Τρέβορ Φράνσις: O άνθρωπος που χάρισε το πρώτο Ευρωπαϊκό στη Νότιγχαμ κόστισε 1.000.000 λίρες

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Φεβρουαρίου 1979, η αίθουσα Τύπου στο «Σίτι Γκράουντ» της Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν κατάμεστη από δημοσιογράφους και στελέχη της ομάδας, αν και δεν επρόκειτο για ημέρα αγώνα, αλλά για μία απλή Παρασκευή.

Όσο απλή γινόταν να είναι δηλαδή η μέρα που η Νότιγχαμ Φόρεστ παρουσίαζε το πρώτο της μεταγραφικό απόκτημα μετά από 14 ολόκληρους μήνες και ακόμα περισσότερο, όταν είχε αποφασιστεί να ξοδευτούν πάνω από 1.000.000 λίρες για να συμβεί αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ SPORT-RETRO.GR ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Ο Τρέβορ Τζον Φράνσις, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννηθείς στο Πλίμουθ της Αγγλίας στις 19 Απριλίου 1954, ήταν το επίκεντρο των γεγονότων.

Ο Άγγλος επιθετικός, 25 χρονών τότε, είχε περάσει όλη τη μέχρι τότε καριέρα του στη Μπέρμιγχαμ Σίτι, με την οποία έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο όταν ήταν μόλις 16 ετών.

Στην πρώτη του σεζόν πέτυχε 15 γκολ σε 22 εμφανίσεις, ενώ μέσα σε αυτά υπήρχε κι ένα φοβερό «καρέ» τερμάτων κόντρα στην Μπόλτον.

Το ταλέντο του είχε φανεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς άρχισε να σκοράρει κατά ριπάς και έφτασε τα Χριστούγεννα του 1978 να έχει 119 γκολ σε 280 εμφανίσεις με την Μπέρμιγχαμ.

Αν προστεθούν και τα 33 γκολ σε 36 εμφανίσεις που σημείωσε το καλοκαίρι του 1978, όταν αγωνίστηκε με ειδική συμφωνία στις ΗΠΑ για λογαριασμό των Detroit Express, τότε γίνεται κατανοητό ότι επρόκειτο για έναν πολύ προικισμένο γκολτζή.

 

Αυθεντικός γκολτζής με απλησίαστη τιμή

Η φιλοδοξία του Φράνσις να βγάλει περισσότερα χρήματα καλύφθηκε εν μέρει από τη συμμετοχή του στο αμερικανικό πρωτάθλημα (μεταξύ άλλων αγόρασε το πρώτο του σπίτι), ωστόσο οι αγωνιστικές φιλοδοξίες του ήταν δύσκολο να καλυφθούν στην Μπέρμιγχαμ, πολλώ δε μάλλον στις ΗΠΑ.

«Είμαι 24 και είμαι ήδη εδώ 8 χρόνια, ενώ θεωρώ πως σε άλλα 8 θα τελειώσει η καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής. Δεν έχουμε κατακτήσει κάποιον τίτλο και με όλο το σεβασμό που έχω για τον σύλλογο, δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να το καταφέρουμε στο μέλλον. Ευχαριστώ την ομάδα για όλα, αλλά ήρθε η ώρα να προχωρήσω παρακάτω», είπε.

Ο Πίτερ Σίλτον των 1.000 αγώνων και των τεσσάρων δεκαετιών

Μετά από δική του απαίτηση, όπως μαρτυρούν οι παραπάνω δηλώσεις, ο Τρέβορ Φράνσις τοποθετήθηκε στη μεταγραφική λίστα και οι ενδιαφερόμενοι έκαναν… ουρά.

Σύμφωνα μάλιστα με την «Guardian» ήταν «σαν να βγάζεις ξαφνικά έναν αυθεντικό πίνακα του Ρέμπραντ σε πλειστηριασμό», μόνο που η τιμή εκκίνησης ήταν το 1.000.000 λίρες.

Το συγκεκριμένο ποσό παγκοσμίως είχε δοθεί για μεταγραφή μόνο στην Ιταλία και συγκεκριμένα με αποδέκτη τον Τζουζέπε Σαβόλντι, ο οποίος από την Μπολόνια μεταπήδησε στη Νάπολι το 1975 έναντι του ποσού-ρεκόρ των 2.000.000.000 λιρετών.

