Η «Κάθε Κυριακή» για πέμπτη Κυριακή στο Sport-Retro.gr, με ένα μοναδικό αφιέρωμα για τις κορυφαίες επαρχιακές ομάδες του τόπου!
Οι συντελεστές της σελίδας πορεύθηκαν με βαθμολογικά κριτήρια, παραθέτοντας παράλληλα και πληροφορίες για την πορεία των συγκεκριμένων συλλόγων.
Θυμηθείτε τον ΟΦΗ του Ευγένιου Γκέραρντ, την ΑΕΛ των 80s’, την Παναχαϊκή του Κώστα Δαβουρλή, την Ξάνθη με τη μεγάλη διάρκεια στην Α’ Εθνική και τον Πανσερραϊκό των εκπλήξεων.
***
ΟΦΗ
Ο Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου, όπως είναι ολογράφως τα αρχικά του, ιδρύθηκε το 1925 στην κρητική πόλη και αποτελεί το πιο επιτυχημένο ποδοσφαιρικό σωματείο της Νότιας Ελλάδας.
Την προπολεμική περίοδο οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις περιορίζονταν κυρίως εντός του νησιού, σε μία εποχή που οι μετακινήσεις γίνονταν μετ’ εμποδίων.
Το 1955 πήρε μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και τέσσερα χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής.
Το 1968 τερμάτισε 2ος στον Νότιο όμιλο της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας κι έπειτα από αγώνες μπαράζ με τον Πανελευσινιακό, ο ΟΦΗ κέρδισε μια θέση στην Α’ Εθνική.
Το 1971 υποβιβάστηκε για να επιστρέψει το 1976 και να πραγματοποιήσει την καλύτερή του σεζόν μέχρι τότε, καταλαμβάνοντας την 6η θέση (την υψηλότερη ανάμεσα στις επαρχιακές ομάδες).
Το 1985 ο ερχομός του Ευγένιου Γκέραρντ, στα 45 του τότε, κρίνεται καθοριστικός για τη μετέπειτα ιστορία του συλλόγου, ενώ φυσικά είχε προηγηθεί η ανάληψη της ΠΑΕ από τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη.
Ο Ολλανδός, ο οποίος μέχρι τότε ήταν βοηθός προπονητή στο τεχνικό τιμ της Ρόντα, έμεινε στον πάγκο μέχρι το 2000 και έγινε ο μακροβιότερος τεχνικός ελληνικής ομάδας.
Η δεκαπενταετία αυτή και κυρίως το διάστημα από το 1985 έως το 1994 αποτελεί αδιαμφισβήτητα την καλύτερη χρονική περίοδο στην ιστορία του «ομίλου», με διαδοχικά πλασαρίσματα στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα.
Συνοπτικά, εντός των συνόρων θα αναφερθεί η διεκδίκηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 1985-86, όταν τελικά τερμάτισε 2ος πίσω από τον Παναθηναϊκό, η κατάκτηση του Κυπέλλου το 1987 και η συμμετοχή στον τελικό του 1990 (ήττα 4-2 από τον Ολυμπιακό).
Εκτός Ελλάδας, ξεχωρίζει η εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία της περιόδου 1993-94, καθώς έφτασε μέχρι τη φάση των «16» του Κυπέλλου UEFA, αφού απέκλεισε τη Σλάβια Πράγας και, βέβαια, την Ατλέτικο Μαδρίτης, προτού λυγίσει από την Μποαβίστα.
Ο ΟΦΗ μετρά συνολικά επτά παρουσίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τελευταία τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αποκλείστηκε από τον Απόλλωνα Λεμεσού στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League.
Την ασπρόμαυρη φανέλα έχουν φορέσει κατά καιρούς εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές που προσέφεραν πολλά στον σύλλογο και δεν πρόκειται να ξεχαστούν.
Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν τα ονόματα των Πέτρου Βουζουνεράκη, Δημήτρη Βάβουλα, Γρηγόρη Τσινού, Μύρωνα Σηφάκη, Νίκου Νιόπλια, Νίκου Μαχλά, Αλέξη Αλεξούδη, Γιάννη Αναστασίου, Κώστα Κιάσσου, Θανάση Κολιτσιδάκη, Κώστα Χανιωτάκη, Γιάννη Σαμαρά, Κώστα Φραντζέσκου, Χάιμε Βέρα και Ρόναλντ Γκόμες.
Ύστερα από το 2000 άρχισε μια αγωνιστική και διοικητική/οικονομική παρακμή για τον σύλλογο, με βασικές αιτίες τον θάνατο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη και την αποχώρηση του Ευγένιου Γκέραρντ.
Ο ΟΦΗ έχασε την αίγλη του και πάλευε σχεδόν κάθε χρόνο για την παραμονή, ώσπου το 2009 ήρθε ο πρώτος υποβιβασμός και το 2015 ο δεύτερος λόγω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων.
Το 2016, πάντως, άρχισε η αναγέννηση σε όλους τους τομείς και η πιο πετυχημένη ομάδα της επαρχίας, βάσει βαθμολογικής συγκομιδής, επανήλθε το 2018 στη Super League.
Συνολικά στην Α’ Εθνική: 42 συμμετοχές (1.354 αγώνες, 1.642 βαθμοί / 497 νίκες-312 ισοπαλίες-545 ήττες)
ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ SPORT-RETRO.GR ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΦΗ
Α.Ο. Ξάνθη
Η ιστορία αρχίζει το 1967, όταν οι δύο μέχρι τότε… άσπονδες ομάδες της πόλης, η Ασπίς και ο Ορφέας, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργηθεί ένα σύνολο με προοπτική να σταθεί στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο σύλλογος πέρασε 18 συνεχόμενα χρόνια στη Β’ Εθνική και μετά από σύντομο διάλειμμα στη Γ’ Εθνική επέστρεψε δριμύτερος, πανηγυρίζοντας για πρώτη φορά την άνοδο στην Α’ Εθνική τη σεζόν 1988-89.
Στην πρώτη της χρονιά στα «μεγάλα σαλόνια», η ακριτική ομάδα πέτυχε σχετικά άνετα τον στόχο της παραμονής, με τον Βεριντιάνο Μαρσέλο να αποδεικνύεται «λίρα εκατό».
Η επόμενη σεζόν ήταν πιο δύσκολη, αφού ο σύλλογος οριακά κατάφερε να διατηρηθεί στην Α’ Εθνική, ώσπου άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η δυναμική του, χάρη στη συμφωνία με τη ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. (επικεφαλής ο Χρήστος Πανόπουλος) που οδήγησε στη μετονομασία σε Skoda Ξάνθη.
Έκτοτε, για παραπάνω από δυο δεκαετίες, η ομάδα της Θράκης αποτέλεσε πρότυπο συλλόγου που βασίστηκε στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών, κατέστη υπολογίσιμη δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο και, παράλληλα, έφτιαξε ιδιόκτητο γήπεδο-προπονητικό κέντρο («Xanthi FC Arena»).
Ενδεικτικά, κατά χρονολογική σειρά, μεταπώλησε στους «μεγάλους» του εγχώριου πρωταθλήματος ποδοσφαιριστές, όπως οι Μαρίνος Ουζουνίδης, Νίκος Κωστένογλου, Χρήστος Μαλαδένης, Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης, Ζήσης Βρύζας, Κέλβιν Σέμπουε, Παρασκευάς Άντζας, Λουτσιάνο ντε Σόουζα, Άκης Ζήκος, Στέλιος Βενετίδης, Χρήστος Πατσατζόγλου, Βασίλης Τοροσίδης και Πέτρος Μάνταλος.
Τη σεζόν 2001-02, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Νίκου Καραγεωργίου, κατέκτησε την 5η θέση στο πρωτάθλημα και κέρδισε για πρώτη φορά εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA, αλλά αποδείχθηκε άτυχη, αφού έπεσε πάνω στην πανίσχυρη Λάτσιο («λευκή» ισοπαλία στην Ξάνθη, ήττα με 4-0 στο «Ολίμπικο»).
