Παναθηναϊκός-Χράντετς: Το Κύπελλο Πρωταθλητριών ήρθε στη Λεωφόρο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 58 ετών από το πρώτο εντός έδρας ματς του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, το Sport-Retro.gr θυμάται τις αναμετρήσεις με τη Σπάρτακ Χράντετς Κράλοβε, πολύ πριν ο σύλλογος αποκτήσει (και χάσει ξανά) το μεγάλο ευρωπαϊκό του στάτους.

 

Και εγένετο… Panathinaikos 

Το καλοκαίρι του 1960 βρήκε τον Παναθηναϊκό να έχει επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από επτά ολόκληρα χρόνια.

Οι «πράσινοι» είχαν μόλις κατακτήσει την πρώτη έκδοση του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής και θα είχαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, όπου μέχρι τότε είχε συμμετάσχει μία φορά ο Ολυμπιακός (σ.σ. το 1958 αποσύρθηκε) και είχε πέσει ηρωικά από τη Μίλαν.

Ο Παναθηναϊκός προσέλαβε για προπονητή τον  Χάρι Γκέιμ, τον άνθρωπο με τον οποίο είχε πανηγυρίσει το πρωτάθλημα της σεζόν 1952-53, το τελευταίο δηλαδή πριν από την επιτυχία του 1960.

Στόχος του συλλόγου στην Ευρώπη ήταν αφενός μεν να αποκομίσει εμπειρίες, αφετέρου δε να εκπροσωπήσει όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπώς την Ελλάδα, καθώς εκείνες τις εποχές το μόνο εξαγώγιμο ποδοσφαιρικό προϊόν ήταν η Εθνική που συνήθως δεν έφερνε και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η κληρωτίδα «χαμογέλασε», πάντως, στον Παναθηναϊκό και έφερε στον δρόμο του τη Σπάρτακ Χράντετς Κράλοβε, μία εξίσου άπειρη ομάδα, η οποία μάλιστα είχε μόλις κατακτήσει το πρώτο, αλλά και τελευταίο μέχρι σήμερα πρωτάθλημα της ιστορίας της (σ.σ. σήμερα αγωνίζεται στη 2η κατηγορία της Τσεχίας).

Σάλκε-Παναθηναϊκός 0-2: Βασιλικοί… πράσινοι!

Στις 6 Νοεμβρίου 1960 στο Κράλοβε της άλλοτε Τσεχοσλοβακίας, μπροστά σε 18.000 θεατές, ο Παναθηναϊκός έδωσε το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας κρατούσαν τη «λευκή» ισοπαλία για σεβαστό χρονικό διάστημα, καθώς η αμυντική προσέγγιση του Χάρι Γκέιμ είχε αποδώσει καρπούς.

Όλα αυτά μέχρι το 87ο λεπτό, όταν η μπάλα χτύπησε στο πόδι του Μιχάλη Βουτσαρά και του Νίκου Τζουνάκου, έφτασε στον σέντερ φορ Μπέντριχ Σόνκα, ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα της ανυπεράσπιστης εστίας και έγραψε το τελικό 1-0.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ομάδα»: «Ήταν μία άτυχη στιγμή. Όλοι οι παίκτες του έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν. Οι Θεοφάνης, Λινοξυλάκης, Βουτσαράς, Πιτυχούτης, Ανδρέου πέρασαν στους πρωταγωνιστές.

Μα και οι άλλοι δεν έμειναν πίσω, κερδίζοντας την εκτίμηση των Τσέχων για το σωστό ποδόσφαιρο που έπαιξαν και τη λαμπρή αθλητική τους συμπεριφορά. Η 7η Δεκεμβρίου ζεσταίνει από τώρα τις ελπίδες των πρασίνων».

Η φάση του γκολ

Οι συνθέσεις του α’ ματς:

ΧΡΑΝΤΕΤΣ ΚΡΑΛΟΒΕ (Γίρι Ζάστερα): Γίντρα, Στέρμπα, Ρούνστουκ, Χλέντικ, Ποκόρνι, Πίτσμαν, Μιχάλεκ, Τσέρνι, Μπουράνσκι, Ζίκαν, Σόνκα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χάρι Γκέιμ): Βουτσαράς, Τζουνάκος, Λινοξυλάκης, Ανδρέου, Πιτυχούτης, Δομάζος, Μπενάρδος, Θεοφάνης, Παπαεμμανουήλ, Πανάκης, Νεμπίδης.

Ζαχαρίας Πιτυχούτης: Ο Παναθηναϊκός και η ίδρυση της Θύρας 13

 

Ευχές από Ολυμπιακό και ΑΕΚ

Στις 7 Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένη η ρεβάνς στο γήπεδο της Λεωφόρου, η οποία θα φιλοξενούσε για πρώτη φορά ευρωπαϊκό παιχνίδι σε επίπεδο συλλόγων, ενώ και ο Παναθηναϊκός θα γινόταν… πρέσβης για πρώτη φορά.

Συνεπώς, η αναμέτρηση είχε λάβει διαστάσεις εθνικού χαρακτήρα, όπως εξάλλου είχε συμβεί και με αυτή του Ολυμπιακού απέναντι στη Μίλαν την προηγούμενη χρονιά.

Το ματς κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος αναβλήθηκε κατόπιν εντολής της ΕΠΟ, προκειμένου οι «πράσινοι» να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τη ρεβάνς.

Παναθηναϊκός δύο ηπείρων! Μαρτυρίες του Τότη Φυλακούρη στο Sport-Retro.gr από το Διηπειρωτικό του 1971

Ευχές από όλες τις ελληνικές ομάδες για καλή επιτυχία κατέφθαναν στα γραφεία του συλλόγου, με αυτή του Νίκου Γκούμα της ΑΕΚ να ξεχωρίζει: «Φίλοι μας είμαστε βέβαιοι για τον θρίαμβό σας», ενώ και ο Βασίλης Ανδριανόπουλος εκ μέρους του Ολυμπιακού έστειλε τις θερμότερες ευχές του.

