαρχικής ποινής και στον Σωτήρη Kυργιάκο στη φάση της αποβολής του Ζιοβάνι.

Αυτή η περίπτωση όμως δεν αναιρεί τη συνολική εικόνα ούτε μπορεί να εξισώσει τα σοβαρά διαιτητικά σφάλματα εις βάρος μας. Tο βέβαιο είναι ότι και οι δύο ομάδες έχουμε παράπονα από τη διαιτησία του κ. Δούρου».

Φυσικά, οι “ερυθρόλευκοι” στάθηκαν κατά κύριο λόγο στην ατιμωρησία του Κυργιάκου, την οποία αξίωνε επιτακτικά ο Τάσος Μητρόπουλος, σε σημείο που θα έπρεπε να έχει αποβληθεί κι ο ίδιος.

Το αποκορύφωμα των διαμαρτυριών του Ολυμπιακού ήταν φυσικά η παρουσία του Νίκου Αλέφαντου σε εκπομπή του ΑΝΤ1 με την Έλλη Στάη.

“Γιατί δεν βγαίνει ο κ. Δούρος στο τηλέφωνο;”, είπε δακρυσμένος ο πολύπειρος προπονητής, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτή η φράση θα πάρει μυθικές διαστάσεις στη χώρα που ένα σεβαστό μέρος ασχολείται με καθετί ανούσιο ή περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ασκήσει σκληρή κριτική, προκειμένου να καλύψει τις ανασφάλειές του.

-Σας πειράζει αυτό ε;

“Πολύ. Γιατί είναι ένοχος. Γιατί με κατέστρεψε. Ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε το ωραιότερο πρωτάθλημα της ιστορίας του”, ήταν μερικά από τα λόγια του Νίκου Αλέφαντου.

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Derby Stories: Μία στήλη που καθηλώνει όλους τους φιλάθλους

Η τεράστια νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπαρτσελόνα. Ο Γιόνας Κόλκα στο Sport-Retro.gr

«Πέθανα, αναστήθηκα, αν χρειαστεί θα ξαναπεθάνω στο γήπεδο». Συγκλονιστικός Χρήστος Πατσατζόγλου στο Sport-Retro.gr

Έτσι έχτισε τον Παναθηναϊκό της Ευρώπης. Μία συνέντευξη του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα

Πέντε γκολ από την ίδια ομάδα! Το αξέχαστο 3-2 του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού

Ο «Κόκκινος Ρόγκερ» φιμώθηκε από τον Αλέφαντο και πέθανε στα 45. Ο σύντομος βίος του Ρόγκερ Άλμπερτσεν

«Πήγαμε σαν παρέα και το πήραμε!» O Φάνης Κατεργιαννάκης δεν ήταν ο τρίτος τερματοφύλακας του Euro 2004…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!