Η μεταγραφή Μπέκαμ στη Ρεάλ προκάλεσε το ντόμινο που καθόρισε δύο δεκαετίες

Στις 18 Ιουνίου 2003, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιβεβαίωσε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ότι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του ποδοσφαιρικού τμήματος, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ήρθε σε συμφωνία για τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση θα προκαλούσε ένα αδιανόητο ντόμινο εξελίξεων, το οποίο θα καθόριζε ολόκληρο το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι των επόμενων 15 ετών και θα περιελάμβανε επίσης την Μπαρτσελόνα, την Παρί Σεν Ζερμέν, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Ροναλντίνιο.

Τα θέματα του Sport-Retro.gr για την Αγγλία

Το παπούτσι που έφερε την αρχή του τέλους

Η σεζόν 2002-2003 δεν άρχισε καλά για τον Μπέκαμ, ο οποίος έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα από τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο Νορβηγός επιθετικός τα πήγε περίφημα δεξιά στη μεσαία γραμμή της Γιουνάιτεντ και απέδειξε στον Άλεξ Φέργκιουσον ότι ο Άγγλος δεν ήταν αναντικατάστατος.

Όταν ξεπέρασε τον τραυματισμό του, ο Μπέκαμ επέστρεψε στην ενδεκάδα, ωστόσο η σχέση του με τον Σκοτσέζο τεχνικό γινόταν ολοένα και χειρότερη. Η εξωγηπεδική ζωή του αποτελούσε πάντα το «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο αντρών και στις 15 Φεβρουαρίου 2003 ήρθε το ξέσπασμα.

Μετά από την ήττα κόντρα στην Άρσεναλ για το Κύπελλο Αγγλίας, ο Φέργκιουσον εκτόξευσε ένα παπούτσι προς το μέρος του Μπέκαμ. Τον πέτυχε στο φρύδι και του προκάλεσε ένα άσχημο κόψιμο, με συνέπεια ο «Μπεκς» να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να πάρει το πάνω χέρι στην υπόθεση.

Εμφανίστηκε με τσιρότα στο «λαβωμένο» σημείο και ζήτησε δημόσια απολογία από τον «Φέργκι». Πίσω από το αίτημά του κρυβόταν (καθόλου καλά) ένα «ή εγώ ή αυτός», το οποίο η διοίκηση της Γιουνάιτεντ αντιλήφθηκε αμέσως, αλλά δεν κατάφερε να το εξομαλύνει.

Τον κράτησε στον πάγκο στη ρεβάνς του Ρονάλντο

Δύο μήνες αργότερα, ήρθε το τελειωτικό χτύπημα. Στα προημιτελικά του Champions League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το 3-0 στα πρώτα 49 λεπτά του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ήταν εφιαλτικό, όμως ένα γκολ του Ρουντ φαν Νίστελροϊ στη συνέχεια έδωσε κάποιες ελπίδες για τη ρεβάνς.

Δύο εβδομάδες αργότερα στο «Ολντ Τράφορντ», ο Φέργκιουσον επέλεξε για τη μεγάλη ανατροπή μια ενδεκάδα, στην οποία δεν υπήρχε το όνομα του Μπέκαμ. Ήταν η απόδειξη της ολικής ρήξης μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα μέσα από την εξέλιξη του αγώνα. Ο Ρονάλντο σημείωσε ένα αξιομνημόνευτο χατ τρικ μέσα σε μία ώρα, στερώντας κάθε πιθανότητα πρόκρισης των «κόκκινων διαβόλων», με τον Φέργκιουσον να περνάει στο παιχνίδι τον Μπέκαμ μόλις στο 62′ κι ενώ το σκορ ήταν 3-2 υπέρ της Ρεάλ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο διεθνής μέσος φρόντισε να ρίξει αλάτι στην «πληγή» του Σκοτσέζου, σημειώνοντας δύο τέρματα για τη Γιουνάιτεντ και -τουλάχιστον- χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Φέργκιουσον πέταξε την μπάλα στην… εξέδρα, όταν ρωτήθηκε για την παραμονή του Μπέκαμ στον πάγκο. Εκθείασε τον φορμαρισμένο Σόλσκιερ και ρωτούσε τους δημοσιογράφους πώς θα τον άφηνε εκτός ενδεκάδας.

