Η βραδιά της Στεάουα, του Χέλμουτ Ντουκαντάμ και του… Γιώργου Βαρδινογιάννη

Το Ευρωπαϊκό της Στεάουα, ο τιμωρημένος Γιώργος Βαρδινογιάννης στους πανηγυρισμούς, τα τέσσερα πέναλτι που απέκρουσε ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ, το 1.45 της Μπαρτσελόνα που “έσπασε”. Όλα αυτά συνέβησαν σε ένα βράδυ, εκείνο της 7ης Μαΐου 1986.

Πριν από ακριβώς 32 χρόνια, η ρουμανική ομάδα επικράτησε με το… φτωχό 2-0 των “μπλαουγκράνα” στη διαδικασία των πέναλτι και κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο “Σάντσεθ Πιθχουάν” της Σεβίλλης.

Το Sport-Retro.gr καταγράφει την πορεία της Στεάουα μέχρι το κατόρθωμα του 1986, όταν και έγινε η μοναδική εκπρόσωπος κομμουνιστικής χώρας που ανέβηκε στην υψηλότερη θέση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

 

Η πορεία προς τον τελικό

Πρώτος αντίπαλος της Στεάουα Βουκουρεστίου σε αυτήν την ανεπανάληπτη χρονιά ήταν η αδύναμη Βέιλε από τη Δανία.

Το πρώτο ματς έληξε ισόπαλο 1-1, αλλά στη ρεβάνς η ρουμανική ομάδα ήταν καταιγιστική και επιβλήθηκε 4-1.

Τότε ο Άλαν Σίμονσεν είχε πει: “Εάν δεν κληρωθείτε με Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και Γιουβέντους, θα φτάσετε μέχρι τον τελικό”. Προφητική δήλωση ή, μάλλον, σχεδόν προφητική από τη στιγμή που η Στεάουα δεν αρκέστηκε στον άκρως τιμητικό χαρακτηρισμό του φιναλίστ.

Στον δεύτερο γύρο η ομάδα του Έμεριχ Γένεϊ έπαιξε με τη Χόνβεντ, η οποία είχε στο ρόστερ της οκτώ διεθνείς Ούγγρους, συμπεριλαμβανομένου του Λάγιος Ντέταρι.

Έχασε το πρώτο ματς με 1-0, όμως στο “Σταντιονούλ” επανέλαβε την εκπληκτική εμφάνιση της ρεβάνς κόντρα στη Βέιλε και με ανάλογο σκορ (4-1) πήρε την πρόκριση στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Εκ πρώτης όψεως, η Λάχτι δεν φάνταζε δύσκολος αντίπαλος, αλλά από τη στιγμή που ο αγώνας στη Ρουμανία έληξε 0-0, ουδείς μπορούσε να πει με βεβαιότητα ότι οι παίκτες του Έμερι θα τα έβγαζαν πέρα στη Φινλανδία.

Τελικά, με γκολ του Βίκτορ Πιτσούρκα στο 86ο λεπτό, η Στεάουα επικράτησε 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι και το όνειρο συνεχίστηκε με την πρόκριση στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Το τελευταίο εμπόδιο πριν από τον τελικό άκουγε στο όνομα Άντερλεχτ, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι και σήμερα την πιο επιτυχημένη βελγική ομάδα, με δύο κατακτήσεις Κυπέλλου Κυπελλούχων, ενός Κυπέλλου UEFA και δύο ευρωπαϊκών Super Cup.

Στις Βρυξέλλες έχασε με 1-0, ωστόσο με δύο γκολ του Πιτσούρκα (4′, 71′) και ένα του Γκαβρίλ Μπάλιντ (23′), η Στεάουα επιβλήθηκε 3-0 στον επαναληπτικό και το όνειρο έγινε πραγματικότητα!

Τότε ακολούθησε άλλο ένα σχόλιο, από τον προπονητή Άρι Χάαν της Άντερλεχτ, ο οποίος μετά το παιχνίδι είπε: «Όπως παίζει η Στεάουα, πιστεύω ότι καμία άλλη ομάδα στον κόσμο δεν μπορεί να της αντισταθεί. Τα πρώτα 25 λεπτά ήταν κόλαση, δεν έχω δει ποτέ μια ομάδα να παίζει σε αυτό τον ρυθμό.

Η έμπνευση και η ακρίβεια με την οποία εκτελούν οι πρωταθλητές Ρουμανίας στο παιχνίδι ήταν μοναδική. Δεν το λέω αυτό για να δικαιολογήσω την ήττα μας, αλλά για να τονιστούν τα μεγάλα πλεονεκτήματα των νικητών».

Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου “Ταξίδι στ’ Αστέρια”, αναφορικά με όσα προηγήθηκαν του τελικού της 7ης Μαΐου 1986 στο “Σάντσεθ Πιθχουάν”.

“Όλα συνωμοτούσαν για τους “μπλαουγκράνα”. Φαινόταν πως θα είχαν εύκολο έργο, αφού το “Σάντσεθ Πιθχουάν”, η έδρα της Σεβίλλης, θα μετατρεπόταν σε ένα μικρό “Καμπ Νόου” στις 7 Μαΐου.

Οι μπουκ έβλεπαν ξεκάθαρο φαβορί με απόδοση 1.45, πολύ μικρή για τελικό, την πρωταθλήτρια Ισπανίας, ίσως γιατί απέναντί της δεν βρισκόταν κανένα από τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια, αλλά η ομάδα του ρουμανικού στρατού, η Στεάουα Βουκουρεστίου.

Μόνο μια φορά σύλλογος από την ανατολική Ευρώπη είχε βρεθεί σε τελικό, το 1966, όταν η Παρτιζάν Βελιγραδίου δεν τα κατάφερε με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Μάλιστα, κάποιοι σκεπτικιστές, όπως ο Μπράιαν Γκλάνβιλ στους “Times” και ο Ρομπέρτο Μπεκαντίνι στην “Gazzetta dello Sport”, επέμεναν πως η ομάδα του Βέναμπλς είχε σημειώσει μόλις 9 γκολ σε 8 ματς.

“Απορώ πως είναι τόσο μεγάλο φαβορί μια ομάδα που δυσκολεύεται να κάνει φάσεις”, έλεγε ο Τζιοβάνι Τραπατόνι, καλεσμένος στο στούντιο της ιταλικής τηλεόρασης.

Δικαιώθηκαν όλοι τους απόλυτα”.

Ο τελικός της Σεβίλλης

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο από Καταλανούς που συνέρρευσαν κατά δεκάδες χιλιάδες από τη Βαρκελώνη και δημιούργησαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα, η Στεάουα κλήθηκε να καταγράψει την απόλυτη υπέρβαση, υπό τη στήριξη μόλις 1.200 φίλων της.

Πριν από το ματς, οι διοικούντες τον ρουμανικό σύλλογο ενημερώθηκαν από την UEFA ότι οι παίκτες του δεν μπορούν να παίξουν με την παραδοσιακή κυανέρυθρη εμφάνιση, επειδή η Μπαρτσελόνα φορούσε τα ίδια χρώματα.

Στο τέλος επιλέχτηκε το λευκό, ασυνήθιστο για τους παίκτες και τον κόσμο της ομάδας, το οποίο όμως έμελλε να φέρει γούρι στους πρωταθλητές Ρουμανίας μετά από περίπου 2,5 ώρες.

Ο τελικός χαρακτηρίστηκε από την ένταση και τη νευρικότητα, ώσπου στο 73ο λεπτό ο Γένεϊ έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον πολύπειρο (και άμεσο συνεργάτη του) Άνχελ Ιορντανέσκου.

Με το ποδόσφαιρο που απέδιδαν σε ένα σεβαστό διάστημα της αναμέτρησης, οι Ρουμάνοι κατάφεραν να αποσπάσουν τη συμπάθεια και τον θαυμασμό των θεατών στο γήπεδο της Σεβίλλης.

Η κανονική διάρκεια τελείωσε 0-0, η παράταση το ίδιο και, συνεπώς, ο νικητής θα κρινόταν μέσω της ψυχοφθόρας διαδικασίας των πέναλτι, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα είχαν ο αείμνηστος Χαβιέρ Ουρουτικοετσέα και ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ.

Ο Ρουμάνος τερματοφύλακας, ο οποίος αργότερα αποκάλυψε ότι έπαιζε με πόνους στον τελικό, είχε την ευκαιρία να γράψει Ιστορία και το έκανε με το παραπάνω.

Απέκρουσε τα πέναλτι των Χοσέ Ραμόν Αλεσάνκο, Άνχελ Πεντράθα, Πίτσι Αλόνσο, Μάρκος Αλόνσο Πένια και δεν επέτρεψε να στοιχίσουν οι αποτυχημένες προσπάθειες των Μιχαΐλ Ματζάρου, Λάσλο Μπόλονι.

