O Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ξόρκισε την κατάρα με… πίτσα

Ένα δικό του χαμένο πέναλτι διαιώνισε μία κατάρα που τελικά έσπασε ο ίδιος ως τεχνικός της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018.

Μία διαφήμιση σταθμός που έδωσε χρώμα στην θλίψη των Άγγλων και τον εξιλέωσε μέσω του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού.

Μία ποδοσφαιρική καριέρα με τα πάνω και τα κάτω της και αντίστοιχα μία προπονητική που είναι πολλά υποσχόμενη.

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ γίνεται 48 χρονών και το Sport-Retro.gr θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας του.

Γεννηθείς στο Γουότφορντ, ο νυν τεχνικός της εθνικής Αγγλίας εντάχθηκε στις ακαδημίες της Κρίσταλ Πάλας, απ’ όπου «ξεπήδησε» για να κατακτήσει ως αρχηγός τη First Division (νυν Championship) το 1994.

Ο Πολ Γκασκόιν στην άσημη Ράντκλιφ για φιλικό με τη Γιουνάιτεντ

Η ευελιξία του στις θέσεις που μπορούσε να αγωνιστεί, σε συνδυασμό με το φοβερό του θάρρος και θράσος, τον έκαναν έναν από τους πιο υπολογίσιμους αμυντικούς της εποχής του.

Ο υποβιβασμός της Κρίσταλ Πάλας τον έστειλε στην Άστον Βίλα το 1995 έναντι περίπου 2.500.000 λιρών και τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, ο Τέρι Βέναμπλς τον κάλεσε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα σε ηλικία 25 ετών.

Συμμετείχε κανονικά στην προετοιμασία και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή των «τριών λιονταριών» για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996 που θα διεξαγόταν στην πατρίδα του.

Ως συνήθως οι προσδοκίες είχαν φτάσει ταβάνι και μέχρι ενός σημείου η Αγγλία δεν τις διέψευσε.

Λίνεκερ, Γκασκόιν, Πλατ… Το 1990 η Αγγλία παραλίγο να «το φέρει σπίτι»

Ο Σάουθγκεϊτ συνέθεσε μια εξαιρετική τριάδα με τους Τόνι Άνταμς-Στιούαρτ Πιρς και με όπλο την άμυνά της η οικοδέσποινα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου 120 λεπτά δεν έφτασαν για να λύσει τις διαφορές της με τον αιώνιο μπελά της: τη Γερμανία.

Στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, δέκα ποδοσφαιριστές είχαν ευστοχήσει μέχρι να έρθει η σειρά του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού της χώρας.

Μπροστά σε 75.000 Άγγλους στο «Γουέμπλεϊ», ο Σάουθγκεϊτ εκτέλεσε ένα αδύναμο πέναλτι στα δεξιά του Αντρέας Κέπκε, ο οποίος μάντεψε σωστά και πραγματοποίησε μία από τις πιο σημαντικές αποκρούσεις της καριέρας του.

Ο Αντρέας Μέλερ ευστόχησε αμέσως μετά και έστειλε τη Γερμανία στον τελικό με σκορ 6-5, ενώ ταυτόχρονα «βύθισε» το «νησί» σε κατάθλιψη.

O μοιραίος της διαδικασίας χλευάστηκε σκληρά και χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκρότημα «The Business» έβγαλε τραγούδι αφιερωμένο στην αποτυχία του, όπου το ρεφρέν έλεγε «Southgate’s coming home», κατά το «It’s coming home».

Ωστόσο, ο ίδιος φρόντισε με πανέξυπνο τρόπο να αυτοσαρκαστεί και εν τέλει να ξεπεράσει τη σκληρή κριτική που του ασκήθηκε για την απώλεια του πέναλτι.

Συγκεκριμένα πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση της Pizza Hut, όπου εμφανίστηκε να τρώει πίτσα, φορώντας χάρτινη σακούλα στο κεφάλι παρέα με τους Στιούαρτ Πιρς και Κρις Γουόντλ.

