Το 7-0 του Παναθηναϊκού στην ΑΕ Λεμεσού και η… απάντηση του Ολυμπιακού

Η «Αθλητική Ηχώ» το είχε προβλέψει μία ημέρα πριν: «Σκορ-ρεκόρ θα κυνηγήσει σήμερα ο Παναθηναϊκός», έγραφε η αθλητική εφημερίδα εν όψει του ματς της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος όπου οι «πράσινοι» υποδέχονταν την ΑΕ Λεμεσού.

Για τη συμμετοχή ομάδων από την Κύπρο στο ελληνικό πρωτάθλημα και πώς αυτή προέκυψε την 7ετία της Χούντας στην Ελλάδα, η ιστοσελίδα έχει αναφερθεί σε παλαιότερο αφιέρωμα.

Στο παρόν κείμενο θα γίνει αναφορά σε μία από τις, ελάχιστες είν’ η αλήθεια φορές, που γίνεται μία τέτοια πρόβλεψη από κάποιο Μέσο και βγαίνει τόσο σωστή.

Ο Παναθηναϊκός της σεζόν 1968-69, με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο, αποτελούσε μία ομάδα «μυστήριο» στο ξεκίνημα, αν και διέθετε ορισμένους εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της ιστορίας του.

Ο Στιέπαν Μπόμπεκ, αρχιτέκτονας της μεγάλης ομάδας του «τριφυλλιού» που έφτασε ως την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος το 1964 (ακατάρριπτο επίτευγμα μέχρι τις μέρες μας), αποτελούσε πλέον παρελθόν.

Ο Τάκης Λουκανίδης κουβαλά πάντα τον Σταυρό του Μαρτυρίου. Συνέντευξη στο Sport-Retro.gr

Μαζί του είχαν αποχωρήσει και μεγάλοι παίκτες της δεκαετίας του 1960, όπως ο Τάκης Λουκανίδης, ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ,ο Στέλιος Παναγιωτίδης και ο Κώστας Παπουτσάκης.

Αντώνης Αντωνιάδης, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Ελευθεράκης, Άνθιμος Καψής, Τάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Γονιός, Γιάννης Φρατζής, Γιώργος Δεληγιάννης και Γιάννης Τομαράς ήταν σχεδόν μια ολόκληρη νέα ομάδα που ενσωματώθηκε γρήγορα με τους υπόλοιπους, όπως ο Μίμης Δομάζος, και έφτιαξαν τελικά ένα εκρηκτικό μείγμα.

Ο Μίμης Δομάζος στην Ηλιούπολη και το Sport-Retro.gr

Βέβαια στην αρχή κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα μιας τόσο ριζικής ανανέωσης, η οποία περιελάμβανε πολλούς άπειρους παίκτες, οπότε η επιφυλακτικότητα που αντιμετωπίστηκε η ομάδα, ακόμα κι από τους ίδιους τους φίλους της, κρίθηκε φυσιολογική.

Ο θρυλικός επιθετικός του Ολυμπιακού Γιώργος Σιδέρης, μάλιστα, είχε τοποθετηθεί περί αυτού στην αρχή της σεζόν: «Νομίζω πως η ΑΕΚ θα είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός έχει μία καινούργια και νεανική ομάδα και χωρίς καμία εμπάθεια πιστεύω πως θα είναι δύσκολο να διεκδικήσει φέτος τον τίτλο».

Μετά το πέρας, όμως, των πρώτων 20 αγωνιστικών η επιφυλακτικότητα και οι προβλέψεις είχαν πάει… περίπατο, αφού ο Παναθηναϊκός προπορευόταν με διαφορά 3 βαθμών από Ολυμπιακό και ΑΕΚ (σύστημα βαθμολογίας 3-2-1) και, μεταξύ άλλων, είχε πετύχει την πιο ευρεία νίκη στην ιστορία της Α’ Εθνικής, με σκορ 7-0 επί του Πανσερραϊκού.

Το ρεκόρ εκείνο είχε ισοφαρίσει ο Άρης στη διάρκεια εκείνης της σεζόν με το 7-0 επί της ΑΕ Λεμεσού, δηλαδή της προσεχούς αντιπάλου των «πρασίνων» στο πρωτάθλημα.

Απόλλων-ΠΑΟ Νέας Μελανδίας 23-0: Σάββας Παπάζογλου και Γιώργος Στολίγκας στο Sport-Retro.gr

Η ΑΕ Λεμεσού, από την πλευρά της, είχε κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής της στην Α’ Εθνική μέσω της κατάκτησης του τίτλου στην Κύπρο την προηγούμενη περίοδο, όπως προβλεπόταν τότε από αυτόν τον περίεργο και βραχύβιο κανονισμό που εξυπηρετούσε πολιτικές επιδιώξεις.

Δυστυχώς οι Κύπριοι δεν βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο με τις ελλαδίτικες ομάδες και αν εξαιρέσει κάποιος τη φοβερή σεζόν του ΑΠΟΕΛ το 1973-74 (σ.σ. πέτυχε την παραμονή στην κατηγορία), όλοι οι υπόλοιποι γίνονταν σάκος του μποξ.

Η μοναδική συμμετοχή της ΑΕ Λεμεσού στην Α’ Εθνική μνημονεύεται για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι αξιοπερίεργος και προκύπτει από το γεγονός ότι το ρόστερ των 24 παικτών που διέθετε, οι 10 είχαν το επίθετο Παπαδόπουλος!

