Δήμαρχος στην Κουερναβάκα και ένας από τους κορυφαίους σκόρερ που έχει βγάλει το μεξικανικό ποδόσφαιρο, τόσο σε διασυλλογικό επίπεδό όσο και σε εθνικό, ο εορτάζων σήμερα Κουαουτέμοκ Μπλάνκο θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της χώρας.
Αγωνίστηκε μέχρι τα 43, έστω κι αν απλά γύρισε για να παίξει ένα επαγγελματικό παιχνίδι στην ομάδα όπου καταξιώθηκε, την Κλουμπ Αμέρικα, έχοντας σταματήσει από τα… 42 του, ενώ την εθνική τη σταμάτησε ουσιαστικά το 2010 στα 37, αν και έδωσε ένα ματς το 2014 ως “αντίο”.
Σε όλη αυτήν την πορεία που άρχισε το 1992, ο Μπλάνκο καταξιώθηκε σε ρόλο δεύτερου επιθετικού ή επιθετικού μέσου προς το τέλος της καριέρας του, με χαρακτηριστικά τις καταπληκτικές κάθετες πάσες και τις άρτιες εκτελέσεις πέναλτι.
Το βασικό γνώρισμα, όμως, ήταν άλλο. Ήταν μία ντρίμπλα που παρουσίασε πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1998 και πήρε το όνομά του: Cuauhtemiña.
Τα πρώτα βήματα με το Μεξικό
Έχοντας ήδη γαλόνια από την πρώτη σεζόν του ως βασικός στην Αμέρικα, το 1994-1995, ο Μπλάνκο δέχθηκε την πρώτη κλήση στην εθνική ομάδα για ένα φιλικό παιχνίδι στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ με αντίπαλο την Ουρουγουάη. Ο Μιγκέλ Μεχία Μπαρόν όχι απλά του έδωσε το διεθνές ντεμπούτο του, αλλά τον χρησιμοποίησε και βασικό στην κορυφή της επίθεσης.
Δεν συνδύασε το ντεμπούτο του με κάποιο τέρμα. Αυτά ήρθαν το 1996, όπου είχε τέσσερα γκολ σε έντεκα διεθνείς συμμετοχές. Το 1997 ήρθε η πρώτη συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση, το Copa América της Βολιβίας, όπου σημείωσε ένα γκολ κόντρα στο Εκουαδόρ.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, ήταν “παρών” στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Σαουδικής Αραβίας, όπου σημείωσε δύο τέρματα στο 5-0 επί της γηπεδούχου ομάδας και ένα στην ήττα 2-3 από τη Βραζιλία.
Αυτή ήταν και η πρώτη διοργάνωση όπου αξιοποιήθηκε ως δημιουργικός επιθετικός και όχι ως σέντερ φορ από τον προπονητή Μανουέλ Λαπουέντε, που έφυγε από τη Νεκάξα όταν πήγε ο Μπλάνκο ως δανεικός, αλλά τον είχε ως παίκτη στην εθνική.
Το 1998 έκανε ντεμπούτο και στη διοργάνωση που τον… αφορά όσο καμία, το Gold Cup, το ηπειρωτικό κύπελλο Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής, σχηματίζοντας επιθετικό δίδυμο μαζί με τον Λουίς Ερνάντες. Οι δυο τους θα έμεναν για πολύ καιρό μαζί φορώντας τη φανέλα της “τρι”, παίζοντας και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1998.
Και εγένετο cuauhtemiña
Ο “Κουάου” έκανε πραγματικότητα το όνειρό του όταν πάτησε στα γήπεδα της Γαλλίας. Στα 25 του ήταν στο ποδοσφαιρικό ζενίθ και στις 13 Ιουνίου, μπροστά σε 39.100 θεατές στο “Ζερλάν” του Λιόν, θα έγραφε… ιστορία με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.
Το Μεξικό αντιμετώπιζε τη Νότια Κορέα, στην 1η αγωνιστική του 5ου ομίλου. Οι Νοτιοκορεάτες προηγήθηκαν με τον Σέοκ Τζου Χα στο 27′, όμως τρία λεπτά αργότερα ο σκόρερ, από ήρωας έγινε μοιραίος, αφού αντίκρισε κόκκινη κάρτα.
