Η μέρα που ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν σκόραρε 100 πόντους σε ένα ματς

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στον αθλητισμό που απλά σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Πρόκειται για στιγμές που ο άνθρωπος ξεπερνάει τα όρια της φύσης του και υπερβαίνει τη λογική.

Περιστατικά που όσες φορές και να στα διηγηθούν ή όσες φορές κι αν τα παρακολουθήσεις σε επανάληψη, πάντα νιώθεις τον ίδιο θαυμασμό και δέος με την πρώτη φορά που έγινες μάρτυρας τους.

Πρόκειται για επιτεύγματα και επιδόσεις που κάνουν τους πρωταγωνιστές τους να μοιάζουν υπεράνθρωποι και ωθούν γενιές και γενιές φιλάθλων να συζητούν για αυτά τα σπάνια κατορθώματα.

Το τέλειο δεκάρι της Νάντια Κομανέτσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, η νίκη του ξυπόλυτου Αμπέμπε Μπικίλα στους αντίστοιχους της Ρώμης το 1960 ή το ”γκολ του αιώνα” που σημείωσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα ενάντια στην Αγγλία το 1986 στο Μεξικό αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων στιγμών που συνιστούν την πεμπτουσία του αθλητισμού.

Όσον αφορά στον χώρο του μπάσκετ στιγμές σαν τις παραπάνω υπάρχουν αρκετές, μία όμως είναι αυτή που μέχρι και σήμερα παραμένει αδιαμφισβήτητα ως η κορυφαία εμφάνιση καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών.

Δεν είναι άλλη από τους 100 πόντους που σημείωσε σαν σήμερα (2 Μαρτίου) πριν από 56 χρόνια ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν απέναντι στους Νιου Γιορκ Νικς και το Sport-Retro.gr σας παρουσιάζει.

“Αναγκάστηκε” να παίξει μπάσκετ

Ο Γουίλτον Νόρμαν Τσάμπερλεϊν όπως ήταν το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1936 στην πόλη της Φιλαδέλφειας αποτελώντας το ένατο παιδί της οικογένειας.

Αφού κατάφερε να επιβιώσει μιας βαριάς μορφής πνευμονίας, η οποία μάλιστα τον ανάγκασε να χάσει μία ολόκληρη χρονιά απ’ το σχολείο, ασχολήθηκε αρχικά με αθλήματα του στίβου που, μάλιστα, σημείωνε εντυπωσιακές επιδόσεις, ενώ παράλληλα απέρριπτε το μπάσκετ ως ένα άθλημα που δεν ήταν αρκετά ”αντρικό”.

Το επιβλητικό ύψος του όμως, σε συνδυασμό με την τεράστια δημοφιλία που το “πορτοκαλί” σπορ απολάμβανε στη γενέτειρά του, τον έσπρωξαν να ασχοληθεί με αυτό, με συνέπεια στο γυμνάσιο να αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο σταρ της ομάδας μπάσκετ του σχολείου.

Όχι άδικα, καθώς οι εμφανίσεις του νεαρού Γουίλτ ήταν άκρως εντυπωσιακές συντελώντας καθοριστικά στην κατάκτηση των δύο πρωταθλημάτων της πόλης που πέτυχε η ομάδα του, με τον ίδιο να σπάει το συνολικό ρεκόρ πόντων ενός παίκτη γυμνασίου (37.4 πόντοι ανά αγώνα!), ενώ κάποια στιγμή σημείωσε 74, 78 και 90 πόντους αντίστοιχα σε τρία συνεχόμενα ματς!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πρωτοφανούς ταλέντου του σε εκείνη την ηλικία αποτελεί το εξής περιστατικό: Ο θρυλικός Ρεντ Άουερμπαχ τον εντόπισε σε ένα ξενοδοχείο κοντά στη Νέα Υόρκη που εργαζόταν κατά τους θερινούς μήνες.

O προπονητής της δυναστείας των Μπόστον Σέλτικς στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και του 1960 κανόνισε να παίξει ένα παιχνίδι ένας εναντίον ενός απέναντι στον σταρ του Πανεπιστημίου του Κάνσας και πολυτιμότερο παίκτη των τελικών του κολεγιακού πρωταθλήματος το 1953 Μπερτ Χορν.

Το αποτέλεσμα; Ο Τσάμπερλεϊν επικράτησε κατά κράτος του μεγαλυτέρου σε ηλικία και εμπειρότερου αντιπάλου του με σκορ 25-10!

Επακόλουθο αυτής της ήττας υπήρξε η μη ενασχόληση του Χορν με το επαγγελματικό μπάσκετ παρά τη σπουδαία καριέρα που αναμενόταν να κάνει στο ΝΒΑ, με τον ίδιο να μονολογεί αργότερα πως: ”Αν τα γυμνασιόπαιδα ήταν τόσο καλά, τότε δεν θα είχα καμία ελπίδα απέναντι στους επαγγελματίες”.

