Ο Ντομινίκ Γουίλκινς κατέγραψε 2 εκπληκτικές επιδόσεις την ίδια ημερομηνία εντός τριετίας!

«Είσαι τόσο καλός όσο και η ομάδα σου», συνήθιζε να λέει με σκοπό πάντα να είναι ταπεινός και να αναδεικνύει πάνω από όλα την ομαδικότητα του αθλήματος.

Ο Ντομινίκ Γουίλκινς διέγραψε εκπληκτική πορεία στο ΝΒΑ, προτού κάνει τη μέγιστη τιμή στους Έλληνες φιλάθλους να τον παρακολουθήσουν από κοντά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1995-96.

Εν προκειμένω, το Sport-Retro.gr δεν θα επικεντρωθεί στην τρομερή καριέρα του “The Human Highlight Film”, αλλά σε 2 σπουδαίες επιδόσεις που κατέγραψε σε διάστημα τριετίας και, μάλιστα, την ίδια ημερομηνία!

Στις 31 Ιανουαρίου 1994 “έσπασε” το φράγμα των 23.000 πόντων και ακριβώς 3 χρόνια αργότερα εκείνο των 26.000 πόντων, με συνέπεια να αλλάξει τα δεδομένα στο μπασκετικό στερέωμα.

Το πρώτο “χτύπημα”

Στις 31 Ιανουαρίου 1994 ο Ντομινίκ Γουίλκινς όχι μόνο κατέρριψε ένα ξεχωριστό ρεκόρ, αλλά έβαλε τις βάσεις ώστε να θεωρηθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του NBA.

Η δύσκολη νίκη των Ατλάντα Χοκς επί των Μάβερικς στο Ντάλας με 90-85 πέρασε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη μαγική εμφάνιση του μετέπειτα άσου του Παναθηναϊκού.

Αγωνιζόμενος για 33 λεπτά στο παρκέ, ο γεννηθείς στο Παρίσι αλλά αμερικανοθρεμμένος φόργουορντ είχε 9/17 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ και συνολικά 24 πόντους.

Κατ’ αυτό τον τρόπο ξεπέρασε τους 23.000 πόντους και μπήκε σε μία πολύ κλειστή λίστα με τους κορυφαίους του πρωταθλήματος της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.

Άλλωστε δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός πως κατά τα 12 χρόνια παρουσίας του (1982-1994) στους Χοκς έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου και κατόρθωσε να πετύχει τα εξής:

1985–86 NBA Scoring Champion (30.3 πόντοι μ.ό.)
NBA All-Star Slam Dunk Champion: 1985, 1990
NBA All-Rookie Team: 1983
All-NBA First Team: 1986
All-NBA Second Team: 1987–88, 1991, 1993
All-NBA Third Team: 1989, 1994
9 φορές NBA All-Star: 1986–94

«Ήμουν ο παίκτης που έκανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Αν ήμουν μονάχα ένας απλός σκόρερ η Ατλάντα δεν υπήρχε περίπτωση να είχε 50 συνεχόμενες νίκες μέσα σε τέσσερα χρόνια», είχε εκμυστηρευτεί κάποτε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 6 Μαρτίου 2015 ο σύλλογος τον τίμησε με ένα εξαίσιο μνημείο, το οποίο κοσμεί το εξωτερικό του γηπέδου «Phillips Arena», προκειμένου να τιμηθεί για τη μεγάλη συνεισφορά του.

Λέικερς, Σέλτικς και… Παναθηναϊκός

Στην Ατλάντα έμεινε από το 1982 έως το 1994, διότι μετέπειτα συνέχισε (σ.σ. υπό τη μορφή του “trade”, ανταλλάχτηκε με τον Ντάνι Μάνινγκ) την ήδη πλούσια καριέρα του στους Κλίπερς για λίγους μήνες.

O Γουίλκινς έμεινε για μισή σεζόν στο Λος Άντζελες με απολογισμό 29,1 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ την πρώτη σεζόν σε 25 ματς και 26 πόντους, 6,5 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ σε 74 αγώνες τη δεύτερη.

Το καλοκαίρι του 1994 αποχώρησε και υπέγραψε στους Σέλτικς ως ελεύθερος, αλλά έναν χρόνο αργότερα και αφού κατέγραψε 17,8 πόντους, 5,2 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ σε 31,5 λεπτά συμμετοχής, αποφάσισε να αναζητήσει νέες πολιτείες.

