«Ένας απατεώνας πουλημένος διαιτητής ελήστεψε τον υπεργίγαντα Ολυμπιακό». Φάκελος Παλοτάι

Ο τίτλος του συγκεκριμένου αφιερώματος προέρχεται από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Φως των Σπορ», την 7η Νοεμβρίου 1974.

Την 6η Νοεμβρίου 1974, ο Ολυμπιακός πάτησε την Άντερλεχτ με 3-0 στο γήπεδο της Παναχαϊκής, αλλά το 1-5 του πρώτου ματς και ένας Ούγγρος διαιτητής του στέρησαν μία ανεπανάληπτη πρόκριση.

Το Sport-Retro.gr ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης Παλοτάι, φιλοδοξώντας να αναφέρει όλους τους πιθανούς λόγους για την, χωρίς υπερβολή, προκλητική διαιτησία του.

Η ομαδάρα του Ολυμπιακού

Η έναρξη του αφιερώματος πρέπει να είναι υγιής και να αφορά, βέβαια, στην ομαδάρα του Ολυμπιακού κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970.

Με το τιμόνι να βρίσκεται στα στιβαρά χέρια του εφοπλιστή Νίκου Γουλανδρή και τον, έτερο αείμνηστο, Λάκη Πετρόπουλο να κάθεται στον πάγκο, οι «ερυθρόλευκοι» σάρωσαν τους τίτλους της περιόδου 1972-1975 και κατέγραψαν πρωτόγνωρα ρεκόρ.

Τα 102 γκολ ενεργητικό της σεζόν 1973-74, τα 13 γκολ παθητικό της σεζόν 1972-73 και η νίκη με 11-0 επί του Φωστήρα τον Μάρτιο του 1974, αποτελούν μερικά από τα «θαύματα» της ομάδας του Πειραιά.

Κελεσίδης, Πουπάκης, Αγγελής, Γκαϊτατζής, Γκλέζος, Κυράστας, Σιώκος, Συνετόπουλος, Βιέρα, Γιούτσος, Δεληκάρης, Περσίδης, Γαλάκος, Κρητικόπουλος, Δαβουρλής, Λοσάντα, Παμπουλής και Τριαντάφυλλος ήταν οι θρύλοι του «θρύλου» της εποχής.

Ύστερα από το νταμπλ του 1973 και το πρωτάθλημα του 1974, ο Ολυμπιακός έδειχνε ικανός να πρωταγωνιστήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αρχής γενομένης από την πρόκριση επί της Σέλτικ του νεαρού ακόμα Κένι Νταλγκλίς, στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1974-75.

H κλήρωση για τον 2ο γύρο έφερε στον δρόμο του Ολυμπιακού τη σπουδαία Άντερλεχτ, μετέπειτα δις νικήτρια του Κυπέλλου Κυπελλούχων και του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ (1976, 1978), με άσους όπως ο Άρι Χάαν (ήρθε έναν χρόνο αργότερα), ο Φρανσουά βαν ντερ Ελστ, ο Πολ βαν Χιμστ και ο Ρομπ Ρένσενμπρινκ.

Το 1-5 των Βρυξελλών προσγείωσε ανώμαλα τους φιλόδοξους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι αποδυναμώνονταν ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η ρεβάνς δεν θα διεξαγόταν στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Τα καπνογόνα και οι φωτοβολίδες που άναψαν οι φίλαθλοι στο ματς με τη Σέλτικ, είχαν ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί το γήπεδο του Ολυμπιακού και να δηλωθεί εκείνο της Παναχαϊκής για τον επαναληπτικό με την Άντερλεχτ.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι και στο πρώτο ματς η διαιτησία δεν ήταν ιδιαίτερα φιλική προς τους «ερυθρόλευκους», με δύο πέναλτι κατά και κίτρινες στους Χούλιο Λοσάντα-Δημήτρη Περσίδη, οι οποίοι έχασαν τη ρεβάνς.

To προφίλ του Παλοτάι

Κάρολι Παλοτάι: Ο 39χρονος διαιτητής που ορίστηκε να διευθύνει τη ρεβάνς μεταξύ των πρωταθλητών Ελλάδας και Βελγίου την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 1974.

Γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1935 στην πόλη Μπέκεστσαμπα της νοτιοανατολικής Ουγγαρίας και από μικρός ήταν λάτρης του ποδοσφαίρου.

Μεγαλώνοντας σε μία εποχή που η χώρα έθρεφε θρύλους όπως ο Μπέλα Γκούτμαν, ο Γκούσταβ Σέμπες, ο Φέρεντς Πούσκας, o Σάντορ Κότσις, ο Ζόλταν Τσίμπορ και ο Νάντορ Χιντεγκούτι, ο νεαρός Κάρολι δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος.

Με ύψος 1.75μ. και βάρος 75κ., ο Παλοτάι αγωνίστηκε στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής της Γκιούρι από το 1958 μέχρι το 1967, όταν και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Κάρολι Παλοτάι

Είχε προηγηθεί μία σεζόν στη γερμανική Φράιμπουργκ (1957-58), ενώ νωρίτερα είχε γαλουχηθεί στις ακαδημίες της ομάδας που δοξάστηκε όσο λίγοι.

Ήταν ο αρχηγός της Γκιούρι τη σεζόν 1964-65, όταν καταγράφηκε η κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση του συλλόγου με την πορεία μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και τον αποκλεισμό από τη θρυλική Μπενφίκα του Εουσέμπιο.

Με τη φανέλα της συγκεκριμένης ομάδας, ο Παλοτάι κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1963 και τα Κύπελλα 1965, 1966 (σε εκείνο του 1967 απουσίαζε επειδή είχε εγκαταλείψει τη δράση από τον περασμένο χειμώνα).

Η πιο σπουδαία, όμως, επιτυχία του ως ποδοσφαιριστής ήταν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964, με συμπαίκτη του τον Ίμρε Κόμορα, μετέπειτα τεχνικό του Ολυμπιακού και αντίπαλο στον τελικό τον συνονόματο παππού του Βλάντιμιρ Βάις (έβαλε αυτογκόλ ο Τσεχοσλοβάκος).

Έξι χρόνια μετά το Τόκιο, ο Παλοτάι έλαβε το χρίσμα της FIFA για να σφυρίζει σε διεθνείς αναμετρήσεις, αρχής γενομένης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Δ. Γερμανίας (1974).

Έκτοτε διηύθυνε αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 και του 1982, για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, καθώς και για 4 τελικούς διασυλλογικών διοργανώσεων.

Το ματς και οι αποφάσεις

Ο Ολυμπιακός παρατάσσεται στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Παναχαϊκής με το μαχαίρι στα δόντια, προκειμένου να ξεπλύνει την ντροπή για το 1-5 των Βρυξελλών.

Οι συνθέσεις

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Λάκης Πετρόπουλος): Κελεσίδης, Λιόλιος, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Γκλέζος, Κυράστας, Καραβίτης (60’ Δεληκάρης), Βιέρα, Γαλάκος, Δαβουρλής, Σταυρόπουλος.

ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ (Ούρμπεν Μπραμς): Ρούιτερ, Βαν Μπινστ, Μπρόος, Βαντεντάλε, Τίσεν, Ντοκς, Βερχέγεν, Βαν ντερ Ελστ, Κουκ (68’ Λαντίντσκι), Βαν Χιμστ, Ρένσενμπρινκ.

Βαθιά ανάσα και πάμε…

Ο Μάικ Γαλάκος παραβιάζει την αντίπαλη εστία στο 5’, όμως ο Παλοτάι δεν τον χρίζει σκόρερ, ενώ στο 11’ δεν καταλογίζει πέναλτι σε ανατροπή του Μπάμπη Σταυρόπουλου από τον Έρβιν Βαντεντάλε.

