Το «αντίο» του 40άρη Τάσου Μητρόπουλου ευνόησε τη Γιουβέντους!

Στις 10 Δεκεμβρίου 1997 ο 40άρης Τάσος Μητρόπουλος πραγματοποίησε την τελευταία του συμμετοχή με τη φανέλα του Ολυμπιακού και επί της ουσίας έκλεισε την καριέρα του, αφού το επόμενο εξάμηνο δεν κατέγραψε επίσημη εμφάνιση.

Ο «Ράμπο» είπε «αντίο» σε ευρωπαϊκό ματς και, μάλιστα, του Champions League, ενώ βοήθησε την ομάδα του να κλείσει την πρώτη της παρουσία στη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι.

Πρόλαβε δηλαδή να αφήσει το στίγμα του στη νέα εποχή, όπου πλέον δεν θα ήταν παρόν, και το Sport-Retro.gr θυμάται την πινελιά του στην αναμέτρηση με τη Ρόσενμποργκ.

 

Η πρώτη του Ολυμπιακού στα «αστέρια»

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Δεκεμβρίου 1997 και ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε την Ρόσενμποργκ για την 6η αγωνιστική του 4ου ομίλου του Champions League.

Το ματς ήταν αδιάφορο βαθμολογικά για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι σε αυτήν την πρώτη τους συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με αυτή τη μορφή (σ.σ. μόλις πέρυσι είχαν κατακτήσει το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 10 χρόνια), τα είχαν βρει σκούρα.

1998-99: Η πορεία του Ολυμπιακού στους «8» του Champions League

Νίκη με 1-0 κόντρα στην Πόρτο στην πρεμιέρα, αλλά αμέσως μετά συντριβή με 5-1 από τη Ρόσενμποργκ στη Νορβηγία, «λευκή» ισοπαλία με τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ (σ.σ. με τον Χέλμουτ Κρουγκ να μην καταλογίζει δύο πέναλτι στους γηπεδούχους), συντριβή με 5-1 αυτή τη φορά στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Μία ήττα ακόμα από την Πόρτο στην Πορτογαλία με 2-1 άφησε τον Ολυμπιακό στην τελευταία θέση με 4 βαθμούς μία αγωνιστική πριν από το τέλος, χωρίς ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση, αλλά ούτε και σε άλλη διοργάνωση, καθώς τότε ο τρίτος του ομίλου πήγαινε σπίτι του.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν να δώσουν λίγη χαρά στον κόσμο τους, κλείνοντας με μία νίκη αυτήν την πρώτη παρουσία στο Champions League.

Οι Νορβηγοί, από την άλλη, ήθελαν πάση θησία τη νίκη για να καταφέρουν να προκριθούν στα προημιτελικά ως μία από τις δύο καλύτερες δεύτερες ομάδες.

Η ημέρα που ο Πίτερ Οφορίκουε έγινε ο νεότερος σκόρερ του Champions League

Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός: Την κοίταξε στα μάτια με 10 παίκτες

Τότε στη διοργάνωση συμμετείχαν 24 ομάδες που χωρίζονταν σε 6 ομίλους και την απευθείας πρόκριση για τα προημιτελικά έπαιρνε ο πρώτος κάθε ομίλου και οι δύο καλύτεροι δεύτεροι συνολικά.

Αυτή ήταν και η τελευταία σεζόν με αυτό το σύστημα διεξαγωγής, καθώς από την επόμενη οι ομάδες έγιναν 32 και οι όμιλοι 8, με τους δύο πρώτους να περνούν στην επόμενη φάση και τον τρίτο να συνεχίζει στο Κύπελλο UEFA/Europa League, όπως και σήμερα.

 

Παραλίγο τιμωρία λόγω αστυνομικής διαδήλωσης!

Λίγο πριν από την έναρξη της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τη Ρόσενμποργκ εκείνη την κρύα βραδιά της 10ης Δεκεμβρίου 1997, υπήρξε ένα πρωτόγνωρο περιστατικό.

Συγκεκριμένα 150 αστυνομικοί εισέβαλαν στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ με πανό που έγραφε: «Θέλετε να είμαστε εδώ ή έξω με το περιπολικό;»

Ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την έξαρση βίας στα ελληνικά γήπεδα και για το γεγονός ότι γίνονταν στόχος επιθέσεων κάθε Κυριακή σε αυτά.