Ο παράγοντας του «τριφυλλιού» Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε στην «Αθλητική Ηχώ» πως οι παίκτες είναι έτοιμοι από κάθε άποψη γι’ αυτόν τον μεγάλο αγώνα και καλούσε όλο τον κόσμο να παρευρεθεί στο γήπεδο και να στηρίξει την ομάδα.

Φυσικά αυτό έγινε πράξη, αφού οι φίλαθλοι εξάντλησαν τα εισιτήρια του αγώνα που κόστιζαν 50 και 100 δραχμές, ανάλογα με τη θύρα που επέλεγε ο καθένας.

Ο προπονητής των φιλοξενούμενων Γίρι Ζάστερα, παλιός σέντερ μπακ της Σπάρτα Πράγας και βασικό στέλεχος της εθνικής Τσεχοσλοβακίας που είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1934, είχε δηλώσει στην «Αθλητική Ηχώ»: «Οι Έλληνες είναι γρήγοροι και έχουν καλή τεχνική κατάρτιση. Μας περιμένει δύσκολη μέρα αλλά πιστεύω ότι τακτικά υπερτερούμε».

 

Το μέντιουμ έπεσε έξω!

Όλοι ένιωθαν πως ο Παναθηναϊκός μπορούσε να αποκλείσει τη Χράντετς Κράλοβε και οι φήμες ότι ο σκόρερ του πρώτου αγώνα Μπέντριχ Σόνκα, δεν θα αγωνιζόταν στη ρεβάνς (σ.σ. τελικά αγωνίστηκε κανονικά), φούντωναν τις ελπίδες.

Το γεγονός, μάλιστα, πως στον επόμενο γύρο αντίπαλος θα ήταν η μεγάλη Μπαρτσελόνα, έκανε το δέλεαρ ακόμα μεγαλύτερο.

Τα «εννιάρια» του Αντωνιάδη, η μαρτυρία του φωτογράφου που απαθανάτισε τη στιγμή…

Το «τριφύλλι» έπρεπε να νικήσει με παραπάνω γκολ διαφορά εν συγκρίσει με την ήττα στο Χράντετς Κράλοβε, αφού τότε δεν είχε εισαχθεί ακόμα ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ, οπότε αν η νίκη ερχόταν με 1-0, 2-1 κ.ο.κ., θα διεξαγόταν τρίτος αγώνας σε ουδέτερη έδρα (σ.σ. στη Ρώμη στις 15 Δεκεμβρίου).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», πάντως, υπήρχε ακόμα και μέντιουμ το οποίο είχε προβλέψει νίκη του Παναθηναϊκού επί της τσεχοσλοβακικής ομάδας!

Συγκεκριμένα, δύο αγωνιούντες φίλαθλοι κατέφυγαν σε μία γυναίκα, η οποία αν κρίνει κανείς από τον διάλογο θύμιζε τη Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι», επειδή θέλησαν να μάθουν τι θα γίνει στο σπουδαίο ματς.

Ακολούθησε ο παρακάτω απολαυστικός διάλογος:

-Βλέπω κανόνια σε μία καταπράσινη πεδιάδα να βροντάνε, μία, δύο, τρεις και τέσσερις φορές.

«Για τον Παναθηναϊκό βλέπεις τίποτα ή για τον πόλεμο μας λες; Για Πανάκη, «Παπαμανώλη», Θεοφάνη;»

-Έχουν κανόνια αυτοί;

«Ναι στα πόδια τους. Τελικά μπήκες στο γήπεδο ή δεν είχε εισιτήριο η σκέψη σου;»

-Ό,τι είδα, σας το είπα.

Πρωτοπόρος, Ευρωπαίος, Κορυφαίος < Μίζερος, Εγκαταλειμμένος, Ακέφαλος. Η νέα αρχή του Παναθηναϊκού

Σε κάθε περίπτωση κανένα κανόνι δεν ήχησε στη Λεωφόρο, καθώς το ματς έληξε ισόπαλο 0-0 και ο Παναθηναϊκός γνώρισε τον πρώτο του αποκλεισμό σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το κύπελλο που ήταν προγραμματισμένο να απονεμηθεί στον νικητή της αναμέτρησης από τον πρέσβη της Τσεχοσλοβακίας στην Ελλάδα κ. Νοβότνι, είναι άγνωστο αν δόθηκε εξ ημισείας στις δύο ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του εμφάνιση εκτός των συνόρων, χωρίς να σημειώσει γκολ και χωρίς να νικήσει, όμως παρουσίασε από την αρχή το προφίλ της στιβαρής ομάδας που θα τον ακολουθούσε σε όλα τα υπόλοιπα χρόνια και θα του χάριζε μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές.

Οι συνθέσεις του β’ ματς:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χάρι Γκέιμ): Βουτσαράς, Τζουνάκος, Ανδρέου, Λινοξυλάκης, Νεμπίδης, Πιτυχούτης, Θεοφάνης, Παπαεμμανουήλ, Πανάκης, Δομάζος, Μπενάρδος.

ΣΠΑΡΤΑΚ ΧΡΑΝΤΕΤΣ ΚΡΑΛΟΒΕ (Γίρι Ζάστερα): Γίντρα, Κόμανεκ, Χλέντικ, Στέρμπα, Πίτσμαν, Μιχάλεκ, Τσέρνι, Ποκόρνι, Μάλικ, Ζίκαν, Σόνκα.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!