Εν συνεχεία, αγωνίστηκε άλλες τρεις φορές στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση (το 2005-06 όταν με το βραζιλιάνικο δίδυμο Λουτσιάνο-Έμερσον στο ρόστερ της αποκλείστηκε από τη Μίντλεσμπρο, το 2006-07 όταν έμεινε εκτός συνέχειας από την Ντινάμο Βουκουρεστίου και το 2013-14 όταν πέρασε τη βορειοϊρλανδική Λίνφιλντ, προτού τεθεί νοκ-άουτ από τη Σταντάρ Λιέγης).
Η υψηλότερη θέση που κατέκτησε στο πρωτάθλημα ήταν η 4η της σεζόν 2004-05 με προπονητή τον Γιάννη Ματζουράκη, ενώ η μοναδική της παρουσία σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας το 2014-15, όταν υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ραζβάν Λουτσέσκου έχασε 3-1 από τον Ολυμπιακό.
Η υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας οδήγησε πέρυσι στην αφαίρεση 12 βαθμών, έπειτα στα πλέι-άουτ και, εν κατακλείδι, στον υποβιβασμό μετά τον αγώνα μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης, απόρροια και της αποχώρησης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ρόστερ.
Συνεπώς, ο Α.Ο. Ξάνθη, μετά την αφαίρεση του ονόματος Skoda το 2016, υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία για πρώτη φορά έπειτα από 31 συνεχόμενες σεζόν στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Συνολικά στην Α’ Εθνική: 31 συμμετοχές (981 αγώνες, 1.217 βαθμοί / 335 νίκες-258 ισοπαλίες-388 ήττες)
ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ SPORT-RETRO.GR ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ Α.Ο. ΞΑΝΘΗ
ΑΕΛ
Έχετε διαβάσει αναλυτικά στο Sport-Retro.gr πώς «γεννήθηκε» η Aθλητική Ένωση Λάρισας, με χρώμα το πορφυρό και έμβλημα το άλογο που καλπάζει.
Μέσα σε διάστημα 56 ετών έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες ομάδες της Ελλάδας και η πιο επιτυχημένη της επαρχίας βάσει τίτλων.
Η παρθενική παρουσία της ΑΕΛ στην Α’ Εθνική καταγράφηκε το 1973-74, αλλά η πρώτη φορά που απασχόλησε έντονα το ποδοσφαιρικό πανελλήνιο ήταν κάποια χρόνια αργότερα, το 1982, όταν προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου.
Αντίπαλος και νικητής με σκορ 1-0 ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ δύο χρόνια αργότερα οι δύο αντίπαλοι ξαναβρέθηκαν.
Το μόνο που άλλαξε ήταν η έδρα (ο τελικός διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο), καθώς το τρόπαιο πήγε πάλι στο «τριφύλλι», εν προκειμένω με σκορ 2-0.
Η τρίτη και… φαρμακερή καταγράφηκε το 1985 και με τι τρόπο: Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ μπορεί να φάνταζε πολύ δύσκολο εμπόδιο, αλλά οι «βυσσινί» πανηγύρισαν μία θριαμβευτική νίκη με 4-1 στο ΟΑΚΑ και έφεραν το πρώτο τους τρόπαιο στον θεσσαλικό κάμπο!
Αυτή η επιτυχία έμελλε να αποδειχθεί το «ορεκτικό» εν όψει «κυρίως πιάτου», το οποίο δεν ήταν άλλο απ’ την πρώτη και τελευταία φορά μέχρι σήμερα που μία επαρχιακή ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας.
Τη σεζόν 1987-88 η… αρμάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ με όπλο την έδρα της (14 νίκες-1 ισοπαλία) απέδωσε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο, στάθηκε επάξια απέναντι στους παραδοσιακά «μεγάλους» της Αθήνας κι έφτασε σε έναν περιπετειώδη τίτλο.