Οι παίκτες του Μπουμ Κουν Τσα δεν άντεξαν και οι Μεξικανοί έκαναν την αντεπίθεση στο 2ο ημίχρονο, φτάνοντας στη νίκη 3-1 με τα τέρματα των Ρικάρντο Πελάες και Ερνάντες (2).
Η φάση που χαράχτηκε στη μνήμη των φιλάθλων που παρακολούθησαν από κοντά τον αγώνα αλλά και των τηλεθεατών δεν ήταν κάποιο από τα τέρματα. Ήταν μία φάση που βρήκε τον Μπλάνκο κοντά στο σημαιάκι του κόρνερ, κλεισμένο από δύο αντιπάλους.
Όταν οι Μιν Σουνγκ Λι και Σουνγκ Γιονγκ Τσόι περικύκλωσαν τον Μεξικανό, θεώρησαν ότι δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής από την παγίδα που είχαν στήσει, με τη βοήθεια των γραμμών του άουτ. Διαψεύστηκαν…
Ο Μπλάνκο δεν έχασε την ψυχραιμία του και όταν είδε τον Τσόι να τρέχει να βοηθήσει τον Λι και να απλώνουν και οι δύο τα πόδια τους για να τον κόψουν, γνώριζε ήδη τι επρόκειτο να κάνει. Ο δαιμόνιος Μεξικανός “κλείδωσε” την μπάλα ανάμεσα στο εσωτερικό των παπουτσιών του, λύγισε τα γόνατα και με ένα μικρό σάλτο σηκώθηκε στον αέρα.
Όταν έφτασε σε ένα συγκεκριμένο ύψος πάνω από τα τάκλιν των αντιπάλων, απελευθέρωσε την μπάλα από τα πόδια του, σπρώχνοντάς την μπροστά. Στη συνέχεια, προσγειώθηκε μακριά από τους δύο Νοτιοκορεάτες, με ελεύθερο πεδίο μπροστά του.
Αν και δεν υπήρξε “παρθενογένεση” στο γήπεδο της Λιόν, η κίνηση αυτή απέκτησε για πρώτη φορά διεθνή ονομασία: cuauhtemiña.
Η πρώτη επίσημη καταγραφή της ντρίμπλας χάνεται αρκετές δεκαετίες νωρίτερα στη Βραζιλία, μία κίνηση που τότε είχε ονομαστεί “βατράχι”, λόγω της ομοιότητας με το άλμα του πρασινωπού αμφίβιου.
Εξάλλου, η λέξη cuauhtemiña, στο δεύτερο συνθετικό της έχει βραζιλιάνικη κατάληξη, για να αποτίσει φόρο τιμής στους πρώτους ποδοσφαιριστές που χρησιμοποίησαν αυτήν την ντρίμπλα για να αποφύγουν τους αντιπάλους τους.
Έφτασε μέχρι το FIFA
Το Μεξικό πήρε και δύο ισοπαλίες στον όμιλο, απέναντι σε Βέλγιο (όπου ο Μπλάνκο σκόραρε) και Ολλανδία, με συνέπεια να προχωρήσει στα νοκ άουτ μαζί με τους “οράνιε”.
Στη φάση των 16 αντιμετώπισε τη Γερμανία και ηττήθηκε με 1-2, ωστόσο ο Μπλάνκο “τόλμησε” να επαναλάβει την cuauhtemiña απέναντι στα “πάντσερ”, ενώ έκανε το ίδιο και στο Μουντιάλ του 2002 απέναντι στην Ιταλία.
Η ντρίμπλα αυτή έγινε σήμα κατατεθέν τις επόμενες δύο δεκαετίες που αγωνίστηκε ο Μεξικανός, αφού το επανέλαβε αρκετές φορές, συνήθως με επιτυχία.
Η επίδραση ήταν τόσο μεγάλη, που ενσωματώθηκε ως ειδική ικανότητα στη σειρά video game FIFA. Και όλα άρχισαν το 1998 στο Ζερλάν…
Διαβάστε ακόμη:
Κροατία 1996-1998: Από τον πόλεμο, στις καρδιές όλων των φιλάθλων
Νarco-football, «πεντάρα» στην Αργεντινή, Μουντιάλ ’94 και Εσκομπάρ
Βουλγαρία 1994: Η «τεσσάρα» στην Εθνική και το σκάνδαλο με τα ελληνικά παπούτσια
Μπελ vs Νκονό: Μια 15ετής κόντρα με μαύρη μαγεία και… Μπουφόν!