Κίνγκστον-Άρης: Μία συγκλονιστική μάχη με δύο παρατάσεις

Στις 7 Φεβρουαρίου 1991, ο Άρης προερχόταν από τρεις διαδοχικές συμμετοχές σε Final 4 και όδευε προς την κατάκτηση του 7ου (και τελευταίου μέχρι σήμερα) διαδοχικού πρωταθλήματος.

Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η παρέα του Νίκου Γκάλη και του Παναγιώτη Γιαννάκη δυσκολεύτηκε περισσότερο να προφέρει το όνομα της φινλανδικής Uudenkaupungin Urheilijat, παρά να ξεπεράσει το εμπόδιό της στη φάση των «16».

*Κάντε like στο Facebook και follow στο Twitter για να μαθαίνετε άμεσα τις ιστορίες της πιο… ρετρό ιστοσελίδας της χώρας

Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος του ελληνικού μπάσκετ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ηπείρου, μετέβη σε προημιτελικό όμιλο με την Μπαρτσελόνα, την Pop 84, τη Σκαβολίνι, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, τη Λεβερκούζεν, τους Κίνγκστον Κινγκς και τη Λιμόζ.

Οι μισές εξ αυτών (Pop 84 ως Γιουγκοπλάστικα, Μπαρτσελόνα, Λιμόζ, Άρης) τερμάτισαν με τη συγκεκριμένη σειρά στο Final 4 της προηγούμενης σεζόν που διεξήχθη στη Σαραγόσα.

Βέβαια, οι «κίτρινοι» είχαν αρχίσει να αποδυναμώνονται, δεδομένου ότι το δίπολο Γκάλης-Γιαννάκης είχε τριανταρίσει, συν ότι η απόλυτη κυριαρχία στην Ελλάδα αργά ή γρήγορα, εύλογα, θα μετατρεπόταν σε κορεσμό.

Η μεταγραφή του Παναγιώτη Γιαννάκη στον Άρη

 

«Μαύρη» αγορά

Με τον προπονητή Λάζαρο Λέσιτς και τους Βασίλη Λυπηρίδη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Νίκο Γκάλη, Γκόραν Σόμπιν, Μιχάλη Ρωμανίδη, Βαγγέλη Βουρτζούμη, Αργύρη Δαλιάρη, Ντίνο Αγγελίδη, Γιώργο Δοξάκη, Μπραντ Σέλερς, ο Άρης «πέταξε» για το Λονδίνο.

Οι Κίνγκστον Κινγκς κατοικούσαν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, ωστόσο στο κλειστό γήπεδο του Κρίσταλ Πάλας είχαν παλέψει σε όλα τα ματς, είχαν νικήσει τη Σκαβολίνι, και είχαν χάσει στην παράταση από την κάτοχο του τίτλου Pop 84.

Ο Άρης, από την πλευρά του, είχε επικρατήσει της αγγλικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη με 103-90, ωστόσο αγνοούσε το θετικό αποτέλεσμα μακριά από το Αλεξάνδρειο και, πλέον, τα περιθώρια στένευαν.

Επιπλέον, η αποστολή ταλαιπωρήθηκε την παραμονή του αγώνα, καθώς δεν «πέταξε» από τη Μίκρα, αλλά υποχρεώθηκε να μεταβεί οδικώς στην Καβάλα.

Φίλαθλοι της ΑΕΚ στο πλευρό του Άρη

VIDEOS: Το Κύπελλο Korać του Άρη στην Προύσα

Στο αεροδρόμιο και στο ξενοδοχείο δεκάδες Έλληνες υποδέχθηκαν τους «κίτρινους», ενώ χωρίς υπερβολή τα περισσότερα από τα 3.000 εισιτήρια που εκδόθηκαν, είχαν καταλήξει ήδη σε «γαλανόλευκα» χέρια.

Η δίψα των φοιτητών και των λοιπών συμπατριωτών αποτυπώνεται (και) στο γεγονός ότι δεν δίσταζαν να προμηθευθούν εισιτήρια αντί του ποσού των 10.000 δρχ., τη στιγμή που η κανονική τους τιμή ήταν 2.500 δρχ.

Η «μαύρη» αγορά οργίαζε, ωστόσο εκείνη την εποχή το δέλεαρ της παρουσίας σε ένα ματς του τρομερού Άρη, υπερέβαινε οτιδήποτε άλλο.

 

Το επικό ματς

Και φίλος του ΑΠΟΕΛ στις εξέδρες

Στις 21:30 ώρα Ελλάδας, ο Σοβιετικός και ο Γερμανός διαιτητής έδωσαν το έναυσμα για να αρχίσει η αναμέτρηση της 7ης Φεβρουαρίου 1991.

