Τα «όργια» του Ντελ Πιέρο με τη Μονακό

Την άνοιξη του 334 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε τον Ελλήσποντο και, ουσιαστικά, άρχισε την τεράστια εκστρατεία του κατά της περσικής αυτοκρατορίας.

Αργότερα, δηλαδή έπειτα από… 2.332 χρόνια, ο ποδοσφαιριστής που έμελλε να ταυτιστεί με τον βασιλιά της Μακεδονίας κατέγραφε τη δική του εποποιία.

Ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, ο Μέγας Αλέξανδρος του χορταριού, ένας εκ των τελευταίων ηγετών παλιάς κοπής του αθλήματος, έπιασε ταβάνι παραγωγικότητας και απόδοσης τη σεζόν 1997-98.

Τότε, μεταξύ άλλων, η Γιουβέντους ξεπέρασε το εμπόδιο της Μονακό στην ημιτελική φάση του Champions League, γεγονός που καλείται να επαναλάβει κι εφέτος, αρχής γενομένης από το βράδυ της Τετάρτης (3/5).

Το Sport-Retro.gr γυρίζει τον χρόνο 19 χρόνια πίσω και υπενθυμίζει στους αναγνώστες του τη σειρά που αν είχε ονοματεπώνυμο θα έφερε εκείνο του Αλεσάντρο ντελ Πιέρο.

Ορεκτικό με «τεσσάρα» στη Μίλαν

Αντί προλόγου αξίζει να γίνει μία αναφορά στη Γιουβέντους της εποχής, η οποία διέθετε στο ρόστερ της μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές.

Ζινεντίν Ζιντάν, Φιλίπο Ιντσάγκι, Έντγκαρ Ντάβιντς, Ντιντιέ Ντεσάμπ, Άντζελο Περούτσι και, βέβαια, Αλεσάντρο ντελ Πιέρο ήταν μερικοί από τους «στρατιώτες» του Μαρσέλο Λίπι.

Οι κατακτήσεις της εκείνη την εποχή ήταν τα πρωταθλήματα του 1995 και του 1997, καθώς και το Champions League του 1996 (στα πέναλτι επί του φοβερού Άγιαξ).

Επιπλέον, την προηγούμενη χρονιά οι «μπιανκονέρι» είχαν χάσει την ευκαιρία να κάνουν το «back to back», αφού η Ντόρτμουντ τους νίκησε με 3-1.

Να σημειωθεί ότι και στους δύο διαδοχικούς τελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη, ο νεαρός ακόμη Ντελ Πιέρο είχε αγωνιστεί βασικός και, μάλιστα, το 1997 είχε μειώσει προσωρινά με ένα υπέροχο «τακουνάκι».

Λίγες ημέρες πριν από τους αγώνες για την ημιτελική φάση του Champions League κόντρα στη Μονακό, η Γιουβέντους έκανε μία πολύ καλή προπόνηση απέναντι στην απογοητευτική Μίλαν εκείνης της σεζόν (σ.σ. τερμάτισε στη 10η θέση).

Οι παίκτες του Λίπι επιβλήθηκαν 4-1 των «ροσονέρι» στο «Ντέλε Άλπι», σε ένα ντέρμπι που ο Ντελ Πιέρο έβαλε τα πρώτα δύο γκολ (το πρώτο με πέναλτι, το δεύτερο με φάουλ) και άνοιξε τον δρόμο για την ευρεία νίκη.

Με 7 αγωνιστικές να απομένουν, η Γιουβέντους θα έπρεπε να επιδείξει τάσεις αυτοχειρίας για να χάσει το πρωτάθλημα από την Ίντερ, τη στιγμή που ο «Μέγας Αλέξανδρος» έφτανε τα 46 γκολ σε 117 αναμετρήσεις στη Serie A.

Εμφάνιση βγαλμένη από το… πνεύμα της ημέρας

Σαν ψέμα ήταν η πρωταπριλιάτικη εμφάνιση του Αλεσάντρο ντελ Πιέρο απέναντι στη Μονακό του Ζαν Τιγκανά, η οποία φιλοδοξούσε να γίνει η πρώτη γαλλική ομάδα που θα αγωνιστεί σε τελικό Champions League μετά τη Μαρσέιγ του 1993.

Η Γιουβέντους ήταν, αναμφίβολα, το φαβορί της σειράς, όμως η ομάδα του Πριγκιπάτου διέθετε σπουδαίους παίκτες όπως ο Φαμπιάν Μπαρτέζ, ο Νταβίντ Τρεζεγκέ, ο Βίκτορ Ικπέμπα και ο 20χρονος Τιερί Ανρί.

Εξάλλου, η Μονακό προερχόταν από την πρόκριση επί της ισχυρότατης πια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία την επόμενη σεζόν θα κατακτούσε το Champions League.

Τα όνειρα των στελεχών του γαλλικού συλλόγου, όμως, δεν είχαν ταύτιση με τις ορέξεις του Ντελ Πιέρο, αρχής γενομένης από το ματς του «Ντέλε Άλπι» την Πρωταπριλιά του 1998.

Ο Ιταλός διεθνής επιθετικός πέτυχε χατ-τρικ, έδωσε την ασίστ για το 4-1 από τον Ζινεντίν Ζιντάν και, ουσιαστικά, «σχόλασε» πρόωρα τη σειρά.

Συγκεκριμένα, στο 35ο λεπτό άνοιξε το σκορ με ένα τρομερό φάουλ και στη συνέχεια νίκησε εκ νέου τον Μπαρτέζ με δύο εκτελέσεις πέναλτι (45+3’, 62’).

Η ρεβάνς της 15ης Απριλίου 1998 δεν επεφύλασσε εκπλήξεις, δεδομένου ότι από ασίστ του Ντελ Πιέρο στο 15’, ο Νικόλα Αμορούζο έσυρε τον χορό των γκολ στο «Λουί Ντε».

Η Μονακό ανέτρεψε τα δεδομένα και απέκτησε κάποιες, αχνές, ελπίδες για να στείλει τη σειρά στην παράταση, ώσπου το ρολόι έφτασε στο 74ο λεπτό.

Αν δεν είναι αυτός ο ορισμός της εκτέλεσης, τότε ποιος είναι;

Ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο πήρε από το χεράκι του τη Γιουβέντους, την οδήγησε μέχρι τον τελικό για τρίτη διαδοχική σεζόν κι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Champions League με 10 γκολ.

Δυστυχώς για εκείνον και την ομάδα του, το βράδυ της 20ής Μαΐου δεν σημείωσε ποτέ το 11ο γκολ, εν αντιθέσει με τον Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς της Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτός σημείωσε το 1ο του, αλλά αποδείχθηκε πιο σπουδαίο κι από τα 10 του «Μεγαλέξανδρου».

Διαβάστε ακόμη:

O θρυλικός Ντίνο Τζοφ έτρωγε 8 αυγά την ημέρα, ψήλωσε και έγινε ηγέτης

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!