«Το είδα ως μονόδρομο. Η φόρμα του Σόλσκιερ είναι φανταστική στα δεξιά. Μας έχει εντυπωσιάσει πολύ. Δεν μπορούσα να τον κρατήσω ξανά στον πάγκο. Όταν κάποιος παίζει τόσο καλά όσο εκείνος, τι να κάνεις; Να τον αφήσεις εκτός, επειδή ο Μπέκαμ είναι κι αυτός σπουδαίος παίκτης;»

Η απουσία του Σόλσκιερ από την ενδεκάδα θα ήταν όντως ατόπημα, όχι όμως και αυτή του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, ο οποίος προερχόταν από πολύμηνη απουσία λόγω τραυματισμού και προτιμήθηκε αντί του πανέτοιμου Μπέκαμ, με τον Φέργκιουσον να στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Η καταστροφική σεζόν της Μπαρτσελόνα έφερε εκλογές

Το μήνυμα πέρασε από τη Μάγχη και έφτασε μέχρι την Ισπανία. Εκεί, η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωνε τη χειρότερη σεζόν της 15ετίας, αφού θα τερμάτιζε στην 6η θέση, χωρίς προπονητή και χωρίς πρόεδρο.

Η μετά-Ριβάλντο εποχή δεν ήταν ευχάριστη για τον σύλλογο, με τον Λουίς φαν Χάαλ να απολύεται στα τέλη Ιανουαρίου από τον Τζουάν Γκασπάρ, ο οποίος αποχώρησε από τον προεδρικό θώκο δύο εβδομάδες αργότερα, για να αρχίσει η διαδικασία των προεδρικών εκλογών.

Υποψήφιος για την ανάληψη της θέσης ήταν και ο Τζουάν Λαπόρτα, ένας Καταλανός δικηγόρος, ο οποίος έθεσε εξ αρχής ως στόχο να καλύψει τη θέση του ηγέτη του ρόστερ, που άφησε κενή ο Ριβάλντο για να πάει ως ελεύθερος στη Μίλαν, μετά από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002.

«Είπα ότι θα οδηγήσουμε την Μπαρτσελόνα στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να υπογράψουμε έναν εκ των Ντέιβιντ Μπέκαμ, Τιερί Ανρί και Ροναλντίνιο».

Ο Ανρί δεν έδειξε καμία διάθεση να αφήσει την Άρσεναλ και κατά συνέπεια προτεραιότητα του Λαπόρτα έγινε ο Μπέκαμ, ειδικά από τη στιγμή που ήταν διαθέσιμος, όπως μαρτυρούσαν οι εξελίξεις από την Αγγλία.

Βέτο από τον Μπέκαμ στην Μπαρτσελόνα

Η σεζόν ολοκληρώθηκε και ο Ιούνιος έμοιαζε ο τελευταίος μήνας του Μπέκαμ στο «Ολντ Τράφορντ». Οι δύο σύλλογοι είχαν έρθει σε συμφωνία στα 42.000.000 ευρώ και το μόνο που απέμενε ήταν να εκλεγεί ο Λαπόρτα και να τα βρει με τον παίκτη.

Η κατάσταση δεν ήταν τόσο απλή, όμως. Ο όμιλος που εκπροσωπούσε τον παίκτη, η εταιρία SFX, γνωστοποίησε ότι θα έθετε βέτο στη μεταγραφή, όπως είχε δικαίωμα να κάνει ο Μπέκαμ, αφού δεν ήθελε να αποτελέσει «πολιτικό πιόνι» στις εκλογές της Μπαρτσελόνα.

Ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας βρισκόταν ήδη διακοπές στην Καλιφόρνια εκείνες τις μέρες, μαζί με τη σύζυγό του, Βικτόρια Άνταμς, και τα δύο παιδιά τους, Μπρούκλιν και Ρόμεο, και παραχώρησε συνέντευξη στους Los Angeles Times για να κατευνάσει κάπως τη σεναριολογία περί αποχώρησης.

Αποκάλεσε τον Φέργκιουσον «πατρική φιγούρα« και εξήγησε ότι «χωρίς εκείνον, δεν θα ήμουν ο παίκτης ή ο άνθρωπος που είμαι σήμερα«. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ήθελε να παραμείνει στη Γιουνάιτεντ, αλλά σημείωσε ότι «ποτέ δεν είπα ότι θα τελειώσω εκεί την καριέρα μου».

Η κίνηση ματ της Ρεάλ που δεν ήξερε η Μπαρτσελόνα

Αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ο Μπέκαμ γνώριζε κάτι παραπάνω για την υπόθεση, το οποίο δεν ήξεραν στη Βαρκελόνη. «Η Γιουνάιτεντ μας είπε ότι θα μας πουλήσει τον παίκτη αν αναλαμβάναμε τη διοίκηση, αφού ακόμα δεν είχαμε τη δύναμη», είπε ο Λαπόρτα στη Marca χρόνια αργότερα.