Η περίφημη «υπόθεση Τσίγκοφ» έθεσε υπό αμφισβήτηση τον τίτλο, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής, η ΑΕΛ έπρεπε να τιμωρηθεί για τη συμμετοχή ντοπαρισμένου ποδοσφαιριστή, αλλά οι διαμαρτυρίες των οπαδών της ομάδας που έκοψαν στα δύο τη χώρα έφεραν την αλλαγή του κανονισμού και την επιστροφή των 4 βαθμών που είχαν αφαιρεθεί.
Την Πρωτομαγιά του 1988, με γκολ του αείμνηστου Γιώργου Μητσιμπόνα, η ΑΕΛ επικράτησε 1-0 του Ηρακλή στο κατάμεστο Αλκαζάρ και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας.
Η πιο πρόσφατη επιτυχία της ομάδας είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό, το 2007, όταν το σύνολο του Γιώργου Δώνη επικράτησε 2-1, ξορκίζοντας την κακή παράδοση των τελικών με τους «πράσινους».
Παρουσία, όμως, η ΑΕΛ έχει και εκτός συνόρων, με highlights την πορεία μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1985, όταν αποκλείστηκε από την Ντινάμο Μόσχας, τους αγώνες με τη φημισμένη Σαμπντόρια την επόμενη σεζόν και την πρόκριση επί της Μπλάκμπερν στα προκριματικά του Κυπέλλου UEFA το 2007-08 που την έφερε στη φάση των ομίλων.
Πέρα από τα αγωνιστικά τους κατορθώματα, οι «βυσσινί» έχουν αφήσει το στίγμα τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο για πολλούς λόγους, με σημαντικότερο ίσως την εντοπιότητα.
Στις επιτυχίες της ΑΕΛ, σε βασικούς πρωταγωνιστές εξελίχθηκαν γηγενείς άσοι, οι οποίοι αναδείχθηκαν από τις ακαδημίες της (ενδεικτικά Μιχάλης Ζιώγας, Γιάννης Βαλαώρας, Γιώργος Μητσιμπόνας, Βασίλης Καραπιάλης από τη «χρυσή» φουρνιά του πρωταθλήματος).
Ένα ακόμη στοιχείο που προσδίδει αίγλη στον σύλλογο είναι το φημισμένο γήπεδο Αλκαζάρ που στις «χρυσές» εποχές του συλλόγου γέμιζε από κόσμο και αποτελούσε στόχο πολλών οπαδών άλλων ομάδων να βρεθούν στις εξέδρες του.
Συνολικά στην Α’ Εθνική: 30 συμμετοχές (959 αγώνες, 1.031 βαθμοί / 323 νίκες-263 ισοπαλίες-373 ήττες)
ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ SPORT-RETRO.GR ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΛ
Παναχαϊκή
Η Παναχαϊκή αποτελεί έναν από τους παλαιότερους συλλόγους στη χώρα, καθώς ιδρύθηκε το 1891 με πρωτοβουλία του Πατρινού αποφοίτου σχολής γυμναστών Ιωάννη Κρητικού και μέσα σε δυο μόλις χρόνια μετρούσε ήδη 500 μέλη.
Αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική τη σεζόν 1969-70, υποβιβάστηκε αμέσως, αλλά επέστρεψε κατευθείαν και η επόμενη τριετία (1971-1974) εξελίχθηκε στην πιο επιτυχημένη της υπεραιωνόβιας ιστορίας της.
Με ηγέτη τον σπουδαιότερο ποδοσφαιριστή που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας Κώστα Δαβουρλή κι άξιους συνοδοιπόρους τους Θέμη Ρήγα, Βασίλη Στραβοπόδη, Ανδρέα Μιχαλόπουλο κ.λπ., η Παναχαϊκή έκανε τη διαφορά.
Ύστερα από την 6η θέση το 1971-72, η επόμενη σεζόν αποδείχθηκε ακόμα πιο επιτυχημένη, καθώς τερμάτισε 4η (υψηλότερη της ιστορίας της) και καπάρωσε το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA της περιόδου 1973-74, όπως έχετε διαβάσει στο Sport-Retro.gr διά χειρός Χρήστου Σωτηρακόπουλου.
