Έσπασε το φράγμα των 34.000 πόντων. Ο μύθος Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ

«Δεν μπορείς να κερδίσεις αν δεν μάθεις πρώτα πως είναι να χάνεις», είναι τα ιστορικά λόγια που είχε πει κάποτε ο ίδιος, όπου με βάση τη συγκεκριμένη φιλοσοφία η ζωή τον δικαίωσε, καθώς του έφερε μεγάλες επιτυχίες και ρεκόρ που τον εδραίωσαν ως έναν από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών.

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιανουαρίου 1986, όταν ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ έσπασε το φράγμα των 34.000 πόντων, γεγονός που τον διατηρεί μέχρι και σήμερα στην κορυφή της λίστας των σκόρερ στο ΝΒΑ.

Έπειτα από 32 ολόκληρα χρόνια, το Sport-Retro.gr επιχειρεί να επαναφέρει στις μνήμες όλων τη μαγική αυτή βραδιά, τον αγώνα που ο Τζαμπάρ άλλαξε τον ρου της ιστορίας με την κατάρριψη ενός εκ των σπουδαιότερων ρεκόρ και την πραγματοποίηση μιας εμφάνισης που θα μνημονεύεται όσα χρόνια και αν περάσουν.

NBAer από… κούνια!

Ο Φέρντιναντ Λιούις Άλσιντορ Τζούνιορ (το βαφτιστικό του όνομα πριν ασπαστεί το Ισλάμ) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1947. Τόσο οι γιατροί όσο και οι ευτυχισμένοι γονείς του έμειναν άφωνοι βλέποντας πως το υγιέστατο αγοράκι τους ζύγιζε 5.73 κιλά και είχε ύψος 57.2 εκατοστά (!), χαρακτηριστικά τα οποία προμήνυαν ότι θα εξελιχθεί σε… πρώτο μπόι.

Κανένας όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο «Ισχυρός υπηρέτης του Παντοδύναμου» (σ.σ. η σημασία του ονόματος Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ στην ισλαμική θρησκεία) θα άφηνε εποχή με τα μεγαλειώδεις επιτυχίες του στον χώρο της καλαθοσφαίρισης.

Ο Τζαμπάρ καθώς περνούσαν τα χρόνια και συγκεκριμένα στην εφηβεία δεν άργησε να ανακαλύψει τα εκπληκτικά σωματικά του προσόντα. Το ύψος του άγγιζε τα 2.18 μ., το άνοιγμα των χεριών του ήταν τεράστιο και η σωματοδομή του παρέπεμπε σε άκρως μπασκετική.

Η πρώτη του επαφή με την μπάλα ήρθε στο γυμνάσιο όταν και αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την Power Memorial Academy, όπου φοιτούσε. Με τα χρώματα αυτής όχι μόνο κατάφερε να κατακτήσει τρία πρωταθλήματα με 79 νίκες και μόλις 2 ήττες, αλλά σημείωσε συνολικά 2.067 πόντους δείχνοντας έτσι από πολύ νωρίς την έφεση του στο σκοράρισμα.

Μια «μηχανή» σκοραρίσματος

Στο κολέγιο πλέον ο «Tower Of Power» (παρατσούκλι που το είχαν δώσει συμπαίκτες και φίλοι λόγω της φοβερής σωματοδομής του) αγωνίστηκε έως το 1969 στο UCLA (σ.σ. Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες). Αποτέλεσε έναν από τους πρωταγωνιστές σε ένα πραγματικά ασύλληπτο ρεκόρ των 88 νικών σε 90 αγώνες μέσα σε μια τριετία.

Επιπλέον, ο γίγαντας από τη Νέα Υόρκη βραβεύτηκε με τις διακρίσεις του παίκτη της χρονιάς και του συνολικά καλύτερου ολόκληρου του τουρνουά NCAA.

Τα απίστευτα επιτεύγματά του είχαν εντυπωσιάσει τους πάντες στον χώρο και όλοι ήδη μιλούσαν για ένα παιδί-θαύμα που θα έγραφε το όνομά του με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας.

Τα σημάδια που εξαρχής έδειχναν ότι προμηνύεται ένα λαμπρό μέλλον για τον 22χρονο τότε Καρίμ επιβεβαιώθηκαν πλήρως, όταν και επιλέχθηκε από τους Μιλγουόκι Μπακς στο Νο1 του ντραφτ το 1969.

