Πρώτη νίκη από το 1992 ο Ερυθρός Αστέρας

Από το μακρινό 1956 μέχρι το εμβληματικό 1991, ο Ερυθρός Αστέρας έφτανε συχνά σε ημιτελικές και προημιτελικές φάσεις ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Το 1971 ο Παναθηναϊκός δεν του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά 20 χρόνια αργότερα έθεσε νοκ-άουτ Γκρασχόπερ, Ρέιντζερς, Ντιναμό Δρέσδης και Μπάγερν, προτού λυγίσει με 5-3 στα πέναλτι τη Μαρσέιγ.

Αυτός ήταν ο νικητήριος τελικός που συμμετείχε η ομάδα του Βελιγραδίου, ενώ ο χαμένος διεξήχθη το 1979, ήταν διπλός, επιπέδου Κυπέλλου UEFA και η Γκλάντμπαχ αποδείχθηκε ανώτερη (1-1 στη Γιουγκοσλαβία, 0-1 στη Γερμανία).

Έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στην πειραματική version του σημερινού Champions League, μα κυρίως ενώ τα τύμπανα του πολέμου χτυπούσαν τη γειτονική χώρα, ο Ερυθρός Αστέρας φιλοδοξούσε να προχωρήσει αρκετά ψηλά στη διοργάνωση.

Αφού απέκλεισε τη βορειοϊρλανδική Πόρτανταουν και τον κυπριακό Απόλλωνα Λεμεσού με συνολικά σκορ 8-0 και 5-1 αντίστοιχα, εισήλθε στον 1ο όμιλο της προημιτελικής φάσης, όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Σαμπντόρια, την Άντερλεχτ και τον Παναθηναϊκό.

Με εκείνο το σύστημα οι νικητές των δύο ομίλων θα διασταύρωναν τα ξίφη τους στον τελικό, ενώ οι υπόλοιποι θα γεύονταν τη… χαρά της συμμετοχής στο κυρίως πιάτο της διοργάνωσης.

Ο Ερυθρός Αστέρας κατέγραψε τρεις νίκες, αλλά οι ισάριθμες ήττες δεν του επέτρεψαν να έχει καλύτερη συγκομιδή από τη Σαμπντόρια, η οποία έκλεισε ραντεβού με την Μπαρτσελόνα στο «Γουέμπλεϊ» και λύγισε 1-0 με εκείνο το φάουλ του Ρόναλντ Κούμαν.

Ο Ντάρκο Πάντσεφ δήλωσε «Μακεδόνας» πριν διαλύσει τον Παναθηναϊκό

Οι δύο από τις τρεις επιτυχίες των κατόχων του τροπαίου επιτεύχθηκαν κατά του Παναθηναϊκού με 2-0 στο ΟΑΚΑ των περίπου 70.000 θεατών και 1-0 στο «Μπάλγκαρσκα Άρμια» της Σόφιας.

Ο δεύτερος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων διεξήχθη στη Βουλγαρία, αφού η UEFA θεωρούσε ότι πλέον δεν ήταν ασφαλείς οι συνθήκες στη Γιουγκοσλαβία.

Η ουσία είναι ότι από εκείνο το 1-0 της 18ης Μαρτίου 1992 μέχρι την Τρίτη (6/11/2018), ο Ερυθρός Αστέρας δεν είχε πανηγυρίσει νίκη σε φάση ομίλων Champions League.

Εκείνο το πέναλτι του Σίνισα Μιχάιλοβιτς στο 53ο λεπτό έκρινε το ματς υπέρ της παρέας του Γκόραν Πάντσεφ, του Βλάντιμιρ Γιούκοβιτς, του Έλβιρ Μπόλιτς, του Ίλια Ίβιτς…

Περισσότερες λεπτομέρειες για εκείνη την παρέα και, κυρίως, για τον Πάντσεφ των δύο γκολ στο ΟΑΚΑ, μπορείτε να διαβάσετε αν πατήσετε ΕΔΩ.

Εν προκειμένω, θα έλεγε κανείς ότι αυτή η νίκη στη Σόφια στοίχειωσε τον Ερυθρό Αστέρα, καθώς δεν είχε πανηγυρίσει ούτε μία φορά μέχρι την Τρίτη.

Τη σεζόν 2000-01 δεν προκρίθηκε στους ομίλους εξαιτίας της Ντινάμο Κιέβου, το 2001-02 τον σταμάτησε η μετέπειτα φιναλίστ Λεβερκούζεν, το 2004-05 η σπουδαία Αϊντχόφεν της εποχής, το 2006-07 η μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης Μίλαν, το 2007-08 λύγισε από τους Ρέιντζερς, οι οποίοι στην πορεία της σεζόν έπαιξαν στον τελικό του Κυπέλλου UEFA.

Το καλοκαίρι του 2016 ο Ερυθρός Αστέρας έπεσε θύμα της Λουντογκόρετς και συμπλήρωσε έξι ανεπιτυχείς προσπάθειες για επιστροφή στο κυρίως μενού του Champions League.

Τελικά την τρέχουσα σεζόν η σερβική ομάδα πέρασε τρεις προκριματικούς γύρους και το εμπόδιο της Ζάλτσμπουργκ στα πλέι-οφ, με συνέπεια να ενταχθεί στον 3ο όμιλο που απαρτίζεται (και) από Λίβερπουλ, Παρί Σεν Ζερμέν, Νάπολι.

Έπειτα από το εντός έδρας 0-0 με τους «παρτενοπέι», το 1-6 του «Παρκ ντε Πρενς» και το 0-4 του «Άνφιλντ», ο Ερυθρός Αστέρας ήθελε οπωσδήποτε μια νίκη γοήτρου για να σπάσει η κατάρα του 1992.

Πράγματι, χάρη στα δύο γκολ του Μίλαν Πάβκοφ στο 22ο και το 29ο λεπτό, η σερβική ομάδα λύγισε με 2-0 τη φιναλίστ της διοργάνωσης και ομόχρωμη Λίβερπουλ.

Οι πιθανότητες πρόκρισης δεν είναι με το μέρος της, τουλάχιστον όμως έκανε σεφτέ στις επιτυχίες μετά από 26 ολόκληρα χρόνια.

Παράλληλα χάρισε την πρώτη νίκη της χώρας (ως Σερβία) στη φάση των ομίλων, αφού η Παρτίζαν δεν τα είχε καταφέρει στα προηγούμενα 12 ματς (3 ισοπαλίες-3 ήττες το 2003-04, 6 ήττες το 2010-2011).

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!