Άρης-Ρόμα 0-0: Το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του συλλόγου της Θεσσαλονίκης

Παντελάκος, Γριμπελάκος, Κεφαλίδης, Κεμαλίδης, Δεμίρης, Γ. Κωνσταντινίδης, Καμπουρλάζος, Σπανόπουλος, Ψηφίδης, Χατζηκώστας, Δαναμπάσης, Φιλίππου, Πανιτσίδης, Μπλέκος…

Μερικά από τα ονόματα ποδοσφαιριστών του Άρη, ο οποίος τη σεζόν 1963-64 κατέλαβε την 6η θέση του πίνακα της Α’ Εθνικής, δύο βαθμούς πίσω από Πανιώνιο και Απόλλωνα Αθηνών.

Προπονητής ο αείμνηστος Μπέλα Πάλφι, προερχόμενος από θητεία ως ποδοσφαιριστής, μεταξύ άλλων, σε Παρτίζαν και Εθνικό Αστέρα, με 6 συμμετοχές στην εθνική Γιουγκοσλαβίας (οι 3 στη Β’, οι άλλες 3 στην Α’ ομάδα).

Υπήρξε μέλος της φουρνιάς που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, όταν εκείνος ήταν 25 ετών.

Στα τέλη του 1962 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Άρη και την εγκατέλειψε τον Φεβρουάριο του 1966, έπειτα από μία ήττα στην Κατερίνη (2-1 από τον Πιερικό).

Τη σεζόν 1964-65 οι «κίτρινοι» δήλωσαν συμμετοχή στο Κύπελλο Εκθέσεων (Inter-Cities Fairs Cup), τον πρόδρομο του Κυπέλλου UEFA που διεξήχθη από το 1955 μέχρι το 1971.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1964 ο Άρης έδωσε τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της ιστορίας του και αντίπαλος ήταν η Ρόμα, η οποία την προηγούμενη περίοδο είχε καταλάβει τη 12η θέση στο πρωτάθλημα, αλλά είχε κατακτήσει το πρώτο κύπελλο της ιστορίας της (μεταξύ άλλων λύγισε Αταλάντα, Φιορεντίνα και Τορίνο στον τελικό).

Πριν από τη σέντρα, ο αντιπρόσωπος της εταιρείας «Καμπάς» κ. Μαλλιαρόπουλος προσέφερε στους παίκτες και τους διαιτητές από μία συσκευασμένη φιάλη μπράντι.

Τα αφιερώματα του Sport-Retro.gr στον Άρη

Ενώπιον περίπου 25.000 φιλάθλων στο Καυτανζόγλειο (σ.σ. 21.130 τα εισιτήρια, 608.845 δρχ. οι εισπράξεις) και υπό το φως των προβολέων, ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε τους «τζιαλορόσι», τους νικητές δηλαδή της διοργάνωσης του 1961 (2-2 και 2-0 στον διπλό τελικό με την αγγλική Μπέρμιγχαμ).

«Οι Ιταλοί ομολογουμένως ως άτομα και ως σύνολο ήσαν περίφημοι από απόψεως τεχνικής καταρτίσεως. Απλοί εις τους συνδυασμούς, εθαυμάσθησαν διά τας ακριβείς μεταβιβάσεις των, την ευχέρειαν αλλαγής του παιγνιδιού των και την ορθήν τακτικήν της αμυντικής των γραμμής της οποίας προΐστατο ο Σνέλιγκερ της μικτής Κόσμου».

Μεταξύ άλλων, αυτά ανέφερε η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» για τη Ρόμα, η οποία είχε τεχνική κατάρτιση, αλλά δεν μπορούσε να λυγίσει τον ενθουσιασμό, τη δύναμη και την ταχύτητα των «κιτρίνων».

Νιλς Λίντχολμ: Ο «Gre-No-Li» που έβγαλε Μπαρέζι – Μαλντίνι κι οδήγησε τη Ρόμα στην κορυφή

Έξοδος του Παντελάκου

Ο Γίλμα Κατάμα, ο πρώτος Αφρικανός που αγωνίστηκε στην Ελλάδα ορμώμενος από την Αιθιοπία, καθώς και ο Στέφανος Δεμίρης, αδυνατούσαν να βάλουν δύσκολα στην ιταλική άμυνα, δεδομένου ότι αυτή είχε πέντε εκπροσώπους.

