Στις 13 Ιανουαρίου 1999 ο μπασκετικός πλανήτης ενημερώνεται από το “United Center” του Σικάγο για τους τίτλους τέλους της εξωπραγματικής πορείας του Μάικλ Τζόρνταν.
Η πλειοψηφία των θαυμαστών του πίστεψε με πίκρα ότι αυτή τη φορά ο θρυλικός αθλητής δεν θα επιστρέψει στη δράση όπως έκανε τον Μάρτιο του 1995, έπειτα από τη δολοφονία του πατέρα του και την ανακοίνωση της απόσυρσής του εν έτει 1993.
Στις 19 Ιανουαρίου 2000 ο «MJ» επέστρεψε στο NBA ως, εν μέρει, ιδιοκτήτης και πρόεδρος των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, αφού προηγουμένως είχε εισπράξει την αρνητική απάντηση του Τζορτζ Σιν για να αποκτήσει τα ηνία των Σάρλοτ Χόρνετς.
Δεν άργησε να αντιληφθεί, όμως, αρχής γενομένης από την αποτυχημένη επιλογή του Κουάμι Μπράουν στα νταφτ του 2001, ότι στο παρκέ είχε πολύ περισσότερο ταλέντο εν συγκρίσει με το γραφείο.
Κατά συνέπεια, στις 25 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς πήρε τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει για δεύτερη φορά στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, εν προκειμένω για λογαριασμό των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, και το Sport-Retro.gr σας θυμίζει όλα όσα έγιναν μέχρι την άνοιξη του 2003.
Ενίσχυση στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου
Ο Μάικλ Τζόρνταν πέρασε ένα σεβαστό μέρος του καλοκαιριού του 2001 συμμετέχοντας σε μπασκετικά καμπ, γεγονός που προανήγγειλε την επιστροφή του, ασχέτως αν ο ίδιος έλεγε ότι απλά θέλει να χάσει το βάρος που είχε αποκτήσει μετά την απόσυρσή του.
Όταν, μάλιστα, προσέλαβε τον Νταγκ Κόλινς, παλιό προπονητή του στους Σικάγο Μπουλς, άπαντες πείστηκαν ότι το 38ο έτος του βίου του δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Πράγματι, δύο εβδομάδες μετά την τραυματική 11η Σεπτεμβρίου, ο θρύλος του παγκοσμίου μπάσκετ ανακοίνωσε την επιστροφή του και αποκάλυψε ότι ο μισθός της σεζόν 2001-02 θα παραχωρηθεί σε οικογένειες των θυμάτων.
«Παρά το γεγονός ότι είμαι ενθουσιασμένος από την επιστροφή μου στα παρκέ, βρίσκομαι συγκλονισμένος και βαθύτατα λυπημένος από την τραγωδία που χτύπησε τη χώρα και η καρδιά μου πηγαίνει στα θύματα και τις οικογένειές τους.
Ως ένδειξη σεβασμού δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε συνέντευξη Τύπου πριν από την 1η Οκτωβρίου, οπότε ξεκινάει το καμπ προετοιμασίας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Στην πρώτη αναμέτρηση εναντίον των Νιου Γιορκ Νικς, ο Μάικλ Τζόρνταν σημείωσε 19 πόντους, μοίρασε 6 ασίστ και μάζεψε 5 ριμπάουντ, αλλά οι Ουίζαρντς έχασαν 93-91.
Όπως είναι φυσικό, κάθε ματς του «MCI Center» ήταν sold out και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ο «MJ» θυμήθηκε τον παλιό καλό του εαυτό, με αποκορύφωμα τον αγώνα της 29ης Δεκεμβρίου κόντρα στους Σάρλοτ Χόρνετς, όταν έγινε ο γηραιότερος άσος του ΝΒΑ που ξεπέρασε τους 50 πόντους (51 για την ακρίβεια).
Ένας σοβαρός τραυματισμός στο δεξί γόνατο (σ.σ. κόπηκαν οι σύνδεσμοι) δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί σε περισσότερα από 60 ματς, ωστόσο μέχρι τότε κατέγραψε 22,9 πόντους, 5,2 ασίστ και 5,7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.
Δεν αγωνίστηκε στα πλέι οφ, πρόλαβε όμως να αναδειχθεί μέχρι τότε πρώτος σκόρερ, πασέρ και «κλέφτης», καθώς και να ξεπεράσει τους 30.000 πόντους (εναντίον των Σικάγο Μπουλς στις 4 Ιανουαρίου 2002).
Ο άνθρωπος τράβηξε… 45άρι κόντρα στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς, μόλις δύο ημέρες μετά τους 51 που τον είχαν μετατρέψει στον παίκτη με την κορυφαία παραγωγικότητα -σε ένα ματς- στο γήπεδο των Ουίζαρντς. Θέλετε κάτι άλλο;
Οι αριθμοί τα λένε όλα…
Όσοι πίστεψαν ότι ο σοβαρός τραυματισμός που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί νοκ-άουτ από τα πλέι οφ θα τον ωθήσει σε τρίτη (και φαρμακερή) εγκατάλειψη της δράσης, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.
