Το ντεμπούτο του Μάικλ Τζόρνταν με τους Μπουλς έγινε (και ολοκληρώθηκε) από τύχη

Ο παίκτης που άλλαξε την ιστορία ενός ολόκληρου οργανισμού και κατ’ επέκταση όλου του ΝΒΑ αγωνίστηκε με τα χρώματα των Σικάγο Μπουλς επειδή έτσι το όρισε η μοίρα.

Το πρώτο παιχνίδι του με το «23» στην πλάτη έγινε πριν από 34 χρόνια και 7.922 ημέρες από τη στιγμή που ήρθε στη ζωή. Ημέρα Τετάρτη, 2.5 μήνες πριν κλείσει τα 22 του, φορούσε λευκά, δεν του έδιναν την μπάλα και λίγο έλειψε να τραυματιστεί σοβαρά.

Το Sport-Retro.gr αναζήτησε και βρήκε όλες τις μεγάλες και μικρές λεπτομέρειες από το επεισοδιακό ντεμπούτο του Μάικλ Τζόρνταν στον επαγγελματικό κόσμο του μπάσκετ.

***

Την ιστορία τη γράφουν οι νικητές. Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν ένας τέτοιος κι ας μην τον είχε… φανταστεί ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο «πατέρας» της πολυκαιρισμένης φράσης. Ο «Air» ήταν κάτι περισσότερο από νικητής. Ήταν η ιστορία καθεαυτή. Χωρίς να τη γράψει, τη δημιούργησε. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της.

Τα 12 χρόνια του στους Σικάγο Μπουλς, σε δύο διαφορετικές θητείες (1984-1993, 1995-1998), γιγάντωσαν τον μύθο του. Τον μύθο ενός αθλητή που ανέτρεψε το κατεστημένο της εποχής, έφερε την επανάσταση κι απογείωσε ένα σπορ που έως ότου εμφανιστούν οι Μπερντ – Μάτζικ βρισκόταν σε παρακμάζουσα περίοδο και αναζητούσε εναγωνίως ηρωικές μορφές που θα ταυτιστούν με το κοινό.  

Ο σπόρος για να φυτρώσει, να δυναμώσει και να σταθεί έχει ανάγκη από το κατάλληλο περιβάλλον και τις ιδανικές συνθήκες. Διαφορετικά μαραζώνει. Ενδεχομένως, αν και το χέρι μας στη φωτιά δεν το βάζουμε, με τον Μάικλ Τζόρνταν δεν θα συνέβαινε αυτό.

Αποκλείεται ωστόσο το σενάριο ο κυρίαρχος του παιχνιδιού για 10 γεμάτα χρόνια (6 δαχτυλίδια πρωταθλητή, 5 τίτλοι MVP κανονικής περιόδου και 6 τελικών) να είχε… χαθεί στον δρόμο προς την κορυφή; Οι πιθανότητες ήταν σίγουρα λιγοστές, αλλά πάντα υπαρκτές.

Όλοι τον είχαν δει ν’ αφήνει το σημάδι του στο κολεγιακό μπάσκετ, να χαρίζει τίτλο στο Νορθ Καρολάινα, να είναι για τρία χρόνια ο παίκτης που ο κάθε Ντιν Σμιθ ονειρευόταν να έχει υπό τις οδηγίες του. Γιατί του έλυνε τα χέρια. Ήταν όμως ένα 21χρονο παιδαρέλι και τίποτα περισσότερο. Ένας σκόρερ, όχι ένας ολοκληρωμένος παίκτης.

Τη βραδιά της 19ης Ιουνίου του 1984 οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς πήραν την απόφαση να τον προσπεράσουν. Είχαν ήδη τον Κλάιντ Ντρέξλερ από την προηγούμενη σεζόν και οι 7.7 πόντοι ανά 17.2 λεπτά συμμετοχής τούς είχαν πείσει ότι δεν χρειάζονται έναν αντίστοιχου στιλ παίκτη, δεδομένου ότι ο Τζιμ Πάξον των 21.3 πόντων ήταν επίσης στο ρόστερ τους.

Το πρώτο «αντίο» του Μάικλ Τζόρνταν στο μπάσκετ

Αντ’ αυτού διάλεξαν τον Σαμ Μπούι – ούτε καν τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Ήταν ένας «δεινόσαυρος» από το Κεντάκι, ύψους 2μ16 και η ελπίδα τους πως θα βρουν το δικό τους Χακίμ Ολάζουον, ο οποίος είχε επιλεγεί λίγα λεπτά πιο πριν στο Νο1 εκείνη τη σεζόν από τους Χιούστον Ρόκετς.

Οι Μπουλς ήταν τρίτοι στη σειρά. Έψαξαν πρώτα το δρόμο της ανταλλαγής, προτιμώντας να «θυσιάσουν» το πλεονέκτημά τους παρά να στηρίξουν ένα απρόβλεπτο project μ’ έναν οποιοδήποτε νεαρό.

Διαπραγματεύτηκαν με τους Μάβερικς και τους Κλίπερς ένα σούπερ deal, μίλησαν με τους Σόνικς, μίλησαν με τους Ρόκετς, μίλησαν στο τέλος και με τους Σίξερς.

Για πολύ καλή τους τύχη η πρόθεσή τους δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος και ο Μάικλ Τζόρνταν κατέληξε, οριστικά και αμετάκλητα, στο ρόστερ των «ταύρων».

Μιας ομάδας που τότε συμπλήρωνε τη λίγκα, δεν ήταν ελκυστικός προορισμός για φτασμένους παίκτες. Είχε τελειώσει την προηγούμενη σεζόν με ρεκόρ 27-55 και ως προτελευταία στην ανατολική περιφέρεια (πάνω μονάχα από τους Ιντιάνα Πέισερς) είχε, φυσικά, μείνει εκτός πλέι οφς.

Μάικλ Τζόρνταν: Ι’m back

Ούτε καν το κοινό του Σικάγο έδειχνε ζωηρό ενδιαφέρον για μια ομάδα που είχε αποτύχει για τρεις διαδοχικές σεζόν και από το 1975-76 είχε προκριθεί μόλις δύο φορές. Είναι ενδεικτικό πως στον πίνακα με τα εισιτήρια της σεζόν 1983-84 ήταν 21η επί συνόλου 23 ομάδων.

Να όμως που η ιστορία ανατράπηκε εκείνη την ημέρα. Οι περισσότεροι άρχισαν να το αντιλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Άντζελες που διεξήχθησαν μετά από 1,5 μήνα (29 Ιουλίου – 10 Αυγούστου).

Η ομάδα των ΗΠΑ, αποτελούμενη από κολεγιόπαιδα μεταξύ των οποίων ο «MJ» έφτασαν ως την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου εκμεταλλευόμενη την απουσία των Σοβιετικών και τη μεταβατική περίοδο των Γιουγκοσλάβων που αποκλείστηκαν εύκολα από τους Ισπανούς στα ημιτελικά.

«Αέρινα» καρφώματα και απόφαση-σοκ! Η 7η Φεβρουαρίου του Μάικλ Τζόρνταν

Ο Τζόρνταν, απέναντι σε άνδρες πλέον, ήταν ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας του Μπόμπι Νάιτ με 17.1 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά αγώνα, πολύ μπροστά από τον Κρις Μάλιν και τον Πάτρικ Γιούιν. Το αποτέλεσμα αυτού ήταν στο Σικάγο να περιμένουν με ανυπομονησία την πρώτη εμφάνισή του με τους Μπουλς. Ήταν σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια, στις 26 Οκτωβρίου του 1984.

Δεν είναι τυχαίο πως η προσέλευση στο «Chicago Stadium» στην πρεμιέρα με τους Ουάσινγκτον Μπούλετς (και όχι Γουίζαρντς τότε) ήταν σχεδόν διπλάσια του περυσινού μέσου όρου (από τις 6.250 στους περίπου 12.000). Μάλιστα ο Τζόρνταν παρουσιάστηκε τελευταίος μεταξύ των συμπαικτών του και φυσικά αποθεώθηκε, ασχέτως αν τότε τα ειδικά εφέ δεν είχαν ακόμη ενταχθεί στο τελετουργικό.

Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν λογικό ο Τζόρνταν να επιλεγεί στην αρχική πεντάδα του κόουτς Κέβιν Λαουγκέρι, ο οποίος για χάρη του νέου αστεριού του άφησε εκτός τον Κιντίν Ντέιλι των 19.9 πόντων.

Ήταν πάντως ένα παράξενο παιχνίδι το πρώτο του, διότι το νέο αστέρι των «ταύρων» δεν πήρε πολλές φορές την μπάλα. Σύμφωνα με τους ρεπόρτερς της εποχής, το δίδυμο των παλιών Ντέιλι – Γούρλιτζ είχε κάνει κολεγιά με στόχο τη… φθορά του Τζόρνταν.

Ιδίως ο πρώτος που του «έτρωγε» επί της ουσίας τη θέση, ήταν απογοητευμένος που στο ντραφτ επιλέχθηκε ένας σούτινγκ γκαρντ και όχι ένας ψηλός ή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η ανταλλαγή του.

Συνέπεια αυτών ήταν ο Τζόρνταν ν’ αρχίσει με μια χαρακτηριστική κίνηση κι ένα εύστοχο σουτ με ταμπλό, αλλά στο φινάλε να τελειώσει την αγχωμένη πρεμιέρα του με 16 πόντους από 5/16 σουτ.

Το ασύλληπτο ρεκόρ του Μάικλ Τζόρνταν

Ίσα δηλαδή που ξεπέρασε το 30% εντός πεδιάς, όταν στην καριέρα του είχε σχεδόν 50%, μετρώντας ταυτόχρονα 6/7 βολές. Προσέφερε πάντως στους υπόλοιπους τομείς συνεισφέροντας 7 ασίστ, 6 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, αλλά 4 κοψίματα!

Βέβαια στο 45-28 του πρώτου ημιχρόνου ο κόσμος πάγωσε για κάμποσα δεύτερα. Διότι σε μια φάση που είχε λήξει με κερδισμένο φάουλ, ο Τζόρνταν επιχείρησε να καρφώσει μπροστά στον πάουερ φόργουορντ Τζεφ Ράλαντ.

Ενόσω ήταν στον αέρα, τα πόδια του μπερδεύτηκαν μ’ εκείνα του αντιπάλου του και η προσγείωση στο παρκέ ήταν όχι μόνο άτσαλη, αλλά και με τη μέση.

Ο μικρός ανάσανε βαριά, αλλά με το κορμί του σοκαρισμένο από την πτώση έμενε ακίνητος. Όταν όλοι κατάλαβαν πως ήταν καλά, επήλθε ανακούφιση και ηρεμία. Θηρίο…

Το παιχνίδι ήταν νικηφόρο για τους Μπουλς, 109-93, αλήθεια είναι πάντως πως δεν ήταν ενδεικτικό των όσων ο «Air» θα κατάφερνε από ‘κει και πέρα στα παρκέ.

Διότι γρήγορα οι 16 πόντοι υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς στο τρίτο παιχνίδι του έφτασε τους 37, ενώ στο ένατο πέτυχε 45 απέναντι – το πρώτο από τα επτά συνολικά μέσα στην ίδια χρονιά.

Το τέλος της οποίας βρήκε τον Τζόρνταν με 28.2 πόντους, 6.5 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ και 2.4 κλεψίματα να κερδίζει τον τίτλο του κορυφαίου ρούκι (μέλος της δεύτερης καλύτερης 5αδας) και τους Μπουλς ξανά στα πλέι οφ κι ας αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο από τους Μιλγουόκι Μπακς.

VIDEOS: H δεύτερη επιστροφή του Μάικλ Τζόρνταν στο ΝΒΑ

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!