Φωστήρας και Απόλλων: Οι χειρότερες εκκινήσεις στην ιστορία του πρωταθλήματος

Την Κυριακή (4/11) ο Απόλλων Σμύρνης αντιμετωπίζει τον ΟΦΗ στο «Θ. Βαρδινογιάννης» σε ένα ματς «τελικό» όσον αφορά στην παραμονή στη Super League για τη σεζόν 2018-19.

Κι αν οι Κρητικοί έχουν ήδη 6 βαθμούς και βρίσκονται οριακά εκτός της επικίνδυνης ζώνης, για την «ελαφρά ταξιαρχία» το μέλλον προβλέπεται ζοφερό, αφού βρίσκεται κολλημένη στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Στις 28 Οκτωβρίου, μάλιστα, ισοφαρίστηκε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ, αφού το γκολ του Δημήτρη Μάνου στις καθυστερήσεις του αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης», την ώρα που λύτρωνε τον Ολυμπιακό, έγραφε μία ολόμαυρη σελίδα στην ιστορία του Απόλλωνα.

Απόλλων-ΠΑΟ Νέας Μελανδίας 23-0: Σάββας Παπάζογλου και Γιώργος Στολίγκας στο Sport-Retro.gr

Οι οκτώ σερί ήττες που κατέγραψε ο Απόλλων Σμύρνης αποτελούν ισοφάριση αρνητικού ρεκόρ στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, ενώ το ένα μόλις γκολ στο ίδιο διάστημα είναι η χειρότερη επίδοση αναφορικά με την παραγωγικότητα.

Το Sport-Retro.gr θυμάται το μέχρι πρότινος πλέον κάκιστο ξεκίνημα στην Α’ Εθνική (νυν Super League), το οποίο άνηκε στον Φωστήρα Ταύρου, αλλά και τις περιπτώσεις του Ολυμπιακού Λευκωσίας και του Εθνικού Πειραιώς.

 

Η παρουσία των «κουμπάρων» 

Πριν από 49 χρόνια ο Ολυμπιακός Λευκωσίας συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, ως πρωταθλητής Κύπρου την προηγούμενη σεζόν, ένα σύστημα που εφαρμόστηκε από το 1967 έως το 1974

Η Χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία προχώρησε στο πρωτόγνωρο σχέδιο με στόχο να βελτιωθούν, πρωτίστως, οι σχέσεις με την Κύπρο, ήθελε τη σταδιακή είσοδο κι άλλων ομάδων, αλλά χωρίς να προκληθεί η Τουρκία και να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η Ελλάδα αναζητά, μέσω του ποδοσφαίρου, την εδαφική ενσωμάτωση του νησιού.

Ο πρωταθλητής Κύπρου προβιβαζόταν στην Α’ Εθνική και αν εξασφάλιζε την παραμονή του συνέχιζε να συμμετέχει, ενώ προστίθεντο και ο επόμενος πρωταθλητής.

Αυτό μεταμόρφωνε, φυσικά, το πρωτάθλημα της Μεγαλονήσου σε έναν ιδιότυπο όμιλο της ελληνικής Β’ Εθνικής, αλλά αυτό δε σήμαινε ότι όσες ελληνικές ομάδες γνώριζαν τον υποβιβασμό ακολουθούσαν το αντίθετο δρομολόγιο.

Ταυτόχρονα, όμως, αυτό δεν σήμαινε ότι και οι κυπριακές ομάδες που έβγαιναν πρωταθλήτριες, έχαναν το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Η UEFA έκανε τα «στραβά μάτια» στο γεγονός και αγνοούσε τις αντιδράσεις της Τουρκίας ως προς το θέμα, καθώς την ίδια στιγμή υπήρχε αντίστοιχο καθεστώς στη Μεγάλη Βρετανία με τις ουαλικές ομάδες να συμμετέχουν σε αγγλικές διοργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα εκπροσωπούσαν την Ουαλία στις ευρωπαϊκές.

Τελικώς αυτή ιστορία διακόπηκε οριστικά το καλοκαίρι του 1974 μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένα γεγονός που βέβαια έβαλε σε δεύτερη μοίρα το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό.

