Σέρχιο Ράμος: Η αδερφική σχέση με τον Αντόνιο Πουέρτα και το γκολ επί του Ολυμπιακού

«Σημαία» της Ρεάλ Μαδρίτης, δυναμικός αρχηγός και σκληροτράχηλος αμυντικός. Αυτός είναι ο Σέρχιο Ράμος! Οι φίλαθλοι των «μερένγκες» τον αγαπούν, ενώ οι εχθροί του συλλόγου λατρεύουν να τον μισούν.

Ο Ισπανός άσος από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια, τότε που αγωνιζόταν με τα χρώματα της Σεβίλλης, θέλησε με τη σκληρή δουλειά του να αξιοποιήσει το ταλέντο, το οποίο του χάρισε τόσο απλόχερα ο Θεός.

Οι προσπάθειές του απέδωσαν «καρπούς», καθώς πλέον θεωρείται ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην ιστορία του πρωταθλήματος Ισπανίας.

Η προσωπική τροπαιοθήκη του Ράμος είναι αξιοζήλευτη κι αυτό επειδή κοσμείται από 1 Παγκόσμιο Κύπελλο, 2 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ανδρών, 1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, 4 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και 3 Super Cup Ισπανίας, 3 UEFA Super Cup, 4 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων και 4 Champions League!

Τη σεζόν 2013-14, στον τελικό της σπουδαιότερης διασυλλογικής διοργάνωσης, σημείωσε το πιο σημαντικό γκολ της καριέρας του, αφού ισοφάρισε στο 90+3’ κι οδήγησε στην παράταση το ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Με αφορμή τα 33α γενέθλια του εξαίρετου Ισπανού μπακ, το Sport-Retro.gr κάνει αφιέρωμα στα πρώτα χρόνια της ποδοσφαιρικής διαδρομής του.

 

Πορεία με Σεβίλλη

Ο Σέρχιο Ράμος Γκαρθία, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στην περιοχή Κάμας της Ανδαλουσίας στις 30 Μαρτίου 1986 κι άρχισε την επαγγελματική καριέρα του 17 χρόνια αργότερα από τη δεύτερη ομάδα της Σεβίλλης.

Νωρίτερα, συγκεκριμένα σε ηλικία 12 ετών, είχε κάνει δηλώσεις στο ισπανικό κανάλι Canal Sur, όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό video.

Τη σεζόν 2003-04, ο ισπανικός σύλλογος ξεχείλιζε από ταλέντο, αφού στις τάξεις του διέθετε τον Χεσούς Νάβας και τον αδελφικό φίλο του Ράμος, τον αείμνηστο Αντόνιο Πουέρτα.

Την ίδια αγωνιστική περίοδο, η εξαιρετική απόδοση του Σέρχιο άνοιξε τον δρόμο για τη μετακίνησή του στην πρώτη ομάδα της Σεβίλλης, με τη φανέλα της οποίας κατέγραψε την παρθενική εμφάνισή του την 1η Φεβρουαρίου 2004.

Τότε, το κλαμπ από την Ανδαλουσία αντιμετώπισε εκτός έδρας τη Λα Κορούνια κι ο Ράμος πέρασε στο παιχνίδι ως αλλαγή στο 64ο λεπτό, στη θέση του Φρανθίσκο Γκαλιάρδο.

Το ντεμπούτο του εκκολαπτόμενου αμυντικού δεν έφερε τύχη στη Σεβίλλη, καθώς γνώρισε την ήττα με 1-0 από την ομάδα της Γαλικίας.

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έχασε το λεωφορείο και γι’ αυτό ξεπέρασε τον Μαραντόνα

Βέβαια, το γκολ για τους γηπεδούχους προήλθε από ένα ιδιαίτερα αυστηρό πέναλτι που υπέδειξε ο ρέφερι για το τράβηγμα του Ντιέγκο Τριστάν στον Πάμπλο Αλφάρο.

Τη σεζόν 2004-05, ο Ισπανός μπακ πραγματοποίησε με τον ανδαλουσιανό σύλλογο 41 εμφανίσεις και σημείωσε δύο αξιόλογα γκολ στο πρωτάθλημα.

Για την ακρίβεια, σκόραρε μία φορά στην εντός έδρας νίκη με 2-1 κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ κι άλλη μία στο 2-2 με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σάντσεθ Πιθχουάν».