Χάρλεμ Γκλομπτρότερς

Την αποφοίτηση του Γουίλτ από το γυμνάσιο ακολούθησε μια μάχη μεταξύ δεκάδων Πανεπιστημίων από όλη τη χώρα για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, με τον ίδιο τελικά να επιλέγει εκείνο του Κάνσας.

Εκεί θα αγωνιστεί για δύο χρόνια στο κολεγιακό πρωτάθλημα και παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να φέρει τον τίτλο στην ομάδα του, ο ίδιος πέτυχε την εντυπωσιακή επίδοση των 29.9 πόντων και 18.3 ριμπάουντ μ.ό. ανά ματς, παρά την ασφυκτική προσωπική άμυνα που εφάρμοζαν πάνω του οι αντίπαλες ομάδες.

Απογοητευμένος από τον τίτλο που δεν ήρθε κατά τις δύο πρώτες χρονιές και δεδομένου ότι ήθελε να κερδίσει χρήματα, εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο, δημοσιεύοντας μάλιστα τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση στο περιοδικό ”Look” έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού (ειδικά την εποχή εκείνη) των 10.000 δολαρίων.

Λόγω όμως της πρόωρης αποχώρησής του από το κολλέγιο δε μπορούσε να ενταχθεί σε ομάδα του ΝΒΑ για ένα χρόνο ακόμα κι έτσι προσχώρησε στην περίφημη ομάδα επιδείξεων των Χάρλεμ Γκλομπτρότερς για 50.000 δολάρια, ενώ εν μέσω Ψυχρού Πολέμου πραγματοποίησε μαζί τους ένα ιστορικό τουρ στη Σοβιετική Ένωση, το οποίο γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία.

Η ένταξη στο ΝΒΑ και τα τρομερά ρεκόρ

Το 1959 είχε, πλέον, φτάσει η στιγμή ο Τσάμπερλεϊν να ξεκινήσει το ταξίδι του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Η ομάδα των Φιλαδέλφεια Γουόριορς του προσέφερε το (κυριολεκτικά) πρωτοφανές συμβόλαιο των 30.000 δολαρίων, προκειμένου να τον κάνει δικό της κι εκείνος δεν αρνήθηκε, με συνέπεια να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της λίγκας.

Κατά αντιπαράθεση, ο τότε ιδιοκτήτης της ομάδας Έντι Γκότλιμπ είχε πληρώσει το 1952 το ποσό των 24.000 δολαρίων για να αγοράσει ολόκληρο το franchise των Γουόριορς!

Ήδη κατά την πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ τα κατορθώματά του ήταν μυθικά: Πέτυχε 37.6 πόντους και 27 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά ματς, έσπασε σε μόλις 56 αναμετρήσεις το ρεκόρ πόντων σε regular season, αναδείχθηκε rookie της χρονιάς και πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος, ενώ δεν παρέλειψε να κερδίσει και το βραβείο του ΜVP του All-Star Game του 1960.

Εντούτοις, με το τέλος της σεζόν εξέφρασε τη σκέψη περί αποχώρησής του από το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, απόρροια του τρόπου αντιμετώπισης από τις αντίπαλες άμυνες με συνεχή double και triple team και σωρεία σκληρών φάουλ, γεγονός που έγινε ακόμα πιο έντονο στον αποκλεισμό με 4-2 των Γουόριορς στα ημιτελικά των πλέι οφ από τους Μπόστον Σέλτικς.

Οι σκέψεις αυτές τελικά δεν υλοποιήθηκαν, εξαιτίας και της συνδρομής του Έντι Γκότλιμπ, ο οποίος ακύρωσε τους όποιους ενδοιασμούς είχε για να συνεχίσει ο Γουίλτ μέσω μιας… γενναίας αύξησης του ετήσιου μισθού του στα 65.000 δολάρια.

Η δεύτερη σεζόν αποδείχτηκε ακόμα πιο εντυπωσιακή από την πρώτη: Σημείωσε μέσο όρο 38.4 πόντων και 27.2 ριμπάουντ ανά ματς, κοινώς κατέρριψε τα σχετικά ρεκόρ σε regular season, ενώ στις 24 Νοεμβρίου του 1960 σε ένα ματς απέναντι στους Μπόστον Σέλτικς μάζεψε 55 ριμπάουντ, τα περισσότερα για ένα παίκτη σε αγώνα ΝΒΑ μέχρι και σήμερα!

