«Ο Θεός ξέρει. Δεν είμαι τέλειος. Τα δίνω όλα στο παρκέ. Επίσης προσπαθώ να είμαι καλός σύζυγος και πατέρας. Έχω τα ελαττώματά μου, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι εξάλλου. Θα είναι σαν παράδεισος για μένα αν ξυπνήσω και διαπιστώσω ότι βρίσκομαι σε μια κανονική ζωή, όπου οι άνθρωποι με δέχονται όπως είμαι…».
Ενδεχομένως τώρα ο Ρόι Τζέιμς Τάρπλεϊ να βρίσκεται στον παράδεισο, πάντως σίγουρα όταν το σώμα του υπήρχε στον πλανήτη Γη δεν κατάφερνε να το προστατεύει από το μυαλό του…
Στις 28 Νοεμβρίου 1964, αυτό το, μετέπειτα πελώριο σώμα, ξεκινούσε το σύντομο ταξίδι της ζωής και το Sport-Retro.gr αποτίει φόρο τιμής.
Ο Ρόι Τάρπλεϊ έζησε έντονα, είχε αυτοκαταστροφικές τάσεις και «έφυγε» μόλις στα 50 του χρόνια, στις 9 Ιανουαρίου 2015, παράλληλα όμως υπήρξε και ένας τρομερός μπασκετμπολίστας.
Το Sport-Retro.gr, με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του, συγκέντρωσε μερικά videos της καριέρας του και τα παραθέτει στους αναγνώστες του με τις απαραίτητες πληροφορίες.
Στα 18 του χρόνια ο Ρόι εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το 1986 επιλέχθηκε στο Νο7 του ντραφτ από τους Ντάλας Μάβερικς.
Ιδού μερικοί από τους λόγους που η ομάδα της Δύσης τον ενέταξε στο δυναμικό της, προτού ακόμη κλείσει τα 22 του.
Την πρώτη σεζόν συμπεριλήφθηκε στην ομάδα των κορυφαίων ρούκι της χρονιάς, ενώ τη δεύτερη κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου 6ου παίκτη, βραβείο που αφορά στους αναπληρωματικούς του ΝΒΑ.
Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του κοινού κάθε φορά που επανερχόταν στο παρκέ, στο ματς της 12ης Φεβρουαρίου 1988 κόντρα στους Μπόστον Σέλτικς.
Με 16 πόντους και 14 ριμπάουντ, ουδείς περίμενε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του γεμάτη σεζόν στο ΝΒΑ χωρίς τραυματισμούς ή εξωαγωνιστικά προβλήματα.
Βέβαια, πριν από τα εξωαγωνιστικά προβλήματα δεν έλειψαν και οι εντάσεις εντός του παρκέ με αποκορύφωμα εκείνη του 1987 κόντρα στον Τζιμ Πίτερσεν των Ρόκετς.
Τη σεζόν 1987-88 οι Ντάλας Μάβερικς έφτασαν μέχρι τους τελικούς της Δύσης, όπου αποκλείστηκαν από τους τρομερούς Λος Άντζελες Λέικερς.
Αρχικά, θα δείτε την τιτανομαχία του με τον Χακίμ Ολάζουον στο 1ο ματς των πλέι οφ με τους Χιούστον Ρόκετς (24 πόντους, 9 ριμπάουντ ο ένας / 34 πόντους, 14 ριμπάουντ ο άλλος).
Έπειτα από τον αποκλεισμό των Ρόκετς, οι Μάβερικς έριξαν στο καναβάτσο τους Ντένβερ Νάγκετς και κατόπιν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους κατόχους του τίτλου (και εν τέλει εκ νέου πρωταθλητές) Λέικερς.
Στις 23 Μαΐου 1988 ο Ρόι Τάρπλεϊ έβαλε 18 πόντους, μάζεψε 20 ριμπάουντ και μοίρασε 6 ασίστ, ενώ 4 ημέρες αργότερα επανέλαβε την εξαιρετική εμφάνιση με 21 πόντους και 20 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 11 επιθετικά!
Δείτε μερικές από τις πιο ξεχωριστές στιγμές του στις δύο αυτές αναμετρήσεις με τους Λέικερς για την ημιτελική φάση των πλέι οφ της Δύσης.