Στην αρχή της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, ο άσος από το Κάμας τίναξε το πλεκτό για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, όταν η ομάδα του ισπανικού νότου νίκησε 2-0 την πορτογαλική Νασιονάλ στον α’ γύρο του Κυπέλλου UEFA.

Χάρη στη συνδρομή (και) του νεαρού Ισπανού, η Σεβίλλη τερμάτισε στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα της La Liga, οπότε έλαβε μέρος στο Κύπελλο UEFA της επόμενης σεζόν, το οποίο και κατέκτησε (σ.σ. συνέτριψε 4-0 τη Μίντλεσμπρο στον τελικό).

 

Μεταγραφή-ρεκόρ

Το καλοκαίρι του 2005, ο Ράμος βρέθηκε στα «ραντάρ» της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία τελικά τον ενέταξε στο δυναμικό της έναντι 27.000.000 ευρώ, ποσό-ρεκόρ για Ισπανό αμυντικό.

Ο 19χρονος, τότε, μπακ έγινε ο πρώτος γηγενής που υπέγραψε στους «μερένγκες» επί προεδρίας του Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος το 2000 είχε διαδεχθεί τον Λορένθο Σανθ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Πέρεθ έφερε στο κλαμπ της Μαδρίτης πολλούς σπεσιαλίστες της μπάλας, όπως ήταν οι Λουίς Φίγκο, Ζούλιο Μπαπτίστα, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ζινεντίν Ζιντάν, Μάικλ Όουεν, Ρονάλντο και Ρομπίνιο.

Ο «άτεχνος αμυντικός μέσος» Γκαΐθκα Μεντιέτα έβαλε το καλύτερο γκολ της Βαλένθια

Επιστροφή στον Αύγουστο του 2005, όταν ο ατζέντης του Ράμος, ο Πέδρο Μπράβο κι ο αδελφός του ποδοσφαιριστή, ονόματι Ρενέ, κατέφτασαν στα κεντρικά γραφεία της La Liga για να τακτοποιήσουν τα γραφειοκρατικά ζητήματα της μετακίνησης.

Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο νεαρός μπακ με τη μαδριλένικη ομάδα ήταν 8ετούς διάρκειας και προέβλεπε ανανέωση.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Σέρχιο προπονείτο με την εθνική εν όψει ενός φιλικού αγώνα με τον Καναδά κι ενός ματς με τη Σερβία & Μαυροβούνιο για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας.

Λίγες ώρες προτού αποκτήσουν τον Ράμος, οι ιθύνοντες της Ρεάλ είχαν εισπράξει ήδη 20.000.000 ευρώ από την πώληση του Μάικλ Όουεν στη Νιούκαστλ.

Κατά κάποιον τρόπο, το γεγονός αυτό «έσπρωξε» τη μεταγραφή του αμυντικού της Σεβίλλης στον σύλλογο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Έως σήμερα, ο Ράμος φοράει τη φανέλα με τον αριθμό 4, προηγούμενος κάτοχος της οποίας ήταν ο Φερνάντο Ιέρο.

Η φυσική θέση του είναι δεξί μπακ, ωστόσο, κατά τα πρώτα χρόνια του στη Ρεάλ αγωνιζόταν ως στόπερ, ενίοτε κι ως ανασταλτικός μέσος.

Να επισημανθεί ότι στο δεξί άκρο της άμυνας επανήλθε τη σεζόν 2007-08, λόγω της άφιξης του Κρίστοφ Μέτσελντερ και του Πέπε στην ομάδα.

Ο Ράμος αντίκρισε την πρώτη κόκκινη κάρτα στις 18 Σεπτεμβρίου 2005, όταν η Ρεάλ διασταύρωσε τα ξίφη της εκτός έδρας με την Εσπανιόλ και ηττήθηκε 1-0.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο Ισπανός σέντερ μπακ δίχασε τους φιλάθλους, αφού κάποιοι θαύμασαν τη μαχητικότητά του και κάποιοι άλλοι κατέκριναν τα ιδιαίτερα σκληρά μαρκαρίσματά του. Μάλιστα, τη σεζόν 2005-06 αποβλήθηκε 4 φορές.

Τα θέματα του Sport-Retro.gr για την Ισπανία

 

Πρώτο γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος που θα θυμάται για πάντα ο Ράμος, αφού σε βάρος του σκόραρε ένα πανέμορφο γκολ, το οποίο ήταν το πρώτο του με τη Ρεάλ.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2005, οι δύο ομάδες έδιναν μάχη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League.