Ο σύλλογος της Πάτρας απέκλεισε με δυο νίκες (2-1 εντός, 1-0 εκτός) την αυστριακή Γκράτσερ, προτού τεθεί νοκ-άουτ στον 2ο γύρο από την Τβέντε (1-1 εντός, 7-0 εκτός).
Έπειτα από κάποιες μέτριες χρονιές στα «μεγάλα σαλόνια», ήρθε ο υποβιβασμός στη Β’ Εθνική τη σεζόν 1980-81 κι έκτοτε, για περίπου μια 25ετία, η Παναχαϊκή μετατράπηκε σε… ασανσέρ ανάμεσα στις δύο κατηγορίες.
Το καλοκαίρι του 1996 έλαβε για δεύτερη και τελευταία φορά μέρος σε ευρωπαϊκή διοργάνωση αγωνιζόμενη στο Κύπελλο Intertoto, με απολογισμό 1 νίκη (επί της Τόρσαβν), 1 ισοπαλία (με τη Στάμπαεκ) και 2 ήττες (από Ντινάμο Μόσχας, Γκενκ).
Στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο σύλλογος έχει καταγράψει δυο συμμετοχές στα ημιτελικά της διοργάνωσης (1979, 1997), γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό αντίστοιχα.
Δύο ξεχωριστοί ποδοσφαιριστές που εκκίνησαν την επαγγελματική τους διαδρομή από την ομάδα της Πάτρας, ήταν ο Γρηγόρης Γεωργάτος και ο Κώστας Κατσουράνης.
Ο πρώτος μετατράπηκε σε έναν εκ των κορυφαίων αριστερών μπακ-χαφ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου (έφυγε στα 23 του εν έτει 1995 και ακολούθησε η θητεία σε Ολυμπιακό, Ίντερ, ΑΕΚ).
Ο δεύτερος παρέμεινε για έξι χρόνια στον σύλλογο, ώσπου στα 23 του, όταν ήδη είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται οικονομικά προβλήματα στην Παναχαϊκή, έγινε «μήλον της έριδος» για τους «μεγάλους», με νικήτρια στη μεταγραφική μάχη την ΑΕΚ.
Η ομάδα της Πάτρας χρεοκόπησε το 2004, συγχωνεύθηκε με τον συντοπίτη Πατραϊκό και μετονομάστηκε σε «Παναχαϊκή 2005», προκειμένου να συνεχίσει τη διαδρομή της στις επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά εξακολούθησε να ταλανίζεται από διοικητική αστάθεια και σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες.
Έκτοτε δεν έχει καταφέρει να επανέλθει στα «μεγάλα σαλόνια», παρά την αξιόλογη προσπάθεια που έγινε από την «Παναχαϊκή Συμμαχία», στην οποία μετείχαν επιχειρηματίες της πόλης με διοικητικό μπροστάρη τον Κατσουράνη.
Ο σύλλογος άλλαξε και πάλι ταυτότητα, χρησιμοποιώντας το όνομα «Παναχαϊκή 1891», προκειμένου να διαφανεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή με βάση το ένδοξο παρελθόν.
Συνολικά στην Α’ Εθνική: 26 συμμετοχές (852 αγώνες, 843 βαθμοί / 230 νίκες-227 ισοπαλίες-395 ήττες)
ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ SPORT-RETRO.GR ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
Πανσερραϊκός
Στις 31 Μαΐου 1964, τα αδέρφια Βαγγέλης, Θανάσης και Δημήτρης Χατζηαθανασιάδη ιδρύουν τον Πανσερραϊκό, έπειτα από συγχώνευση των δύο τοπικών ομάδων, Απόλλωνα και Ηρακλή Σερρών, οι οποίες αγωνίζονταν στη Β’ Εθνική.
Κατά τον πρώτο χρόνο ύπαρξής του, κερδίζει την άνοδο στην Α’ Εθνική, έπειτα από υπεροχή σε όμιλο μπαράζ, κι αφού είχε προηγηθεί η κορυφή στον 3ο όμιλο της Β’ Εθνικής.
