Ο «επόμενος Άλεν Άιβερσον» καθόρισε το μέλλον του ΛεΜπρόν Τζέιμς

Έπειτα από 15 χρόνια καριέρας, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς βρίσκεται ήδη στο πάνθεον της ιστορίας του παγκοσμίου μπάσκετ, πραγματοποιώντας μια αξιέπαινη σταδιοδρομία.

Μια σταδιοδρομία που θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν διαφορετική για τον εορτάζοντα (στις 30 Δεκεμβρίου έκλεισε τα 34) «King James», αν δεν υπήρχε η συμβολή του Νταγουάν Γουάγκνερ.

Η 16η Ιανουαρίου 2001 έμεινε χαραγμένη στη συνείδηση των περισσοτέρων για τη δολοφονία του Κογκολέζου προέδρου Λοράν-Ντεζιρέ Καμπιλά από έναν φρουρό του.

Την ίδια ώρα, στο κλειστό γυμναστήριο του Κάμντεν, η κοινότητα του Νιού Τζέρσεϊ παρακολουθούσε εν μέσω παραληρήματος τη «γέννηση» του «βασιλιά» της.

Ο Νταγουάν Γουάγκνερ οδηγούσε την ομάδα μπάσκετ του τοπικού Λυκείου στη νίκη με το εξωφρενικό 157-67, κόντρα σε εκείνο του Γκλόστερ Τάουνσιπ.

Το αξιοπρόσεκτο της όλης ιστορίας δεν ήταν μόνο το γεγονός πως ο Νταγουάν σκόραρε 100 πόντους σε εκείνο το ματς, αλλά ότι έφτασε σε αυτόν τον αριθμό, δίχως να επιχειρήσει ούτε ένα σουτ στο τελευταίο τετράλεπτο!

Αυτό ήταν απλώς το αποκορύφωμα της θρυλικής σεζόν που πραγματοποίησε ο Γουάγκνερ, ο οποίος κατέγραψε 42.5 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα!

Στο τέλος της σχολικής του καριέρας, λίγους μήνες αργότερα, το κοντέρ των συνολικών πόντων του θα έγραφε 3.462 και θα κατέρριπτε το ρεκόρ Πολιτείας που κατείχε από το μακρινό 1968 ο Τζον Σομόγκι.

Πλέον, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο ταλαντούχος σκόρερ δεν βίωνε τη μεταχείριση ενός απλού ανθρώπου, αλλά ενός σούπερ-σταρ.

ΝΒΑ LEGENDS: Η ΘΡΥΛΙΚΗ «ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ SPORT-RETRO.GR

Για τη γενέτειρα του και βυθισμένη στην εγκληματικότητα περιοχή του Κάμντεν, ο Γουάγκνερ δεν ήταν απλώς ένα ελπιδοφόρο αθλητικό project. Ήταν πηγή έμπνευσης και φάρος ελπίδας για την αποπροσανατολισμένη νεολαία. Ήταν ο «Μεσσίας» τους, όπως οι ίδιοι τον αποκάλεσαν…

Εν τέλει, πως είναι δυνατόν να μην αποτελεί πρότυπο ένας τέτοιος έφηβος; Ένας έφηβος που κάθε μέρα βρισκόταν στους δρόμους και ντρίμπλαρε ένα μπαλάκι του τένις, προκειμένου να βελτιώσει τον χειρισμό του. Ένας έφηβος που κάθε χειμώνα μετέτρεπε τα χέρια του σε… εκχιονιστική μηχανή για να μπορεί να κάνει προπόνηση μέρα-νύχτα. Ένας έφηβος-διαμάντι. Ο «Βασιλιάς του Κάμντεν».

Ο Γουάγκνερ όπως ήταν αναμενόμενο εξελίχθηκε σε «μήλον της Έριδος» για τα κορυφαία κολέγια των ΗΠΑ, με το Πανεπιστήμιο του Μέμφις να κερδίζει τελικά την πολυπόθητη υπογραφή του.

Στις όχθες του Μισισιπή, ο εκρηκτικός γκαρντ έδωσε συνέχεια στο παραμύθι που έχτισε τα προηγούμενα χρόνια και θα ενισχύσει την πεποίθηση πως αποτελεί τον επόμενο Άλεν Άιβερσον.

Οι εμφανίσεις του ανάγκασαν τον προπονητή του και μετέπειτα θρύλο του NCAA Τζον Καλιπάρι να προχωρήσει σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου.