Αυτό είχε πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στο ιταλικό κοινοβούλιο για τον οικονομικό έλεγχο που πρέπει να ασκηθεί στις ομάδες και το πόθεν έσχες τους, αφού τέτοια ποσά ξεπερνούσαν την οικονομική επιφάνεια που είχαν ολόκληρες επιχειρήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό φάνταζε εκτός πραγματικότητας, ακόμα και αν στις μέρες μας πλέον τα μεταγραφικά ρεκόρ είναι 300 ή 400 φορές πιο πάνω από αυτά εκείνης της εποχής.

Η τιμή για την απόκτηση του Τρέβορ Φράνσιτς απομάκρυνε όλους τους… μνηστήρες εκτός από την Κόβεντρι και τη Νότιγχαμ.

Η διαφορά ήταν πως οι «γαλάζιοι», σε αντίθεση με τη Φόρεστ, επέτρεπαν στον Φράνσις να μεταβεί στο τέλος της σεζόν στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα χρήματα που θα κέρδιζε ο παίκτης να είναι περισσότερα σε βάθος χρόνου.

Ο αείμνηστος Μπράιαν Κλαφ, από την άλλη, είχε συμφωνήσει με τον στενό του συνεργάτη Πίτερ Τέιλορ πως ο Φράνσις ήταν ο άνθρωπος που χρειάζονταν ως κολώνα στην επίθεση της ομάδας, προκειμένου να πετύχουν την υπέρβαση.

Η Νότιγχαμ Φόρεστ, υπό την καθοδήγηση του φοβερού προπονητικού διδύμου, είχε προβιβαστεί στην 1η Κατηγορία μετά το τέλος της σεζόν 1976-77.

Όταν η Λίβερπουλ άρχισε την αγγλική… δικτατορία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών

Αμέσως στέφθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας την επόμενη σεζόν, ενώ στις αρχές του 1979 βρισκόταν ήδη στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Ο Φράνσις τα συνυπολόγισε όλα αυτά και μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, στις 5 Φεβρουαρίου είπε το πολυπόθητο «ναι» και δέχτηκε την πρόταση της Φόρεστ, η οποία σύμφωνα με τον Κλαφ ήταν 999.999 λίρες και ούτε σεντ παραπάνω.

 

«Απλά δίνε τη μπάλα στον Τζον Ρόμπερτσον…»

Βέβαια, με τους φόρους το κόστος της μεταγραφής ξεπέρασε το 1.000.000 και το ρεκόρ ήταν πλέον γεγονός, οπότε ο ευφυής Άγγλος τεχνικός βρήκε άλλον τρόπο για να υποβαθμίσει αυτό το γεγονός προς όφελος της ομάδας αλλά και του παίκτη, ο οποίος θα είχε να διαχειριστεί φοβερή πίεση.

Ο Κλαφ εμφανίστηκε στην παρουσίαση αργοπορημένος, ενώ φορούσε αθλητική φόρμα και κρατούσε μία ρακέτα του σκουός, αφού λίγο πριν έπαιζε με φίλους και την οικογένειά του σε παρακείμενο πάρκο από το γήπεδο.

«Συγγνώμη, αλλά οι οικογενειακές και προσωπικές μου σχέσεις θα είναι πάντα σημαντικότερες από τις τυπικότητες της δουλειάς, ειδικά όταν δεν είναι μέρα αγώνα ή προπόνησης», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Φράνσις, από την πλευρά του, επεσήμανε χρόνια αργότερα: «Θυμάμαι τους ανθρώπους της ομάδας να λένε ότι πίστευαν πολύ σε εμένα και στις ικανότητές μου.

Λίγο μετά, όμως, ο Κλαφ με πλησίασε και μου είπε ‘Αρχικά να θυμάσαι ότι εδώ κάνω κουμάντο εγώ και κατά δεύτερον ότι σε πήραμε για να δίνεις σωστά την μπάλα στον Τζον Ρόμπερτσον, ο οποίος είναι και πολύ καλύτερος παίκτης από εσένα. Μην τα ξεχάσεις ποτέ αυτά τα δύο’»

Οι μονομαχίες της ΑΕΚ με τη θρυλική Νότιγχαμ του Μπράιαν Κλαφ

Το επίσημο ντεμπούτο του πρώτου Βρετανού ποδοσφαιριστή του 1.000.000 λιρών έγινε με την τρίτη ομάδα της Φόρεστ κόντρα στη Νοτς Κάουντι, λόγω καθυστέρησης κάποιων διαδικασιών που αφορούσαν στο δελτίο του παίκτη και κόστισαν στην ομάδα ένα πρόστιμο 250 λιρών, ποσό που ανέβασε κι άλλο το κόστος της μεταγραφής.

