Τα στραπάτσα των Γερμανών στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Ο αποκλεισμός της Γερμανίας από την φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, μετά και την ήττα από τη Νότια Κορέα, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση.

Η κάτοχος του τίτλου τέθηκε νοκ-άουτ με το καλημέρα, όπως ακριβώς συνέβη και με τους δύο προκατόχους της το 2010 (Ιταλία) και το 2014 (Ισπανία), αλλά για την πιο πετυχημένη ευρωπαϊκή ομάδα της Ιστορίας, ένα τέτοιο “κάζο” δημιουργεί περισσότερο πάταγο.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, το Sport-Retro.gr θυμάται τα πέντε προηγούμενα μεγάλα στραπάτσα της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

***

Γαλλία 1938

Η ομάδα της ναζιστικής τότε Γερμανίας είχε ως στόχο την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκειμένου να αποδείξει την ανωτερότητα της “Άριας Φυλής” και στον αθλητισμό.

Εντούτοις, τα αποτελέσματα δεν δικαίωσαν το καθεστώς, αφού η Ελβετία αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο μόλις στον 1ο γύρο.

Η ισοπαλία με 1-1 οδήγησε σε επαναληπτικό αγώνα, όπου η γειτονική της χώρα έφτασε στην ολική ανατροπή (από 0-2 σε 4-2) και έστειλε τη Γερμανία σπίτι της με το “καλημέρα”, ένα φαινόμενο που δεν είχε ξαναπαρουσιαστεί μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

 

Πέντε φορές που ο Γκάρι Λίνεκερ βγήκε αληθινός

Ο Μπεκενμπάουερ είχε καταργήσει τον προπονητή πριν από τον Μέσι

Αργεντινή 1978

Η Γερμανία ταξίδεψε στην Αργεντινή ως παγκόσμια πρωταθλήτρια και με στόχο μία πορεία ανάλογη του 1974, αν και πολλά από τα στελέχη εκείνης της ομάδας, όπως ο Γκερντ Μίλερ ή ο Πολ Μπράιτνερ, είχαν πλέον αποσυρθεί.

Τα “πάντσερ” πέρασαν από την πρώτη φάση των ομίλων χάρη σε μία μεγαλειώδη νίκη με 6-0 απέναντι στο αδύναμο Μεξικό.

Στη δεύτερη φάση, όμως, μετά από δύο ισοπαλίες με Ιταλία και Ολλανδία, οι κάτοχοι του τίτλου ήθελαν μόνο νίκη κόντρα στην ήδη αποκλεισμένη Αυστρία, προκειμένου να έχουν ελπίδες για την πρόκριση είτε στον μικρό είτε στον μεγάλο τελικό, αναλόγως με το αποτέλεσμα του άλλου ματς του ομίλου μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας.

Οι Αυστριακοί, πάντως, είχαν αντίθετη άποψη, καθώς αν και βρέθηκαν να χάνουν με 1-0, ανέτρεψαν το ματς και με τελικό σκορ 3-2 πήραν τους Γερμανούς μαζί τους στο αεροπλάνο της επιστροφής.

 

 

ΗΠΑ 1994

Με συμμετοχή σε τρεις σερί τελικούς, τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας από το 1990 και ένα πολύ δυνατό ρόστερ, οι Γερμανοί είχαν όλες τις προϋποθέσεις να φτάσουν ψηλά και στη διοργάνωση των ΗΠΑ.

Προκρίθηκαν ως πρώτοι από όμιλο με Νότια Κορέα, Βολιβία και Ισπανία, στους “16” απέκλεισαν το Βέλγιο με 3-2, αλλά η εικόνα τους προβλημάτιζε, εν όψει του προημιτελικού απέναντι στην έκπληξη που άκουγε στο όνομα Βουλγαρία.

Όταν ο Λόταρ Ματέους ευστόχησε σε πέναλτι στο 46ο λεπτό πολλοί πίστεψαν πως το ματς έχει τελειώσει, αλλά μέσα σε τρία λεπτά η γειτονική χώρα έφερε τα πάνω-κάτω με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Χρίστο Στόιτσκοφ στο 75′ και κεφαλιά-ψαράκι του Γιορντάν Λέτσκοφ στο 78′.

 

 

Γαλλία 1998

Υψηλές προσδοκίες και το 1998 για τη Γερμανία, η οποία δύο χρόνια πριν είχε κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Αγγλία.

Πρόκριση ως πρώτη από τον όμιλο που συμμετείχαν Γιουγκοσλαβία, Ιράν, ΗΠΑ, ενώ στους «16» λύγισε πολύ δύσκολα την αντίσταση του Μεξικού με 2-1, ανατρέποντας το εις βάρος της σκορ στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα.

H Kροατία στα προημιτελικά φάνταζε βατός αντίπαλος παρά τη σπουδαία φουρνιά ποδοσφαιριστών που είχε στο δυναμικό της.

Η παρέα των Νταβόρ Σούκερ, Αλιόσα Ασάνοβιτς κ.τ.λ. έψαχνε εκδίκηση για τον προ διετίας αποκλεισμό στην αντίστοιχη φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και την πήρε εμφατικά.

Το 3-0 μοιάζει τιμητικό για τα «πάντσερ», σε ένα ματς που οι “χρβάτσκι” έκαναν πραγματικά ό,τι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο και έβαλαν τέλος στα όνειρα των Γερμανών.

 

Γερμανία 2006

Είχαν περάσει 32 χρόνια από τότε που τα “πάντσερ” είχαν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο σπίτι τους κόντρα στην Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ.

Το 2006 η Γερμανία φιλοξενούσε ξανά τη διοργάνωση, με νέο προπονητή τον Γιόαχιμ Λεβ και μία ανερχόμενη γενιά ποδοσφαιριστών που θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της έδρας.

Ο όμιλος αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση και με τρεις νίκες απέναντι σε Εκουαδόρ, Πολωνία και Κόστα Ρίκα τερμάτισε πρώτη, εν συνεχεία η Σουηδία υποτάχθηκε με 2-0 και στην προημιτελική φάση χρειάστηκε η τύχη, η διαιτητική αρωγή, αλλά και η ψυχραιμία στη διαδικασία των πέναλτι για να λυγίσει η Αργεντινή.

Στα ημιτελικά περίμενε, πλέον, η Ιταλία με μία από τις πιο προικισμένες γενιές ποδοσφαιριστών που είχε παρουσιάσει ποτέ, αλλά και το σκάνδαλο των στημένων αγώνων με τον υποβιβασμό της Γιουβέντους, την τιμωρία της Μίλαν κ.τ.λ. να σκιάζει την παρουσία της στη διοργάνωση.

Εντούτοις, η ήττα της Γερμανίας με 0-2 στο φινάλε της παράτασης, στο “σπίτι” της, από τον παραδοσιακό ευρωπαϊκό της αντίπαλο για τα ποδοσφαιρικά πρωτεία, στοίχειωσε τους φιλάθλους της που έβλεπαν να συμπληρώνονται 16 χρόνια (και εν τέλει θα έπρεπε να περιμένουν συνολικά 24) για να επιτευχθεί η τέταρτη κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

https://www.youtube.com/watch?v=TPmj1rFM6oE

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!