Ο Γαλάκος με δυνατή κεφαλιά βάζει σε θέση οδηγού τον Ολυμπιακό στο 17’, αλλά στο 20’ ο Ούγγρος χαρίζεται για δεύτερη φορά στον Βαντεντάλε, εν προκειμένω για χέρι, σε μία φάση που ολοκληρώνεται με σουτ του Κώστα Λιόλιου στο αριστερό δοκάρι.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στο 29’, ο Παλοτάι δεν βλέπει (;) παράβαση σε χέρι του Ζίλμπερτ Βαν Μπινστ, ενώ το ίδιο συνέβη στο 39’ με «θύτη» τον Γιαν Βερχέγεν.

Στο 44’ η μπάλα φτάνει στα πόδια του Σταυρόπουλου από το πόδι του Βαν Μπινστ, όμως ο Παλοτάι καταλογίζει οφσάιντ (!) και, κατά συνέπεια, το γεγονός ότι η εστία παραβιάστηκε δεν έχει καμία σημασία.

Η απόδειξη της αλητείας που εξελισσόταν στο γήπεδο της Παναχαϊκής δίνεται κατά την έναρξη του β’ ημιχρόνου, όταν ο Πέτρος Καραβίτης αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος βοηθός πρόκειται να ελέγξει την πλευρά που θα επιτίθετο ο Ολυμπιακός.

Πράγματι, κατόπιν σύστασης και του παρατηρητή της αναμέτρησης, ο Παλοτάι αναγκάζεται να αλλάξει πλευρές τους επόπτες γραμμών…

Στο 60’ ο Λάκης Πετρόπουλος ρίχνει στη μάχη τον Γιώργο Δεληκάρη, ο οποίος στο 64’ τροφοδοτεί τον Γαλάκο κι εκείνος ξαναστέλνει την μπάλα στα δίχτυα.

Αλίμονο. Ο διαιτητής καταλογίζει οφσάιντ και το 1-0 παραμένει, σε ένα ματς που βάσει εικόνας θα έπρεπε το σκορ να ήταν υψηλότερο υπέρ του Ολυμπιακού.

Δέκα λεπτά αργότερα ο Παλοτάι δεν μπορεί να αποτρέψει με τίποτα το 2-0, όταν από προσπάθεια του Γιάννη Γκαϊτατζή, ο Γαλάκος παραβιάζει την εστία της Άντερλεχτ με δυνατό πλασέ.

Δεν περνούν παρά λίγα δευτερόλεπτα και ο Σταυρόπουλος υποπίπτει σε ένα δυνατό μαρκάρισμα πάνω στον Βαν Χιμστ, με συνέπεια ο διαιτητής να τον αποβάλλει απευθείας!

Τι άλλο να κάνει πια ο Παλοτάι για να σταματήσει τους αφιονισμένους άσους του Ολυμπιακού, οι οποίοι πανηγυρίζουν το χατ-τρικ του Γαλάκου στο 82’, ασχέτως αν αγωνίζονται 10 εναντίον… 12 ή και 13.

Προς το φινάλε μόνο που δεν μαρκάρει κι ο ίδιος τους «ερυθρόλευκους», ενώ όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορούσε να καταλογίσει φάουλ ακριβώς έξω από την περιοχή στο 87’ σε μαρκάρισμα στον Δεληκάρη.

Ο επαναληπτικός λήγει 3-0 υπέρ του ασυγκράτητου Ολυμπιακού και η Άντερλεχτ γλιτώνει από ένα ανεπανάληπτο στραπάτσο, με τη βοήθεια και του διαιτητή Παλοτάι.

Ο Γιώργος Δεληκάρης παθαίνει νευρικό κλονισμό μετά τη λήξη, απόρροια της εντονότατης πίεσης, της κούρασης, του άγχους και της κατάφωρης αδικίας.

Οι περισσότεροι Βέλγοι δημοσιογράφοι στάθηκαν στον μη καταλογισμό του πέναλτι στο 11ο λεπτό, ενώ εκτός από το “Φως των Σπορ”, η “Αθλητική Ηχώ” έκανε λόγο για ακύρωση 4 γκολ και αδικαιολόγητη αποβολή του Σταυρόπουλου.

«Απαράδεκτος διαιτητής»

Ας μιλήσουν οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών, όπως μεταφέρθηκαν στην εφημερίδα «Φως των Σπορ», την επομένη των… κατορθωμάτων του Κάρολι Παλοτάι, ο οποίος παρεμπιπτόντως διηύθυνε τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1975-76, μεταξύ της Μπάγερν και της Σεντ Ετιέν.