Στα «ελάφια» παρέμεινε για 6 χρόνια όπου και αποτέλεσε το Α και το Ω στις σπουδαίες εμφανίσεις της ομάδας. Αρχικά την οδήγησε στην καλύτερη ως τότε επίδοση της με ρεκόρ 66 νίκες και 20 συνεχόμενους νικηφόρους αγώνες, όμως η μεγαλύτερη στιγμή όλων καταγράφηκε την 1η Μαΐου 1971, όταν το Μιλγουόκι κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ο Τζαμπάρ με 34.8 πόντους μέσο όρο τη συγκεκριμένη χρονιά (!) και σαρώνοντας τα βραβεία του MVP είχε μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους σέντερ του NBA.

Ο αγώνας που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας

Έχοντας απογειώσει τους Μπακς αλλά και μετονομαστεί πλέον με κάθε νομιμότητα σε Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ ασπαζόμενος τον Ισλαμισμό, ήρθε η ώρα για το μεγάλο βήμα, την κορύφωση της καριέρας του.

Το 1975 παίρνει μεταγραφή στη μυθική ομάδα των Λος Άντζελες Λέικερς του προπονητή Πατ Ράιλι και φυσικά των πολλών αστεριών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων αυτό του Μάτζικ Τζόνσον.

Ο Ράιλι είχε μείνει από τις προπονήσεις συγκλονισμένος μαζί του, καθώς ο Τζαμπάρ ήταν η απόλυτη μηχανή και εκτελούσε άψογα όλες τις ασκήσεις, με τον ίδιο μάλιστα να εκμυστηρεύεται στους συνεργάτες του πως δεν ξέρει τι άλλο είναι ικανός να τον διδάξει.

Στο «The Forum», έδρα των Λέικερς, αγωνίστηκε για 14 ολόκληρα χρόνια και κατάφερε να κατακτήσει 5 πρωταθλήματα, να συμπεριληφθεί 4 φορές στην καλύτερη πεντάδα του NBA και στις 10 Ιανουαρίου 1986 να θέσει ένα από τα κορυφαία, αν όχι το κορυφαίο, ρεκόρ στην ιστορία του μπάσκετ.

Εκείνο το βράδυ Παρασκευής, οι Λος Άντζελες Λέικερς αντιμετώπιζαν τους Ιντιάνα Πέισερς, την ομάδα με τη χειρότερη επίδοση εκείνη την περίοδο στο πρωτάθλημα. Το συγκεκριμένο ματς αποτελούσε την μεγαλύτερη ευκαιρία του Τζαμπάρ να πετύχει κάτι εντελώς μοναδικό.

Οι 17.505 οπαδοί που κατέκλυσαν το γήπεδο δεν είδαν μόνο την ομάδα τους να επικρατεί 124-102 με σχετική άνεση των φιλοξενουμένων και να ανεβαίνουν στο 29-5, αλλά παραμίλησαν με τον Τζαμπάρ.

Σκόραρε 31 πόντους, κάτι που πετύχαινε για έκτη φορά μέσα στη σεζόν, και έφτασε συνολικά τους 34.017 πόντους, επίτευγμα που κανένας δεν είχε ούτε καν προσεγγίσει εκείνη την εποχή.

«Είναι κάτι το συγκλονιστικό. Θα έπρεπε να πεθάνω και να ξαναζήσω τρεις ολόκληρες ζωές για να πετύχω το συγκεκριμένο ρεκόρ», είχε δηλώσει ο συμπαίκτης του και θρύλος Μάτζικ Τζόνσον, υποκλινόμενος στον Τζαμπάρ.

Από την άλλη πλευρά ο ίδιος έδειξε για ακόμη μια φορά την ταπεινοφροσύνη του: «Ειλικρινά ούτε καν θυμόμουν ότι θα μπορούσα να θέσω το συγκεκριμένο ρεκόρ. Νομίζω πως μου το είχε αναφέρει νωρίτερα μέσα στη βδομάδα κάποιος, αλλά μέχρι σήμερα μου είχε διαφύγει εντελώς. Για μένα παρόλο που σέβομαι και αναγνωρίζω τα όσα έχω πετύχει το πιο σημαντικό πράγμα παραμένει να κερδίσει πάντα η ομάδα μου».

Ο Τζαμπάρ όταν ευστόχησε στη βολή που του χάρισε το ρεκόρ στη δεύτερη περίοδο γνώρισε την αποθέωση ολόκληρου του γηπέδου και ο ίδιος έδειξε την εκτίμησή του προς τους οπαδούς, χαιρετώντας τους με τη χαρακτηριστική του κίνηση.

Στην κορυφή 32 χρόνια μετά!

Ο Τζαμπάρ ήταν ήδη ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στον μαγικό κόσμο του NBA, καθώς από το 1984 είχε αφήσει δεύτερο τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν.

Σε ηλικία 42 ετών, ύστερα από 20 χρόνια στα παρκέ και μετά την κατάκτηση των τελευταίων πρωταθλημάτων σε βάρος των Σέλτικς και Πίστονς αντίστοιχα, αποσύρθηκε από τη δράση, ολοκληρώνοντας μια συγκλονιστική και αξιοζήλευτη καριέρα.