Κοινώς, άφησαν κατά πολύ πίσω τους πέντε Ανδριανόπουλους του Ολυμπιακού στη συνύπαρξη συνονόματων στην ίδια ομάδα, κι ας μην ήταν και οι 10 συγγενείς μεταξύ τους.

Ντίνος Ανδριανόπουλος: O «μπουλούκος» που αφιέρωσε τη ζωή του στον Ολυμπιακό

Ο δεύτερος λόγος είναι πέρα για πέρα αρνητικός και έχει να κάνει με τη χειρότερη αμυντική επίδοση ομάδας στην Α’ Εθνική, με 125 γκολ (!) παθητικό σε 34 αγώνες.

Εκείνο το μεσημέρι της 25ης Φεβρουαρίου 1969 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι Κύπριοι άντεξαν για μόλις 17 λεπτά χωρίς να δεχτούν γκολ, αλλά μετά άρχισε η… καταιγίδα.

Τότε, ο Γιώργος Γονιός, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας του εκείνη τη σεζόν με 18 γκολ, αλλά στη συνέχεια έκανε καριέρα ως αμυντικός, παραβίασε για πρώτη φορά την εστία των φιλοξενούμενων.

Η στιγμή του 4-0
Η στιγμή του 7-0

Ο Πανίκος Παπαδόπουλος με μακρινό σουτ τράνταξε το δοκάρι της εστίας του Παναθηναϊκού στο 27′, καθώς σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της εποχής, η ΑΕ Λεμεσού δεν υστερούσε στην τεχνική αλλά στη δύναμη.

Αυτή η φάση ξύπνησε τους γηπεδούχους, οι οποίοι δεν ήθελαν να πετάξουν βαθμούς απέναντι σε μία τόσο αδύναμη αντίπαλο, ώσπου στο 30′ ο Φρατζής διπλασίασε τα γκολ της ομάδας του.

Ο Δομάζος με φοβερό φάουλ στο 36′ και ο Φρατζής στο 40′ ανέβασαν τον δείκτη στο 4-0, σκορ όπου ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης.

Στο δεύτερο μέρος οι «πράσινοι» βρήκαν δίχτυα στο 71′ με τον Αντωνιάδη (σ.σ. είχε αντικαταστήσει στο ημίχρονο τον τραυματία Παπαδημητρίου), ενώ στο 78′ ο ίδιος παίκτης ξανασκόραρε, προτού ο Γονιός διαμορφώσει το τελικό 7-0 στο 82′, έπειτα από υπέροχη προσπάθεια του Δομάζου.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Καρακώστας

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 11.476

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Λάκης Πετρόπουλος): Οικονομόπουλος, Σούρπης, Δ. Δημητρίου (70′ Καψής), Αθανασόπουλος, Γονιός, Δομάζος, Ελευθεράκης, Καμάρας, Ροκίδης, Φρατζής, Παπαδημητρίου (38′ Αντωνιάδης).

ΑΕ ΛΕΜΕΣΟΥ (Λοΐζος Παντελίδης): Κωνσταντίνου, Κ. Παπαδόπουλος, Χ. Δημητρίου, Στυλιανού, Α. Χαριλάου, Τ. Χαριλάου, Επαμεινώνδας, Χριστοδούλου, Ζ. Παπαδόπουλος, Παμπουλής, Π. Παπαδόπουλος (45′ Χ. Παπαδόπουλος).

Στα τελευταία 8 λεπτά οι παραινέσεις των φιλάθλων για το 8ο γκολ που θα δημιουργούσε ένα ιστορικό ρεκόρ εντάθηκαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό δεν ήρθε ποτέ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ της εποχής, κάποιοι έφυγαν αδικαιολόγητα «σκασμένοι» από το γήπεδο αντί να είναι χαρούμενοι με αυτό που παρουσίαζε η ομάδα, σε σχέση με τις προβλέψεις στην αρχή της σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση εκείνη η σεζόν έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Παναθηναϊκού, ο οποίος κατέκτησε τελικά το πρωτάθλημα.

Η μαθηματική κατάκτηση, μάλιστα, ήρθε 7 ολόκληρες αγωνιστικές πριν από το τέλος και συγκεκριμένα με την εντός έδρας νίκη επί του ΠΑΟΚ (σ.σ. 2-0 το σκορ) για την 27η αγωνιστική.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το Κύπελλο της… δεκάρας

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Μετά το «Γουέμπλεϊ», πριν από την ομαδάρα του «δικεφάλου»

Στη συνέχεια ήρθε και η επεισοδιακή κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος που μνημονεύεται ακόμα, αφού μετά από δύο ισόπαλα ματς με τον Ολυμπιακό, οι «πράσινοι» στέφθηκαν κυπελλούχοι μετά από στρίψιμο νομίσματος.

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, όμως, είχαν καταφέρει να κατακτήσουν το πρώτο νταμπλ της ιστορίας τους σε μία χρονιά μάλιστα αναδόμησης της ομάδας.

Όσο για εκείνο το πολυπόθητο 8ο γκολ, ήρθε πολλά χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου 2001 στην εντός έδρας νίκη με 8-0 επί της Παναχαϊκής, σε ένα ματς που διέπρεψε ο Γκόραν Βλάοβιτς με 5 γκολ.

Όσο για το ρεκόρ της πιο ευρείας νίκης στην Α’ Εθνική, το καπάρωσε για τα καλά ο Ολυμπιακός από τον Μάρτιο του 1974, όταν συνέτριψε με 11-0 το Φωστήρα.

Διαβάστε ακόμα
Σχόλια
Loading...
error: Content is protected !!