Η μεταγραφή του Μπατιστούτα στη Ρόμα έγινε μετά από εκβιασμό

Ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1969, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους επιθετικούς, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στο ιταλικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του ’90.

Στη μνήμη όλων χαράχθηκε η φιγούρα του με τη φανέλα της Φιορεντίνα, ωστόσο για να πάρει το μοναδικό σκουντέτο της καριέρας του στη Serie A, χρειάστηκε να «προδώσει» την αγαπημένη ομάδα του για τη Ρόμα.

Μάλιστα, η μεταγραφή αυτή δεν θα γινόταν ποτέ αν δεν συνωμοτούσε ο αθλητικός διευθυντής της Ρόμα, ο προπονητής και ένας εκδότης εφημερίδας εις βάρος του ιδιοκτήτη των «τζιαλορόσι», υλοποιώντας μία από τις πλέον απίθανες μεταγραφές στην ιστορία.

Τα θέματα του Sport-Retro.gr για την Ιταλία

Δεν πήρε πρωτάθλημα στη Φιορεντίνα

Ο χρόνος για τον «Μπατιγκόλ» κυλούσε αμείλικτος. Από το 1991 που βρισκόταν στην Τοσκάνη είχε καταφέρει να πανηγυρίσει μόνο ένα Coppa Italia και ένα Supercoppa. Οι πορείες πρωταθλητισμού της Φιορεντίνα ποτέ δεν είχαν το αίσιο τέλος που όλοι ονειρεύονταν, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να τον πλαισιώσει με παίκτες και προπονητή που θα επανέφεραν τον σύλλογο στην κορυφή μετά από το 1969.

Η τελευταία τέτοια σεζόν ήταν το 1998-1999, όταν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου η Φιορεντίνα ήταν πρωτοπόρος, με τον Μπατιστούτα να έχει 17 γκολ σε 17 αγώνες και να οδηγεί την ομάδα προς το όνειρο, μέχρι που ο παρτενέρ του στην επίθεση, Εντμούντο, παράτησε τον σύλλογο για να πάει να διασκεδάσει στο καρναβάλι του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Όταν ο Αργεντινός τραυματίστηκε, ο Βραζιλιάνος βρισκόταν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και δίχως επιθετικό, η Φιορεντίνα έχασε έδαφος, νίκησε μόλις 3 φορές μέχρι τέλους σεζόν και τελικά τερμάτισε στην 3η θέση.

Η έξοδος στο Champions League και το ταίριασμά του με τον Ενρίκο Κιέζα έδωσαν κίνητρο στον Μπατιστούτα να παραμείνει στη Φλωρεντία και την επόμενη χρονιά, ωστόσο η ιδέα της μεταγραφής είχε αρχίσει να στριφογυρίζει στο μυαλό του, ειδικά όντας πλέον 30 ετών και χωρίς πολλά περιθώρια να περιμένει κι άλλο για να παίξει σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Ο Καπέλο δεν έφερε την ευτυχία

Την σεζόν 1998-1999, η Ρόμα τερμάτισε στην 5η θέση, δύο βαθμούς πίσω από τη Φιορεντίνα και πάνω από Γιουβέντους και Ίντερ, αλλά στέρησε βέβαιο τίτλο από τη Λάτσιο. Ο Ζντένεκ Ζέμαν αποχώρησε και ο ιδιοκτήτης Φράνκο Σένσι έκανε το μεγάλο «μπαμ», προσλαμβάνοντας τον Φάμπιο Καπέλο.

Ο Ιταλός τεχνικός είχε αποχωρήσει από τη Μίλαν πριν τελειώσει η σεζόν 1997-1998 και έκτοτε είχε μείνει δίχως ομάδα, κάνοντας ένα διάλειμμα και απολαμβάνοντας την κατάκτηση του τίτλου του 1999 από τους «ροσονέρι», θεωρώντας ότι είχε και ο ίδιος μερίδιο στην επιτυχία.

Τον Μάιο του 1999 είπε το «ναι» στον Σένσι και μαζί του πήρε στη Ρόμα τον Φράνκο Μπαλντίνι ως αθλητικό διευθυντή. Από παίκτες, αποκτήθηκε ένας από τους φερέλπιδες επιθετικούς της χώρας, ο Βιντσέντζο Μοντέλα, ενώ ξεχώρισαν και οι Κριστιάνο Τζανέτι, Μάρκος Ασουνσάο και Χιντετόσι Νακάτα (στα μέσα της σεζόν).

Στις αποχωρήσεις, ο Πάουλο Σέρζιο πωλήθηκε στην Μπάγερν Μονάχου και μεταξύ άλλων ο Ομάρι Τετράτζε έφυγε ως ελεύθερος για τον ΠΑΟΚ, ο Φιλίπο νταλ Μόρο πήγε δανεικός στην ΑΕΚ και μεσούσης της σεζόν ο Λάμπρος Χούτος πωλήθηκε στον Ολυμπιακό για 3.000.000 ευρώ!