Η απίστευτη τρίτη σεζόν στους Γουόριορς

Η ακόλουθη σεζόν βρήκε τον Τσάμπερλεϊν να αγωνίζεται υπό τις οδηγίες καινούριου προπονητή, του Φρανκ Μακγουάιρ, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις απίστευτες δυνατότητες του θηριώδους σέντερ, επικεντρώνοντας το παιχνίδι της ομάδας του ακόμα περισσότερο πάνω σε αυτόν. Τι σήμαινε αυτό στην πράξη;

Ο Γουίλτ έχασε μόλις 8 λεπτά αγώνα από τα συνολικά 3.890 εκείνη τη σεζόν κι αυτό γιατί αποβλήθηκε μετά από δεύτερη τεχνική ποινή, ενώ συνολικά και λόγω των πολλών παρατάσεων που έπαιξε η ομάδα του είχε μέσο όρο συμμετοχής 48.5 λεπτών!

Κατόπιν τούτων δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή υπήρξε η καλύτερη σεζόν στην καριέρα του, καθ’ ότι πέτυχε το αμύθητο ρεκόρ των 50.4 (!) πόντων κατά μέσο όρο ανά αναμέτρηση, που φυσικά παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα σε συνδυασμό με τα 25.7 ριμπάουντ που μάζευε ανά ματς.

Μάλιστα στις 8 Δεκεμβρίου του 1961 σε ένα ματς κόντρα στους Λος Άντζελες Λέικερς που οδηγήθηκε σε τριπλή παράταση, έριξε την προειδοποιητική βολή γι’ αυτό που έμελλε να συμβεί λίγους μήνες αργότερα, σπάζοντας το ρεκόρ πόντων σε ένα ματς με 78.

Πολλοί ήταν κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου που βλέποντας τα θρυλικά κατορθώματα του Τσάμπερλεϊν είχαν προφητεύσει πως μια μέρα θα σκόραρε 100 πόντους, ανάμεσά τους κι Έλτζιν Μπέιλορ, μέχρι πρότινος κάτοχος του ρεκόρ με 71 πόντους.

Κάποιες προφητείες είτε εκπληρώνονται μετά από δεκαετίες ή αιώνες, ενώ κάποιες άλλες δεν πραγματοποιούνται ποτέ, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστο χρονικό διάστημα…

Η μέρα που γράφτηκε Ιστορία

Το ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή 2 Μαρτίου του 1962 και Φιλαδέλφεια Γουόριορς υποδέχονταν τους Νιου Γιορκ Νικς σε ένα ματς άνευ βαθμολογικής σημασίας.

Η μεν ομάδα της Νέας Υόρκης ήταν τελευταία στη βαθμολογία και δεν είχε ελπίδα να μπει στα πλέι οφ, οι δε ”πολεμιστές” ήταν δεύτεροι με 11 νίκες διαφορά από τους πρώτους Μπόστον Σέλτικς.

Το ενδιαφέρον του κόσμου, όπως και των ΜΜΕ, ήταν πολύ λογικά περιορισμένο γι’ αυτή την αναμέτρηση με κάτι παραπάνω από 4.000 θεατές να παρευρίσκονται στην κερκίδα και ελάχιστα μέλη του Τύπου στο γήπεδο.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στις δύο ομάδες, με τους περισσότερους παίκτες να βλέπουν το ματς ως διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ο γνωστός… γυναικάς Τσάμπερλεϊν είχε περάσει την προηγούμενη νύχτα στη Νέα Υόρκη διασκεδάζοντας παρέα με μία κοπέλα που μετέφερε σπίτι της κατά το ξημέρωμα, ενώ παράλληλα είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, με συνέπεια το επόμενο πρωί να υποφέρει από έντονο πονοκέφαλο.

Όντας τελείως άυπνος πήρε το τρένο για τη Φιλαδέλφεια και αφού γευμάτισε για αρκετή ώρα με φίλους του, παραλίγο να χάσει το λεωφορείο που θα οδηγούσε την ομάδα στο γήπεδο, το οποίο βρισκόταν πολλά χιλιόμετρα εκτός πόλεως.

Το ματς άρχισε με τους Γουόριορς να παίρνουν από νωρίς το προβάδισμα και τον Τσάμπερλεϊν να έχει… άλλη μια μέρα στη δουλειά σκοράροντας κατά ριπάς ως συνήθως.

Το ημίχρονο βρήκε το σκορ στο 79-68 με τον δαιμόνιο σέντερ να έχει πετύχει 41 πόντους, γεγονός που ήταν εντυπωσιακό μεν αλλά όχι πρωτοφανές για τον ίδιο, ειδικά εκείνη τη σεζόν.

Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου συμπαίκτες και προπονητής αποφάσισαν, ελλείψει ουσιαστικού διακυβεύματος του ματς, να τροφοδοτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον σούπερ σταρ της ομάδας τους, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσους πόντους θα μπορούσε να πετύχει…

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τον Γουίλτ να μπαίνει αφιονισμένος στο παρκέ και να μοιάζει ασταμάτητος, παρά τα σκληρά φάουλ και τα μαρκαρίσματα 3 ή και 4 αντιπάλων!

Ως το τέλος της τρίτης περιόδου, ο θρυλικός καλαθοσφαιριστής είχε σκοράρει άλλους 28 πόντους και, πλέον, απείχε μόλις 9 από το προσωπικό ρεκόρ του των 78 πόντων.

Σε εκείνο το σημείο όλοι είχαν αντιληφθεί ότι κάτι το απίστευτο πρόκειται να συντελεστεί και οι βαριεστημένοι στην αρχή του αγώνα θεατές είχαν ξεσηκωθεί για τα καλά.

Η τέταρτη περίοδος άρχισε και το ματς, πλέον, είχε μετατραπεί από ομαδικό σε ατομικό, αφού οι γηπεδούχοι βρίσκονταν στο παρκέ με μοναδικό σκοπό να τροφοδοτούν ακατάπαυστα τον συμπαίκτη τους.

Τίποτα άλλο δεν είχε πια σημασία, ούτε η νίκη ούτε η διαφορά των πόντων, παρά μόνο ο Τσάμπερλεϊν να βάλει τη μπάλα στο καλάθι και να σπάσει όλα τα κοντέρ.

Μετά από 4 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα στην τελευταία περίοδο έφτασε τους 79 πόντους και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του, προκαλώντας φρενίτιδα στο κοινό το οποίο πλέον με μια φωνή ζητούσε η μπάλα να πάει στα χέρια του ήρωά τους για την “κατοστάρα”.

Ταυτόχρονα στους αντιπάλους είχε γίνει έμμονη ιδέα να τον σταματήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν, με συνέπεια στα τελευταία λεπτά να κάνουν συνεχώς φάουλ σε όλους τους παίκτες των Γουόριορς πλην εκείνου, ενώ σε κάθε επίθεση προσπαθούσαν να εξαντλούν το χρονόμετρο.

Όλα αυτά όμως ουδέν αποτέλεσμα έφεραν, καθώς 46 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Τσάμπερλεϊν έγραψε ιστορία, πετυχαίνοντας τους 100ούς πόντους του στο ματς!

Αμέσως επικράτησε πανζουρλισμός και εκατοντάδες οπαδοί εφόρμησαν στο παρκέ για να αγγίξουν το ίνδαλμά τους.

Το ματς διακόπηκε για περίπου 9 λεπτά και συνέχισε με τον Τσάμπερλεϊν να στέκει στο κέντρο του γηπέδου άπραγος, μην θέλοντας να ”χαλάσει” τους στρογγυλούς 100 πόντους του.

Ο αγώνας που τελικά έληξε με 169-147 (σ.σ. έσπασε και το ρεκόρ συνολικών πόντων μιας αναμέτρησης με σύνολο 316), παρά το γεγονός ότι δυστυχώς στερείται οπτικοακουστικής καταγραφής, έχει μείνει στην Ιστορία όχι μόνο του μπάσκετ, αλλά του παγκόσμιου αθλητισμού ως ένα αδιάψευστο πειστήριο της ικανότητας του ανθρώπου, όταν συνδυάζονται ταλέντο, προσπάθεια και θέληση, προκειμένου να πετύχει αμύθητους άθλους που πάντα θα εμπνέουν, θα συγκινούν και θα σαγηνεύουν.

Δημοσθένης Καραμούζας

Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ

Διαβάστε ακόμη:

Γουίλτ Τσάμπερλεϊν vs Μοχάμεντ Άλι. Η μάχη του αιώνα δεν έγινε ποτέ

Το ασύλληπτο ρεκόρ του Μάικλ Τζόρνταν

Το άλμπουμ της ζωής του Καρλ Μαλόουν

«Πίστολ» Πιτ Μάραβιτς: Ο βασιλιάς χωρίς στέμμα που… πήρε τη θέση του Γκάλη

«Θα πεθάνει;» Το σοκ του Τζόρνταν και οι αντιδράσεις όταν ο Μάτζικ ανακοίνωσε ότι έχει προσβληθεί από HIV

Ο Άλεξ Ίνγκλις στο Sport-Retro.gr. Η πρωτοβουλία του 1985 για την Αιθιοπία, η αντίθεση με τον Τραμπ και η κόντρα Ντομινίκ-Τζόρνταν

Έβαλε 145 πόντους σε ένα ματς! Δεν το έκανε ο Νίκος Γκάλης, αλλά ο Αριστείδης Μούμογλου

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!