Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει την Μπάγερν σε ένα από τα σημαντικότερα ματς στο Champions League και έχει καλές αναμνήσεις από τις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις με τους Γερμανούς στην ίδια διοργάνωση το 1980-81.
Τότε ήταν που ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στην ιστορία των «κόκκινων», ο πρώτος σκόρερ τους Ίαν Ρας, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Ευρώπη με τη φανέλα τους. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
***
Εκείνη τη χρονιά, η Λίβερπουλ ξεπέρασε εύκολα την ΤΣΣΚΑ Σόφιας στα προημιτελικά με «βολίδες» του Σούνες και του Μακ Ντέρμοτ (5-1 στο «Άνφιλντ»), ωστόσο δυσκολεύτηκε πολύ περισσότερο στα ημιτελικά απέναντι στην Μπάγερν.
Το ματς στην Αγγλία ήταν συγκλονιστικό, με πάμπολλες φάσεις και την Μπάγερν πιθανώς λίγο καλύτερη, να έχει μάλιστα και δοκάρι, οπότε το τελικό 0-0 ήταν μια μαγική εικόνα.
Εκείνο που μένει περισσότερο από το παιχνίδι ήταν η αναπάντεχη παρουσία ενός αγνώστου παιδιού στη βασική ενδεκάδα.
Ήταν ένας Ουαλός ονόματι Ίαν Ρας, ο οποίος έκανε εμφάνιση ως βασικός αφού υπήρχαν πολλά προβλήματα τραυματισμών.
Όταν η Λίβερπουλ άρχισε την αγγλική… δικτατορία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
Ο νεαρός σέντερ φορ κινήθηκε καλά, έκανε πολλές φάσεις, όμως, δεν μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα και πολύ λογικά οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον προπονητή Μπομπ Πέισλι γιατί τον επέλεξε σε ένα τέτοιο ματς.
Εκείνος ξάφνιασε με την απάντησή του: «Σε λίγο καιρό θα είναι πρώτος σκόρερ στη χώρα και θα με ρωτάτε μόνο όταν δεν θα παίζει».
Η μέρα που ο Ίαν Ρας έφτασε τα 250 γκολ με τη Λίβερπουλ
Όπως σε τόσα και τόσα άλλα που είχε ξεστομίσει κατά τη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας του στη Λίβερπουλ, ο Πέισλι είχε δίκιο και σε αυτό.
Είναι χαρακτηριστική η ιστορία από εκείνη την αναμέτρηση κόντρα στην Μπάγερν και, μάλιστα, την αναφέρει ο ίδιος ο Ρας στην αυτοβιογραφία του.
Όταν ο σχολιαστής του αγώνα για την τηλεόραση της Γερμανίας πήρε τη σύνθεση στα χέρια, ρώτησε με απορία: «Ian Rush? Was ist das?» Δηλαδή «Ίαν Ρας; Τι είναι αυτό;»
Πολύ λογική η έκπληξή του, αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν το ίντερνετ και οι σημερινές πληροφορίες, συνεπώς δεν τον είχε ξανακούσει.
Όπως πολύ σωστά είχε προβλέψει ο αείμνηστος Μπομπ Πέισλι, ο Ίαν Ρας θα γινόταν σύντομα πασίγνωστος και θα εξελισσόταν στον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου.
Μάλιστα, θα ερχόταν η Γιουβέντους για να τον αποκτήσει το 1987 με ρεκόρ μεταγραφής Βρετανού για την εποχή, ωστόσο μόλις μία σεζόν θα κρατούσε η ιταλική περιπέτεια, αφού δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στις στενές άμυνες και το ποδόσφαιρο που παιζόταν τότε στη Serie A.
Ο Ίαν Ρας υποστήριζε την Έβερτον, αλλά έγινε συνώνυμο της Λίβερπουλ
Συνεπώς, ο Ουαλός θρύλος, ο οποίος με τιμά με τη φιλία του, επέστρεψε για άλλη μία οκταετία με την κόκκινη φανέλα, προτού μεταπηδήσει στη Λιντς.