«Περίπου 40 άτομα στις κερκίδες, λάσπη και βροχή, δεν το λες και καλό ντεμπούτο, αλλά έπρεπε με κάποιον τρόπο να αγωνιστώ άμεσα με την ομάδα για να με παρουσιάσουν στον κόσμο», θυμήθηκε αργότερα ο Τρέβορ Φράνσις.

Εν συνεχεία, προσέθεσε: «Θυμάμαι έκανα ένα σουτ, το πρώτο μου στον αγώνα, και έφυγε πολύ άουτ. Τότε κάποιος από την κερκίδα φώναξε: ‘Αν θες να μείνεις εδώ, εσύ ο καινούργιος πρέπει να κάνεις κάτι καλύτερο’.

Θυμάμαι ακόμα τον Κλαφ που διέσχισε εκνευρισμένος μισό γήπεδο για να του πει: ‘Το όνομά του είναι Τρέβορ Φράνσις, όχι καινούργιος’»

 

Η στέψη του «Βασιλιά Τρεβ»

Στις 30 Μαΐου 1979, ο Τρέβορ Φράνσις σταμάτησε οριστικά να είναι ο «καινούργιος», μία «αμφίβολη και ακριβή επένδυση» ή οτιδήποτε άλλο.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης κόντρα στη σουηδική Μάλμε, τα πάντα γράφτηκαν ακριβώς όπως τα είχαν σχεδιάσει ο Κλαφ και ο Τέιλορ.

Σχεδόν ακριβώς δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κλαφ νωρίτερα, αφού στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου ήταν ο Ρόμπερτσον αυτός που σέντραρε σωστά στον Φράνσις, ο οποίος σημείωσε το γκολ της νίκης με 1-0.

Με αυτήν την κεφαλιά o 25χρονος επιθετικός έστεψε τη Φόρεστ πρωταθλήτρια Ευρώπης και έκανε απόσβεση του 1.000.000 λιρών.

«Όλοι θυμούνται το ρεκόρ των χρημάτων που ξοδεύτηκαν για εμένα, αλλά προτιμώ να με θυμούνται για αυτά που πέτυχα μέσα στο γήπεδο», έχει δηλώσει ο Φράνσις.

Η ημέρα που η Νότιγχαμ ξεπέρασε το ένα πρωτάθλημα με… δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών

Την επόμενη σεζόν βρέθηκε για μεγάλο διάστημα εκτός δράσης, αφού έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι τραυματισμοί, οι οποίοι στη συνέχεια δεν του επέτρεψαν να κάνει τη λαμπρή καριέρα που ονειρευόταν.

Εντούτοις, την επόμενη χρονιά στέφθηκε ξανά πρωταθλητής Ευρώπης με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, αλλά χωρίς να έχει μεγάλη συμμετοχή αυτή τη φορά.

Το 1981 η μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Σίτι κόστισε 1.200.000 λίρες, ωστόσο πλέον δεν ήταν ο ίδιος παίκτης αν και κατάφερε να κερδίσει μία θέση στην εθνική Αγγλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982.

Σε αυτό σημείωσε και 2 γκολ, ενώ παρεμπιπτόντως, συνολικά είχε 52 συμμετοχές και 12 γκολ με τα «τρία λιοντάρια».

Μέχρι το 1994 που έκλεισε την καριέρα του πέρασε από πολλές ομάδες της Βρετανίας, αλλά και τις ιταλικές Σαμπντόρια, Αταλάντα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Πέρα όμως από το ιστορικό ρεκόρ της μεταγραφής του 1.000.000 λιρών, υπάρχει μέχρι και σήμερα στην είσοδο του «Σίτι Γκράουντ» εκείνη η μεγάλη φωτογραφία από τον τελικό του 1979.

Αυτή δείχνει τον Φράνσις να νικά τον Γιαν Μέλερ, τερματοφύλακα της Μάλμε, και να θυμίζει πως τουλάχιστον για την ομάδα της Νότιγχαμ Φόρεστ ότι ήταν παραπάνω από μία μεταγραφή-ρεκόρ: ήταν ο «Βασιλιάς Τρεβ».

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!