Η αγγλική ομάδα προηγήθηκε με το εντυπωσιακό 49-34 στο α’ ημίχρονο και το +19 τους στο 29’, δεν άφηνε πολλά περιθώρια αντίδρασης στον Άρη.

Εντούτοις, με ένα επιμέρους 22-7, το σκορ μετατράπηκε σε 69-65 και οι «κίτρινοι» είχαν πια αρκετές πιθανότητες για μία μεγάλη ανατροπή στο Λονδίνο.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο (35’) ο Παναγιώτης Γιαννάκης εγκατέλειψε με 5 φάουλ, όμως ο Άρης ισοφάρισε στην εκπνοή με καλάθι του Γκόραν Σόμπιν (82-82).

Το 1ο Κύπελλο, το 1ο νταμπλ του Άρη. Ο Μιχάλης Ρωμανίδης στο Sport-Retro.gr

Η παράταση κύλησε χωρίς τον «δράκο», αλλά και τον Γιουγκοσλάβο πρωταγωνιστή της τελευταίας στιγμής, ο οποίος φορτώθηκε κι αυτός με 5 φάουλ.

Υποστηρικτές του Άρη με σημαία του… Καμερούν

Το 89-89 σήμαινε δεύτερη παράταση, όπου ο Νίκος Γκάλης κλήθηκε να σηκώσει τον Άρη στους δυνατούς ώμους του και να τον αναδείξει νικητή για πολλοστή φορά.

Πράγματι, στα 28’’ από τη λήξη χάρισε στην ομάδα του Λέσιτς το προβάδισμα για πρώτη φορά με 96-95 (μετά από επιθετικό ριμπάουντ σε άστοχο σουτ του Μιχάλη Ρωμανίδη) και το «διπλό» ήταν πια ιδιαίτερα εφικτός στόχος.

 

Πρώτοι πόντοι στο… 50’ και νικητήριοι!

Όταν ο Μπραντ Σέλερς κέρδισε φάουλ στα 7’’ μετά από άστοχο σουτ του Μάρτιν Χένλαν, η πλάστιγγα έγειρε ακόμα περισσότερο υπέρ του Άρη, ο οποίος θα εδραιωνόταν στην τετράδα της βαθμολογίας που οδηγούσε στο Final 4 του Παρισιού.

Αλίμονο. Ο Αμερικανός αστόχησε στη βολή και στην εξέλιξη οι γηπεδούχοι σκόραραν σε «νεκρό» χρόνο από τη γωνία με τον Μάθιου Κάνιγχαμ, διαμορφώνοντας το υπέρ τους 97-96.

Οι «κίτρινοι» δεν είχαν κουράγιο ούτε να διαμαρτυρηθούν για την εγκυρότητα του καλαθιού από πλευράς χρόνου και η αλήθεια είναι ότι δεν έπρεπε να μετρήσει.

Το ειρωνικό της υπόθεσης; Το γεγονός ότι ο νεαρός Κάνιγχαμ είχε μόλις περάσει στο αγωνιστικό χώρο, όταν -προφανώς- σημείωσε τους πρώτους του πόντους.

«Είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και δεν δίστασα να σουτάρω», αρκέστηκε να πει ο περιχαρής 17χρονος άσος των Κίνγκστον Κινγκς.

VIDEOS: Η επιστροφή του Ιωαννίδη, ο πρώτος τίτλος του Γκάλη, το ξεκίνημα του Άρη

«Τι μπορούμε να πούμε τώρα, έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι; Είχα δώσει εντολή να γίνουν όλες οι επιθέσεις στο τέλος με τον Γκάλη, αλλά μόνο μία έγινε με αυτόν», ήταν η δήλωση-διαμαρτυρία του Λέσιτς προς τους παίκτες.

Ο Άρης, πάντως, παρέμεινε στη 2η θέση της βαθμολογίας μετά από 8 αγωνιστικές, τη στιγμή που οι Κίνγκστον Κινγκς προσπερνούσαν τη Λιμόζ στην 7η και προτελευταία.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Νταβιντόφ-Κούπκε

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ ΚΙΝΓΚΣ (Κέβιν Καντλ): Α. Κάνιγχαμ 23, Γκρίφιθς 5, Μπερντ 14, Χένλαν 16, Κλαρκ 7, Ντάνκαν 11, Γκόρντον 19, Μ. Κάνιγχαμ 2.

ΑΡΗΣ (Λάζαρο Λέσιτς): Γκάλης 38, Γιαννάκης 15, Σέλερς 24, Σόμπιν 15, Λυπηρίδης 2, Αγγελίδης, Ρωμανίδης 2, Βουρτζούμης.

Ολόκληρο το ματς:

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!