Η χρονιά κύλησε με τον χειρότερο τρόπο, αφού η Ρόμα τερμάτισε στην 6η θέση της βαθμολογίας και -κυρίως- πρωταθλήτρια στέφθηκε η μεγάλη αντίπαλός της, Λάτσιο, καθιστώντας… αδύνατη ακόμα και τη βόλτα στην πόλη για οποιονδήποτε «τζιαλορόσο» φίλαθλο.

Στο «στόχαστρο» ο Μπατιστούτα

Ο Καπέλο αντιλήφθηκε ότι κάτι έλειπε από την ομάδα. Το έδειξε νωρίς την άνοιξη του 2000, όταν επιχείρησε να αγοράσει τον Ρουντ φαν Νίστελροϊ από την Αϊντχόφεν, όμως ο σοβαρός τραυματισμός του Ολλανδού επιθετικού έβαλε «φρένο» στις προσπάθειες.

Ο τεχνικός των Ρωμαίων δεν πτοήθηκε και συνέχισε την αναζήτηση. Παρότι ήταν ικανοποιημένος από το ένστικτο κυνηγού του Μοντέλα και από την εργατικότητα του Μάρκο Ντελβέκιο, ήθελε έναν επιθετικό να συνδυάζει και τα δύο.

Ο Μπαλντίνι γνώριζε καλά το πρόσωπο που θα έλυνε τα χέρια του Καπέλο. Επρόκειτο για τον παίκτη που είχε άγαλμα έξω από το γήπεδο της ομάδας του, τον παίκτη που είχε πάνω από 200 γκολ στις 9 σεζόν που αγωνιζόταν εκεί, τον παίκτη που πλέον θα δοκίμαζε να φύγει, παρότι λατρευόταν ως θεός. Ο λόγος φυσικά για τον Μπατιστούτα.

Για να πραγματοποιηθεί μία τέτοια μεταγραφική κίνηση, βέβαια, η Ρόμα θα έπρεπε όχι απλά να καλύψει το κόστος του παίκτη, αλλά να πληρώσει και την υπεραξία. Η Φιορεντίνα γνώριζε πως αν έχανε τον Μπατιστούτα, έχανε τα πάντα, ο κόσμος θα αντιδρούσε και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής ίσως έκανε δεύτερες σκέψεις.

Όταν ο Μπαλντίνι μίλησε με τον Σένσι, ο δεύτερος του έδωσε εντολή να προσφέρει ένα ποσό κοντά στα 15.000.000 ευρώ και τίποτα παραπάνω. Ο Μπαλντίνι γνώριζε πως αν μετέφερε μία τέτοια πρόταση, στη Φιορεντίνα θα γελούσαν.

Κάπου εκεί, εμφανίστηκε ο Καπέλο. «Μα ποιον πιστεύεις ότι μπορείς να κοροϊδέψεις με αυτόν τον τρόπο;», ήταν η απόκριση που είχε το σχέδιό του. Κι όμως, δίχως εναλλακτική, ο Μπαλντίνι το έβαλε σε εφαρμογή.

Είπαν στην «Corriere dello Sport» να γράψει ψέματα

Οι δύο άντρες κάλεσαν σε δείπνο τον Μάριο Σκοντσέρτι, διευθυντή σύνταξης της δεύτερης μεγαλύτερης αθλητικής εφημερίδας της χώρας, της «Corriere dello Sport». Η συγκεκριμένη εφημερίδα τυπώνεται στη Ρώμη και στηρίζει εμφανώς τις δύο μεγάλες ομάδες της πόλης, ώστε με τη σειρά της να στηριχθεί κυκλοφοριακά από τους φιλάθλους αυτών των δύο.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Λάτσιο, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, προκάλεσε πτώση στις πωλήσεις της εφημερίδας που στήριζε την ομάδα. Κι αυτό γιατί οι οπαδοί της Ρόμα σταμάτησαν να αγοράζουν το έντυπο, ώστε να μην διαβάζουν τους διθυράμβους για τον «αιώνιο» εχθρό.

Ο Σκοντσέρτι ήθελε πίσω τους φίλους της Ρόμα και οι Μπαλντίνι και Καπέλο το γνώριζαν καλά αυτό, όταν τον κάλεσαν στο δείπνο. Γι’ αυτόν τον λόγο, του πρότειναν να γράψει κάτι στην εφημερίδα του, που γνώριζαν ότι είναι ψέμα, ωστόσο θα τόνωνε την κυκλοφορία της εφημερίδας. Αυτό το «κάτι» δεν ήταν τίποτα άλλο από τη… μεταγραφή του Μπατιστούτα στη Ρόμα!