Δαβουρλής: «Η Άντερλεχτ εξασφάλισε την πρόκριση χάρη στον διαιτητή».

Κελεσίδης: «Οι Βέλγοι προκρίθηκαν λόγω Παλοτάι».

Γαλάκος: «Η απόδοσή μας άξιζε την πρόκριση. Το πρώτο γκολ που πέτυχα ήταν έγκυρο και από τα ωραιότερα που έχω σημειώσει».

Βιέρα: «Εμείς κάναμε το καθήκον μας, ο διαιτητής όμως ήταν απαράδεκτος».

Κυράστας: «Η πρόκριση χάθηκε από τον διαιτητή. Παίξαμε μεγάλο ποδόσφαιρο».

Σταυρόπουλος: «Ο διαιτητής με απέβαλε γιατί κοντραρίστηκα με έναν αντίπαλό μου».

Γκαϊτατζής: «Αν ο διαιτητής έπαιζε 50-50, η πρόκριση θα ήταν δική μας. Είναι έγκλημα να χάνεται η πρόκριση κατά τέτοιο τρόπο».

Ο Ούρμπεν Μπραμς, τεχνικός της Άντερλεχτ, σχολίασε: «Φτάσαμε στο χείλος του αποκλεισμού. Το 4-0 ήταν πολύ πιθανό. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγάλη ομάδα, αλλά δεν ήταν τυχερός. Εμείς είχαμε σκοπό να μην δεχθούμε δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο».

Τι είπαν οι ουδέτεροι και ο Θεοδωρακάκης

Ο Δημήτρης Καρέλλας, αξιότιμος πρόεδρος του Εθνικού, καθώς και στελέχη της Παναχαϊκής, υπογράμμισαν ότι ο Ολυμπιακός άξιζε την πρόκριση, ενώ έβαλλαν κατά του Παλοτάι.

«Ήταν ένας διαιτητής κάθαρμα. Πρέπει να αισθάνεται ντροπή για τα σφυρίγματά του», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα «Φως των Σπορ» ο πρώην θρυλικός άσος του Άρη και, εν έτει 1974, εκ των ομοσπονδιακών τεχνικών Κλεάνθης Βικελίδης.

«Ο Ολυμπιακός αδικήθηκε κατά τρόπο κατάφωρο και απαράδεκτο. Προσωπικά πιστεύω ότι η διαιτησία του κ. Παλοτάι δημιουργεί διεθνή κρίση», σχολίασε ο Λουκάς Πανουργιάς, πρόεδρος της ΕΠΟ και ισόβιος επίτιμος πρόεδρος του Παναθηναϊκού.

Ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, τότε γενικός αρχηγός και ταμίας του Ολυμπιακού, έχει αποκαλύψει για το ματς και τον διαιτητή: «Τότε είχε συσταθεί μια πενταμελής επιτροπή για να υποδεχθεί, να φιλοξενήσει και να ψυχαγωγήσει τον Ούγγρο διαιτητή.

Ήταν οι Βασίλης Ανδριανόπουλος (γενικός γραμματέας της ΕΠΟ), Μιχάλης Κρικίδης, Περικλής Λαναράς (β’ αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού), Πέτρος Καλογεράς (υπάλληλος της ΕΠΟ και εκπρόσωπος της UEFA) και Πέτρος Τζαβάρας (καθηγητής διαιτησίας).

Και οι πέντε μιλούσαν γαλλικά και μπορούσαν να συνεννοηθούν με τον Παλοτάι. Τον πήγαν για φαγητό, στα μπουζούκια και γενικά μας έδωσε την εντύπωση ότι έμεινε ικανοποιημένος από τη φιλοξενία του Ολυμπιακού. Την άλλη ημέρα, όμως, διαπιστώσαμε το αντίθετο.

