Ο Αντόνιο Πουέρτα «έφυγε» νωρίς και άδικα

Υπό κανονικές συνθήκες ο Αντόνιο Πουέρτα θα έκλεινε τη Δευτέρα (26/11) τα 34 του χρόνια.

Πιθανώς η Σεβίλλη να ετοιμαζόταν να τον υποδεχτεί ξανά για την τελευταία σεζόν της καριέρας του ή αν ανήκε σε εκείνη, να του προσέφερε ένα τιμητικό συμβόλαιο.

Πιθανώς θα είχε κατακτήσει δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική Ισπανίας, ανάμεσα σε άλλους τίτλους.

Πιθανώς να έπρεπε να περιμένουμε λίγα χρόνια ακόμα, προκειμένου να προετοιμάσουμε ένα εκτενές αφιέρωμα στην καριέρα που έκανε ο μεγάλος άσος.

Με τα «αν» όμως δεν γράφεται η Ιστορία, γι’ αυτό οι παρακάτω γραμμές έχουν σκοπό να αφηγηθούν την καριέρα ενός παικταρά που εγκατέλειψε πολύ νωρίς τα εγκόσμια.

***

Ο Αντόνιο Χοσέ Πουέρτα Πέρες, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στη Σεβίλλη στις 26 Νοεμβρίου 1984 και πέρασε όλη του τη ζωή στην Ανδαλουσία.

Ο αριστερός μπακ-χαφ αφιέρωσε τα 14 από τα 22 του χρόνια στην πιο επιτυχημένη ομάδα της ευρύτερης περιοχής, η οποία τον γαλούχησε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες της.

Προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 2004 και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε ματς πρωταθλήματος κόντρα στη Μάλαγα στις 21 Μαρτίου εκείνου του έτους.

Από το 2005 και μετά έγινε αναντικατάστατος στο αριστερό άκρο της άμυνας, συνθέτοντας ένα φοβερό δίδυμο στα άκρα με τον πολύ καλό του φίλο από τις ακαδημίες Σέρχιο Ράμος, ο οποίος αγωνιζόταν από τη δεξιά πλευρά.

Με τη φανέλα της Σεβίλλης πραγματοποίησε 79 εμφανίσεις, σημείωσε 8 γκολ, ενώ πρόλαβε να κατακτήσει και 5 τίτλους, σε εκείνη τη χρυσή εποχή της.

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στην Ισπανία

Το σημαντικότερο από τα γκολ του, εκείνο που τον έκανε για πάντα κομμάτι της ιστορίας της ομάδας και τον έβαλε στην καρδιά των φιλάθλων, ήταν αυτό στην παράταση του ημιτελικού με τη Σάλκε στις 27 Απριλίου 2006.

Ήταν το γκολ που έδωσε στη Σεβίλλη τη νίκη επί της γερμανικής ομάδας, αλλά κυρίως την πρόκριση στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας της (Κύπελλο UEFA).

Την επόμενη σεζόν, όταν η ομάδα του κατέκτησε το δεύτερο σερί Κύπελλο UEFA της ιστορίας της κόντρα στην Εσπανιόλ, ο Πουέρτα ήταν ένας από τους παίκτες που ευστόχησαν στη διαδικασία των πέναλτι.

Οι καταπληκτικές του εμφανίσεις είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον συλλόγων, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Άρσεναλ, ενώ του είχαν ανοίξει και την πόρτα της εθνικής Ανδρών, με την οποία πρόλαβε να καταγράψει μόλις μία εμφάνιση στις 7 Οκτωβρίου 2006 κόντρα στη Σουηδία.

Οι κρούσεις όλων των μεγάλων συλλόγων όμως έπεσαν στο κενό, καθώς η Σεβίλλη δεν ήθελε να παραχωρήσει ακόμα ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά της στοιχεία και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία.

2001: Το υπέροχο παραμύθι της Αλαβές θυμίζει το «σήμερα»

Η σεζόν 2007-08 ξεκίνησε με τον Πουέρτα να ετοιμάζεται τόσο για την αγωνιστική του εκτόξευση, όσο και για να γίνει πατέρας στα 22 του, αλλά όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει.

Στις 25 Αυγούστου 2007 η Σεβίλλη αντιμετώπιζε τη Χετάφε στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» για την 1η αγωνιστική της La liga και στο 35′ το σκορ ήταν 1-0.

Ο Αντόνιο Πουέρτα αφού ακολουθεί την άκαρπη προσπάθεια ενός συμπαίκτη του, αφήνει τη μπάλα να βγει άουτ πίσω από την εστία της ομάδας του.

Γονατίζει για λίγο στο γρασίδι και μετά σωριάζεται στο έδαφος, όλοι τρέχουν να βοηθήσουν πανικόβλητοι, καθώς ο νεαρός είναι αναίσθητος.

Μετά από προσπάθειες των γιατρών σηκώνεται και φεύγει καταχειροκροτούμενος από το γήπεδο, αλλά μόλις  εισέρχεται στη φυσούνα καταρρέει ξανά, αυτή τη φορά οριστικά.

Διακομίζεται εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Virgen del Rocío», καθώς έχει υποστεί καρδιακή προσβολή.

Η γνωμάτευση του γιατρού είναι πως ο αριστερός μπακ-χαφ της Σεβίλλης έπασχε από πρόβλημα δυσπλασίας στη δεξιά κοιλία της καρδιάς του.

