Η ημέρα που έκλαψε ο «κακός πατέρας» Φραντς Μπεκενμπάουερ

Κατά γενική ομολογία, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ θεωρείται ο κορυφαίος Γερμανός ποδοσφαιριστής και ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου.

Στη διάρκεια της τρισένδοξης καριέρας του, ο «Κάιζερ» κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1972, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο, 4 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Γερμανίας με την Μπάγερν, 1 πρωτάθλημα με το Αμβούργο κι άλλα 3 με τη Νιου Γιορκ Κόσμος.

Ως προπονητής πανηγύρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 με τα «πάντσερ», 1 Κύπελλο UEFA και 1 πρωτάθλημα με την Μπάγερν, καθώς και 1 γαλλικό πρωτάθλημα με τη Μαρσέιγ.

Οι ατομικές του διακρίσεις αμέτρητες, με τις 2 Χρυσές Μπάλες (1972, 1976) και την ανάδειξή του σε κορυφαίο Γερμανό ποδοσφαιριστή 4 φορές (1966, 1968, 1974, 1976) να ξεχωρίζουν.

Όλα τα παραπάνω (και με το… παραπάνω) αποτελούν απατηλά όνειρα ακόμα και για παίκτες υψηλοτάτου επιπέδου, όμως είναι σίγουρο ότι ο ίδιος ο Μπεκενμπάουερ θα προτιμούσε να τα μην τα είχε κατακτήσει ποτέ, αρκεί να μην “έχανε” τόσο πρόωρα τον γιο του Στέφαν.

Ποτέ δεν έγινε Φραντς

Ο Στέφαν Μπεκενμπάουερ γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1968 στο Μόναχο, πατέρας του ήταν ο θρυλικός Φραντς, μητέρα του η Μπριγκίτε και μεγαλύτερος αδερφός του (κατά 2 χρόνια) ο Μίχαελ.

Ο 4χρονος Στέφαν με τον μπαμπά Φραντς, τον βιολογικό αδερφό Μίχαελ και τον ετεροθαλή Τόμας

Εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπάγερν και από τα 18 μέχρι τα 20 προσπαθούσε να πείσει τους Ούντο Λάτεκ και Γιουπ Χάινκες για την αξία του.

Αμφότεροι οι προπονητές της α’ ομάδας, πάντως, δεν πήραν ποτέ την απόφαση να προβιβάσουν τον νεαρό Στέφαν, παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν στην ίδια θέση με τον εξαίρετο αμυντικό πατέρα του.

Κατά συνέπεια, ο νεαρός μεταπήδησε στη δεύτερη λαοφιλέστερη ομάδα του Μονάχου, τη 1860, η οποία τότε συμμετείχε στην ερασιτεχνική Bayernliga.

Δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1990, δοκιμάστηκε στον Ερυθρό Αστέρα (σ.σ. πρωταθλητής Ευρώπης στο τέλος της σεζόν), ωστόσο ο Λιούπκο Πέτροβιτς δεν άναψε το «πράσινο φως».

Ως εκ τούτου, το ίδιο καλοκαίρι ο 21χρονος πήρε μεταγραφή στους Κίκερς Όφενμπαχ, το 1991 στην άσημη Γκρένχεν και το 1992 στη Ζααρμπρίκεν.

Με τη φανέλα της ομάδας του Ζάαρλαντ αγωνίστηκε στην Bundesliga, αρχής γενομένης από το ντεμπούτο του στις 14 Αυγούστου (ως αλλαγή) στο εκτός έδρας 1-1 με την Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Με τη φανέλα της Ζααρμπρίκεν

Ο υποβιβασμός, πάντως, δεν αποφεύχθηκε, με συνέπεια η τελευταία σεζόν του (1993-94) να κυλήσει στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Συνολικά, ο ύψους 1.88μ. Στέφαν Μπεκενμπάουερ κατέγραψε 12 συμμετοχές στην Bundesliga και άλλες τόσες στην 2. Bundesliga (ένα γκολ).

Μια ζωή στην Μπάγερν

Αν ο Στέφαν είχε ένα κοινό με τον Φραντς, τότε αυτό ήταν η «αιώνια» αφοσίωση στην Μπάγερν, έστω κι αν εκείνος δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της α’ ομάδας.

Την τριετία 1994-1997 αγωνίστηκε ξανά με τις «ρεζέρβες», ώσπου ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο τον ώθησε στην απόφαση να εγκαταλείψει τη δράση στα 29 του.

Με τη φανέλα της Μπάγερν

«Πάντα ήθελα να παίζω ποδόσφαιρο. Δεν υπήρχε, όμως, καμία σύγκριση με τον πατέρα μου γιατί πολύ απλά ήταν εξαιρετικός», έχει πει σε συνέντευξή του στο «Süddeutschen Zeitung» το 2010.

Τα επόμενα χρόνια, ο Στέφαν εργάστηκε ως σκάουτ και ως προπονητής ακαδημιών στον κορυφαίο γερμανικό σύλλογο και εκ των καλύτερων του κόσμου.

Μάλιστα από το 2009 μέχρι το 2012 κοουτσάρισε την Κ17, η οποία μεταξύ άλλων αποτελείτο από τους Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, Ματς Χούμελς και Τόμας Μίλερ, μετέπειτα πρωταθλητές Κόσμου και τεράστια ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ο «Σβάινι» εκτιμούσε ιδιαιτέρως τον Στέφαν, ορμώμενος από το γεγονός ότι απέρριπτε προτάσεις προκειμένου να παραμένει στην Μπάγερν.

Αμοιβαία ήταν τα αισθήματα, αφού ο αείμνηστος γιος του Φραντς είχε πει: «Ο Μπάστιαν ήταν πάντα διψασμένος για ποδόσφαιρο, αλλά την ίδια στιγμή είχε θέληση, πάθος και αγάπη για το παιχνίδι».

Το τέλος

Το 2013 ο Στέφαν Μπεκενμπάουερ υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες προκάλεσαν σοκ, διότι έδειξαν ότι έχει όγκο στον εγκέφαλο.

Πάλεψε επί δύο χρόνια με γενναιότητα, ώσπου στο τέλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον εγκατέλειψαν η συνείδηση και η φωνή του.

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, πάντα αφοσιωμένος στην καριέρα του και όχι στην οικογένεια, ήρθε πιο κοντά στον γιο του λόγω του τεράστιου αυτού προβλήματος.

«Ήμουν κακός πατέρας γιατί δεν ήμουν ποτέ εκεί», είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο «Κάιζερ» περίπου 10 χρόνια πριν από τον θάνατο του Στέφαν.

Κατά τις πρώτες σαββατιάτικες ώρες της 1ης Αυγούστου 2015, ο δευτερότοκος γιος του Φραντς Μπεκενμπάουερ «έφυγε» σε ηλικία μόλις 46 ετών.

Άφησε πίσω του τη γυναίκα του Χάιντι και τα παιδιά Τζόελ και Φραντσέσκα, οι οποίοι ζουν στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ο πλέον αμφιλεγόμενος Γερμανός προπονητής σκοτώθηκε στο μοιραίο Concorde του 2000

Βουλγαρία 1994: Η «τεσσάρα» στην Εθνική και το σκάνδαλο με τα ελληνικά παπούτσια

Νarco-football, «πεντάρα» στην Αργεντινή, Μουντιάλ ’94 και Εσκομπάρ

Το πρώτο χατ τρικ στην Iστορία των Μουντιάλ σημειώθηκε… 76 χρόνια μετά το ματς

Μπελ vs Νκονό: Μια 15ετής κόντρα με μαύρη μαγεία και… Μπουφόν!

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!