Όταν ο Ρομπέρτο Μπάτζο έπεσε θύμα οικονομικής απάτης

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουν γίνει γνωστά οικονομικά σκάνδαλα με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών; Πόσες φορές δεν έχουμε δει επίσης προσωπικότητες του αθλητισμού να βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας λάθους υπολογισμού ή επειδή εμπιστεύθηκαν τους λάθος ανθρώπους;

Μία τέτοια περίπτωση ήταν κι αυτή του Ρομπέρτο Μπάτζο, που είχε έρθει στο φως στις 27 Δεκεμβρίου 1996, αλλά ευτυχώς για τον ίδιο δεν σήμανε χρεοκοπία, καθώς τότε ήταν ο πιο υψηλά αμειβόμενος παίκτης στον πλανήτη.

Η συγκλονιστική περιγραφή του Μπάτζιο για το πέναλτι του 1994 και τα δύο διαφημιστικά

Ο Ιταλός σούπερ σταρ, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Μίλαν, είχε εμπιστευθεί ένα ποσό περίπου 3.500.000.000 δισεκατομμυρίων λιρετών σε επενδυτική εταιρεία που έδρευε στο Ρίμινι της Ιταλίας.

Η υπόσχεση των εκπροσώπων της ήταν πως τα χρήματα θα πολλαπλασιάζονταν, καθώς θα τα… έριχναν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα σε φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής.

Φυσικά, τα συγκεκριμένα χρήματα δεν έφταναν ποτέ πίσω στους επενδυτές – τουναντίον υπεξαιρέθηκαν ποσά με πολλά… μηδενικά.

Τη μεγαλύτερη ζημιά απ’ όσους εξαπατήθηκαν την υπέστη ο Μπάτζο, ο οποίος είχε καταβάλει στην εταιρεία ένα ποσό μεταξύ 3.000.000.000-7.000.000.000 λιρετών.

«Την υπόθεση έχουν αναλάβει οι δικηγόροι μου, δεν έχω να δηλώσω τίποτα παραπάνω», είχε αρκεστεί να δηλώσει τότε ο «μικρός Βούδας», σε μία περίοδο που μεταξύ άλλων είχαν φουντώσει και οι φήμες αποχώρησής του από τη Μίλαν λόγω της επιστροφής του Αρίγκο Σάκι στον πάγκο της ομάδας.

Την ίδια στιγμή 16 άτομα είχαν ήδη συλληφθεί από την παραμονή των Χριστουγέννων του 1996 και ανακρίνονταν από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, σε μία υπόθεση μαύρου χρήματος που φαινόταν να εμπλέκονται πολλοί επιφανείς επιχειρηματίες και έμποροι.

Η έρευνα συνεχιζόταν μαζί με τις ανακρίσεις, ενώ από τις πρώτες κιόλας μέρες η δικογραφία που είχε σχηματιστεί ήταν ογκώδης.

Παραρτήματα της επενδυτικής εταιρείας-φάντασμα, μάλιστα, λειτουργούσαν στη Λομβαρδία και το Σαν Μαρίνο, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η «Repubblica».

Ένα από τους συλληφθέντες, ονόματι Βιντσέντσο Γκρανάτα, ο οποίος αποτελούσε τον σύνδεσμο επικοινωνίας μεταξύ παικτών και εταιρείας, ομολόγησε κατά την ανάκρισή του πως περισσότερες από 100.000.000.000 λιρέτες είχαν αποσπαστεί από εξαπατημένους ενδιαφερόμενους τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα 5.000.000.000 εξ αυτών, μάλιστα, είχαν υπεξαιρεθεί μόλις τους τελευταίους πέντε μήνες λειτουργίας της εταιρείας-φάντασμα, η οποία είχε πια ξεπεράσει τα όρια.

Αποκαλύφθηκε, επίσης, πως εκτός του Ρομπέρτο Μπάτζο, θύματα της απάτης είχαν πέσει και άλλοι γνωστοί ποδοσφαιριστές, όπως ο αμυντικός Μάσιμο Καρέρα (Αταλάντα), ο μέσος Μάουρο Τζιρονέλι (Βενέτσια) και ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Σιλβάνο Μαρτίνα.

Ο Μικέλε Παντοβάνο από ήρωας της Γιουβέντους κατέληξε στη φυλακή για διακίνηση ναρκωτικών

Τα ποσά που επένδυσαν χωρίς επιστροφή οι συγκεκριμένοι και άλλοι 200 περίπου άνθρωποι ήταν σαφώς μικρότερα από εκείνα του Μπάτζο, αλλά σε κάθε περίπτωση η οικονομική ζημιά που υπέστησαν ήταν ίσως μεγαλύτερη, καθώς δεν διέθεταν την οικονομική επιφάνειά του.

Τα χρήματα, πάντως, δεν βρέθηκαν ποτέ και το μόνο που απέμεινε ήταν κάποιοι μηδενικοί λογαριασμοί σε τράπεζα των Δυτικών Ινδιών, σε ονόματα διαφόρων από εκείνους που έκαναν το λάθος να επενδύσουν στην εταιρεία-φάντασμα, ενώ και οι φορολογικές έρευνες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!