Λίγους μήνες πριν από τα δεύτερα –άντα της ζωής του, ο θρύλος των Μπουλς και του ΝΒΑ ανακοίνωσε ότι θα αγωνιστεί κανονικά και τη σεζόν 2002-03!
Ας μιλήσουν οι αριθμοί: Καταρχάς ήταν ο μοναδικός παίκτης των Ουίζαρντς που έπαιξε και στα 82 ματς της σεζόν, ενώ η παρουσία του συνδυάστηκε με 20.0 πόντους, 6,1 ριμπάουντ, και 3,8 ασίστ ανά αγώνα, σούταρε με 45% εντός πεδιάς και 82% στις βολές.
Στην τελευταία αγωνιστική περίοδο της καριέρας του, ο Τζόρνταν σημείωσε 42 φορές πάνω από 20 πόντους, 9 φορές πάνω από 30 και 3 φορές 40 ή περισσότερους πόντους.
Στις 21 Φεβρουαρίου του 2003 έγινε ο πρώτος 40άρης του NBA που ξεπερνούσε τους 40 πόντους σε έναν αγώνα (σ.σ. 43 εναντίον των Νιου Τζέρσεϊ Νετς).
Επιπλέον, έκανε 13 double-doubles και σε 36 ματς ήταν ο πρώτος σκόρερ, σε 16 ο πρώτος ριμπάουντερ, σε 25 ο πρώτος σε ασίστ, σε 32 ο πρώτος «κλέφτης» και σε 13 ο πρώτος σε τάπες.
Στις 8 Απριλίου 2003 κατέγραψε το 200ό double-double της καριέρας του με 26 πόντους και 10 ριμπάουντ εναντίον των Κλίβελαντ Καβαλίερς, ενώ εντός της σεζόν ξεπέρασε τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν στην 3η θέση των σκόρερ.
Αντί επιλόγου: Όταν στις 11 Απριλίου 2003 «κλείδωσε» τη θέση του πρώτου σκόρερ σε μέσο όρο όλων των εποχών στο NBA με 30,12 πόντους, ο αντίπαλος (Μαϊάμι Χιτ) τον τίμησε με την απόσυρση της φανέλας του στην οροφή του γηπέδου! Ποτέ δεν είχε ξανασυμβεί αυτό.
Στο τελευταίο του ματς στο Σικάγο, οι φίλαθλοι των Μπουλς τον χειροκροτούσαν όρθιοι επί 4 λεπτά και όταν το ημερολόγιο έγραψε 16 Απριλίου 2003, το παγκόσμιο μπάσκετ πέρασε στη μετά-Τζόρνταν εποχή.
Με ποιον τρόπο; Σημείωσε 15 πόντους κόντρα στους Φιλαδέλφεια 76ερς και αποχώρησε από το παρκέ στα 4:13 για το τέλος της 3ης περιόδου.
Από το ξεκίνημα της 4ης το κοινό φώναζε «θέλουμε τον Μάικλ», εκείνος επανήλθε 2:35 πριν από το τέλος, στο 1:45 ο Έρικ Σνόου του έκανε επίτηδες φάουλ, ο Τζόρνταν έβαλε και τις δύο βολές και μετά ο Μπόμπι Σίμονς έκανε επίτηδες φάουλ στον Τζον Σάλμονς, προκειμένου να μπορέσει ο Τζόρνταν να βγει αλλαγή για τελευταία φορά στην καριέρα του.
Οι 21.257 φίλαθλοι, οι συμπαίκτες, οι αντίπαλοι, οι διαιτητές και τα μέλη της γραμματείας σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκροτούσαν επί 3 λεπτά.
***
Έπειτα από την απόσυρσή του, ο Μάικλ Τζόρνταν θέλησε να επιστρέψει στο πόστο του ως πρόεδρος των Ουίζαρντς, αλλά ο ιδιοκτήτης Έιμπ Πόλιν τον απέλυσε στις 7 Μαΐου του 2003.
Ο ίδιος δήλωσε προδομένος και είπε ότι αν ήξερε πως θα συνέβαινε αυτό μόλις αποχωρούσε από τα παρκέ, δεν θα φορούσε ποτέ τη φανέλα του συλλόγου της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη:
Το άλμπουμ της ζωής του Καρλ Μαλόουν
Ντέιβιντ Ρόμπινσον: «Ναύαρχος» με 71 γαλόνια
Τζον Στόκτον: Ο «βασιλιάς χωρίς στέμμα» του πικ-εν-ρολ
Ρεκόρ ετών 35: Τα 21 επιθετικά ριμπάουντ του Μόουζες Μαλόουν