Αν και ενημέρωσαν τον Σκοντσέρτι για την απόρριψη από πλευράς Σένσι μιας μεγάλης δαπάνης για την αγορά του παίκτη, ήθελαν να φέρουν τον ιδιοκτήτη της Ρόμα προ τετελεσμένου. Γι’ αυτόν τον λόγο, Μπαλντίνι και Καπέλο είπαν στον Σκοντσέρτι να αρχίζει να τυπώνει πρωτοσέλιδα για τον Αργεντινό και τη Ρόμα, ώστε ο Σένσι να… γλυκαθεί, αλλά και να πιεστεί παράλληλα.

«Ο Μπάτι έρχεται στη Ρόμα»

Δύο ημέρες αργότερα, ο Σκοντσέρτι θυμάται να κυκλοφορεί στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας για να πάει στο γραφείο του και να βλέπει μητέρες να αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να αγοράζουν μια εφημερίδα, συζητώντας το πώς ο Μπατιστούτα θα «δέσει» με τον Μοντέλα και τον Φραντσέσκο Τότι.

Οι τοπικoί ραδιοφωνικοί σταθμοί άρπαξαν το θέμα και το έπαιζαν διαρκώς στα ερτζιανά, ενώ και τα ανταγωνιστικά μέσα άρχισαν να ψάχνουν την υπόθεση.

Όποτε, δε, ο Σένσι έκανε δημόσια εμφάνιση, αντιμετωπιζόταν με χειροκροτήματα από φίλους της ομάδας που τον ευχαριστούσαν για τη μεταγραφή Μπατιστούτα. Τόσο σίγουρη έμοιαζε μετά από τον πηχυαίο τίτλο «Ο Μπάτι έρχεται στη Ρόμα» που έβαλε ο Σκοντσέρτι στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του.

«Πού είναι η Μπατιστούτα; Γιατί δεν ήρθε ακόμη;»

Αυτό το κλίμα διατηρήθηκε για μερικές ημέρες. Όσο κυλούσε ο χρόνος και δεν υπήρχαν εξελίξεις στο θέμα, η υπόθεση γύριζε μπούμερανγκ στον Σένσι. Από τους ασπασμούς και την αποθέωση, άρχισαν οι ερωτήσεις: «Πού είναι o Μπατιστούτα; Γιατί δεν ήρθε ακόμη;»

Η δημοτικότητά του άρχισε να πέφτει και όντας πρώτα οπαδός και μετά ιδιοκτήτης του συλλόγου, ενοχλήθηκε από αυτήν την εξέλιξη. Δειλά δειλά, κάλεσε τον Μπαλντίνι στο γραφείο του και τον ρώτησε για τα χρήματα που θα χρειαστούν, προκειμένου να αποκτηθεί ο Αργεντινός.

Ο Μπαλντίνι απάντησε ότι θα είναι πολλά και ο Σένσι, αφού ξεροκατάπιε, έδωσε εντολή τα πάντα να γίνουν πολύ γρήγορα, αφού σε λίγο δεν θα μπορούσε ούτε να περπατήσει στη Ρώμη από την οργή των φιλάθλων που θεωρούσαν βέβαιη τη μετακίνηση του Μπατιστούτα στην ομάδα τους!

Τίτλο η Ρόμα, 20 γκολ ο Μπατιστούτα

Όπερ και εγένετο, με τη Ρόμα να προσφέρει 70.000.000.000 λιρέτες (περίπου 36.200.000 ευρώ) στη Φιορεντίνα για το αστέρι της και οι Τοσκανοί, αντιμετωπίζοντας μεγάλα οικονομικά προβλήματα, να αποδέχονται την πρόταση.

Ο Μπατιστούτα υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο με ετήσιες καθαρές απολαβές της τάξης των 7.600.000 ευρώ και έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή άνω των 30 ετών στην Ιταλία, μέχρι τη μεταγραφή του Λεονάρντο Μπονούτσι από τη Γιουβέντους στη Μίλαν το 2017 για 42.000.000 ευρώ.

Το ίδιο δρομολόγιο έκανε και ένα παλιός γνωστός της ομάδας, ο συμπατριώτης του Μπατιστούτα, Αμπέλ Μπάλμπο, που αγωνιζόταν στους «τζιαλορόσι» από το 1993 μέχρι το 1998, ενώ για την άμυνα αποκτήθηκαν οι Βάλτερ Σάμουελ και Ζοναθάν Ζεμπινά και για το κέντρο ο Έμερσον.

Ο Καπέλο είχε πλέον ομάδα πρωταθλητισμού στα χέρια του και με τον Μπατιστούτα να πετυχαίνει τα 20 από τα 68 γκολ της Ρόμα στο πρωτάθλημα (το ένα κόντρα στη Φιορεντίνα, που έμεινε στην ιστορία), η Ρόμα κατέκτησε τον τίτλο για πρώτη φορά από το 1983.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!