Μου έχει πει πολλά για εκείνη την πρώτη βραδιά του στην Ευρώπη: «Η αλήθεια είναι πως η Μπάγερν είχε μία εξαιρετική ομάδα, ωστόσο η αλαζονική συμπεριφορά που είχαν επιδείξει οι Βαυαροί σε όλο το διάστημα από την κλήρωση, ακόμα και το γεγονός πως είχαν ήδη κλείσει το εισιτήριο και το ξενοδοχείο για τον τελικό στο Παρίσι, μας είχαν βοηθήσει να προετοιμαστούμε νοητικά για εκείνα τα δύο παιχνίδια».
Επίσης, όταν συναντιόμαστε με τον Ρας, ανατρέχουμε πάντα σε εκείνες τις μέρες και κρατώ κάτι πολύ σπουδαίο για τον Πέισλι: «Κάθε προπονητής θέλει να περνά το μήνυμά του, αλλά ο Μπομπ μπορούσε να σε κάνει να νομίζεις πως ήταν δική σου επιλογή αυτό που συνέβαινε, ενώ ουσιαστικά το είχε επιβάλει εκείνος με έναν μοναδικό τρόπο».
Το δεύτερο ματς στο Μόναχο βάδιζε ολοταχώς προς ισοπαλία, και πάλι χωρίς γκολ, όταν ένα σουτ του Ρέι Κένεντι, οκτώ λεπτά πριν από τη λήξη αποδείχθηκε καθοριστικό.
Ο πρώην φορ της Άρσεναλ, πρώτη μεταγραφή του Πέισλι το καλοκαίρι του 1974, είχε εξελιχθεί σε έναν πολύ σπουδαίο χαφ και ήταν αυτός που έστειλε τη Λίβερπουλ σε έναν ακόμη τελικό, παρά την ισοφάριση του Ρουμενίγκε.
Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης: Η πρώτη και τελευταία φορά που έπαιξαν σε τελικό
Δυστυχώς, χρόνια τώρα, από τη δεκαετία του 1990, ο Κένεντι παλεύει με τη νόσο του Πάρκινσον και είναι πολύ άσχημη η σημερινή εικόνα ενός άλλοτε σφριγηλού αθλητή.
Στον άλλο ημιτελικό η Ρεάλ πήρε την πρόκριση με αντίπαλο την Ίντερ, αφού νίκησε 2-0 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» με γκολ του Σαντιγιάνα και του Χουανίτο, προτού χάσει 1-0 στο «Σαν Σίρο» από γκολ του Γκρατσιάνο Μπίνι.
Στο τελευταίο λεπτό ο νεαρός γκολκίπερ Σαντιάγο Αγκουστίν οριζοντιώθηκε και έδιωξε σουτ του πιτσιρικά Μπέπε Μπεργκόμι (κατοπινή θρυλική φυσιογνωμία του συλλόγου και παγκόσμιος πρωταθλητής το 1982) που κατευθυνόταν στη γωνία!
Στον τελικό που έγινε στο Παρίσι, η Λίβερπουλ πήρε το τρόπαιο με ένα γκολ του μπακ Άλαν Κένεντι (1-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης) και ο Πέισλι με τα τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών θα έμπαινε οριστικά στο πάνθεον της ιστορίας.
Εκείνη η επίδοση χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να ισοφαριστεί, πρώτα από τον Κάρλο Αντσελότι το 2014 και μετά από τον Ζινεντίν Ζιντάν το 2018.
Όσο για τον Ρας αυτό που ξέρουν πια όλοι είναι πως αποτελεί τον μεγαλύτερο σκόρερ στην ιστορία της Λίβερπουλ. Και όλα άρχισαν σε μία βραδιά που μάλιστα δεν είχε σκοράρει. Εκείνο το ισόπαλο παιχνίδι του 1981 με την Μπάγερν στο «Άνφιλντ».