Τραγική ειρωνεία: Η σεζόν 1973-74 ήταν και η μοναδική στην οποία κατάφερε κυπριακή ομάδα, ο ΑΠΟΕΛ εν προκειμένω, να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Α’ Εθνική.

Ο θρύλος του «Θρύλου» πέθανε στα 33 του και έδωσε το όνομά του στο κυπριακό Super Cup

Το 1969-70 ο Ολυμπιακός Λευκωσίας συμμετείχε στην Α’ Εθνική, πραγματοποιώντας μετά τον Φωστήρα του 1962-63 το χειρότερο ξεκίνημα ομάδας σε μία σεζόν.

Επτά ήττες στα ισάριθμα ματς και μόλις ένα γκολ ήταν ο απολογισμός των «μαυροπράσινων», οι οποίοι παρεμπιπτόντως στο ενδιάμεσο συνετρίβησαν δύο φορές από τη Ρεάλ Μαδρίτης για το Κύπελλο Πρωταθλητριών (σ.σ. 8-0 και 6-1, αμφότεροι οι αγώνες διεξήχθησαν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου»).

Η 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής έμελλε να αποδειχθεί και η… λυτρωτική για τον Ολυμπιακό Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο να πανηγυρίσει νίκη.

Στις 23/11/1969 πήρε το πρώτο του «δίποντο» (σ.σ. τότε η ισοπαλία μετρούσε για 2β.) χάρη στο 2-2 με τον Βύζαντα στα Μέγαρα, όμως έκανε… Πρωτοχρονιά δίχως δεύτερο θετικό αποτέλεσμα.

Η πρώτη νίκη άργησε αρκετά περισσότερο, καθώς ήρθε στις 16/1/1970 και συγκεκριμένα τη 16η αγωνιστική στο εντός έδρας ματς με την Καβάλα (1-0 το σκορ).

Στη συνέχεια του πρωταθλήματος έκανε άλλες δύο νίκες και άλλες δύο ισοπαλίες και φυσιολογικά υποβιβάστηκε, αφού κατέγραψε επίσης 28 ήττες.

Κύπρος-Ισπανία 3-2: Η μέρα που η «μεγαλόνησος» έγινε ΜΕΓΑΛΟνησος

Το ρεκόρ του Εθνικού και ο Φωστήρας

Το 1998-99 ήρθε φυσικά το αρνητικό ρεκόρ, χωρίς προηγούμενο, του Εθνικού Πειραιώς, ο οποίος υποβιβάστηκε χωρίς να σημειώσει καν νίκη στο πρωτάθλημα.

Συγκεκριμένα κατέγραψε μόλις οκτώ ισοπαλίες σε 34 αγώνες, ενώ η μοναδική νίκη σε επίσημο αγώνα της σεζόν ήρθε στην παράταση ενός αγώνα Κυπέλλου κόντρα στη Νίκη Βόλου.

Βέβαια, ακόμα και ο Εθνικός είχε δύο ισοπαλίες μετά τις πρώτες οκτώ αγωνιστικές, κόντρα σε ΠΑΟΚ και Άρη, εν αντιθέσει με τον εφετινό Απόλλωνα, αλλά και τον Φωστήρα που αφήσαμε… τελευταίο, μιας και μέχρι πρότινος είχε καταγράψει τη χειρότερη επίδοση.

Η ομάδα του Ταύρου των 8 ηττών ήταν πιο αδικημένη από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας των 7 ηττών, καθώς στα περισσότερα ματς έχασε με ένα γκολ διαφορά και πολλές φορές δύσκολα.

Μεταξύ άλλων, λύγισε με 2-1 από τον Πανιώνιο, 3-4 από τον Παναθηναϊκό, 2-1 από τον Απόλλωνα, 0-1 από τον Παναιγιάλειο και 1-0 από τον Εθνικό, προτού «φέρει» 1-1 με το Αιγάλεω στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

Μοιραία, στο τέλος της σεζόν ο Φωστήρας υποβιβάστηκε με μόλις 46 βαθμούς σε 30 ματς (σύστημα 3-2-1), δεδομένου ότι η πρώτη του νίκη σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1962 (2-0 με την Προοδευτική με τα γκολ των Παναγιώτη Βεντούρη και Δημήτρη Γράφα).

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!