Πήγα στην Πάτρα με τον αείμνηστο Γουλανδρή και τον οδηγό του Βασίλη. Θυμάμαι ότι δώσαμε ραντεβού στο Κάβο Ντόρο. Είχε γίνει μια παρεξήγηση με τον τότε προπονητή Λάκη Πετρόπουλο και δεν περάσαμε από τα αποδυτήρια.

Κερδίσαμε 3-0, πετύχαμε κι άλλα γκολ, τα ακύρωσε, δεν μας έδωσε πέναλτι, απέβαλε παίκτη μας και τελικά έκανε το παν για να μην προκριθούμε αν και ήμασταν σαρωτικοί.

Tο ματς τελείωσε και με την αποχώρηση του διαιτητή έγιναν επεισόδια, πέταξαν καρέκλες από τα επίσημα, κάτι που εκνεύρισε τον Γουλανδρή.

Περάσαμε έξω από τα αποδυτήρια, πηγαίνοντας στο αυτοκίνητο και ο πρόεδρος δεν μίλησε καν στους παίκτες. Ήταν πολύ θυμωμένος για την εξέλιξη του ματς, αλλά και τα επεισόδια.

Ψάξαμε να δούμε τι συνέβη με τον Παλοτάι και δεν υπήρχε καμία λογική εξήγηση για τη συμπεριφορά και τα σφυρίγματά του.

Μάθαμε αργότερα ότι είχε πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της βελγικής ομοσπονδίας, που ήταν υπεύθυνος στην επιτροπή διαιτησίας της UEFA και μέλος της FIFA.

Ο Παλοτάι σφύριξε μεγάλα παιχνίδια, τελικούς και αργότερα έγινε επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της UEFA. Ήταν φαίνεται η ανταμοιβή του…».

«Δεν είστε ευχαριστημένοι με το 3-0;»

Δύο ημέρες μετά τον αγώνα, ο «θρασύς απατεών διαιτητής που έκλεψε από τον ήρωα Ολυμπιακό τη δικαιοτέρα, ενδοξοτέρα και ιστορικωτέρα πρόκρισι», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Φως των Σπορ», μίλησε στον δημοσιογράφο Νίκο Ρατσιάτο.

Απόσπασμα της συνομιλίας στο ξενοδοχείο «Αμαλία»:

-Είσαστε ευχαριστημένος από τη διαιτησία σας;

«Μπορεί και να βρέθηκα σε άσχημη ημέρα. Ξέρετε ότι οι διαιτητές δεν μπορούν να είναι πάντοτε άριστοι».

-Συνεπώς ομολογείτε ότι κάνατε λάθη.

«Ακριβώς όχι. Σας είπα δεν βρέθηκα σε καλή ημέρα. Μάλιστα στην επιστροφή μας από την Πάτρα ρώτησα και τον κ. Κιτσούκαλη πώς με είδε. Φαίνεται ότι κι αυτός δεν είναι ευχαριστημένος. Μου είπε ότι 4 τουλάχιστον οφσάιντ δεν ήταν. Για τα ακυρωθέντα γκολ και τα άλλα, δεν μιλήσαμε».

-Στην Αθήνα, μόλις τελείωσε το ματς, μεγάλες ομάδες φιλάθλων συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά σημεία της πόλης και άρχισαν να φωνάζουν διάφορα συνθήματα εναντίον σας και εναντίον της UEFA.

«Μα γιατί δεν διαμαρτύρονταν μετά το 5-1 των Βρυξελλών; Δεν είστε ευχαριστημένοι που κερδίσατε με 3-0;»

-Ξέρετε, σημασία σε αυτά τα ματς έχει η πρόκριση. Και η πρόκριση δόθηκε στην Άντερλεχτ. Μπορείτε να μου πείτε αν αυτά τα περιβόητα Κύπελλα Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και UEFA είναι τίμια;

«Αυτό το ξέρει η UEFA. Εμείς διαιτητές είμαστε και δεν ξέρουμε από παρασκήνια».

-Δηλαδή, εσείς πιστεύετε ότι η Ίντερ μπορεί να τρώει 7 γκολ από την Γκλάντμπαχ και το ματς να επαναλαμβάνεται γιατί έπεσε ένα μπουκάλι στο γήπεδο;

«…»

-Στην Ελλάδα είχατε επαφές με παράγοντες;

«Όχι. Μόνο με τον κ. Καλογερά της ΕΠΟ και τον κ. Κιτσούκαλη της Ομοσπονδίας Διαιτητών είχαμε επαφή».