Στα «μεγάλα σαλόνια» παρέμεινε μέχρι το 1971, ενώ επανήλθε άμεσα από τον υποβιβασμό του για να καταγράψει τη μακροβιότερη παραμονή σε αυτά (1972-1979).
Τα «λιοντάρια» είχαν παρουσία στην Α’ Εθνική και τις δεκαετίες 1980-1990, με μεγαλύτερο διάστημα αποχής αυτό από το 1992 έως το 2008, ενώ η τελευταία φορά που αγωνίστηκαν σε top επίπεδο ήταν τη σεζόν 2010-11.
Ο Πανσερραϊκός ήταν κατεξοχήν ομάδα της κορυφαίας κατηγορίας που πάλευε για την παραμονή της στην κατηγορία, όπως αποδεικνύει στατιστικά η συχνότητα που τερμάτιζε στη 14η και τη 15η θέση.
Η καλύτερη επίδοση γράφτηκε τη σεζόν 1969-70, κατά την οποία κατέλαβε την 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ανάμεσα σε 18 ομάδες.
Μάλιστα το 1980-81 έφτασε για δεύτερη φορά μία θέση πάνω από τη μέση της τελικής κατάταξης, σημειώνοντας εντυπωσιακή συγκομιδή στις Σέρρες με μόλις μία ήττα (3-1 από τον Ολυμπιακό).
Το 2009 βίωσε ξανά τη δυσάρεστη εμπειρία του υποβιβασμού, αλλά παράλληλα πραγματοποίησε την καλύτερή του πορεία στον θεσμό του Κυπέλλου.
Στον 3ο γύρο απέκλεισε δύσκολα εκτός έδρας τη Λαμία με γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη στο 88’ (2-1 το σκορ) και στην επόμενη φάση κατέγραψε την πρώτη έκπληξη, αποκλείοντας την ΑΕΛ με γκολ του Δημήτρη Γκούρτσα (1-0).
Στα προημιτελικά, πάντως, έγινε η μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» σόκαραν τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με 3-2 (σκόρερ οι Ντενίζ Μπαϊκαρά και Νάστια Τσεχ εις διπλούν), κι ενώ το πρώτο ματς στις Σέρρες είχε λήξει 0-0.
Στην ημιτελική φάση έσβησε η ονειρώδης πορεία του Πανσερραϊκού, αφού η ΑΕΚ επικράτησε 3-1 στο ΟΑΚΑ και έφυγε με το 0-0 από τη μακεδονική πόλη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγους μήνες μετά τον Παναθηναϊκό, τα «λιοντάρια» της Β’ Εθνικής απέκλεισαν και τον Ολυμπιακό (3-1), καπαρώνοντας το εισιτήριο για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, προτού λυγίσουν από τον ΠΑΟΚ.
Από τις Σέρρες άρχισαν την καριέρα του αρκετοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως ο τερματοφύλακας Παναγιώτης Κελεσίδης, ο χαφ Ηλίας Σαββίδης και ο επιθετικός Τάκης Σοφιανόπουλος (έπαιξαν στον Ολυμπιακό), ο εξτρέμ Γιώργος Γεωργιάδης που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ο αμυντικός Κώστας Ταράσης (θητεία στον Παναθηναϊκό) και τελευταία ο αμυντικός Κώστας Τσιμίκας της Λίβερπουλ.
Από το 2011 μέχρι σήμερα ο Πανσερραϊκός εναλλάσσεται σε 2η και 3η κατηγορία, ώσπου τη σεζόν 2019-20 κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και προβιβάστηκε στη Football League.
Συνολικά στην Α’ Εθνική: 24 συμμετοχές (784 αγώνες, 852 βαθμοί / 202 νίκες-207 ισοπαλίες-375 ήττες)
ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ SPORT-RETRO.GR ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟ
*** Για περισσότερες σπορ ιστορίες LIKE στη σελίδα «Κάθε Κυριακή» στο Facebook και FOLLOW στο Instagram ***