«Όμως μας χρησιμοποίησαν στο τέλος και υπέγραψε στη Ρεάλ. Συναντηθήκαμε στο αεροδρόμιο του Χίθροου και υπογράψαμε ένα έγγραφο στο οποίο αναγραφόταν ότι θα μας τον πουλούσαν, εφόσον ερχόμασταν σε συμφωνία με τον ατζέντη του. Δεν το καταφέραμε».

Αυτό που δεν γνώριζε ο Λαπόρτα ήταν πως το ίδιο διάστημα που η Μπαρτσελόνα διαπραγματευόταν με τη Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ είχε παρακάμψει την αγγλική ομάδα και μιλούσε απευθείας με την πλευρά του παίκτη.

Όλα αυτά, παρότι ο Φλορεντίνο Πέρεθ έριχνε «στάχτη» στα μάτια των ΜΜΕ, διαψεύδοντας οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τον παίκτη, ειδικά από τη στιγμή που στη θέση του υπήρχε ήδη ένας galactico, ο Λουίς Φίγκο.

Φυσικά, ο Ισπανός μεγαλοεργολάβος διέψευδε 12 μήνες νωρίτερα ότι η ομάδα ενδιαφερόταν για τον Ρονάλντο και τελικά τον αγόρασε από την Ίντερ την τελευταία μέρα των μεταγραφών, όπως διέψευδε νωρίτερα ότι κινείται για τον Ζινεντίν Ζιντάν και τελικά, μετά από ένα μεγάλο και δύσκολο θρίλερ, τον αγόρασε από τη Γιουβέντους, κάνοντας την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας μέχρι το 2009 και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Όταν κρίθηκε ότι έφτασε η ώρα, στις αρχές Ιουνίου και με την Μπαρτσελόνα να βρίσκεται γερά στο «κόλπο», ο αθλητικός διευθυντής της Ρεάλ, Χόρχε Βαλδάνο, ενεργοποίησε τη «βόμβα», δηλώνοντας ότι ο Μπέκαμ «μοιάζει να ταιριάζει στο πρότζεκτ μας».

Λίγο αργότερα, τα ρεπορτάζ στα αγγλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για συμφωνία με τη Ρεάλ που θα φτάσει τα 53.000.000 ευρώ. Ο δε αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Γιουνάιτεντ, Ρικάρντο, μιλώντας σε ισπανικό ραδιόφωνο, αποκάλυπτε ότι ο Μπέκαμ τον ρώτησε για τα σχολεία στη Μαδρίτη.

Η αυτοβιογραφία έδιωχνε τον Μπέκαμ από την Αγγλία

Η αποχώρηση του Μπέκαμ από τη Γιουνάιτεντ έμοιαζε βέβαιη, έστω και για άγνωστο προορισμό. Υπήρχε και μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια που… έδιωχνε τον Άγγλο από το Μάντσεστερ μετά από 11 χρόνια, στα οποία οι «κόκκινοι διάβολοι» πανηγύρισαν 8 πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένου κι εκείνου της σεζόν 2002-2003, μετά από φανταστικό ντεμαράζ στον 2ο γύρο.

Ο Μπέκαμ είχε έρθει σε συμφωνία με τον εκδοτικό οίκο HarperCollins για να εκδώσει την 3η κατά σειρά αυτοβιογραφία του, το φθινόπωρο του 2003. Το ποσό που θα λάμβανε για τα δικαιώματα ανερχόταν σε περίπου 3.000.000 ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο εκείνη την εποχή.

Κατά συνέπεια, τα κείμενα οπωσδήποτε θα έπρεπε να αξίζουν αυτά τα χρήματα, όπως συνέβη με τις αυτοβιογραφίες των Ρόι Κιν και Γιαπ Σταμ από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Ο Άγγλος δεν θα μπορούσε να αποκρύψει λεπτομέρειες για το περιστατικό με το παπούτσι και σίγουρα αν παρέμενε στη Γιουνάιτεντ, δεν θα γινόταν να έχει καλές σχέσεις με τον Φέργκιουσον, μετά από τις αποκαλύψεις που θα έκανε στο βιβλίο του.