-Ναι, αλλά εγώ έμαθα ότι στο ξενοδοχείο σας επισκέφθηκε ο πρόξενος της Ουγγαρίας, ο οποίος μάλιστα πήγε και στην Πάτρα. Είναι τόσο φίλαθλος ο πρόξενός σας ή υπήρχαν άλλοι λόγοι που σας πλησίασε;

«…»

-Γιατί ακυρώσατε τα γκολ του Ολυμπιακού και γιατί δεν δώσατε τα πέναλτι;

«Οι κανονισμοί δεν μου επιτρέπουν να σας απαντήσω».

Οι Βέλγοι δημοσιογράφοι για το πέναλτι και ο φυγάς

Αν δεν έχετε πειστεί για τη «σφαγή» του Ολυμπιακού ή αν θεωρείτε ότι η εφημερίδα «Φως των Σπορ» υπερβάλλει στην επιμέλεια του αγώνα και τα ρεπορτάζ, τότε ο λόγος θα πρέπει να περάσει στους Βέλγους δημοσιογράφους, οι οποίοι στάθηκαν κυρίως στο πέναλτι που δεν δόθηκε στο 11ο λεπτό.

«Δεν υπάρχει για μένα καμιά αμφιβολία. Ήταν πέναλτι όταν ο Βαντεντάλε εμπόδισε τον Σταυρόπουλο να σουτάρει στο 11’ μέσα στην περιοχή. Αν ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί 2-0 στο α’ ημίχρονο, τότε τα πράγματα θα είχαν γίνει πολύ δύσκολα για την Άντερλεχτ και ίσως να είχε αποκλειστεί», δήλωσε ο Κριστιάν Ιμπέρ.

«Με μια αντικειμενική διαιτησία ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να προκριθεί στον επόμενο γύρο. Ο Ούγγρος διαιτητής όχι μόνο δεν σφύριξε ένα πέναλτι που έγινε στην αρχή εις βάρος της Άντερλεχτ, αλλά συγχρόνως εκνεύρισε πολλές φορές τους Έλληνες με τις αποφάσεις που πήρε», επεσήμανε ο Ροζέ Λαμπιρέ.

Ο Ρομπέρ Μορτιέ προσέθεσε: «Η γνώμη μου είναι ότι ο Ολυμπιακός έχασε την πρόκριση στο πρώτο ημίχρονο όταν έγινε και ένα πέναλτι που δεν σφύριξε ο Παλοτάι».

Ο Μαρσέλ ντε Λενέρ υποστήριξε: «Οι Έλληνες εκνευρίστηκαν από τις αποφάσεις του διαιτητή που, μεταξύ των άλλων, δεν τους έδωσε ένα πέναλτι στις αρχές του αγώνα».

Τέλος, ο Λικ Βαρέν, είπε: «Δεν αποκλείεται να έγινε πέναλτι. Δεν είμαι, πάντως, βέβαιος γιατί δεν μπόρεσα να δω καλά τη φάση».

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ένας Ούγγρος πολιτικός φυγάς και πρώην προπονητής της Άντερλεχτ, ο Άντρας Μπέρες, βρέθηκε στην Αθήνα με τη βελγική αποστολή.

Σύμφωνα με το «Φως των Σπορ», εθεωρείτο βέβαιο ότι ο τότε μάνατζερ της UEFA συναντήθηκε με τον Παλοτάι, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής εκδίκασης ενστάσεων Αντώνης Κιτσούκαλης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις από την ΟΔΠΕ για το γεγονός ότι συνόδευε τον διαιτητή χωρίς να έχει σχετική άδεια.

Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν…

Μόλις 2 χρόνια πριν από τη σειρά του Ολυμπιακού με την Άντερλεχτ, μία άλλη ελληνική ομάδα, ο ΠΑΟΚ, είχε αγωνιστεί υπό τους ήχους της σφυρίχτρας του Παλοτάι.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1972, ο Ούγγρος διαιτητής ευνόησε τη Ραπίντ Βιέννης στο κατάμεστο γήπεδο της Τούμπας και με το ματς να λήγει 2-2, ο «δικέφαλος» αποκλείστηκε στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων εξαιτίας των εκτός έδρας γκολ (σ.σ. ο πρώτος αγώνας δεν είχε σκορ).

Ο ΠΑΟΚ υποστήριξε ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή σε σουτ του Γιώργου Κούδα και πως κακώς δεν δόθηκε πέναλτι σε ανατροπή του ίδιου παίκτη από τον Bέρνερ Βάλτσερ.

Εκτός από τον επαναληπτικό του «δικεφάλου» με τη Ραπίντ και εκείνον του Ολυμπιακού με την Άντερλεχτ, ο αμφιλεγόμενος Παλοτάι διηύθυνε τη ρεβάνς ΑΕΚ-Γιουβέντους, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου UEFA 1976-77 (τυπική διαδικασία αφού η μονομαχία του Τορίνου είχε λήξει 4-1).

Ο Ούγγρος σφύριξε ξανά σε ματς των «ερυθρολεύκων» και συγκεκριμένα στο 2-4 με την Μπάγερν, στο πλαίσιο του α’ γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1980-81.

Τέλος, τη σεζόν 1983-84, ήταν ο άρχων της αναμέτρησης ΠΑΟΚ-Λοκομοτίβ Πλόβντιβ για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA (επιτέλους έφερε γούρι, αφού ο «δικέφαλος» επικράτησε 3-1 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση).

Η παραίτηση Γουλανδρή

Λίγες εβδομάδες μετά τη ρεβάνς και συγκεκριμένα στις 27 Δεκεμβρίου 1974, ο Νίκος Γουλανδρής υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία του Ολυμπιακού.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο πανίσχυρος εφοπλιστής είχε προαναγγείλει από τον Σεπτέμβριο ότι προτίθεται να αποχωρήσει από τους «ερυθρόλευκους».

Οι φήμες για το ματς της 6ης Νοεμβρίου 1974 έδιναν κι έπαιρναν, όπως για παράδειγμα ότι η Άντερλεχτ προσέφερε περισσότερα από τον Ολυμπιακό στον Παλοτάι ή ότι τα χρήματα που είχε δώσει ο Γουλανδρής σε μεσάζοντες δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του διαιτητή, όμως τίποτα δεν αποδείχθηκε.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Γουλανδρής είχε δώσει εντολή να χρησιμοποιηθεί το πολύ μεγαλύτερο Καυτανζόγλειο (σ.σ. έναν χρόνο αργότερα ο Ολυμπιακός φιλοξενήθηκε στην Τούμπα για το ματς με την Ντιναμό Κιέβου), διότι τόσο η προσέλευση όσο και τα έσοδα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Η απόφαση του ισχυρού άνδρα των «ερυθρολεύκων» παραγκωνίστηκε κατόπιν παρέμβασης ενός προσώπου, το οποίο δεν ανήκε καν στο Δ.Σ. της ομάδας!

Επιπλέον, αν και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η διαιτησία θα είναι καλή, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ στον αγωνιστικό χώρο του αχαϊκού γηπέδου και η Ιστορία έγραψε ότι ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να πετύχει την κορυφαία ανατροπή του ελληνικού ποδοσφαίρου…

 

Διαβάστε ακόμη:

Γουλανδρής, Πετρόπουλος, Γκλέζος… Ο Βασίλης Σιώκος φέρνει τον Ολυμπιακό των 70s’ στο Sport-Retro.gr

Ουγγαρία, ούζο, Ολυμπιακός: «Έμπαινε Γιούτσο, έμπαινε»

«Στάση Γκλέζου»: Η ανωνυμία, το ποδήλατο, η μεγάλη καριέρα, οι περιπέτειες…

 

*Κάντε like στο Facebook και follow στο Twitter για να μαθαίνετε άμεσα τις ιστορίες τoυ Sport-Retro.gr

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!