Εκείνοι είχαν αστοχήσει επίσης σε διαδικασία πέναλτι ημιτελικής φάσης, επίσης απέναντι στη Γερμανία, με τη διαφορά ότι επρόκειτο για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (1990) και όχι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Οι Πιρς και Γουόντλ κορόιδευαν τον Σάουθγκεϊτ με λογοπαίγνια (τόνιζαν τη λέξη «miss» όταν φώναζαν τη σερβιτόρα, αλλά με σκοπό να δώσουν έμφαση στη λέξη «χαμένο» για το επίμαχο πέναλτι του 1996).

Αποκορύφωμα; Η στιγμή που κουτουλά στον τοίχο και… αναγκάζει τον Πιρς να πει στον Γουόντλ: «Αυτή τη φορά χτύπησε στο δοκάρι!»

Αφενός μεν η εταιρεία δημιούργησε μια διαφήμιση που έμεινε στην ιστορία με το λογότυπό της, αφετέρου δε ο Σάουθγκεϊτ βγήκε από τη μαύρη λίστα της συνείδησης των φιλάθλων, χωρίς καν οι ίδιοι να το καταλάβουν.

Το περιστατικό με το πέναλτι εν τέλει ελάχιστα επηρέασε την πορεία του, καθώς έπαιξε τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1998 όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000.

Σε επίπεδο συλλόγων, έπειτα από έξι χρόνια στην Άστον Βίλα, πήρε μεταγραφή το 2001 στη Μίντλεσμπρο, όπου παρέμεινε άλλα πέντε χρόνια μέχρι την απόσυρσή του το 2006.

Με το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, κατά την οποία αγωνίστηκε σε πάνω από 500 παιχνίδια πρωταθλήματος και άλλα 57 με την εθνική, άρχισε μια άλλη: αυτή της προπονητικής που τον έκανε επίκαιρο εν έτει 2018.

Ύστερα από τρία χρόνια στον πάγκο της Μίντελσμπρο, ο Σάουθγκεϊτ αποσύρθηκε ολοκληρωτικά μέχρι το 2013, όταν και ανέλαβε την ομάδα Κ21 των «τριών λιονταριών».

Η ευκαιρία που περίμενε ήρθε όταν ο προπονητής της εθνικής ανδρών Σαμ Άλαρνταϊς αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου περί χρηματισμού που αποκάλυψε η «Daily Telegraph».

Συγκεκριμένα, δύο δημοσιογράφοι που υποδύθηκαν τους επενδυτές, τον βιντεοσκόπησαν να επιτίθεται λεκτικά σε σημαίνοντα πρόσωπα του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά και να αποκαλύπτει τρόπους που μπορεί κάποιος να παρακάμψει τους μεταγραφικούς κανονισμούς της ομοσπονδίας.

«Θα έχω τα πάντα αν το πάρουμε στη Βαρκελώνη». Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο το 1999

Ο Σάουθγκεϊτ ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού για τρία ματς των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 και μετά από δύο ισοπαλίες (Ισπανία, Σλοβενία), καθώς και τη νίκη με 3-0 επί της Σκωτίας, η FA του προσέφερε τη θέση με τετραετές συμβόλαιο.

Με εκείνον στο τιμόνι οι Άγγλοι σφράγισαν την πρόκριση με τη νίκη επί της Σλοβενίας (1-0) και μπήκαν με αρκετές ελπίδες στη διοργάνωση στον όμιλο με Βέλγιο, Τυνησία και Παναμά.

Ο Χάρι Κέιν αποτέλεσε ηγετική μορφή στο χορτάρι, ενώ η προσεγμένη προσέγγιση του Σάουθγκεϊτ με πλήρως οργανωμένη αποστολή που συμπεριλάμβανε από προσωπικούς σεφ μέχρι και ψυχολόγο, απέδωσε καρπούς.

Πέραν του φινάλε της κατάρας των αποκλεισμών στα πέναλτι με την πρόκριση επί της Κολομβίας στη φάση των «16», η Αγγλία παρουσίασε μια ομάδα που δεν έθελξε με την απόδοσή της, εντούτοις έδειξε χαρακτήρα και στοιχεία ενότητας, χαρακτηριστικά εντυπωσιακά για ένα σύνολο με τόσο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και έναν προπονητή που δεν έχει καν συμπληρώσει ένα έτος στον πάγκο της.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!