Ο Ολυμπιακός δίνει την Τρίτη (22/8) το πιο κρίσιμο -μέχρι το επόμενο- φετινό του ματς, καθώς φιλοξενείται από τη Ριέκα στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των πλέι οφ του Champions League.
Το Sport-Retro.gr καταγράφει την παράδοση των «ερυθρολεύκων» κόντρα στις κροατικές ομάδες και υπενθυμίζει γιατί μπορούν να παραδειγματιστούν από τον Παναθηναϊκό.
Το φιλικό του 1954 και η ήττα του Κυπέλλου Rappan
Η πρώτη μονομαχία του Ολυμπιακού με κροατική ομάδα ήταν φιλική και διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1954 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Τότε, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήταν εκπρόσωπος της Γιουγκοσλαβίας και είχε κατηφορίσει για να δοκιμάσει τις δυνάμεις της κόντρα στους ελληνικούς συλλόγους του ΠΟΚ.
Ακριβολογώντας, δεν ήταν μία απλή εκπρόσωπος της πάλαι ποτέ Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, αλλά η πρωταθλήτρια με έναν βαθμό διαφορά από την Παρτιζάν Βελιγραδίου.
Επί αθηναϊκού εδάφους, πάντως, δεν έθελξε με την απόδοσή της, δεδομένου ότι έχασε από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό (2-0) και αναδείχθηκε ισόπαλη (1-1) με την ΑΕΚ.
Μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα του 1954, οι αχτύπητοι «ερυθρόλευκοι» της εποχής επικράτησαν 3-1 της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Ο Μπάμπης Κοτρίδης (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ) άνοιξε το σκορ με πέναλτι στο 7ο λεπτό, ο Μπάμπης Δρόσος διπλασίασε το προβάδισμα με κεφαλιά στο 18’, ο Ηλίας Ρωσίδης μείωσε άθελά του στο 40’ (σ.σ. κροατικό Μέσο υποστήριξε ότι σκόρερ ήταν ο Ντιονίζιε Ντβόρνιτς) και ο Δρόσος διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στο 65’.
Ο επόμενος αγώνας του Ολυμπιακού με κροατική ομάδα ήταν ξανά κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ και είχε έναν πιο επίσημο χαρακτήρα, καθώς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Κυπέλλου Rappan το 1964.
Μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας ελληνικός σύλλογος λάμβανε μέρος στο συγκεκριμένο τουρνουά, το οποίο υπήρξε προπομπός του Κυπέλλου Intertoto.
Στις 21 Ιουνίου 1964, ο απογοητευμένος από την απώλεια των εγχώριων τίτλων Ολυμπιακός δεν πρόβαλε την παραμικρή αντίσταση στο «Μάκσιμιρ».
Αυγητίδης, Πλέσσας, Στεφανάκος, Σημαντήρης, Παυλίδης, Γκαϊτατζής, Νεοφώτιστος, Βασιλείου, Μπαρμπαλιάς, Σιδέρης (σ.σ. μόνο αυτός άρεσε στους οικοδεσπότες) και Τζίνης ήταν οι βασικοί των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι ηττήθηκαν 4-0.
Ο Ζντράβκο Ράους άνοιξε το σκορ στο 14’, ο Γιάννης Γκαϊτατζής έβαλε αυτογκόλ στο 20’, ο Στιέπαν Λάμζα κλείδωσε τη νίκη των γηπεδούχων στο 25’ και ο Ράους διπλασίασε τα γκολ του στο 80’.
Η πίκρα του 1977
Ώρα, όμως, να παραγκωνιστούν οι φιλικές ή ανεπίσημες αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με κροατικές ομάδες.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1977, ο Ολυμπιακός του Σέρβου (σ.σ. τότε Γιουγκοσλάβου) Τόζα Βεσελίνοβιτς υποδέχθηκε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο πλαίσιο του 1ου γύρου του Κυπέλλου UEFA.
Ο Ίβιτσα Σένζεν πάγωσε τους 31.758 θεατές του Σταδίου Καραϊσκάκη στο 27, εκμεταλλευόμενος λάθος του Πέτρου Καραβίτη και καθυστερημένη έξοδο του Παναγιώτη Κελεσίδη.
Το ματς δεν είχε αρχίσει καλά για τον Ολυμπιακό, οι παίκτες του οποίου είχαν ζητήσει πέναλτι σε ανατροπή του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα στο 8’.
Ευτυχώς για τους «ερυθρόλευκους», ο Καραβίτης ισοφάρισε με φάουλ στο 34’, ενώ με την αναγκαστική αλλαγή του Γιώργου Δεληκάρη στο 54’, ο Χούλιο Λοσάδα άδραξε την ευκαιρία για να κάνει τη διαφορά.
Ο μικρόσωμος άσος κέρδισε φάουλ στο 60’, ο Νιλς Σόρενσεν το εκτέλεσε και ο Ουρουγουανός ανέτρεψε τα δεδομένα με κεφαλιά.