Ουσιαστικά, ο Νεοϋορκέζος αγωνίστηκε για μόλις 2 χρονιές σε υψηλό επίπεδο, καθώς από το 1988 μέχρι το 1991 συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος, αντιστάθηκε στους αστυνομικούς, βρέθηκε θετικός σε χρήση ναρκωτικών ουσιών και έκαψε με σίδερο ρούχων τη σύντροφό του!
Στις 5 Ιανουαρίου 1989 το ΝΒΑ απέβαλε τον Ρόι Τάρπλεϊ μέχρι το τέλος της σεζόν και στις 17 Οκτωβρίου 1991 διά παντός, με δικαίωμα έφεσης μετά το 1993.
Ιδού ένα μικρό δείγμα από αυτά που πέτυχε ο Αμερικανός κατά το σύντομο πέρασμά του από το κορυφαίο μπασκετικό πρωτάθλημα του πλανήτη.
Μέχρι το καλοκαίρι του 1992 έπαιξε στο CBA με τους Γουίτσιτα Φολς και στο USBL με τους Μαϊάμι Τρόπικς, ώσπου ο Άρης της μετά-Γκάλη εποχής χτύπησε την πόρτα του.
Οι «κίτρινοι» άρχισαν με 18-1 το πρωτάθλημα και πήραν το Κύπελλο Κυπελλούχων στον επεισοδιακό τελικό του Τορίνου με την Εφές Πίλσεν χάρη στις εκπληκτικές εμφανίσεις του Τάρπλεϊ.
Με 19 πόντους και 18 ριμπάουντ, ο πρώην άσος των Μάβερικς ήταν μια ομάδα μόνος του κόντρα στους Τούρκους και ο Άρης έφτασε στην πολυπόθητη κατάκτηση ενός τροπαίου στη «γηραιά ήπειρο», ασχέτως αν αυτό δεν ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Είχε προηγηθεί η εκκωφαντική νίκη με 88-56 επί του ΠΑΟΚ, σε ένα ντέρμπι που μεταξύ άλλων προσέφερε στο κοινό τη συγκεκριμένη απίστευτη φάση με πρωταγωνιστές τους Τάρπλεϊ και Παναγιώτη Φασούλα.
Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο ή, κατά μία εκδοχή, ένα ζήτημα οικονομικής φύσεως είχε ως αποτέλεσμα ο Αμερικανός να μείνει εκτός δράσης για 2 μήνες, με συνέπεια ο Άρης να καταλάβει την 5η θέση της κανονικής διάρκειας και να τεθεί εκτός διεκδίκησης τίτλου.
Ακολουθεί ένα video με μερικά από τα κατορθώματα του Τάρπλεϊ, κατά τη θητεία του στους «κίτρινους» της Θεσσαλονίκης.
Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στον πρωταθλητή Ολυμπιακό, καθώς η λίγκα του ΝΒΑ απέρριψε κάθε αίτησή του για επιστροφή.
Ο Αμερικανός ολοκλήρωσε τη χρονιά με 20,6 πόντους, 12,8 ριμπάουντ, 1,3 τάπες, 1,6 κλεψίματα και 1,8 ασίστ, ενώ όπως είναι φυσικό αναδείχθηκε MVP της Α1 Ανδρών.
Στους τελικούς του 1994 με τον ΠΑΟΚ (3-2 ο Ολυμπιακός) ο Τάρπλεϊ ήταν εκπληκτικός, εν αντιθέσει με τον χαμένο τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κόντρα στην Μπανταλόνα.
Παραμονές του αγώνα έδειρε τον Μπάμπη Παπαδάκη, έφυγε από το ξενοδοχείο και επέστρεψε τα ξημερώματα μυρίζοντας αλκοόλ από… χιλιόμετρα.
Συνολικά στο Final 4 του Τελ Αβίβ, πάντως, μάζεψε 30 ριμπάουντ, επίδοση που εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ μέχρι σήμερα, καθώς την επόμενη χρονιά στη Σαραγόσα ο Στόγιαν Βράνκοβιτς του Παναθηναϊκού σταμάτησε στα 28.