Η Ρεάλ τον αγόρασε με τα μισά χρήματα

Στις 15 Ιουνίου 2003, ο Λαπόρτα εξελέγη νέος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, επικρατώντας του Τζουζέπ Μαρτίνες Ροβίρα, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του με την άφιξη Μπέκαμ στην ομάδα, με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο: «Ο Μπέκαμ βγάζει πολλές ειδήσεις εκτός γηπέδου, όμως δεν μας ενδιαφέρει η παρουσία στις κουτσομπολίστικες στήλες».

Παρ’ όλα αυτά, είχε διαφανεί ότι η Μπαρτσελόνα δεν είχε ελπίδες για τον Μπέκαμ και έψαχνε εναλλακτική. «Πήγαμε στη Νίκαια της Γαλλίας. Μείναμε μαζί του και μας είπε ότι θα το σκεφτεί. Κουραστήκαμε να περιμένουμε μια απάντηση», εξήγησε ο Λαπόρτα.

Τρεις ημέρες μετά από την εκλογή του, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε τη συμφωνία για τον Μπέκαμ.

«Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ συμφώνησε με τη Ρεάλ Μαδρίτης και αναμένεται να υπογράψει το νέο συμβόλαιό του με τον σύλλογο. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, εφόσον εγκριθεί από το συμβούλιο της Γιουνάιτεντ και της Ρεάλ και αν υπάρξουν ικανοποιητικές εγγυήσεις πληρωμής. Η διαδικασία της πώλησης θα υποστηρίξει το επιχειρηματικό πλάνο της Γιουνάιτεντ, συμπεριλαμβανομένης και της συνέχισης της αγωνιστικής επιτυχίας στα υψηλότερα επίπεδα του παιχνιδιού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το deal ήταν μικρότερο από όσο γραφόταν εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με το BBC. Η Γιουνάιτεντ θα εισέπραττε 3.700.000 ευρώ με την υπογραφή των συμβολαίων και 8.400.000 ευρώ σε 4 ετήσιες δόσεις. Από εκεί και πέρα, προβλέπονταν 610.000 ευρώ ως πριμ κάθε χρονιά που η Ρεάλ αγωνιζόταν στο Champions League και 610.000 ευρώ κάθε φορά που θα έφτανε στα προημιτελικά του θεσμού, τα επόμενα 4 χρόνια.

Ο Μπέκαμ, από το Τόκιο στο οποίο είχε πετάξει την προηγούμενη μέρα με τη σύζυγό του για προσωπική περιοδεία, δήλωσε ότι επρόκειτο για μία «εκπληκτική ευκαιρία για μένα σε αυτό το σημείο της καριέρας μου και μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία για την οικογένειά μου».

«Γνωρίζω ότι πάντα θα το μετάνιωνα αργότερα στη ζωή μου, αν απέρριπτα αυτήν την ευκαιρία να αγωνιστώ σε έναν άλλον σπουδαίο σύλλογο, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, που επίσης έχει παγκόσμιας κλάσης παίκτες».

Η Παρί δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Ροναλντίνιο

Όσο ο Μπέκαμ βρισκόταν μεταξύ Αγγλίας και Ισπανίας, ενδιάμεσα στις δύο χώρες, στη Γαλλία, υπήρχε ένας ποδοσφαιριστής που μόλις είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα αποκλείοντας με γκολ του την ομάδα του Μπέκαμ στην πορεία.

Ο Ροναλντίνιο περνούσε τη δεύτερη σεζόν του στο Παρίσι για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν, μιας γαλλικής ομάδας σε τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτήν της τελευταίας δεκαετίας.

Η πρώτη χρονιά του στο «Παρκ ντε Πρενς» ήταν και η πρώτη του στην Ευρώπη, ωστόσο τα πήγε περίφημα, αν και υπήρχαν πολλά προβλήματα με τον προπονητή του, Λουί Φερναντέζ.

Τη νέα χρονιά, ο Ροναλντίνιο ήταν το αδιαμφισβήτητο αστέρι της ομάδας, πήρε το νούμερο 10 και μπορεί να μην έπιασε τα στάνταρ του 2001-2002, ωστόσο είχε αρκετές στιγμές μαγείας που αποδείκνυαν ότι ανήκε σε ανώτερο παλκοσένικο.

Όταν ολοκληρώθηκε η σεζόν, με την Παρί να τερματίζει στην 11η θέση, ο 23χρονος Βραζιλιάνος ζήτησε μεταγραφή και οι Γάλλοι, δίχως καν το δέλεαρ της συμμετοχής σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση, δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν.

