O αποκλεισμός της Σενεγάλης από το Παγκόσμιο Κύπελλο, λόγω περισσοτέρων καρτών από την Ιαπωνία στη βαθμολογία του Fair Play, αποτελεί μία ιστορική στιγμή, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το 1982 που καμία αφρικανική ομάδα δεν θα βρίσκεται στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης.
Το πρώτο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της “μαύρης” ηπείρου που συμμετείχε στη διοργάνωση ήταν η Αίγυπτος το μακρινό 1934, όταν και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.
Από τότε πέρασαν 36 ολόκληρα χρόνια (φυσικά μεσολάβησε και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος) για να εμφανιστεί ξανά εκπρόσωπος από την Αφρική στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Νιγηρία 1994-1998: Η «χρυσή «φουρνιά» που απέτυχε να διακριθεί
Μπελ vs Νκονό: Μια 15ετής κόντρα με μαύρη μαγεία και… Μπουφόν!
Το Μαρόκο του 1970, εν συνεχεία το Ζαΐρ του 1974 και η Τυνησία του 1978 δεν έκαναν τη διαφορά, ενώ αντίθετα η Αλγερία του 1982 έδειξε τα «δόντια» της και χρειάστηκε μία ολόκληρη συνωμοσία για να αποκλειστεί.
Έκτοτε και για οκτώ σερί διοργανώσεις η αφρικανική ήπειρος εκπροσωπείτο σταθερά στη δεύτερη φάση, με το Μαρόκο να κάνει την αρχή το 1986, όταν προκρίθηκε ως πρώτο από όμιλο «φωτιά» που συμμετείχαν Αγγλία, Πολωνία και Πορτογαλία.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Καμερούν, με τον φοβερό Ροζέ Μιλά στη σύνθεσή του, έφτανε ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης, σε μία σπουδαία πορεία όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε μία σπουδαία νίκη επί της κατόχου του τίτλου Αργεντινής, αλλά και επί της Κολομβίας, προτού αποκλειστεί από την Αγγλία.
Το 1994 εμφανίστηκε στον ποδοσφαιρικό χάρτη η Νιγηρία, η οποία προκρίθηκε ως καλύτερη τρίτη από τον όμιλο που συμμετείχαν η Ελλάδα, η Αργεντινή και η Βουλγαρία, αλλά το εμπόδιο της Ιταλίας του Ρομπέρτο Μπάτζιο στους «16» αποδείχθηκε πολύ υψηλό.
Το 1998 στη Γαλλία οι “σούπερ αετοί” παρέταξαν μία από τις πιο ταλαντούχες αφρικανικές ομάδες, με παίκτες όπως ο Τζέι-Τζέι Οκότσα, ο Νουάνκουο Κανού, ο Ταρίμπο Γουεστ και ο Σάντεϊ Ολίσε.
Η Νιγηρία προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλό της με τρεις νίκες, η πιο εντυπωσιακή εκ των οποίων εκείνη απέναντι στην Ισπανία με 3-2, προτού πέσει θύμα της Δανίας (1-4) στη φάση των “16”.
Η Σενεγάλη το 2002 αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη του θεσμού και η νίκη κόντρα στην κάτοχο του τίτλου Γαλλία στην πρεμιέρα ήταν μόνο η αρχή μίας «τρελής» πορείας που διακόπηκε από την Τουρκία στην παράταση του προημιτελικού (0-1 το σκορ).
Η σειρά της Γκάνας για να εκπροσωπήσει την Αφρική ήρθε το 2006 και το έκανε επαρκώς, καθώς προκρίθηκε από τον όμιλο που βρίσκονταν η Τσεχία, οι ΗΠΑ και η μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία, προτού υποταχθεί φυσιολογικά από τη Βραζιλία με 3-0.
Το 2010, στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη σε αφρικανικό έδαφος και συγκεκριμένα στη Νότια Αφρική, η Γκάνα έφτασε μία ανάσα μακριά από τα ημιτελικά, αλλά ηττήθηκε από την Ουρουγουάη σε ένα συγκλονιστικό ματς, όπου ο Ασαμόα Γκιάν αποδείχθηκε μοιραίος με το άστοχο πέναλτι στο 120’ της παράτασης (ακολούθησε η διαδικασία των πέναλτι και το 4-2 υπέρ της “σελέστε”).
https://www.youtube.com/watch?v=pVrgjWYgq4g
Ο κύκλος έκλεισε το 2014 με τη Νιγηρία, η οποία προκρίθηκε για τρίτη φορά στην ιστορία της στους «16» από τον όμιλο που συμμετείχε η Αργεντινή, αλλά στη συνέχεια ηττήθηκε εύκολα από τη Γαλλία με σκορ 2-0.