Ο αγώνας άρχισε στις 21:00 και η πρώτη καλή φάση ήταν ένα πολύ μακρινό σουτ του Αντόνιο Ανχελίγιο στο 15’ που εξουδετερώθηκε σε κόρνερ από τον Γιώργο Παντελάκο.

Στο 28ο λεπτό ο Τζουζέπε Ταμπορίνι είδε το δυνατό σουτ του να σταματά στο δοκάρι και στο 30ό ο Μπρούνο Νικολέ με αλλεπάλληλες ντρίμπλες απείλησε την εστία του Άρη, προτού ο Χρήστος Καμπουρλάζος απομακρύνει την μπάλα που όδευε προς την τελική γραμμή.

Οι «κίτρινοι» με τη σειρά τους αντιπαρέταξαν ένα σουτ του Δεμίρη στο 36’, αλλά η τελευταία φάση του α’ ημιχρόνου είχε ιταλική απόχρωση, αφού στο 42’ ο Ηλίας Κεμαλίδης απέκρουσε πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Νικολέ.

Αu Revoir: Ένα αφιέρωμα στον Ανρί Μισέλ

Ο αργός ρυθμός του β’ μέρους δεν επέτρεψε στους περίπου 25.000 φιλάθλους να αισθανθούν αδρεναλίνη, αν και στο 58’ ο Κατάμα είδε τον Έντσο Ματεούτσι να αποκρούει εντυπωσιακά το σουτ του.

Η τελευταία αξιόλογη φάση ανήκε στη Ρόμα, όταν στο 70ό λεπτό ο Νικολέ επιχείρησε ακόμη μία καρφωτή κεφαλιά που έβγαλε ο Παντελάκος και επέτρεψε στον Άρη να μην ηττηθεί στο πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι η απόδοση της Ρόμα ήταν πολύ πιο χαμηλή από τα αναμενόμενα, δεδομένου ότι αγωνίστηκε με τέσσερις αναπληρωματικούς (Έντσο Ματεούτσι, Φραντσέσκο Καρπενέτι, Τζουζέπε Ταμπορίνι και Φούλβιο Φραντσεσκόνι αντί των Φάμπιο Κουντιτσίνι, Γκλάουκο Τομαζίν, Τζανκάρλο ντε Σίστι και Πέδρο Μανφρεντίνι αντίστοιχα).

Το αποτέλεσμα άρεσε στον κόσμο του Άρη, καθώς σύμφωνα με την «Αθλητική Ηχώ»: «Οι φίλαθλοι άναψαν τεράστιες φωτιές και γιόρταζαν με κάθε τρόπο τη διεθνή επιτυχία των ινδαλμάτων τους».

Έπειτα από το τέλος του αγώνα ο διευθυντής της ΔΕΘ κ. Σαμαράς απένειμε ένα αναμνηστικό κύπελλο στους αρχηγούς των δύο ομάδων, ενώ αργά το βράδυ η διοίκηση του Άρη παρέθεσε δείπνο στην ιταλική αποστολή στη «Ρέμβη».

Οι συνθέσεις του αγώνα

ΑΡΗΣ (Μπέλα Πάλφι): Παντελάκος, Καμπουρλάζος, Κεμαλίδης, Γριμπελάκος, Τσιτσούμης, Χατζηκώστας, Ψηφίδης, Αλεξιάδης, Δεμίρης, Κατάμα, Κωνσταντινίδης.

ΡΟΜΑ (Χουάν Κάρλος Λορένσο): Ματεούτσι, Καρπενέτι, Αρντιτσόν, Καρπανέζι, Λόσι, Σνέλιγκερ, Λεονάρντι, Ταμπορίνι, Νικολέ, Ανχελίγιο, Φραντσεσκόνι.

Οι δύο ομάδες συμφώνησαν να δώσουν τη ρεβάνς του «Ολίμπικο» στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν οι «τζιαλορόσι» επιβλήθηκαν 3-0 με γκολ των Ταμπορίνι (58’), Σνέλιγκερ (69’) και Λεονάρντι (71’).

Στις 26 Ιουλίου 2013, ο Άρης υποδέχτηκε τη Ρόμα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» σε φιλικό αγώνα, τον οποίο οι παλαίμαχοι του 1964 παρακολούθησαν ως τιμώμενα πρόσωπα (PHOTO ΔΕΞΙΑ).

 

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!