Η αφοσίωση και η… ελληνική περιπέτεια του Γκόρντον Μπανκς

Ημέρα πένθους για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και πολύ περισσότερο για το βρετανικό, θα είναι για πάντα η 12η Φεβρουαρίου από το 2019 κι έπειτα.

Ο λόγος είναι ότι αυτήν την ημέρα «έφυγε» από τη ζωή στα 81 του χρόνια ο Γκόρντον Μπανκς, ο θρυλικός Άγγλος τερματοφύλακας που σημάδεψε τη δεκαετία του 1960.

Αποτέλεσε σημείο αναφοράς των «τριών λιονταριών» στη μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966, τον μοναδικό δηλαδή τίτλο της ιστορίας τους.

Η μεγαλειώδης επέμβαση στην κεφαλιά του Πελέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 που χαρακτηρίστηκε ως η «Απόκρουση του Αιώνα» αποτελεί, φυσικά, το highlight της καριέρας του σε ατομικό επίπεδο.

Με αφορμή τον θάνατό του, το Sport-Retro.gr θυμάται σήμερα δύο άγνωστες, σχετικά, ιστορίες της επαγγελματικής πορείας του Γκόρντον Μπανκς.

Η πρώτη δείχνει την αφοσίωση του αείμνηστου πια ποδοσφαιριστή στην εθνική του ομάδα και στην καριέρα του γενικότερα, ενώ η δεύτερη έχει ελληνικό χρώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ SPORT-RETRO.GR ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

*** 

Δύο ματς σε μία ημέρα!

Ο Γκόρντον Μπανκς, ένας από τους πιο χαρισματικούς τερματοφύλακες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, γεννήθηκε στο Γουέστ Ράιντινγκ του Σέφιλντ στις 30 Δεκεμβρίου 1937.

Από τα παιδικά του κιόλας χρόνια η ζωή θέλησε να του δείξει το σκληρό της πρόσωπο, αφού ο πατέρας του διατηρούσε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη και οι διαφορές του με τον υπόκοσμο οδήγησαν στη δολοφονία του μικρού αδελφού της οικογενείας.

Στην ηλικία των 15 άπλωσε τα… φτερά του μακριά από το σπίτι, βρήκε δουλειά ως ανθρακωρύχος και άρχισε να πολεμά για το όνειρό του: να καθίσει δηλαδή κάτω από τα δοκάρια μίας καταξιωμένης ομάδας.

Τόφικ Μπαχράμοφ: Ο επόπτης που ομολόγησε ότι βοήθησε την Αγγλία να κατακτήσει το Mundial

Τη «γλύκα» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου «γεύθηκε» για πρώτη φορά το 1958 με την Τσέστερφιλντ, ενώ έναν χρόνο αργότερα ντύθηκε στα μπλε για χάρη της Λέστερ, όπου κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να πάρει τη φανέλα του βασικού από τον Σκωτσέζο διεθνή Τζον Άντερσον, αλλά και τον Ντέιβιντ Μακ Λάρεν.

Η Λέστερ τη σεζόν 1960-61 πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις και έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου ηττήθηκε 2-0 από τη σπουδαία Τότεναμ της εποχής, η οποία εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το νταμπλ.

Οι «αλεπούδες», ωστόσο, ως φιναλίστ του τελικού εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο Κύπελλο Κυπελλούχων (παρθενική ευρωπαϊκή παρουσία στην ιστορία της ομάδας) της σεζόν 1961-62, αφού τα  «σπιρούνια» θα αγωνίζονταν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Εκεί η κληρωτίδα έφερε απέναντι την Ατλέτικο Μαδρίτης και το πρώτο ματς προγραμματίστηκε να διεξαχθεί στο «Φίλμπερτ Στριτ» στις 25 Οκτωβρίου 1961.

Την ίδια ημέρα, όμως, είχε οριστεί και ο αγώνας της εθνικής Αγγλίας κόντρα στην Πορτογαλία στο «Γουέμπλεϊ», στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1962.

Το πρόβλημα ήταν ότι ο Γκόρντον Μπανκς, ο οποίος περίμενε πως και πως το πρώτο ευρωπαϊκό ματς της καριέρας του, είχε κληθεί από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Γουόλτερ Γουίντερμποτομ στην αποστολή για το ματς των «τριών λιονταριών».

Η θέση του βασικού, βέβαια, άνηκε στον Ρον Σπρίνγκετ της Σέφιλντ Γουένσντεϊ και με δεδομένο ότι αλλαγές δεν επιτρέπονταν εκείνη την εποχή, ο Μπανκς κλήθηκε απλά να αποφασίσει αν θα πλαισιώσει την αποστολή στο Λονδίνο ή αν θα παρέμενε με τη Λέστερ εν όψει του αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Η απόφασή του ήταν ότι θα έδινε το «παρών» και στα δύο ματς! Ο Μπανκς πήγε στο Λονδίνο και παρακολούθησε από τον πάγκο την Αγγλία να σφραγίζει την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο χάρη στην επικράτησή της με σκορ 2-0 επί της Πορτογαλίας του Εουσέμπιο.

Ο Πίτερ Σίλτον των 1.000 αγώνων και των τεσσάρων δεκαετιών

Aμέσως μετά μπήκε στο αεροπλάνο, επέστρεψε στη βάση του και κατέφθασε στα αποδυτήρια του «Φίλμπερτ Στριτ» μόλις μισή ώρα πριν από τη σέντρα του αγώνα με τους «ροχιμπλάνκος»!

Το ματς έληξε 1-1, στον επαναληπτικό η Λέστερ πάλεψε, ο Μπανκς μάλιστα απέκρουσε και πέναλτι του Ενρίκε Κολιάρ (σ.σ. πήρε ρεβάνς λίγο αργότερα, σε δεύτερη εκτέλεση), αλλά ηττήθηκε 2-0 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Η πράξη, όμως, του Γκόρντον Μπανκς να μην γυρίσει την πλάτη ούτε στον σύλλογό του, ούτε στην εθνική, αν και δεν θα αγωνιζόταν, ήταν ενδεικτική της αφοσίωσης και κατ’ επέκταση της καριέρας που μετέπειτα έκανε, η οποία εκτός των προσόντων του βασίστηκε και στον χαρακτήρα του.

Η… ελληνική περιπέτεια 

Αφού κατέγραψε ουκ ολίγα κατορθώματα σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει για τον βετεράνο τερματοφύλακα.

Από τη Στόουκ Σίτι o 34χρονος τότε Γκόρντον Μπανκς παραχωρήθηκε ως δανεικός για κάποιους μήνες το 1971 στη Νότια Αφρική.

Συγκεκριμένα δόθηκε στην ομάδα Hellenic FC, η οποία έχει ιδρυθεί από την ελληνική κοινότητα του Κέιπ Τάουν το 1958 και εκείνη την εποχή ήταν από τις πιο δημοφιλείς στο εγχώριο πρωτάθλημα, καθώς συγκέντρωνε πολλούς φιλάθλους.

H τύφλωση του Γκόρντον Μπανκς

Μαζί με άλλους Βρετανούς σταρ όπως ο Τζορτζ Ίστχαμ, παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αγγλία το 1966 και με μεγάλη καριέρα στη Στόουκ ή ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ και Σκωτσέζος διεθνής Ίαν Σεντ Τζον, κατέκτησαν το πρωτάθλημα, το οποίο μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό στην ιστορία του συλλόγου.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα εκείνη η ομάδα μνημονεύεται στο Κέιπ Τάουν, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό αν κρίνει κανείς από τα παραπάνω ονόματα.

Ο Ηλίας Χατζηδάκης, τεχνικός διευθυντής της Hellenic, την περασμένη δεκαετία είχε παραχωρήσει δηλώσεις που φανερώνουν του λόγου το αληθές.

«Η έλευση σταρ όπως ο Γκόρντον Μπανκς στην ομάδα μας τότε, είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα που μας συνέβη ποτέ», ήταν η λακωνική του, αλλά περιεκτική φράση.

Συνεπώς, ανάμεσα στα πολλά που πέτυχε στην καριέρα του, ο θρυλικός τερματοφύλακας έδωσε χαρά στην ελληνική ομογένεια, μόλις έναν χρόνο μετά την απόκρουση στην κεφαλιά του Πελέ.

Θα μπορούσε κάποιος να πει με λίγη φαντασία ότι ο Μπανκς τίμησε με τον τρόπο του τα γαλανόλευκα, αφού ακόμη και το σήμα της Hellenic παραπέμπει στην ελληνική σημαία.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!