Η Μπαρτσελόνα άρπαξε τον Ροναλντίνιο από τη Γιουνάιτεντ

Ο Ροναλντίνιο ήταν το Plan C του Λαπόρτα και μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση της Γιουνάιτεντ για τον Μπέκαμ, η καταλανική αθλητική εφημερίδα Mundo Deportivo κυκλοφόρησε με βασικό ρεπορτάζ το «Στόχος: Ροναλντίνιο».

Αντίπαλος στη διεκδίκηση της υπογραφής του Βραζιλιάνου επιθετικού; Η… Γιουνάιτεντ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν χάσει το μεγάλο αστέρι τους και χρειάζονταν έναν παίκτη που θα είχε τη δυνατότητα να καλύψει αγωνιστικά αυτό το κενό.

Ο Ροναλντίνιο ήταν χρήσιμος και για τους δύο συλλόγους, που κονταροχτυπήθηκαν για το ποιος τον ήθελε περισσότερο. Η Γιουνάιτεντ προερχόταν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η Μπαρτσελόνα από την 4η σερί σεζόν δίχως οποιοδήποτε τρόπαιο. Τα χρήματα που εισέπραξε η Ρεάλ από την πώληση Μπέκαμ δεν ήταν εξωπραγματικά, την ίδια στιγμή που ο Λαπόρτα είχε εκλεγεί με την υπόσχεση της απόκτησης του Άγγλου και δεν γινόταν να μην αποκτήσει έστω έναν αντικαταστάτη, ανεξαρτήτως τιμής.

Η μάχη ήταν χαμένη εξ αρχής για τη Γιουνάιτεντ, από τη στιγμή που έδωσε τον Μπέκαμ στη Ρεάλ. Η Μπαρτσελόνα απέσπασε το «ναι» του Ροναλντίνιο, καταβάλλοντας 30.000.000 ευρώ στην Παρί και εκ των υστέρων η απώλεια του Μπέκαμ αποδείχθηκε ευλογία για τους «μπλαουγκράνα».

Οι δύο απώλειες έφεραν τον Κριστιάνο

Θεωρητικά, όλο αυτό το ντόμινο θα έβρισκε χαμένη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πούλησε τον Μπέκαμ σε χαμηλή τιμή και απέτυχε να αγοράσει τον Ροναλντίνιο. Στην πραγματικότητα, οι Μοίρες έπλεξαν το ιδανικό σενάριο για τους «κόκκινους διαβόλους», αφού μερικά χρόνια αργότερα επέστρεψαν στην κορυφή, χάρη σε αυτές τις δύο απώλειες.

Η αναπλήρωση του κενού που άφησε στα δεξιά ο Μπέκαμ έγινε τον Αύγουστο του 2003 από τη Γιουνάιτεντ. Από τους παίκτες της Γιουνάιτεντ, συγκεκριμένα, οι οποίοι έπεισαν τον Φέργκιουσον να ασχοληθεί σοβαρά με τον 18χρονο εξτρέμ της Σπόρτινγκ Λισαβόνας που τους είχε εξουθενώσει σε φιλικό προετοιμασίας των δύο ομάδων. Το όνομα αυτού; Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Σκοτσέζος τεχνικός αποδέχθηκε το ταλέντο του νεαρού Πορτογάλου και συμφώνησε να δαπανήσει 17.350.000 ευρώ για να τον αποκτήσει και να τον κάνει τον πιο ακριβό έφηβο στο Νησί. Η αγορά του αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τον αγγλικό Τύπο, ειδικά όταν ο Ρικάρντο Κουαρέσμα, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν πιο ψηλά στις προσδοκίες από τον Ρονάλντο, πωλήθηκε από τη Σπόρτινγκ μόλις 6.000.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα, λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Δεν είναι τυχαίο το δημοσίευμα του Guardian που είχε τίτλο «Έφηβος παίρνει το νο7 του Μπέκαμ», με τον οποίο υποδέχθηκε την είδηση της μεταγραφής. Πέντε χρόνια μετά, αυτός ο έφηβος εξαφάνισε τον Μπέκαμ από το πίσω μέρος του μυαλού κάθε φίλου της Γιουνάιτεντ, οδηγώντας τον σύλλογο στην κατάκτηση του Champions League, την ώρα που ο Άγγλος είχε φύγει για τα… ένσημα στο MLS και ο Ροναλντίνιο είχε χαθεί στον πάγκο της Μίλαν. Το ντόμινο πέτυχε…

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!