Το τελικό 3-1, το οποίο έδινε σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στον Ολυμπιακό, έγραψε ο Μάικ Γαλάκος με δυνατό σουτ στο 63’, κι ενώ είχε προηγηθεί επέλαση του Λοσάδα από δεξιά.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τόζα Βεσελίνοβιτς): Κελεσίδης, Κυράστας, Κατσαβάκης, Ανδρούτσος (33’ Προκόβας), Σιώκος, Περσίας, Καραβίτης, Σόρενσεν, Κρητικόπουλος, Γαλάκος, Δεληκάρης (54’ Λοσάδα).
NTINAMO ZAΓΚΡΕΜΠ (Ρούντολφ Μπέλιν): Στίντσιτς, Νοβοσέλατς, Ντέβτσιτς, Μπόγκνταν, Ζάετς, Τούτσακ, Πόλιακ (63’ Βουγιαντίνοβιτς), Τσέριν, Μπρούτσιτς, Σένζεν, Μπόνιτς.
Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε ως φαβορί για την πρόκριση απέναντι σε μία ομάδα που διέθετε μετέπειτα άσους του ελληνικού ποδοσφαίρου (Βέλιμιρ Ζάετς, Μάρτιν Νοβοσέλατς, Ράικο Γιάνγιανιν).
Δυστυχώς για τους «ερυθρόλευκους», όμως, το ματς της 28ης Σεπτεμβρίου 1977 μετατράπηκε σε εφιάλτη και αυτή τη φορά δεν ήταν για… κάποιο Κύπελλο Rappan.
Εν αντιθέσει με τον αγώνα του Φαλήρου, ο Λοσάδα αποδείχθηκε αρνητικός πρωταγωνιστής, καθώς αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στο 48ο λεπτό.
Είχαν προηγηθεί τα γκολ των Σνιέσκο Τσέριν στο 4’ και Σένζεν στο 16’, προτού ο Καραβίτης μειώσει στο 38’, ξαναδίνοντας προσωρινά σκορ πρόκρισης στον Ολυμπιακό.
Ύστερα από την αποβολή του Ουρουγουανού, οι «ερυθρόλευκοι» κατέρρευσαν και οι γηπεδούχοι έφτασαν σε μία εντυπωσιακή νίκη με 5-1.
Σχεδόν επτά χρόνια πριν από τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, ο Ζάετς ισοφάρισε το σκορ της πρώτης αναμέτρησης στο 63’, ο Τσέριν διπλασίασε τα γκολ του στο 75’ και 6 λεπτά αργότερα ο Μάριο Μπόνιτς «κλείδωσε» την πρόκριση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ (Ρούντολφ Μπέλιν): Στίντσιτς, Ζάετς, Νοβοσέλατς, Μπόγκνταν (60’ Κούζε), Μπέντι, Πόλιακ, Μουστεντάναγκιτς, Τσέριν, Μπρούτσιτς (82’ Βουγιαντίνοβιτς, Σένζεν, Μπόνιτς.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τόζα Βεσελίνοβιτς): Πουπάκης, Σιώκος, Προκόβας, Κυράστας, Κατσαβάκης, Περσίας (80’ Σόρενσεν), Καραβίτης, Λοσάδα, Κρητικόπουλος, Γαλάκος, Δεληκάρης.
Καν’ το όπως ο… Παναθηναϊκός!
Στις 23 Αυγούστου 1995, δηλαδή πριν από 22 χρόνια και… μία ημέρα, ο Παναθηναϊκός είχε κληθεί να αντιμετωπίσει τη Χάιντουκ στη Ριέκα και όχι στο Σπλιτ λόγω του Εμφυλίου που έπληττε τη γειτονική χώρα.
Τότε οι «πράσινοι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο «Καντρίδα» (σ.σ. έχει κλείσει από το 2014 λόγω ανακατασκευής που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2018) και προκρίθηκαν στη φάση των ομίλων του Champions League. Αυτό δηλαδή που φιλοδοξεί να πετύχει τώρα ο Ολυμπιακός.
Η απόκρουση του Αντώνη Νικοπολίδη στο φάουλ του μετέπειτα «τριφυλλοφόρου» Αλιόσα Ασάνοβιτς αποδείχθηκε άκρως σημαντική, καθώς εκείνη τη σεζόν ο Παναθηναϊκός έφτασε μια ανάσα από την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης.
https://www.youtube.com/watch?v=wWvr5FGH5RU
Βέβαια, ο Ολυμπιακός δεν… έχει ανάγκη τον Παναθηναϊκό στον δρόμο για το αποτέλεσμα που θα τον επαναφέρει στους ομίλους του Champions League, έπειτα από έναν χρόνο απουσίας.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 1998, ενώπιον περισσοτέρων από 60.000 θεατών, επικράτησε 2-0 της Κροάσια Ζάγκρεμπ (σ.σ. έτσι ονομαζόταν η Ντιναμό από τον Φεβρουάριο του 1993 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2000) στο ΟΑΚΑ (21’ Αλεξανδρής, 80’ Γκόγκιτς) και έκανε ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση στα νοκ άουτ της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην Ιστορία του.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης, Αμανατίδης (75’ Άντζας), Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Καραπιάλης (72’ Νινιάδης), Γκόγκιτς, Αλεξανδρής (89’ Λουτσιάνο).
ΚΡΟΑΣΙΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ (Ζλάτκο Κράντσαρ): Λάντιτς, Τόκιτς, Μάριτς, Γιούριτς, Βίντουκα (81’ Γ. Σίμιτς), Μούιτσιν (46’ Σάμπιτς), Ρουκάβινα, Ν. Σίμιτς, Τσβιτάνοβιτς, Γέλιτσιτς (72’ Σόκοτα), Γιούρτσιτς.
Κι αν το ματς της 2ης αγωνιστικής ήταν απλά 3 βαθμοί, εκείνο της 9ης Δεκεμβρίου 1998 γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του Ολυμπιακού, αφού για πρώτη (και τελευταία μέχρι σήμερα) φορά προκρινόταν στην προημιτελική φάση του Champions League.
Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ισοφάρισε στο 64ο λεπτό το γκολ του Γιόσκο Γέλιτσιτς από το 35ο και με το τελικό 1-1 στο χιονισμένο «Μάκσιμιρ», οι «ερυθρόλευκοι» του Ντούσαν Μπάγεβιτς καπάρωσαν την πρωτιά του 1ου ομίλου.
ΚΡΟΑΣΙΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ (Βέλιμιρ Ζάετς): Λάντιτς, Τόκιτς, Μάριτς, Γιούριτς, Σάριτς, Μούιτσιν, Ρουκάβινα, Ν. Σίμιτς, Μίκιτς (82’ Αμπράμοβιτς), Γέλιτσιτς (87’ Γιούρτσιτς), Μπίσκαν (69’ Γ. Σίμιτς).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Καραταΐδης, Αμανατίδης, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Νινιάδης, Πουρσανίδης, Γιαννακόπουλος (80’ Αλεξανδρής), Τζόρτζεβιτς (61’ Λουτσιάνο), Γεωργάτος, Γκόγκιτς (84’ Οφορίκουε).
Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ ξαναβρέθηκε στον δρόμο του Ολυμπιακού την 1η Ιουλίου 2010 για ένα φιλικό ματς στο Κέμπτεν της Αυστρίας (σ.σ. 1-1 το τελικό αποτέλεσμα με σκόρερ του «ερυθρόλευκου» γκολ τον Ζαουάντ Ζαϊρί).
Αναφορικά με τα επίσημα ματς, πριν από μόλις 22 μήνες ο πρωταθλητής Ελλάδας επικράτησε δυο φορές της ίδιας κροατικής ομάδας για την 3η και την 4η αγωνιστική του 6ου ομίλου του Champions League.
Αρχικά ο Μπράουν Ιντέγε χάρισε τη νίκη με 1-0 στο «Μάκσιμιρ» και σε συνδυασμό με το επικό 3-2 επί της Άρσεναλ στο «Έμιρεϊτς», ο Ολυμπιακός απέκτησε πολλές ελπίδες για την πρόκριση στη φάση των «16».
ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ (Ζόραν Μάμιτς): Εντουάρντο, Πίβαριτς, Ταραβέλ, Σάντος, Μάτσελ, Ρογκ (87’ Τσόριτς), Άντολιτς, Μασάντο, Φερνάντες, Σουντανί, Χότζιτς (61’ Πιάτσα).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης (72’ Ντομίνγκες), Σεμπά (89’ Ντα Κόστα), Πάρντο (83’ Σαλίνο), Ιντέγε.
https://www.youtube.com/watch?v=dP-yOpCZSVM
Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Φελίπε Πάρντο ανέτρεψε τα δεδομένα με γκολ στο 65’ και το 90’, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 που χάρισε στον Ολυμπιακό την 3η νίκη σε ισάριθμα επίσημα εντός έδρας ματς με την Ντιναμό ή Κροάσια Ζάγκρεμπ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μποτία (51’ Ντα Κόστα), Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι (80’ Φινμπόγκασον), Ερνάνι (64’ Πάρντο), Σεμπά, Φορτούνης, Ιντέγε.
ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ (Ζόραν Μάμιτς): Εντουάρντο, Μάτσελ, Σάντος, Ταραβέλ, Πίβαριτς, Άντολιτς, Μασάντο, Ρογκ, Πιάτσα (80’ Σιγκάλι), Φερνάντες (88’ Μούσα), Χότζιτς (57’ Ενρίκες).
Αυτή η επικράτηση, μάλιστα, θύμισε την πρόσφατη με τη Ριέκα, αφού η διακύμανση και το αποτέλεσμα ήταν ίδια, ενώ το γκολ του Αλεξί Ρομαό μπήκε επίσης στα τελευταία λεπτά.
Κατά συνέπεια, ο Ολυμπιακός καλείται να πορευθεί με οδηγό τις προηγούμενες δύο επισκέψεις του στην Κροατία, προκειμένου το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην μείνει χωρίς εκπροσώπηση στο Champions League για δεύτερη διαδοχική σεζόν.
Διαβάστε ακόμη:
Γουρνοπούλα με… Ριέκα και Μπιλμπάο. Οι ποδοσφαιρικές βραδιές στο χωριό
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: To Sport-Retro.gr σε στέλνει στη συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα!