Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Όταν ο Παττακός ήθελε να «συνετίσει» τον Σιδέρη

Την 21η Απριλίου 1967 η Ελλάδα μπήκε επίσημα στο «γύψο», όπου θα έμενε για 7 ολόκληρα χρόνια. Η μαύρη περίοδος της χούντας, όπου η εξουσία ασκούνταν από το καθεστώς των συνταγματαρχών, υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπαδόπουλου, επηρέασε τη ζωή του τόπου σε παραπάνω από ένα επίπεδα και άφησε πολλές πληγές.

Ο αθλητισμός, αν και ήσσονος σημασίας συγκριτικά με τις υπόλοιπες πτυχές, ήταν φυσικά μέσα στα πράγματα που επηρεάστηκαν.

Το ποδόσφαιρο από τη μία χρησίμευε στο καθεστώς, καθώς γοήτευε τις μάζες και χρωμάτιζε το γκρίζο χρώμα που κάλυπτε την υπόλοιπη καθημερινότητα, αλλά από την άλλη έπρεπε όλα να βρίσκονται υπό έλεγχο.

Κι αυτό γιατί εύκολα ένας αγώνας, και γενικά τα γεγονότα μαζικής προσέλευσης, θα μπορούσε να μετατραπεί σε εστία προβλημάτων για την κυβέρνηση της εποχής.

Ο όρος «εστία προβλημάτων» αναφέρεται φυσικά σε δραστηριότητες, όπως η διάδοση παράνομου υλικού και κυρίως η μετατροπή ενός αγώνα σε αντικαθεστωτική διαδήλωση.

Αυτός ήταν και ο λόγος που έπρεπε να βρίσκονται υπό έλεγχο άπαντες: Θεατές, παίκτες, προπονητές και όποιος άλλος εμπλεκόταν στην τέλεση των αγώνων.

Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί σύμμαχοι στην καταστροφή της Λεωφόρου. Ο Μιχάλης Βουτσαράς στο Sport-Retro.gr

Στις 22 Νοεμβρίου 1967 δόθηκε το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση της εποχής, καθώς ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έδιναν το πρώτο δικτατορικό ντέρμπι, από το οποίο δεν έλειψαν τα παρατράγουδα.

Ήταν η 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής για την σεζόν 1967-68 και οι «αιώνιοι» τίθεντο αντιμέτωποι στο κατάμεστο και με έντονη αστυνομική παρουσία γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο Ολυμπιακός ήταν για δύο σερί χρόνια πρωταθλητής και διέθετε την περίφημη «ομαδάρα», όπως λέει και το τραγούδι, που είχε δημιουργήσει ο Ούγγρος προπονητής Μάρτον Μπούκοβι.

Ο Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, έψαχνε τρόπο να επιστρέψει στις επιτυχίες και μία νίκη επί του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της σεζόν θα ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν.

Κι αυτό ακριβώς βρήκε, καθώς με απευθείας εκτέλεση φάουλ του αείμνηστου Τάκη Λουκανίδη, διαμορφώθηκε το τελικό 1-0.

Derby Stories: Η στήλη των μεγάλων αγώνων

Ήταν ένα γκολ που αμφισβητήθηκε έντονα από τους «ερυθρόλευκους», καθώς όπως ισχυρίστηκαν σημειώθηκε δυο λεπτά αφότου έπρεπε να είχε λήξει το πρώτο ημίχρονο. Η φάση αυτή στιγμάτισε και δυναμίτισε το ματς.

Αρχικά ο Βασίλης Μποτίνος μούτζωσε τον διαιτητή της αναμέτρησης Κιτσούκαλη (κατόπιν τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού 4 αγωνιστικών), εν συνεχεία υπήρχαν έντονες συνομιλίες και δυνατές μονομαχίες μεταξύ των παικτών σε όλο το δεύτερο μέρος.

Στην κερκίδα είχαν ανάψει εξίσου τα αίματα και δεν είναι τυχαίο ότι και από πλευράς επισήμων η κατάσταση είχε ξεφύγει.

Ανάμεσα σε προσωπικότητες του αθλητισμού και της πολιτικής είχαν βρεθεί και πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου, όπως η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γιώργος Φούντας.

Ο ηθοποιός, γνωστός για τα «πράσινα» αισθήματά του, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής μετακινήθηκε από τη θέση στα επίσημα σε μία πίσω από την εστία του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο και φώναζε προς τον διαιτητή «Τι διαιτητής είναι αυτός ρε; Ό,τι του λένε οι παίκτες, σφυραει;»

Στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, όμως, έγινε κάτι που δεν είχε προηγούμενο. Ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και πλησίασε τον διαιτητή, ο οποίο χωρίς να έχει καταλάβει τι συμβαίνει, συνέχιζε να ακολουθεί τις φάσεις του παιχνιδιού.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το πρώτο ντέρμπι στη Λεωφόρο μετά από 16 χρόνια

Τότε ο αξιωματικός πλησίασε τον Γιώργο Σιδέρη και του ζήτησε να τον ακολουθήσει προς τις θέσεις που κάθονταν, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανός Παττακός μαζί με τον ΓΓΑ κ. Κίτσιο και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Πλυτά.

Ο Παττακός είχε δώσει εντολή να διακοπεί το παιχνίδι, προκειμένου να πει… δυο κουβέντες στον επιθετικό του Ολυμπιακού, με αφορμή μία αψιμαχία του με τον Φραγκίσκο Σούρπη του Παναθηναϊκού.

Σύμφωνα με άρθρο του αξέχαστου Πάνου Γεραμάνη, ο οποίος είχε δώσει το «παρών» στο ματς, στην εφημερίδα «Νέα» ο διάλογος πήγε ως εξής:

-Άκου Σιδέρη. Παίξε πιο ήρεμα, γιατί είσαι πολύ σκληρός.

-Μάλιστα, κύριε υπουργέ. Παίζω απλώς δυνατά και όχι σκληρά. Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα δυναμικό.

Το παιχνίδι συνεχίστηκε και έληξε κανονικά, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με σκορ 1-0 και ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε για το «εκπρόθεσμο» γκολ.

Την παράσταση, όμως, είχε κλέψει η ωμή παρέμβαση του εκπροσώπου της δικτατορίας στο ματς, η οποία φυσικά «χειροκροτήθηκε», θέλοντας και μη, από φιλάθλους και Μέσα εκείνη την εποχή.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού ισχυρίζονται μέχρι σήμερα πως αυτό είναι δείγμα της στήριξης του τότε καθεστώτος στον Παναθηναϊκό, αλλά ο ίδιος ο Παττακός λίγες μέρες αργότερα παραχώρησε συνέντευξη στην «Αθλητική Ηχώ».

«Είμαι οπαδός του Ολυμπιακού από μικρός και στεναχωρήθηκα που χάσαμε στο ντέρμπι αν και ήμασταν καλύτεροι. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος πάλι εμείς θα πάρουμε το πρωτάθλημα», ήταν τα λόγια του.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το Κύπελλο της… δεκάρας

Αναφορικά με την παρέμβασή του στο ματς, ο Παττακός είπε: «Έχω παρακολουθήσει ξανά μεγάλους αγώνες και έχω δει πως καταλήγουν τα πράγματα αν τα αφήσεις ανεξέλεγκτα. Επέλεξα τον Σιδέρη για να του κάνω παρατήρηση, επειδή θεωρώ ότι ως προσωπικότητα θα κατεύναζε τα πνεύματα στην ομάδα του. Αν ήθελα να κάνω παρατήρηση στον Παναθηναϊκό, θα επέλεγα αντιστοίχως τον Δομάζο».

Τελικά το πρώτο δικτατορικό πρωτάθλημα κατέληξε στην ΑΕΚ, οι τίτλοι μοιράστηκαν σχεδόν στα ίσα μεταξύ του ΠΟΚ, ενώ δύο κύπελλα κατέληξαν σε ΠΑΟΚ και Άρη αντίστοιχα. Είτε δίκαια, είτε σε μία λογική «διαίρει και βασίλευε».

Σε κάθε περίπτωση εκείνη η θλιβερή επταετία άφησε το στίγμα της σε σημαντικότερους τομείς απ’ ότι στο ποδόσφαιρο.

Σε αυτό άφησε τη σιγουριά πως το παιχνίδι πάντα γινόταν έρμαιο σε πάσης φύσεως απολυταρχικά καθεστώτα, τα οποία ήθελαν να το ελέγξουν με οποιονδήποτε τρόπο, το καθένα για το δικό του σκοτεινό σκοπό.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΠAΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μπέλα Γκούτμαν): Οικονομόπουλος, Μητρόπουλος, Λουκανίδης, Σούρπης, Καμάρας, Πιτυχούτης, Μπέλλης, Ροκίδης, Δομάζος, Δημητρίου, Παπουτσάκης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρτον Μπούκοβι): Βαλλιάνος, Γκαϊτατζής, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Μίλησης, Πολυχρονίου, Γιούτσος, Ν. Σιδέρης, Βασιλείου, Γ. Σιδέρης, Μποτίνος.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!