Στο τέλος της κολεγιακής σεζόν, γνωρίζοντας τις ικανότητες αλλά και την προοπτική του, ο Καλιπάρι ακύρωσε την υποτροφία του Βάγκνερ και τον «ανάγκασε» να μεταπηδήσει στο NBA μόλις στα 19 του χρόνια!

Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να ρισκάρουν και να επιλέξουν τον Γουάγκνερ στην 6η θέση του draft του 2002, έναν χρόνο πριν από την άφιξη ενός υπερταλαντούχου εφήβου από το Άκρον του Οχάιο που άκουγε στο όνομα ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Αν η αρχή ήταν το ήμισυ του παντός, τότε οι φίλοι των Καβαλίερς θα μπορούσαν με σιγουριά να πουν πως βρήκαν στο πρόσωπο του νεαρού από το Νιου Τζέρσεϊ τον ηγέτη της επόμενης 15ετίας.

Ο Γουάγκνερ στα πρώτα 11 παιχνίδια της καριέρας του στον μαγικό κόσμο του NBA μέτρησε 20.3 πόντους, 4.5 ασίστ και 1.4 κλεψίματα ανά παιχνίδι, αριθμοί που προδίκαζαν ένα λαμπρό μέλλον. Ένα μέλλον που όμως δεν ήταν γραφτό να έρθει ποτέ…

Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις του με το Πανεπιστήμιο του Μέμφις, ο γιος του βετεράνου άσου του ΝΒΑ Μιλτ Γουάγκνερ ταλαιπωρήθηκε από έντονες στομαχικές διαταραχές.

Οι αρχικές εκτιμήσεις πως πρόκειται απλά για προβλήματα που προέρχονταν από κατανάλωση φαγητού αργούσαν να διαψευστούν και αυτό δεν ήταν θετικό.

Από το «θα πεθάνει;» ο Μάτζικ βρέθηκε στη Χαβάη με… ελληνική παρέα

Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του προβλήματος, ο ελπιδοφόρος γκαρντ διαγνώσθηκε με ελκώδη κολίτιδα, ασθένεια με καταστροφικές επιπτώσεις για τη ζωή ενός αθλητή.

Αφόρητοι πόνοι, απότομο χάσιμο βάρους και ανεξήγητη κόπωση ήταν μόνο μερικά από τα συμπτώματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Γουάγκνερ.

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί σαν το κερασάκι στην τραγική τούρτα ένας σοβαρός τραυματισμός στο δεξί γόνατο, μεσούσης της πρώτης του σεζόν στο NBA.

Αποτέλεσμα; Ο Γουάγκνερ αγωνίστηκε μόνο στα 47 από τα 82 παιχνίδια της regular season και, παράλληλα, έβλεπε τα στατιστικά του να ακολουθούν κατακόρυφη πτώση.

Οι Καβαλίερς βρέθηκαν στα χαμηλότερα πατώματα της Ανατολικής Περιφέρειας, γεγονός που τους «χάρισε» το πρώτο pick του επόμενου draft και την ανεπανάληπτη ευκαιρία να εντάξουν στο δυναμικό τους τον ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Σε αντίθεση με την ομάδα του Κλίβελαντ, ο Γουάγκνερ δεν αποδείχθηκε τόσο τυχερός, καθώς στη δεύτερη σεζόν του σημείωσε μόλις 6.5 πόντους ανά αγώνα και στην τρίτη έμεινε ελεύθερος.

Το 2005 ο Γουάγκνερ είδε το όνειρό του να σιγοσβήνει και μέσα στην απελπισία του αποφάσισε να αφαιρέσει με επέμβαση μεγάλο μέρος του εντέρου του, σε μία ύστατη προσπάθεια να απαλλαγεί από τα προβλήματα υγείας που τον ταλάνιζαν.

Η μέρα που ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν σκόραρε 100 πόντους σε ένα ματς

Αλίμονο. Έπειτα από ένα αποτυχημένο πέρασμα στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς το 2006 αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του, προτού καν συμπληρώσει 24 χρόνια ζωής.

Η υπογραφή ενός τόσο άδοξου φινάλε ενισχύει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ένα άκρως υποτιμημένο, μα συνάμα υποθετικό πλέον ερώτημα: Πώς θα είχε γραφτεί ο ρους της ιστορίας του ΝΒΑ αν ο Γουάγκνερ δικαίωνε τις προσδοκίες και, κατ’ επέκταση, απέτρεπε ακούσια τον ερχομό του ΛεΜπρόν;

Η απάντηση βρίσκεται στη διάθεση της φαντασίας σας…

 

Γιάννης Γιανναράκης

Σπουδαστής Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!