Ο Γουίλκινς ήρθε στην Ελλάδα, καθώς ήθελε πολύ να γνωρίσει διάφορα μέρη της εξ ου και ο σχεδιασμός κρουαζιέρας σε νησιά (σ.σ. και στην Ιταλία) για 10 ημέρες.

Τότε, προέκυψε από το πουθενά για εκείνον το κεφάλαιο Παναθηναϊκός. Η αρχή των διαπραγματεύσεων έγινε στα μέσα Ιουλίου, η όλη υπόθεση εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο σίριαλ με συνεχόμενες και πολυήμερες επαφές, αλλά τα ξημερώματα του Σαββάτου 12 Αυγούστου το “τριφύλλι” απέσπασε το πολυπόθητο “ναι”.

Το συνολικό ποσό της συμφωνίας έφτασε τα 7.000.000 δολάρια για δύο χρόνια, ο Αμερικανός σταρ τα πήρε όλα παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε μόνο μία σεζόν, ενώ η πρώτη προπόνησή του με τα πράσινα έγινε στις επτά Σεπτεμβρίου υπό την παρουσία 15.000 οπαδών!

Ο Γουίλκινς οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης, δεδομένου ότι στον ημιτελικό του Final 4 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σκόραρε 35 πόντους και κατέβασε 8 ριμπάουντ, ενώ στον τελικό με την Μπαρτσελόνα είχε 16 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Το νέο θρυλικό ρεκόρ

Έπειτα από τη σχεδόν μονοετή ελληνική εμπειρία, ο Γουίλκινς επέστρεψε στις ΗΠΑ και μεταπήδησε ως ελεύθερος στους Σαν Αντόνιο Σπερς για τη σεζόν 1996-97.

Ασχέτως αν παρέμεινε για μια μόλις σεζόν, ο τρομερός αυτός καλαθοσφαιριστής πρόλαβε να σημειώσει ένα ακόμη τεράστιο επίτευγμα στην εντός έδρας αναμέτρηση της ομάδας του με τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς στις 31 Ιανουαρίου 1997.

Εν τέλει, η συγκεκριμένη βραδιά εξελίχθηκε σε εφιαλτική για τους γηπεδούχους, αφού με καλάθι σχεδόν στην εκπνοή από τον Κρις Καρς, οι φιλοξενούμενοι πανηγύρισαν το σπουδαίο “διπλό” με 97-95.

Εντούτοις, σε μια δύσκολη στιγμή για τον σύλλογο του Σαν Αντόνιο, έλαμψε ξανά το αστέρι που λεγόταν Ντομινίκ Γουίλκινς και “ασελγούσε” στα αντίπαλα καλάθια.

Με τους 18 πόντους που πέτυχε στη διάρκεια της τρίτης περιόδου (συνολικά σκόραρε 27 σε 38 λεπτά συμμετοχής) έγινε τότε μόλις ο 7ος παίκτης στην ιστορία του NBA που έσπασε το φράγμα των 26.000 πόντων!

Το αξιοσημείωτο γεγονός, βέβαια, είναι πως τα δύο του μεγαλειώδη κατορθώματα τα σημείωσε την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 31 Ιανουαρίου, σε βάθος μιας τριετίας, κι ενώ απουσίασε για μερικούς μήνες λόγω Παναθηναϊκού…

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Τελειόφοιτος Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ

 

Διαβάστε ακόμη:

Ο Άλεξ Ίνγκλις στο Sport-Retro.gr. Η πρωτοβουλία του 1985 για την Αιθιοπία, η αντίθεση με τον Τραμπ και η κόντρα Ντομινίκ-Τζόρνταν

«Φίλε, ο Χακίμ Ολάζουον απλώς δεν… λύνεται»

Το ασύλληπτο ρεκόρ του Μάικλ Τζόρνταν

Έσπασε το φράγμα των 34.000 πόντων και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του NBA. Ο μύθος Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ

«Πίστολ» Πιτ Μάραβιτς: Ο βασιλιάς χωρίς στέμμα που… πήρε τη θέση του Γκάλη

«Θα πεθάνει;» Το σοκ του Τζόρνταν και οι αντιδράσεις όταν ο Μάτζικ ανακοίνωσε ότι έχει προσβληθεί από HIV

Ρεκόρ ετών 35: Τα 21 επιθετικά ριμπάουντ του Μόουζες Μαλόουν

«Λάρι, δεν θα ξαναβγεί Λάρι Μπερντ!»

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!