 

 

Τα ρεκόρ και το μυστικό

Τρία γεγονότα που πολύ δύσκολα θα επαναληφθούν καταγράφηκαν το βράδυ της 7ης Μαΐου από τη θριαμβεύτρια Στεάουα Βουκουρεστίου.

Οι τέσσερις αποκρούσεις του Ντουκαντάμ, ο τίτλος του Ιορντανέσκου με διπλή ιδιότητα (παίκτης/μέλος τεχνικού τιμ) και το φαινόμενο των 19 ποδοσφαιριστών από την ίδια χώρα!

Άλλο ένα μυστικό, πέρα από τον τραυματισμό του εκμυστηρεύθηκε πολύ αργότερα ο Ρουμάνος τερματοφύλακας, ήταν ότι είχε προαποφασίσει να πέσει τέσσερις φορές δεξιά, ποντάροντας στον νόμο των πιθανοτήτων.

Αφού τελικά απέκρουσε τα πρώτα τρία, ο Ντουκαντάμ άλλαξε πλευρά, επέλεξε την αριστερή, σταμάτησε (και) τον Μάρκος Αλόνσο Πένια και έδωσε το έναυσμα για τους ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Αμέσως μετά τον αγώνα, ο οποίος μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση για πρώτη φορά στο κομμουνιστικό καθεστώς, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη της Στεάουα Βουκουρεστίου.

Περίπου 30.000 εξ αυτών μετέβησαν στο αεροδρόμιο “Οτοπένι” και κατέλαβαν ουσιαστικά την κεντρική πλατεία για να υποδεχθούν τους πρωταθλητές Ευρώπης.

 

Το αήττητο και ο “καπετάνιος”

Οι εντυπωσιακοί Ρουμάνοι των τελών της δεκαετίας του 1980 έχουν στην κατοχή τους ένα από τα πιο εντυπωσιακά ρεκόρ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα παρέμειναν για 104 αγώνες και τρία ολόκληρα χρόνια αήττητοι στο πρωτάθλημα, ένα διάστημα όπου κατέκτησαν τρεις εγχώριους τίτλους.

 

Επιπλέον, η Στεάουα απέδειξε την αξία της και με άλλες δύο τρομερές πορείες: το 1988 μέχρι την ημιτελική φάση και το 1989 ως τον τελικό που έχασε 4-0 από τη Μίλαν του Αρίγκο Σάκι.

Αντί επιλόγου, μία από τις πιο ξεχωριστές ιστορίες από τη βραδιά της 7ης Μαΐου στο “Σάντσεθ Πιθχουάν” της Σεβίλλης.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης διακρίνεται ανάμεσα στους παίκτες και τον προπονητή της Στεάουα κατά τη διάρκεια της απονομής, του γύρου του θριάμβου και, γενικότερα, των πανηγυρισμών της κατάκτησης του τροπαίου!

Το ακόμη πιο παράδοξο ήταν ότι είχε τιμωρηθεί με τετραετή αποκλεισμό από την UEFA, εξαιτίας της ανάρμοστης συμπεριφοράς του στο ματς του Παναθηναϊκού με την Τορίνο τον Οκτώβριο του 1985.

Ο “καπετάνιος” όχι μόνο αγνόησε την ποινή, αλλά δεν δίστασε να συμμετάσχει στα επινίκια, υπό το βλέμμα των κορυφαίων αξιωματούχων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας!

Εκείνη το βράδυ η Στεάουα έφερε αγαλλίαση στην καρδιά κάθε Ρουμάνου πολίτη. Ήταν η βραδιά που όλοι στη χώρα ονειρεύονταν. Η βραδιά που μια αθλητική επιτυχία θα ήταν μια πινελιά από φανταχτερά χρώματα, μια χρυσή πινελιά στον γκρίζο καμβά που αντικατόπτριζε τη ζωή των πολιτών της χώρας. Μέχρι και σήμερα αυτή παραμένει η μοναδική επιτυχία κάποιου συλλόγου από τη χώρα.

 

Στέφανος Κλιάφας

Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ

 

Διαβάστε ακόμη:

Το «κάψιμο» της μηχανής, το άδειασμα του μίνι μπαρ, η σπείρα που έκλεβε γούνες και χρυσαφικά… Ο άστατος βίος του Ντανούτς Λούπου

Υπόθεση Χάτζι: Το ραντεβού Βαρδινογιάννη-Τσαουσέσκου, ο… Γιώργος Χατζής και ο Κοσκωτάς

Το επικό 6-4 της Ντινάμο Βουκουρεστίου επί της Στεάουα

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!