Νωρίτερα, ύστερα από την αξέχαστη νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 58-57 στις 24 Νοεμβρίου, ο Ρόι είχε κλέψει την παράσταση στο αεροπλάνο της επιστροφής…
Δύο μήνες αργότερα, στο αντίστοιχο ματς του ΣΕΦ έβαλε 26 πόντους και μάζεψε 16 ριμπάουντ (πρώτος σκόρερ/πρώτος ριμπάουντερ), συμβάλλοντας τα μέγιστα για τη νίκη με 75-73.
Δικαίως μετά τον θάνατό του η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανάρτησε το παρακάτω υπέροχο video με μερικά από τα highlights του ως «ερυθρόλευκος».
Ο Τάρπλεϊ επέστρεψε στους Ντάλας Μάβερικς, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου 1994 το ΝΒΑ έκανε δεκτή την αίτησή του και, παραδόξως, η σεζόν βγήκε χωρίς ιδιαίτερα παρατράγουδα.
Δυστυχώς, τον Νοέμβριο του 1995 μπήκε στο νοσοκομείο εξαιτίας ενός προβλήματος στο πάγκρεας και τον επόμενο μήνα η λίγκα τον τιμώρησε με δεύτερο διά βίου αποκλεισμό.
Στις αρχές του 1996 ο Αμερικανός επέστρεψε στην αγαπημένη του Ελλάδα για λογαριασμό του Ηρακλή, με τη φανέλα του οποίου κατετάγη 4ος σκόρερ και 2ος ριμπάουντερ της Α1.
Να και μία τότε συνέντευξή του στην εκπομπή «All Star Basket» (στο STAR Channel με τον Βασίλη Σκουντή) και τον δημοσιογράφο Νίκο Παπαϊωάννου.
Τη σεζόν 1998-99 πέρασε από τον Απόλλωνα Λεμεσού, εν συνεχεία δοκιμάστηκε στη Δάφνη αλλά υπέγραψε στον Έσπερο και 2 ματς αργότερα έφυγε για τη ρωσική Ούραλ Γκρέιτ, προτού φορέσει τη φανέλα της κινεζικής Ολίμπιανς Πεκίνου.
Τέλος, στις ΗΠΑ έπαιξε στους Σιού Φολς Σκάιφορς του CBA (2003-04), στο USBL με τους Ντοτζ Σίτι Λέτζεντ (2005) και στο CBA με τους Μίσιγκαν Μέιχεμ (2005-06).
Πολλά αρνητικά συνέβησαν από το 1988 κι έπειτα, ωστόσο τίποτα δεν μπορούσε να συγκριθεί με τον θάνατο της συντρόφου του σε τροχαίο το 1998, μία μοιραία στιγμή που αμφότεροι τσακώνονταν μέσω κινητού τηλεφώνου.
Φυλακίσεις, χρεοκοπία, μηνύσεις εναντίον του, προσπάθεια επιστροφής στο ΝΒΑ στα 39 του, αλλά εν τέλει θάνατος από σοβαρό πρόβλημα στο συκώτι. Ήταν μόλις 50 ετών…
«Αν κάποιο παιδί σκέφτεται ότι θέλει να είναι σαν τον Ρόι Τάρπλεϊ, ας το ξανασκεφτεί. Δεν είναι εύκολο να είναι σαν κι εμένα. Γύρω από κάθε γωνιά υπάρχει μπελάς είτε το ψάχνω είτε όχι. Πρέπει να είμαι πάντα πιο δυνατός από τον επόμενο και αυτό δεν είναι δίκαιο».
Πάνω στη θολούρα του, ο Ρόι Τάρπλεϊ ήταν σωστός κατά το ήμισυ. Κατά το ήμισυ διότι αν απομόνωνε το ταλέντο και την αγωνιστική του αξία, κάθε παιδί θα ήθελε να μοιάσει σε εκείνον…
Διαβάστε ακόμη:
VIDEO: Το πρώτο ματς στην Ιστορία του ΝΒΑ
Φάκελος NBA: 44 αγαπημένες πεντάδες κλασικών ομάδων
Επιλέχθηκε από τους Μπόστον Σέλτικς, πέθανε δύο ημέρες αργότερα. Τα χαμένα όνειρα του Λεν Μπάιας