Το γεγονός ότι διάλεξαν έναν ευρωπαϊκό αγώνα για εκφράσουν τα παράπονά τους, είχε ως αποτέλεσμα η εικόνα να κάνει τον γύρο του κόσμου και να απειληθεί με τιμωρία ο Ολυμπιακός, καθώς ως γηπεδούχος ήταν υπεύθυνος για την ασφαλή διεξαγωγή του ματς.

Τελικά μετά από τηλεφωνική παρέμβαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Αθανασίου Βασιλόπουλου, αλλά και παραινέσεις των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι πιέζονταν από τον παρατηρητή της UEFA Ντούσαν Μάρκοβιτς, οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν 6 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, υπό τις έντονες αποδοκιμασίες των περίπου 20.000 θεατών.

Photostory: Η κατάληψη του Μονακό από τους φίλους του Ολυμπιακού

Κι αν οι αστυνομικοί χρειάστηκαν 6 λεπτά για να αποχωρήσουν, ο Ολυμπιακός χρειάστηκε 48′ για να ανοίξει το σκορ με τον Δημήτρη Μαυρογενίδη, αλλά η χαρά του δεν κράτησε πολύ.

Στο επόμενο λεπτό ο Σίγκουρντ Ρούσφελντ ισοφάρισε για τη Ρόσενμποργκ, ενώ ο ίδιος παίκτης έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του στο 69ο λεπτό της αναμέτρησης.

 

Γερο-Ράμπο

Τα λεπτά περνούσαν, αλλά ο Ολυμπιακός δεν κατάφερνε να βρει τρόπο για να φέρει το ματς στα ίσα, προς απογοήτευση των φιλάθλων του που ανηφόρισαν στο ΟΑΚΑ μόνο και μόνο για το γόητρο.

Τότε, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς σήκωσε από τον πάγκο τον Τάσο Μητρόπουλο, τον βετεράνο άσο που είχε αρχίσει την καριέρα του από τον Άρη Πετρούπολης.

Eν συνεχεία είχε μεταβεί στον Εθνικό Πειραιώς και μετά είχε τιμήσει την ερυθρόλευκη φανέλα όσο λίγοι, καθώς υπήρξε μέλος της από το 1981 μέχρι το 1992.

Σε αυτό το διάστημα κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα και δύο κύπελλα με τον Ολυμπιακό, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε άλλα δύο πρωταθλήματα στη συλλογή του με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Το 1994 πέρασε για έξι μήνες από τον Παναθηναϊκό και έγινε ένας από τους λίγους παίκτες που έχουν αγωνιστεί και στις τρεις ομάδες του ΠΟΚ.

Είχε σύντομα περάσματα από τον Απόλλωνα Σμύρνης, τον Ηρακλή και εσχάτως από τη Βέροια, με την οποία είχε γευτεί τη χαρά της νίκης απέναντι στον Ολυμπιακό (1-0 με δικό του γκολ), έναν χρόνο πριν από την ολοκλήρωση της καριέρας του.

«Πέθανα, αναστήθηκα, αν χρειαστεί θα ξαναπεθάνω στο γήπεδο». Συγκλονιστικός Χρήστος Πατσατζόγλου στο Sport-Retro.gr

Ο «Ράμπο» παρά τη θυελλώδη σχέση που είχε κατά καιρούς με τον κόσμο του Ολυμπιακού, αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φίλους της ομάδας και είχε γυρίσει το 1997 για να κλείσει την καριέρα του.

Ο Μπάγεβιτς ήθελε να δώσει την ευκαιρία στον Μητρόπουλο να πάρει κάποια ευρωπαϊκά λεπτά συμμετοχής, προτού αποχωρήσει από τη δράση, γι’ αυτό και τον έβαλε στη θέση του Ηλία Πουρσανίδη στο 87ο λεπτό.

Σε ηλικία 40 ετών, 3 μηνών και 17 ημερών, ο «Ράμπο» έγινε εκείνη τη στιγμή ο γηραιότερος παίκτης που είχε αγωνιστεί ποτέ σε ματς Champions League.

Το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε μετά από έξι χρόνια, όταν ο Ντάνι Βερλίντεν της Κλουμπ Μπριζ, αγωνίστηκε σε παιχνίδι Champions League σε ηλικία 40 ετών, 3 μηνών και 14 ημερών.

Σήμερα ο «Ράμπο» βρίσκεται στη 10η θέση της σχετικής λίστας, καθώς στην πρώτη βρίσκεται ο Μάρκο Μπαλότα που ως τερματοφύλακας της Λάτσιο αγωνίστηκε κόντρα στον Ολυμπιακό στις 18 Σεπτεμβρίου 2007 σε ηλικία 43 ετών και 168 ημερών.