Το φοβερό ρεκόρ του σταμάτησε στις 18 Ιουνίου 1989 στους 38.387 πόντους, με τον Νεοϋορκέζο γίγαντα να αγωνίζεται σε συνολικά 1.560 παιχνίδια με 57.446 λεπτά συμμετοχής.

Επίσης, ο Τζαμπάρ έμεινε στην Ιστορία για το skyhook του ή αλλιώς ραβέρσα, μια κίνηση που τελειοποίησε και που τον έκανε ανίκητο απέναντι σε κάθε αντίπαλο, ενώ ξεχώριζε ως φυσιογνωμία λόγω και των ειδικών γυαλιών που φορούσε.

Το 1968 είχε δεχθεί γρατζουνιά στο αριστερό μάτι, γεγονός που του επέφερε σοβαρό και μόνιμο πρόβλημα στον κερατοειδή, όμως δεν επηρεάστηκε ούτε απ’ αυτό ούτε από τίποτα άλλο και άφησε εποχή.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί πως ακόμα και σήμερα κανένας δεν έχει μπορέσει να τον ξεπεράσει. Ο Καρλ Μαλόουν έφτασε τους 36.298 πόντους στη 16χρονη καριέρα του, όταν πέτυχε 31 απέναντι στους Ράπτορς σε ένα ματς όπου οι Γιούτα Τζαζ επικράτησαν 98-84 στο «Delta Center».

Ακόμη, ο Κόμπι Μπράιαντ έφτασε τους 33.010 πετυχαίνοντας 28 πόντους στη νίκη επί των Σακραμέντο Κίνγκς, κατακτώντας την τρίτη θέση στην ιστορία των σκόρερ.

Οι πρώτοι σκόρερ όλων των εποχών στο NBA:

Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ

Μιλγουόκι Μπακς (1969–1975)

Λος Άντζελες Λέικερς (1975–1989) 38,387 

Καρλ Μαλόουν

Γιούτα Τζαζ (1985–2003)

Λος Άντζελες Λέικερς (2003–2004) 36,928 

Κόμπι Μπράιαντ

Λος Άντζελες Λέικερς (1996–2016) 33,010 

Μάικλ Τζόρνταν

Σικάγο Μπουλς (1984–1993, 1995–1998)

Ουάσινγκτον Ουίζαρντς (2001–2003) 32,292 

Γουίλτ Τσάμπερλεϊν

Σαν Φρανσίσκο Γουόριορς (1959–1965)

Φιλαδέλφεια 76ερς (1965–1968)

Λος Άντζελες Λέικερς (1968–1973) 31,419 

***

Έπειτα από την ολοκλήρωση της καριέρας του, ο Τζαμπάρ αποφάσισε να αφοσιωθεί στη συγγραφή και έκδοση βιβλίων τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία τους αφορούσαν τον αθλητισμό και το μπάσκετ.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως ήταν και μια ισχυρή προσωπικότητα, ένας άνθρωπος που διεκδικούσε τα δικαιώματα του, όπως απεδείχθη περίτρανα από την κίνηση του στου Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968.

Σε ηλικία μόλις 20 ετών αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη διοργάνωση του Μεξικού, διαμαρτυρόμενος για την άνιση μεταχείριση των Αφροαμερικανών στη χώρα του.

Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ αποτελεί κατά γενική ομολογία τον καλύτερο σέντερ όλων των εποχών. Αυτά που προσέφερε στο χώρο του μπάσκετ τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο έχουν μείνει αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο και αποτελούν έμπνευση για πολλές γενιές παικτών και οπαδών του αθλήματος…

 

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ

Διαβάστε ακόμη:

«Πίστολ» Πιτ Μάραβιτς: Ο βασιλιάς χωρίς στέμμα που… πήρε τη θέση του Γκάλη

«Θα πεθάνει;» Το σοκ του Τζόρνταν και οι αντιδράσεις όταν ο Μάτζικ ανακοίνωσε ότι έχει προσβληθεί από HIV

Λάρι Κένον: Ένας «κλέφτης» του ΝΒΑ που παραμένει ασύλληπτος έως σήμερα…

Ρεκόρ ετών 35: Τα 21 επιθετικά ριμπάουντ του Μόουζες Μαλόουν

Ντέιβιντ Ρόμπινσον: «Ναύαρχος» με 71 γαλόνια

Έβαλε δύο «τετράποντα» και έγινε ο πιο «βιονικός» παίκτης του ΝΒΑ. Ένα αφιέρωμα στον Ντέιλ Έλις

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!