Το παιχνίδι ήταν αδιάφορο από βαθμολογικής πλευράς για τους «ερυθρολεύκους», καθώς ήταν δεδομένο ότι θα τερμάτιζαν στην τελευταία θέση του γκρουπ, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν ήδη εξασφαλίσει τη συνέχειά τους στη διοργάνωση.

Ο Ραούλ Μπράβο, μετέπειτα αμυντικός των γηπεδούχων, εκτέλεσε το φάουλ από δεξιά κι ο Ράμος με ένα εντυπωσιακό άλμα στο ύψος της μικρής περιοχής έστειλε την μπάλα με κεφαλιά στα δίχτυα του Αντώνη Νικοπολίδη, στο 7ο μόλις λεπτό.

Τι πιο συναρπαστικό για έναν ποδοσφαιριστή της Ρεάλ να σημειώνει το πρώτο γκολ του με τη στολή της σε αγώνα Champions League;

Για την ιστορία, η ομάδα του Τροντ Σόλιντ επικράτησε 2-1 των «μερένγκες», χάρη στα γκολ των Ερόλ Μπουλούτ και Ριβάλντο.

Την αγωνιστική περίοδο 2006-07, ο Ράμος σκόραρε 5 φορές, μία εκ των οποίων ήταν στην ισοπαλία με 3-3 απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Στο φινάλε της σεζόν, ο Ισπανός αμυντικός πανηγύρισε το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του, το οποίο ήταν το 30ό για τον σύλλογο της Μαδρίτης.

Επίσης, να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη τετραετία του στους «μερένγκες», ο Ράμος βρήκε τα καρέ των αντιπάλων 20 φορές, γεγονός που σίγουρα προξενεί αίσθηση για αμυντικό.

 

«Πουέρτα, αδερφέ μου»

Την ευαίσθητη πλευρά του εαυτού του έδειξε ο Ράμος το φθινόπωρο του 2007, όταν θέλησε με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο να τιμήσει τη μνήμη του εγκάρδιου φίλου του Αντόνιο Πουέρτα.

Ο Αντόνιο Πουέρτα έφυγε νωρίς και άδικα

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2007, στο παιχνίδι της Ρεάλ με τη Βιγιαρεάλ στο «Μαδριγάλ», ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ έβαλε ένα γκολ, το οποίο πανηγύρισε ο Ράμος, βγάζοντας τη φανέλα του.

Κάτω από αυτήν φορούσε ένα T-shirt που έφερε το μήνυμα «Πουέρτα, αδερφέ μου, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!»

Η εν λόγω πράξη φάνηκε να μην συγκινεί τον ρέφερι Μεντίνα Κανταλέχο, ο οποίος έδειξε στον Ισπανό μπακ την κίτρινη κάρτα.

Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος έσβησε την κάρτα και δικαιολόγησε την ενέργειά της με τη σχετική επισήμανση.

«Ο Σέρχιο Ράμος προέβη σε αυτήν την πράξη για να αποδώσει φόρο τιμής στον Αντόνιο Πουέρτα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στο άνθος της νιότης του. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να προκαλέσει το κοινό ή να αλλάξει την έκβαση του ματς».

Από την πλευρά του, ο Ράμος τόνισε: «Έβγαλα τη φανέλα γιατί ήθελα να τιμήσω τον φίλο μου. Γνώριζα ότι υπάρχει περίπτωση o διαιτητής να με ‘κιτρινίσει’, αλλά πραγματικά εκείνη τη στιγμή δεν με ενδιέφερε.
Χαίρομαι που η διοργανώτρια αρχή κατανόησε το κίνητρό μου. Διαβάζω τα σχόλια και νιώθω υπερηφάνεια!»

Η απόφαση του Κανταλέχο χαρακτηρίστηκε αψυχολόγητη, αφού τον Μάιο του 2006 ο Ζεπ Μπλάτερ είχε υπογραμμίσει ότι οι ποδοσφαιριστές που αφαιρούν τη φανέλα τους πρέπει να τιμωρούνται μόνο εφόσον το κάνουν για να προκαλέσουν τους θεατές ή να αλλάξουν τη ροή της αναμέτρησης.

Ο Ισπανός ρέφερι προσπάθησε να δικαιολογηθεί, ισχυριζόμενος ότι εφάρμοσε κατά γράμμα ό,τι προβλέπει ο κανονισμός.

Πριν από μερικά χρόνια, η οικογένεια του Πουέρτα χάρισε μία φανέλα με το όνομα του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή στον άσο της Ρεάλ, ως ένδειξη εκτίμησης.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!