Αυτός με τη σειρά του τότε είχε ξεπεράσει τον Αλεσάντρο Κοστακούρτα, έδωσε τον τελευταίο του αγώνα για το Champions League εναντίον της ΑΕΚ στην Αθήνα στις 21 Νοεμβρίου 2006 σε ηλικία 40 ετών και 211 ημερών. Συνεπώς αρκετό… ελληνικό χρώμα σε αυτή την κατηγορία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

 

«Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου»

Πίσω στο ματς, όμως, με την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, ο βετεράνος άσος αποθεώθηκε από τον κόσμο, ενώ εκείνος άρχισε να εμψυχώνει τους συμπαίκτες του και να κάνει νοήματα να σημαδέψουν με σέντρες το κεφάλι του.

Ένα λεπτό μετά ο 40άρης Τάσος Μητρόπουλος κέρδισε φάουλ λίγο έξω από την περιοχή, έπειτα από εναέρια διεκδίκηση της μπάλας με τον Μπιορν Ότο Μπράγκσταντ.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο κατά 15 χρόνια νεότερος Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Ρόσενμποργκ και διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

Η τελευταία προσφορά του Μητρόπουλου στον Ολυμπιακό ήταν εκείνο το κερδισμένο φάουλ από το οποίο προήλθε το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ του Σέρβου μέσου.

Μία συνεργασία που, τρόπον τινά, ήταν σαν να παρέδιδε η προηγούμενη γενιά τη σκυτάλη στην καινούργια.

«Ήταν η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου, η οποία ευτυχώς συνοδεύτηκε από ένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Ό,τι και να γίνει, ο Μητρόπουλος έχει ταυτιστεί με τους οπαδούς του Ολυμπιακού και το αντίστροφο κι αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει ποτέ».

Αυτό δήλωσε φανερά συγκινημένος μετά το τέλος του αγώνα φανερά συγκινημένος ο Μητρόπουλος, ο οποίος με τη λήξη είχε κατευθυνθεί στους οπαδούς για να πετάξει τη φανέλα του, την ώρα που αυτοί τον αποθέωναν με την ιαχή «Τάσος-Τάσος».

Ο Δημήτρης Μαυρογενίδης, από την πλευρά του, δήλωσε: «Έτσι όπως ήρθε η ισοπαλία είναι θετικό αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε καλά, αλλά μετά αδρανήσαμε. Ο Τάσος, όμως, μας ξεσήκωσε και έχει μεγάλο μερίδιο στην έκβαση του ματς».

Όταν ο Ολυμπιακός πήγε Ιταλία με «φρέσκο» προπονητή και νίκησε τη Γιουβέντους

 

Ο Τζόρτζεβιτς έστειλε τη Γιουβέντους στα προημιτελικά

Εκείνο το γκολ, πάντως, είχε κι άλλες συνέπειες, αλλά για τους Νορβηγούς, οι οποίοι με την ισοπαλία αυτή έμειναν δεύτεροι με 11 βαθμούς (σ.σ. η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν πρώτη με 13) και τελικά δεν προκρίθηκαν ούτε ως καλύτεροι δεύτεροι, αφού υπερίσχυσε η Γιουβέντους από τον 2ο όμιλο.

Την ίδια ώρα που ο Μητρόπουλος αποθεωνόταν στο ΟΑΚΑ, οι «μπιανκονέρι» έπαιρναν την εντός έδρας νίκη με 1-0 κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χάρη σε γκολ του Φιλίπο Ιντσάγκι στο 84′.

Κατά συνέπεια, με συγκομιδή 12 βαθμών σφράγιζαν την πρόκρισή τους στα προημιτελικά, ενώ στη συνέχεια έφτασαν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, όπου και ηττήθηκαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο σκόρερ των φιλοξενούμενων Σίγκουρντ Ρούσφελντ είχε πει: «Είναι η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου. Για 88 λεπτά ήμασταν στους “8” και ξαφνικά χάθηκαν όλα».

«Forza Juve». Στη φιέστα τίτλου του 1998 το φώναζαν οι παίκτες του Ολυμπιακού!

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως εκείνο το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 1997, το θυμούνται ακόμα όλοι: Ο Ολυμπιακός, η Ρόσενμποργκ και, φυσικά, η ευνοημένη της υπόθεσης Γιουβέντους.

Αλλά περισσότερο απ’ όλους το θυμάται ο Τάσος Μητρόπουλος, ο οποίος είπε «αντίο» στο ποδόσφαιρο, όπως άρμοζε στην τεράστια καριέρα του.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!