Τρεις ημέρες μετά, την 28η Αυγούστου 2007, ο Αντόνιο Πουέρτα αφήνει την τελευταία του πνοή και βυθίζει στο πένθος τους οικείους του, τους συμπαίκτες του, ολόκληρο τον κόσμο του αθλητισμού και όχι μόνο…

Η μέρα που ο Ντιέγκο Μαραντόνα επέστρεψε στα γήπεδα

Το πόρισμα του γιατρού Φρανσίσκο Μουρίγιο κάνει λόγο για πολλαπλή βλάβη οργάνων, η οποία είχε οδηγήσει μεταξύ άλλων και σε πλήρη εγκεφαλική παράλυση.

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου παρακολουθεί σοκαρισμένος τις εξελίξεις, καθώς ήταν αδιανόητο να μην έχει ανιχνευθεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας σε έναν παίκτη που αγωνίζεται σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Ταυτόχρονα υπάρχουν ψίθυροι για ενδεχόμενο χορήγησης απαγορευμένων ουσιών από το τεχνικό επιτελείο της Σεβίλλης προς τους παίκτες, οι οποίοι εντείνονται λόγω της φοβερής πορείας που είχε η παραδοσιακά μικρομεσαία ομάδα της Ισπανίας. Δεν αποδεικνύεται, όμως, τίποτα και ποτέ.

Στην κηδεία του παίκτη, ξεχωρίζει η τραγική φιγούρα της κοπέλας του, η οποία ήταν 7 μηνών έγκυος στο πρώτο τους παιδί.

Το επόμενο ματς της Σεβίλλης με την Οσασούνα για το πρωτάθλημα φυσικά αναβλήθηκε, όπως αντιστοίχως έγινε και με τον επαναληπτικό αγώνα για τα προκριματικά του Champions League κόντρα στην ΑΕΚ, ο οποίος μεταφέρθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου.

Στις 31 Αυγούστου 2007 ο αγώνας του ευρωπαϊκού Super Cup της Σεβίλλης κόντρα στη Μίλαν διεξάγεται με τις δύο ομάδες να φορούν φανέλες που ανέγραφαν το όνομα του Πουέρτα, ενώ τηρείται ενός λεπτού σιγή σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά γήπεδα την εβδομάδα που ακολούθησε.

Παρά το γενικό πένθος η ισπανική ομοσπονδία απαγόρευσε στην ομάδα της Ανδαλουσίας να αποσύρει τη φανέλα με τον αριθμό 16 που φορούσε ο Πουέρτα.

Εκείνη δόθηκε τελικά στον πιο κοντινό φίλο του μέσα στην ομάδα, τον Νταβίδ Πριέτο, ενώ αποφασίζεται πως μπορεί να φορεθεί μόνο από συγκεκριμένους ανθρώπους.

Τα κόρνερ του Μίλινκο Πάντιτς έφερναν σε κάθε αγώνα 24 γαρίφαλα και μία ηλικιωμένη φίλαθλο στο πλευρό του

Αυτοί ήταν, είτε οι φίλοι του Πουέρτα με τους οποίους συνυπήρξε στα τμήματα υποδομής της ομάδας, όπως ο Χεσούς Νάβας που φόρεσε το Νο16 όταν επέστρεψε στη Σεβίλλη το 2017, είτε από προϊόντα των ακαδημιών γενικά.

Το καλοκαίρι του 2017, μάλιστα, όταν από λάθος ο νεοαποκτηθείς Φάσιο πήρε τη συγκεκριμένη φανέλα, προκλήθηκε σάλος στις τάξεις των οπαδών της Σεβίλλης, αλλά η παρασπονδία διορθώθηκε σύντομα.

Όλα αυτά με την υποσημείωση ότι ο γιος του Αντόνιο Πουέρτα, ο 11χρονος πια Αϊτόρ Αντόνιο, δικαιούται τη φανέλα με το 16 αν ποτέ παίξει ποδόσφαιρο στην ομάδα.

Ο μικρός, εξάλλου, έχει ισχυρούς δεσμούς με την ομάδα, καθώς είναι πάντα ευπρόσδεκτος και τον γνωρίζουν άπαντες.

Ο Αντόνιο Πουέρτα υπήρξε ένα αστέρι που έσβησε σύντομα και άδικα, ενώ ήρθε να προστεθεί στη φρικτή λίστα με τα ονόματα των Μαρκ-Βιβιάν Φοέ και Μίκλος Φεχέρ.

«Όσους τίτλους και να κατέκτησα με την Σεβίλλη, θα τους γυρνούσα πίσω μόνο και μόνο για να ήταν πάλι εδώ ο Αντόνιο. Ένα πολύ καλό παιδί που θα γινόταν τεράστιος παίκτης», είπε ο Ίβιτσα Ντραγκουτίνοβιτς το 2011, όταν αποχώρησε από τη Σεβίλλη.

Ο Σέρχιο Ράμος, από την πλευρά του, σε όλες τις μεγάλες στιγμές της εθνικής Ισπανίας φορούσε T-shirt με αφιέρωση στον Πουέρτα, ενώ έχει και τατουάζ με το αστέρι του Δαβίδ μιας και ήταν εβραϊκής καταγωγής.

Η Σεβίλλη διοργανώνει ανήμερα της μαύρης επετείου, ένα φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του, ενώ σε κάθε ευρωπαϊκό ματς της ομάδας, οι φίλαθλοι φωνάζουν το όνομά του στο 16ο λεπτό.

Επίσης εκτός του αριθμού 16 του αφιέρωσε και ένα άγαλμα που στέκει στην είσοδο των ακαδημιών της και τον απεικονίζει έτοιμο να σουτάρει με το «διαμαντένιο» αριστερό του πόδι, όπως το χαρακτήριζαν οι οπαδοί.

Όλα αυτά ως ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν παίκτη, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή τίμησε την πόλη και την ομάδα που τον μεγάλωσαν.

Αντόνιο Πουέρτα, έφυγες νωρίς και άδικα…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!